Η επίσπευση των διαδικασιών για τις 4.500 προσλήψεις μέσα στο 2015 στον χώρο της Υγείας, που είχε εξαγγείλει τις προηγούμενες μέρες ο πρωθυπουργός, αποφασίστηκε χθες στη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο αναπληρωτής υπουργός Ανδρέας Ξανθός με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο και τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ Ιωάννη Καραβοκύρη.
Όπως έγινε γνωστό χθες, θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν και η πρόσληψη άλλων 1.500 επικουρικών εργαζομένων, από τους οποίους οι 700 θα είναι γιατροί. Οι προσλήψεις αυτές θα πρέπει να γίνουν άμεσα και αφορούν στελέχωση δομών στα νησιά, στη Θράκη, στη Δυτική Μακεδονία και στη Θεσπρωτία, όπου και υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις. Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε η θητεία του επικουρικού προσωπικού που υπηρετεί σε περιοχές εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης να είναι διετής, από ετήσια που είναι σήμερα, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους εργαζομένους να οργανώνουν καλύτερα τη ζωή τους.
Επίσης, στην προκήρυξη των θέσεων εργασίας θα λαμβάνεται υπόψη και η εντοπιότητα του εργαζομένου, δηλαδή θα προτιμώνται όσοι κατοικούν κοντά στις μονάδες Υγείας που θέλουν να υπηρετήσουν. Ακόμη αποφασίσθηκε να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς, όπως σίτιση και στέγαση, προκειμένου να πεισθούν να υπηρετήσουν στην παραμεθόριο.
Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής σε σχετικές δηλώσεις του τόνισε: «Επιδείχθηκε μεγάλη κατανόηση από τον Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης και από το ΑΣΕΠ να βρεθούν όλοι εκείνοι οι τρόποι ώστε να αποφύγουμε γραφειοκρατικές διαδικασίες που δημιουργούσαν χρονοτριβή, η οποία πραγματικά ήταν όχι μόνο κουραστική αλλά εκνευριστική και απογοητευτική πολλές φορές. Έτσι πιστεύουμε, ότι οι χρόνοι, με όλη τη συζήτηση που κάναμε, θα επισπευτούν. Το δεύτερο που θέλω να σας πω είναι ότι στο υπουργείο υπάρχουν εκκρεμότητες ανθρώπων που για οικογενειακούς λόγους θέλουν να μετακινηθούν από ένα νοσοκομείο σε κάποιο άλλο. Θα απαντήσουμε και σε αυτό το κοινωνικό πρόβλημα κάνοντας για πρώτη φορά μια παρέμβαση που έχει να κάνει με τη διαδικασία, δηλαδή όταν φεύγει ένας άνθρωπος από ένα νοσοκομείο για ένα άλλο, στην κενή θέση να τοποθετούμε ένα νεοπροσληφθέντα. Έτσι θα λύσουμε ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που εξελισσόταν και σε βάρος του συστήματος. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν ένας είναι στην Αθήνα και τα παιδιά του είναι στην επαρχία και μόνο που θα σκέφτεται τα προβλήματά του και όχι τη δουλειά είναι και αυτό ένα ζήτημα που πραγματικά μειώνει την αποδοτικότητά του. Μιλάμε για εκατοντάδες περιπτώσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Τώρα υπάρχουν και άλλα ζητήματα. Επεξεργαζόμαστε μια νέα απόφαση για το επικουρικό προσωπικό».
Από την πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τόνισε: «Η κυβέρνηση αυτή την περίοδο υλοποιεί ένα πολιτικό σχέδιο στήριξης της δημόσιας περίθαλψης, έκτακτης ενίσχυσης του ΕΣΥ, ανακούφισης των πολιτών που έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια και έχει δυσκολέψει πολύ η πρόσβασή τους στη δημόσια υγεία και κυρίως των φτωχών και ανασφάλιστων ανθρώπων και ταυτόχρονα αναδιοργάνωσης της δημόσιας περίθαλψης στο τόπο μας με θεσμικές αλλαγές που προετοιμάζουμε και θα προωθήσουμε για ψήφιση στη Βουλή. Οι πρώτες όμως παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν είναι για να διευκολυνθεί η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού στο σύστημα Υγείας, οι οποίες ξέρετε πάρα πολύ καλά είναι πολύ χρονοβόρες και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουμε έτοιμες και θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα μειώσουν πάρα πολύ το χρόνο που χρειάζεται για να προσληφθούν ειδικά αρχίατροι. Οι θέσεις των επικουρικών ιατρών που έχουμε συμφωνήσει, ολοκληρώνεται αυτή τη στιγμή η συζήτηση και η συνεννόηση με τη Κυβέρνηση, είναι 800 θέσεις και έχουν ζητηθεί περίπου άλλες 700 θέσεις επικουρικού νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Θα υπάρξει κατανομή με προτεραιότητα όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές την κάλυψη υποστελεχωμένων τμημάτων των επαρχιακών νοσοκομείων, την ενίσχυση περιοχών νησιωτικών και άγονων, εκεί όπου καταρρέει το ΕΣΥ από τις τραγικές ελλείψεις και την ενίσχυση ιδιαίτερα κρίσιμων τμημάτων όπως είναι οι ΜΕΘ, οι ΜΑΦ και οι ΜΕΝΝ. Προσπαθούμε να διευρύνουμε το χρονικό διάστημα της θητείας του επικουρικού προσωπικού, είμαστε σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση, τις Περιφέρειες, για να υπάρξει μία ενίσχυση και κίνητρα κοινωνικού χαρακτήρα με διευκόλυνση στέγασης, διατροφής και γενικότερα κοινωνικής υποστήριξης των εργαζομένων, δηλαδή των ιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού. Ήδη υπάρχει μία πρωτοπόρος απόφαση της Περιφέρειας του Ν. Αιγαίου που θα θέλαμε να γενικευτεί σε όλη τη χώρα, θεωρώντας ότι και η αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο, να ενισχύσει την προσπάθεια επιβίωσης της δημόσια περίθαλψης στη χώρα μας. Αυτό συζητήσαμε σήμερα και με το ΑΣΕΠ. Η πρόθεσή μας είναι μέσα στο 2015 και όσο γίνεται πιο σύντομα να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Για αυτό προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, δυσκολίες και αγκυλώσεις δεκαετιών, γιατί πραγματικά είναι πολιτική προτεραιότητα για εμάς να ενισχύσουμε το σύστημα Υγείας σε μια περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης, φτωχοποίησης και κοινωνικής καταστροφής στη χώρα μας. Από το σύνολο των θέσεων που προωθούμε, ένα μέρος αφορά γιατρούς του ΕΣΥ που εκκρεμούσε ο διορισμός τους εδώ και χρόνια, ένα άλλο αφορά γιατρούς και προσωπικό για την ΠΦΥ, τα νοσοκομεία, την ψυχική υγεία και το ΕΚΑΒ. Επεξεργαζόμαστε ένα πλήρες οργανόγραμμα αυτών των προσλήψεων, το οποίο μόλις είμαστε έτοιμοι μετά τις γιορτές θα σας το παρουσιάσουμε».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε: «Υπάρχουν, με το νομοσχέδιο που καταθέτουμε και συζητιέται αύριο σε πρώτη συζήτηση στη Βουλή, δύο δεξαμενές κινητικότητας με τις οποίες θα καλύψουμε άμεσα, τον επόμενο μήνα, τις βασικές βιαστικές ανάγκες του συστήματος. Και με τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ απλοποιούμε τις διαδικασίες, ώστε μέσα σε τρεις έως τέσσερις μήνες να μπορεί και το υπόλοιπο μόνιμο προσωπικό να στελεχώσει τα νοσοκομεία. Γιατί κακά τα ψέματα το δημόσιο δεν υπάρχει για να έχουν μισθό οι δημόσιοι υπάλληλοι. Το δημόσιο υπάρχει για να έχουμε υγεία όταν αρρωσταίνουμε, για να έχουν τα παιδιά μας σχολεία και για να έχουμε ασφάλεια. Και ειδικά σήμερα μετά από μία περίοδο μνημονιακής αποσάθρωσης του δημοσίου, όταν το ένα τρίτο των δημοσίων υπαλλήλων, των γιατρών και των νοσηλευτών έχουν αποχωρήσει από το δυναμικό της δημόσιας διοίκησης και της υγείας αυτές οι ανάγκες γίνονται πιεστικότατες. Και οι δύο δεξαμενές για τις οποίες σας μίλησα αφορούν αφενός τους απολυμένους που επιστρέφουν, απολυμένους και διαθέσιμους που επιστρέφουν. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι ιατροί, κυρίως ιατροί, εκπαιδευτικοί, που μέσω της εθελοντικής κινητικότητας ενδεχομένως να επιλέξουν κάποιες από τις κενές θέσεις του υπουργείου Υγείας. Η δεύτερη δεξαμενή κινητικότητας αφορά τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, που ακόμη δεν έχουν διορισθεί. Και εκεί έχουμε έναν αριθμό ιατρών – νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού που μπορεί να καλύψει άμεσες ανάγκες. Αυτοί δεν είναι τόσοι πολλοί, είναι στην πραγματικότητα μπροστά στις ανάγκες του υπουργείου Υγείας σταγόνα στον ωκεανό. Αλλά έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορεί να τοποθετηθούν άμεσα. Άρα προχωρούμε με αυτό τον παράλληλο στρατηγικό σχεδιασμό, αυτοί να έρθουν άμεσα να καλύψουν τις βιαστικές ανάγκες και να προχωρήσουμε με τις νέες προκηρύξεις με τη βοήθεια του ΑΣΕΠ, ώστε να έχουμε γρήγορα την κάλυψη θέσεων. Μέσα στον επόμενο μήνα. Και μιλάμε για τους αριθμούς που έχει πει ο υπουργός και ο πρωθυπουργός στην προηγούμενη συνάντηση και που πρόκειται να επισημοποιηθούν και στο Υπουργικό Συμβούλιο».