Η νέα πρωτοβουλία των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Κρήτης και της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου θα περιλαμβάνει:
– Απευθείας συναντήσεις παραγωγών και μεταποιητών με ξενοδόχους και υπεύθυνους αγορών ξενοδοχείων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
– Έκθεση προϊόντων στην αίθουσα «Καρούζου» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
– Γευστική δοκιμή των προϊόντων.
– Παρουσίαση παρασκευής και σύστασης του κρητικού πρωινού.
«Η πρώτη προσπάθεια που ξεκινήσαμε πέρυσι είχε σημαντικά αποτελέσματα γιατί δόθηκε η ευκαιρία στους επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν την κρητική διατροφή και στους αγρότες και τυποποιητές της περιοχής μας να καταλάβουν την αξία της παραγωγής τους και ν’ αποκτήσουν εξωστρέφεια διεκδικώντας μερίδιο στην τοπική τουριστική αγορά», τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε χθες.
Ο κ. Αλιφιεράκης ανακοίνωσε επίσης ότι οι τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων θ’ αναλάβουν να καλύψουν -κατόπιν αξιολόγησης- το χρηματοδοτικό κενό που μπορεί ενδεχομένως να δημιουργηθεί από την παράδοση των προϊόντων στα ξενοδοχεία μέχρι την πληρωμή των παραγωγών/μεταποιητών.
Όπως διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας Νίκος Μυρτάκης: «Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ότι ο παραγωγός θα μπορεί να εισπράξει τα χρήματά του αμέσως μετά την πώληση των προϊόντων του σε πιστοποιημένα ξενοδοχεία».
Επιδίωξη των διοργανωτών είναι επίσης να καθιερωθεί στα ξενοδοχεία του νησιού το «Ελληνικό Πρωινό της Κρήτης», το οποίο θα περιλαμβάνει κρητικά προϊόντα, αντί για τα καθιερωμένα διεθνή και για το λόγο αυτό θα υπογραφεί τοπικό σύμφωνο μεταξύ παραγωγών και πιστοποιημένων ξενοδοχείων, όπως επισήμανε ο τέως πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Ανδρέας Μεταξάς. «Πέρυσι έγιναν συμφωνίες με παραγωγούς, που έφεραν πιο κοντά τον πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα. Γνωριστήκαμε μεταξύ μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό και για τις δύο πλευρές. Τώρα θα επιδιώξουμε να συνεργαστούμε και στο πρωινό που είναι το κύριο γεύμα των τουριστών», τόνισε ο κ. Μεταξάς.
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Επιμελητήριο Ηρακλείου κατά τις περσινές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν συνεργασίες σε προϊόντα όπως βρώσιμη ελιά, σαλιγκάρια, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, τσικουδιά, ρακόμελο, λαχανικά και φρούτα, ενώ δεδομένων των προβλέψεων για αύξηση της τουριστικής κίνησης φέτος, αναμένεται αύξηση της ζήτησης κρητικών προϊόντων.
Οι νέες συναντήσεις ξενοδόχων, διευθυντών / υπεύθυνων προμηθειών ξενοδοχείων της Κρήτης και παραγωγών / μεταποιητών κρητικών προϊόντων θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 2 Μαρτίου από τις 09:00 το πρωί έως τις 09:00 το βράδυ και θα περιλαμβάνουν, αποκλειστικά και μόνο, προκαθορισμένες κατ’ ίδιαν συναντήσεις εξάλεπτης διάρκειας.
Η διαδικασία δήλωσης συμμετοχής, ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία παραγωγοί και μεταποιητές θα πρέπει να έχουν αποστείλει και τα προϊόντα που θα παρουσιαστούν στην έκθεση.
Εν τω μεταξύ, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στο δεύτερο παγκρήτιο forum προώθησης κρητικών προϊόντων στα ξενοδοχεία. «Κατά τη διάρκεια του forum θα πραγματοποιηθούν αποκλειστικά εξατομικευμένες συναντήσεις (Β2Β) μεταξύ παραγωγών κρητικών προϊόντων και υπεύθυνων αγορών των ξενοδοχείων. Είναι σημαντικό να στηρίξουμε όλοι την προσπάθεια αυτή και η παρουσία όλων σας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Είναι απαραίτητο να στηρίζουμε τα τοπικά προϊόντα και την αγορά του τόπου μας. Πρέπει να ξεκινήσει από όλους εμάς και τον καθένα ξεχωριστά η προτίμηση στα προϊόντα της Κρήτης μας για να έχει αποτελέσματα η καθιέρωση των κρητικών προϊόντων στα ξενοδοχεία» αναφέρει η Λέσχη Αρχιμαγείρων σε ανακοίνωσή της.
Δύο οι δράστες του εμπρησμού στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου
Δύο άτομα φέρεται να κρύβονται πίσω από την φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου, στον επαρχιακό δρόμο...