@import url(http://www.rethnea.gr/CuteSoft_Client/CuteEditor/Load.ashx?type=style&file=SyntaxHighlighter.css);
Οι περικοπές στην αυτοδιοίκηση και η μείωση προσωπικού σημάδεψαν τους δήμους του Ρεθύμνου τη χρονιά που πέρασε, η οποία κατά κοινή ομολογία ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για όλους τους δημάρχους, οι οποίοι κλήθηκαν να τα βγάλουν πέρα με κουτσουρεμένες κρατικές επιχορηγήσεις, επιμέρους ευθύνες και αρμοδιότητες με ταυτόχρονη μείωση του προσωπικού τους μέσα από τις διαθεσιμότητες.
«Πληγωμένες» υπηρεσίες από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού καταργήσεις ή συγχωνεύσεις δομών μειωμένη και ταυτόχρονα καθυστερημένη καταβολή της ΣΑΤΑ και της ΚΑΠ που πολλές φορές είχε ως αποτέλεσμα να είναι οριακή η λειτουργία του συστήματος αλλά και η μισθοδοσία των υπαλλήλων, αποτέλεσαν τα κύρια χαρακτηριστικά της χρονιάς που πέρασε για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό της οικονομικής δυσπραγίας με το «μαχαίρι» στα οικονομικά των δήμων, η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και το πρόγραμμα ΕΣΠΑ αποτέλεσε σανίδα σωτηρίας για όλους τους δήμους που με πολλή προσπάθεια ετοίμαζαν μελέτες και έργα, αρκετά από τα οποία κατάφεραν να εντάξουν και να δημοπρατήσουν έστω και την τελευταία στιγμή στην τέταρτη προγραμματική περίοδο.
Η έλευση του 2014 παρά την κρίση, παρά τις δυσκολίες και παρά το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι με την αυτοδιοίκηση αναγνωρίζουν ότι θα είναι μια χρονιά με πολλά εμπόδια στην αποτελεσματική λειτουργία των δομών και των υπηρεσιών, εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην το βάλουν κάτω και να προσπαθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των περιοχών τους.
Τα «Ρ.Ν.» συνομίλησαν με τους πέντε δημάρχους του Ρεθύμνου, οι οποίοι έκαναν ένα σύντομο απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και αναφέρθηκαν στις προοπτικές που δίδονται από τη νέα προγραμματική περίοδο και το πρόγραμμα του ΣΕΣ. Άλλωστε το 2014 είναι κρίσιμο και για το λόγο ότι αποτελεί χρονιά εκλογών για την αυτοδιοίκηση.
Γ. Μαρινάκης: «Υποστελεχωμένος ο δήμος Ρεθύμνου με στοχευμένο όμως προγραμματισμό και δημοπρατήσεις πολλών έργων»
Ο μητροπολιτικός δήμος Ρεθύμνου υπέστη βαρύ πλήγμα από τις μειωμένες κρατικές επιχορηγήσεις και τα τρία κύματα διαθεσιμότητας, ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος ωστόσο σημείωσε πως παρά τις όποιες δυσκολίες το δημοτικό σύστημα κατάφερε να τα φέρει εις πέρας επιτυχώς, και το 2013, όπως τόνισε, εξελίχτηκε στην καλύτερη χρονιά του δήμου σε ό,τι αφορά τις δημοπρατήσεις και την εκτέλεση έργων. Χαρακτηριστικά, ο κ. Μαρινάκης είπε: «Το 2013 ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά για την αυτοδιοίκηση, αφού είχαμε σοβαρό περιορισμό των πόρων και στην ουσία πέρασαν τρία κύματα διαθεσιμότητας, με αποτέλεσμα ο δήμος Ρεθύμνης ακόμα και με την μελέτη του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία οι περισσότεροι δήμοι της Ελλάδας ήταν πλεονασματικοί, ο δήμος Ρεθύμνου κατατάσσεται στους ελλειμματικούς κατά 46 άτομα, χωρίς μάλιστα να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι συνταξιοδοτήσεις και οι αποχωρήσεις που είχαμε από τότε που βγήκε η μελέτη μέχρι σήμερα. Κατά συνέπεια είμαστε ένας δήμος που λειτουργεί υποστελεχωμένος, χωρίς πόρους και αυτό είναι μια τεράστια δυσκολία, η οποία μας αποστερεί δυνατότητες για πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε στην καθημερινότητα.
Αντίθετα σε επίπεδο προγραμματισμού και μεγάλων έργων δεν υπήρξε ποτέ στην ιστορία του δήμου καλύτερη χρονιά. Τα έργα τα οποία δημοπρατήσαμε είναι πρωτοφανή. Όσα δημοπρατήσαμε μόνο το Δεκέμβριο, άλλοι δήμοι καυχώνται ότι δημοπράτησαν τα μισά για όλη την περίοδο του ΕΣΠΑ. Έχουμε ένα στοχευμένο προγραμματισμό. Είμαστε ευτυχείς που αυτή τη στιγμή κατασκευάζουμε πέντε σχολεία, ένα δημοτικό, δυο γυμνάσια και δυο λύκεια. Είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε και το δημοτικό σχολειό Ατσιποπούλου, ενώ είμαστε σε προχωρημένο στάδιο διαπραγμάτευσης με το υπουργείο Παιδείας και μας έχουν ήδη εγκρίνει το κτιριολογικό πρόγραμμα του Μουσικού Γυμνασίου που θα «παντρευτεί» με το 1ο Γυμνάσιο στον Τίμιο Σταυρό στο οικόπεδο της ΧΕΝ, για να λύσουμε και εκεί ένα πολύ σοβαρό θέμα για ένα σχολείο που θέλουμε να το έχουμε στην φροντίδα μας.
Έχουμε επίσης προχωρήσει τις αναπλάσεις σχεδόν σε όλα τα μέτωπα της πόλης και απομένουν οι γειτονιές, τις οποίες τώρα μελετάμε. Ήδη προχωρά το έργο των βιολογικών καθαρισμών στο Βρίσσηνα, το οποίο και επεκτείνουμε και σε άλλες περιοχές, όπως είναι η Δημοτική Ενότητα Λάππας, Φωκά και Αρκαδίου, όπου εξαλείψαμε τις αρνήσεις και τις αντιρρήσεις που είχαμε με τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο «Αρχέλων», που επέφεραν στασιμότητα του έργου του αποχετευτικού του Αρκαδίου.
Αυτή την στιγμή έχουμε ένα οργασμό διακηρυγμένων και χρηματοδοτημένων έργων, που θα ξεκινήσουν μέσα στο 2014, αλλά είναι κόπος προηγούμενων ετών, όπως είναι η ανάπλαση της οδού Κριάρη, της Κουρμούλη το ανατολικό και δυτικό παραλιακό μέτωπο και η ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου του Παλαιοντολογικού μουσείου. Επίσης, ολοκληρώνεται ήδη η ανάπλαση της λεωφόρου Σταμαθιουδάκη, το Κτίριο Κοινωνικής Μέριμνας και άλλα.
Όλα αυτά είναι έργα που δεν έχουν γίνει ποτέ στο Ρέθυμνο. Είναι καρπός της συνεργασίας που είχαμε με την υπηρεσία, η οποία πραγματικά έχει δείξει μια αξιοζήλευτη διάθεση προσφοράς, με τους αιρετούς άλλα και με πολλούς ανθρώπους της κοινωνίας, οι οποίοι σε επίπεδο εθελοντικό προσέφεραν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους ή με ελάχιστο κόστος».
Σε ό,τι αφορά τη νέα χρονιά ο δήμαρχος Ρεθύμνου, ο οποίος θα διεκδικήσει εκ νέου τα ηνία του Μητροπολιτικού Δήμου στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, σημείωσε τις προοπτικές που δίδονται από το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για το οποίο όπως είναι αποφασισμένος να εργαστεί σκληρά, για να μπορέσει ο δήμος να διεκδικήσει και άλλα ευρωπαϊκά κονδύλια και να συνεχίσει να εκτελεί έργα υποδομής, περιβάλλοντος και αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης της πόλης, των συνοικιών και των οικισμών.
Συγκεκριμένα είπε: «Όσα χρόνια είμαι δήμαρχος, νομίζω ότι ποτέ δεν έδειξα ότι αλλάζουν οι ρυθμοί μας ή οι προγραμματισμοί μας, ανάλογα με το αν είναι περίοδος εκλογών ή όχι. Δουλεύουμε και έχουμε μεγάλη αγωνία για τον συντονισμό ενός τιτάνιου έργου στην τεχνική μας υπηρεσία, γιατί με ελάχιστους μηχανικούς για την ποιότητα και τις απαιτήσεις των έργων, προσπαθούμε νε επιβλέψουμε, να οργανώσουμε το δήμο για την Ε’ Κοινοτική Περίοδο, όπου και εκεί πρέπει να εντάξουμε ανάλογα έργα μεγάλης ωφελιμότητας για την κοινωνία και τους ανθρώπους της με προστιθέμενη αξία. Είμαστε ένας δήμος κατεξοχήν τουριστικός, άρα πρέπει να έχουμε και υποδομές και τα λύματά μας να έχουμε διαχειριστεί, και αισθητικά να έχουμε αναπλαστεί και να έχουμε βάλει μια τάξη σε αυτό το σύστημα του δήμου καθώς και να διατηρήσουμε πρώτιστα και την κοινωνική μας συνοχή, στην οποία ο δήμος δίνει πρώτιστη σημασία για αυτό και το μεγαλύτερο κομμάτι του προϋπολογισμού πάει στις κοινωνικές δομές. Διατηρήσαμε όλες τις κοινωνικές μας δομές και προσθέσαμε και καινούριες».
Γ. Πιπεράκης: «Παρά τις δυσκολίες ο απολογισμός μας είναι θετικός»
Δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας ο απολογισμός του 2013 εκτιμάται θετικά από τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Γιάννη Πιπεράκη, ο οποίος μετά από είκοσι και πλέον χρόνια που ασχολείται στα κοινά, έχει αποφασίσει να μην είναι εκ νέου υποψήφιος στις επερχόμενος αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ο ίδιος μιλώντας στα «Ρ.Ν.», τονίζει πως η χρονιά που πέρασε ήταν σκληρή για την αυτοδιοίκηση με τις μειωμένες κρατικές επιχορηγήσεις, ωστόσο όπως υποστηρίζει, ο απολογισμός και από οικονομική άποψη αλλά και από άποψη δημοπράτησης έργων ήταν θετικός.
Χαρακτηριστικά ο κ. Πιπεράκης ανέφερε: «Με βάση τα δεδομένα της χρονιάς, ο απολογισμός μας ήταν θετικός. Κλείσαμε με ένα πλεόνασμα της τάξεως των 148.000 ευρώ. Απο κει και πέρα οι υποχρεώσεις που έρχονται είναι γύρω στις 430.000 ευρώ και επιπλέον. Βρήκα 3 εκ. ευρώ υπόλοιπο υποχρεώσεων κυρίως από το δήμο Φοίνικα. Ανεξάρτητα όμως από αυτό ο ισολογισμός έκλεισε θετικά. Παράλληλα, καταφέραμε και δημοπρατήσαμε τα δυο υποέργα του βιολογικού του Πλακιά, τα εσωτερικά και τα εξωτερικά δίκτυα ενώ μέχρι τέλος του μήνα το πιθανότερο είναι ότι θα έχουμε πάρει την προέγκριση από την Διαχειριστική Αρχή για την δημοπράτηση των έργων από το πρόγραμμα ΟΣΑΠΥ, ενώ έχουμε στείλει στην ΕΕΤΑΑ την πρότασή μας για την ανάπλαση της εισόδου του Πλακιά, για την οποία επίσης περιμένουμε σχετική έγκριση. Υπό αυτές τις συνθήκες κανείς δεν μπορεί να πει ότι είναι μια υπέροχη χρονιά, ωστόσο λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα όσα βίωσε καθένας χωριστά και όλοι μαζί, ήταν μια θετική χρονιά, γιατί και έργα εντάχτηκαν στο ΕΣΠΑ και δημοπρατήθηκαν, καταφέραμε να υποστηρίξουμε κατά το δυνατό περισσότερο την καθημερινότητα και σχεδόν εξαλείψαμε το χρέος μας».
Δ. Κόκκινος: «Προτεραιότητά μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος»
Αποφασισμένος να εκμεταλλευτεί το δυνατόν περισσότερο τη νέα χρηματοδοτική περίοδο για να υλοποιήσει έργα που θα προστατεύουν το περιβάλλον, δηλώνει ο δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος. Ο ίδιος εμφανίστηκε προβληματισμένος για τη χρονιά που πέρασε, καθώς όπως τονίζει οι οικονομικές δυσκολίες ήταν πολλές, ωστόσο όπως είπε, με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου της Δημοτικής Ενότητας Κουλούκωνα, δίδεται λύση σε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα του ορεινού δήμου.
Χαρακτηριστικά, ανέφερε: «Σίγουρα δεν ήταν μια καλή χρονιά. Το μόνο θετικό στην όλη περίοδο του χρόνου ήταν η έγκριση ένταξης στο ΕΣΠΑ του βιολογικού καθαρισμού του Κουλούκωνα, που είναι ένα σπουδαίο και τεράστιο έργο για την περιοχή, αφού έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος. Τα υπόλοιπα ήταν εξαιρετικά δύσκολα με τη μειωμένη χρηματοδότηση από το κράτος».
Προτεραιότητα για τον δήμαρχο Κουλούκωνα, ο οποίος θα διεκδικήσει εκ νέου το θώκο στο δήμο Μυλοποτάμου, παραμένουν τα έργα προστασίας του περιβάλλοντος, άλλα και δομές για την Παιδεία και την Αγροτική Οδοποιία. Ειδικότερα, ο κ. Κόκκινος, ανέφερε: «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι το περιβάλλον. Ήδη τώρα με την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού καλύπτουμε το 60% περίπου της περιοχής του δήμου μας και αναμένουμε την συμπληρωματική φάση του έργου για τον μέσα Μυλοπόταμο, για το οποίο στόχος μας είναι να το ολοκληρώσουμε με τη νέα χρηματοδοτική περίοδο για να προστατεύσουμε εξ’ ολοκλήρου την περιοχή μας. Με ενδιαφέρει η Παιδεία και ήδη ολοκληρώνεται η μελέτη για την κατασκευή ενός νέου δημοτικού σχολείου στο Πάνορμο για την παραλιακή ζώνη της περιοχής και βεβαίως αυτό που πάντοτε είναι ζητούμενο είναι οι αγροτοκτηνοτροφικοί δρόμοι. Μας ενδιαφέρει επίσης η ασφάλτωση για τον παραλιακό οικισμό».
Σ. Σημαντήρας: «Το 2013 ήταν καλή χρονιά για το Αμάρι από άποψη έργων»
Το ΕΣΠΑ αποδείχτηκε χρήσιμο εργαλείο το 2013 και για το δήμο Αμαρίου, ο οποίος μετρά σειρά εντάξεων έργων στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Στέφανο Σημαντήρα: «Για το δήμο Αμαρίου από άποψη ωρίμανσης και ένταξης έργων, το 2013 ήταν μια καλή χρονιά. Από την άποψη της στενότητας και των οικονομικών δυσκολιών ήταν σίγουρα κακή χρονιά. Καταφέραμε και εντάξαμε στο ΕΣΠΑ το αποχετευτικό έργο των οικισμών του Φράγματος των Ποταμών δίδοντας λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα που είχε να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ καταφέραμε και εξασφαλίσαμε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και από το πρόγραμμα Οργανωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης Υπαίθρου( ΟΣΑΠΥ).
Ο δήμαρχος Αμαρίου που θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές του Μαΐου, θέτει ως πρωταρχικό στόχο για τη νέα χρονιά την ενίσχυση και αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών.
Συγκεκριμένα μιλώντας στα «Ρ.Ν.» είπε: «Θέλω και θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών αυτήν τη δύσκολη οικονομικά περίοδο με την ενίσχυση των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών. Επίσης στόχος μας είναι να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε τα έργα που έχουν εγκριθεί ή έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, καθώς και να προγραμματίσουμε και να ωριμάσουμε μελέτες και έργα για τη νέα προγραμματική περίοδο».
Σ. Κεφαλογιάννης: «Απαιτείται ενότητα της κοινωνίας για την αντιμετώπιση των δυσκολιών»
Ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, αναφέρθηκε σε μια συνέχεια έργων ανάπτυξης που πήραν σάρκα και οστά στον ορεινό δήμο μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος τη χρονιά που πέρασε. Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στις οικονομικές δυσκολίες, ενώ επεσήμανε σε όλους τους τόνους πως η ενότητα των τοπικών κοινωνιών είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της κρίσης: «Το 2013 ήταν μια δύσκολη χρονιά καταρχήν για τους ίδιους τους πολίτες. Είδαν και βίωσαν δύσκολες καταστάσεις. Στο τέλος του 2013 φαίνεται πως το 2014 θα είναι ένα εξίσου δύσκολο έτος. Για την αυτοδιοίκηση έγιναν τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα με περισσότερες περικοπές και με ένα διαφαινόμενο μέλλον πιο ζοφερό. Ήταν μια χρονιά τεστ που έδειξε ότι μόνο ενωμένες κοινωνίες μπορούν να πορευτούν για να αντιμετωπίσουν τις νέες δυσκολίες. Ο δήμος Ανωγείων δεν έκανε καμία μεταβολή σε κοινωνικούς φόρους, αντίθετα με τη βοήθεια των τοπικών κοινωνιών κατάφερε να προστατεύσει τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Συνεχίστηκε μια πολύ καλή ροή έργων τα οποία δίδουν μια διάσταση ανάπτυξης στο δήμο και μια καλή προετοιμασία για το μέλλον».
Σε ό,τι αφορά τη νέα χρονιά και τις προοπτικές που δίδονται, ο κ. Κεφαλογιάννης ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα είναι εκ νέου υποψήφιος, κάτι για το οποίο θα αποφασίσει οριστικά μέσα στον μήνα, ανάφερε πως ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στα ζητήματα καθημερινότητας των δημοτών των Ανωγείων και χαρακτηριστικά είπε: «Το 2014 έρχεται να αποτυπώσει τις εμπειρίες μας από το 2013. Για μας προέχει η ενότητα της κοινωνίας, αυτό θα επιδιώξω και αυτό θα φροντίσω με όλες μου τις δυνάμεις. Η προετοιμασία που έχουμε κάνει για τη νέα χρονιά όσον αφορά τα έργα, τις υποδομές και την ανάπτυξη των στοιχείων του τοπικού πολιτισμού είναι ελπιδοφόρα. Άρα για το 2014 η καθημερινότητα και τα προβλήματα της κοινωνίας θα είναι προτεραιότητά μας».