Την προσοχή των καταναλωτών, κατά την αγορά των σαρακοστιανών προϊόντων, εφιστά η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Παρακαλούνται, οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και στην περίπτωση που διαπιστώσουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων τροφίμων, να ενημερώνουν άμεσα της αρμόδιες Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης».
Παράλληλα, με γνώμονα την προστασία του καταναλωτικού κοινού, η υπηρεσία ενημερώνει και συμβουλεύει τα παρακάτω:
Τι πρέπει να προσέξουμε
• Αγοράζουμε τρόφιμα από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της τοπικής αγοράς.
• Αγοράζουμε προϊόντα που είναι τοποθετημένα μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένα σε σκόνη και μικρόβια.
• Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου από τον οποίο προμηθευόμαστε τρόφιμα.
• Εξετάζουμε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων (Υγειονομική Ταυτότητα:
– η σφραγίδα της επιχείρησης, η οποία είναι μικρή και ελλειψοειδής,
– τον Κωδικό Αριθμό της επιχείρησης, πχ.EL 30.A.60. EU,
– την ονομασία πώλησης,
– το καθαρό βάρος,
– τη χρονολογία ανάλωσης,
– τις ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης,
– το όνομα,
– την εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του κατασκευαστή ή συσκευαστή),
– τον τόπο παραγωγής ή προέλευσης.
Μαλάκια
• Κεφαλόποδα (Χταπόδια, Καλαμάρια, Σουπιές, Μοσχιοί, Θράψαλα, κ.λπ.). Τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα.
• Νωπά: Προσέχουμε ιδίως την οσμή, η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας. Οποιαδήποτε άλλη οσμή θεωρείται μη φυσιολογική. Επίσης, η σάρκα πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική, γυαλιστερή και τα πλοκάμια-βεντούζες να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα.
• Κατεψυγμένα: Τα κατεψυγμένα πρέπει να συντηρούνται, στο σημείο πώλησης, σε καταψύκτη στους -18o C, να πωλούνται συσκευασμένα και με υγειονομικό σήμα, δηλαδή τη Υγειονομική Ταυτότητα του προϊόντος.
Δίθυρα
(Μύδια, Κυδώνια, Γυαλιστερές, Στρείδια, κ.λπ.). Πωλούνται συσκευασμένα σε μικρές συσκευασίες, (συνήθως σε δίχτυ), οι οποίες φέρουν το υγειονομικό σήμα, καθώς και όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις. Σε κάθε περίπτωση τα οστρακοειδή πρέπει να είναι ζωντανά, πριν καταναλωθούν και ο έλεγχός τους είναι εύκολος. Τα κελύφη τους πρέπει να είναι κλειστά, ή, αν είναι μερικώς ανοιχτά, με την ελάχιστη πίεση, πάνω στο κέλυφος, πρέπει να κλείνουν μόνα τους.
Τα μύδια πωλούνται, με κέλυφος ή αποκελυφωμένα και, επίσης, κατεψυγμένα. Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται, μέσα σε πλαστικές σακούλες, με μια ποσότητα πόσιμου νερού. Στην συσκευασία τους, πρέπει να υπάρχει το υγειονομικό σήμα και όλες οι υποχρεωτικές ενδείξεις, που προαναφέρθηκαν. Η ημερομηνία ανάλωσης ορίζεται με ευθύνη του παραγωγού. Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, ομοίως, όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις.
Γαστερόποδα
(Σαλιγκάρια). Διατίθενται στην αγορά, είτε ως νωπά, χωρίς συσκευασία, είτε ως κατεψυγμένα. Τα νωπά πρέπει να είναι, οπωσδήποτε, ζωντανά. Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, στη συσκευασία τους, όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις.
1. Εχινόδερμα:
Είναι οι γνωστοί μας αχινοί, οι οποίοι πρέπει να είναι ζωντανοί, όταν καταναλώνονται. Η διαπίστωση αυτή, γίνεται με απλή παρατήρηση, κατά την οποία βλέπουμε να κινούνται τα αγκάθια τους.
2. Μαλακόστρακα:
Συμπεριλαμβάνονται Γαρίδες, Καραβίδες, Αστακοί, Καβούρια, Ψείρες, Γάμπαρι, κ.λπ. Όταν είναι ζωντανά εμφανίζουν κινήσεις στις κεραίες και στα πόδια. Πρέπει να έχουν την οσμή της θάλασσας, τα αρθρωτά τους μέρη να είναι στερεά προσκολλημένα στο σώμα, η επιφάνειά τους να είναι γυαλιστερή και το κεφάλι τους δεν πρέπει να φέρει μαύρες κηλίδες ή να είναι μελανιασμένο. Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, στη συσκευασία τους, όλες τις προβλεπόμενες ενδείξεις.
Πριν από κάθε προμήθεια θαλασσινών, επιστρατεύουμε όλη την προσοχή μας. Τα θαλασσινά, γενικά, είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Η οσμή και η εξωτερική όψη τους είναι τα πιο σταθερά χαρακτηριστικά, για να κρίνουμε την καταλληλότητά τους. Πρέπει να ελέγχουμε, πάντα, το βάρος των προϊόντων, όταν τα αγοράζουμε να τα ζυγίζουμε και αλλού.
Επειδή διάφορα είδη θαλασσινών διαφέρουν ελάχιστα μεταξύ τους, διαφέρουν όμως πολύ, όσον αφορά την τιμή πώλησής τους, πχ. χταπόδια-μοσχιοί, μπαρμπούνια-κουτσομούρες, πρέπει να προσέχουμε καλά, τις επιγραφές και σημάνσεις, που αναγράφουν τις πληροφορίες του είδους, ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα παραπλάνησης.
Όχι στα προϊόντα από παράνομα υπαίθρια καταστήματα
Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας εξεδόθη ανακοίνωση που απευθύνεται στους πολίτες, ντόπιους και επισκέπτες που θα βρεθούν στην πόλη για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Καρναβαλιού, εφιστώντας τους να μην αγοράζουν και να μην καταναλώνουν προιόντα, τρόφιμα ή ποτά, που ενδεχομένως θα πωλούνται από υπαίθριες παράνομες ψησταριές και άλλα καταστήματα (ευκαιριακά λειτουργούντα)που δεν διαθέτουν άδεια.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα παρακάτω:
«Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας λειτουργώντας πάντα με μοναδικό γνώμονα την πρόληψη, προάσπιση και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας και ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη του Ρεθύμνου, εφιστά την προσοχή των καταναλωτών για τα προβλήματα και τους κινδύνους Δημόσιας Υγείας, που δύναται να προκληθούν από την κατανάλωση προϊόντων από υπαίθριες παράνομες ψησταριές και λοιπά μη αδειοδοτημένα καταστήματα διότι:
– Δεν γνωρίζουμε κάτω από ποιες προϋποθέσεις παρασκευάζονται, τα προς πώληση προϊόντα,
– Σε ποιους χώρους παρασκευάζονται,
– Αν τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων και ποτών,
– Ποιοι τα παρασκευάζουν, να είναι μικροβιοφόροι ή μη,
– Πώς μεταφέρονται και πως συντηρούνται καθώς και
– Αν υπάρχει διασταυρούμενη επιμόλυνση αυτών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την Δημόσια Υγεία.
Συνιστούμε στους καταναλωτές που θα βρεθούν στο Ρέθυμνο να αποφεύγουν την κατανάλωση αυτών των τροφίμων και ποτών αλλά να προτιμήσουν τα νομίμως λειτουργούντα καταστήματα μαζικής εστίασης που προσφέρουν στον καταναλωτή ποιοτικά και ελεγμένα προϊόντα.
Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών από ανήλικα άτομα απαγορεύεται.
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας θα παραμείνει σε εγρήγορση και θα πραγματοποιεί έκτακτους υγειονομικούς ελέγχους σε καταστήματα μαζικής εστίασης, ώστε να διασφαλιστεί και να προστατευθεί η Δημόσια Υγεία».