Η καταγραφή, η συντήρηση ή αποκατάσταση και η ανάδειξη των ιστορικών μνημείων του μητροπολιτικού δήμου, αποτελεί προτεραιότητα για τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ο οποίος φιλοδόξει να πετύχει μεταξύ άλλων και την ένταξη της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου στο φάκελο μνημείων της Ουνέσκο.
Η αρχή θα γίνει την επόμενη εβδομάδα με σειρά επαφών και συναντήσεων του κ. Αλεφαντινού στο αρμόδιο υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να γίνει ενημέρωση και σε κάποιες περιπτώσεις που άπτονται γραφειοκρατικών ζητημάτων να ασκηθούν πιέσεις για να ξεμπλοκάρουν ζητήματα που έχουν «παγώσει», και στη συνέχεια με την σχετική καθοδήγηση των αρμοδίων να αναζητηθούν τρόποι για εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για αποκαταστάσεις μνημείων, που με το πέρασμα του χρόνου έχουν φθαρεί και ρημάζουν.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το φάκελο της μελέτης για τα τείχη του φρουρίου Φορτέτζα, ο οποίος εδώ και 2,5 χρόνια παραμένει στα συρτάρια του υπουργείου, εξετάστηκε και εστάλη για κάποιες τυπικές διορθώσεις οι οποίες ήδη γίνονται από τον συντηρητή του τμήματος Αρχαιολογίας, ο οποίος είχε κάνει την σχετική μελέτη. Οι διορθώσεις θα είναι έτοιμες σε 20 μέρες για να μπορέσει στη συνέχεια ο φάκελος να πάρει το «πράσινο φως» από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού και να αναζητηθεί στη συνέχεια τρόπος για τη χρηματοδότηση του έργου. Το φρούριο της Φορτέτζας είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του ιστορικού κέντρου της πόλης, το οποίο τα τελευταία χρόνια, λόγω της πυκνής βλάστησης που υπάρχει στα τείχη, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα με την διάβρωση και χρήζει άμεσης αποκατάστασης.
Αναζητείται χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ύφαλων τμημάτων του ενετικού λιμανιού
Η χρηματοδότηση του έργου αποκατάστασης των ύφαλων τμημάτων του ενετικού λιμανιού του Ρεθύμνου, αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Παρά τις δεσμεύσεις που είχε λάβει τους προηγούμενους μήνες από τη Διεύθυνση Λιμενικών Έργων του Τμήματος Λιμενικών Υποδομών του αρμόδιου υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ότι θα χρηματοδοτήσει το έργο με χρήματα από τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου, αυτό δεν έγινε και ο κ. Αλεφαντινός εμφανίζεται αποφασισμένος να προσπαθήσει με κάθε τρόπο να βρει τα χρήματα αυτά για να γίνει το έργο, το οποίο εκτός όλων των άλλων αποτελεί βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουν και οι παρεμβάσεις αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης του ενετικού λιμανιού.
Πρόκειται για ένα έργο που με βάση τη μελέτη που είχε έτοιμη εδώ και τρία χρόνια το Λιμενικό Ταμείο, κοστολογείται στις 310.000 ευρώ και περιλαμβάνει παρεμβάσεις αναγκαίες στο βυθό και στα πέτρινα κρηπιδώματα του ενετικού λιμανιού Ρεθύμνου.
Η μελέτη για την αποκατάσταση των ύφαλων λιμενικών έργων, έχει καταδείξει ότι το πρόβλημα με τις σπηλαιώσεις που έχει διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια, μεγαλώνει όσο περνάει ο καιρός και θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης, για να μην τεθεί σε περαιτέρω κίνδυνο ο ενετικός φάρος. Σύμφωνα με το πόρισμα της μελέτης για τα μέτρα αποκατάστασης, τονίζεται ότι πρέπει άμεσα να γίνουν «ενέσεις» με ειδικά υλικά στα πέτρινα κρηπιδώματα, ενώ επιβάλλεται ο καθαρισμός και η εκσκαφή στη λιμενολεκάνη.
Παράλληλα, συζήτηση στο αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού θα γίνει και για την ολοκληρωμένη πλέον μελέτη αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης του ενετικού λιμανιού. Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη αυτή είναι συγκεκριμένες και αφορούν από το ύψος του Τελωνείου μέχρι και το καρνάγιο, ενώ οι παρεμβάσεις έχουν να κάνουν με την αισθητική βελτίωση των προσόψεων των κτιρίων, με απομάκρυνση πρόσθετων κατασκευών ή άλλων στοιχείων που παραποιούν τον ιστορικό χαρακτήρα της περιοχής. Επίσης περιλαμβάνουν ομοιομορφία σε ό,τι αφορά τα χρώματα και αρχιτεκτονικό φωτισμό. Βασικό στοιχείο της μελέτης είναι ο διάδρομος με βασικό στόχο να δίδεται προτεραιότητα στον επισκέπτη και όχι στα τραπεζοκαθίσματα, που μέχρι σήμερα είναι άναρχα τοποθετημένα, εμποδίζοντας τη διέλευση των επισκεπτών. Σημειώνεται ότι στη μελέτη περιλαμβάνεται και η ενίσχυση των αλιέων ερασιτεχνών και μη με την τοποθέτηση ξύλινου διαδρόμου.
Έτοιμος ο φάκελος της μελέτης για το σπήλαιο Γερανίου
Εγκεκριμένες από το αρμόδιο κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού, είναι οι μελέτες που αφορούν στην ανάδειξη του σπηλαίου Γερανίου, ένα έργο για το οποίο επίσης η δημοτική αρχή καλείται να βρει κονδύλια είτε από το νέο ΕΣΠΑ, είτε από τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου για να μπορέσει να το υλοποιήσει. Η μελέτη του συγκεκριμένου έργου περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας εξέδρας στην είσοδο του σπηλαίου ύψους 4-5 μέτρων, από την οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν στο σύνολό τους τα ευρήματα. Επίσης περιλαμβάνει φωτισμό του χώρου, αλλά και αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του περιβάλλοντα της εισόδου χώρου, με τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης για τους επισκέπτες του σπηλαίου.
Σημειώνεται ότι η έκταση που καλύπτει το σπήλαιο είναι 1.200 τ.μ. και έχει χωριστεί σε έξι θαλάμους. Οι πέντε θάλαμοι είναι διαδοχικοί κατά μήκος και χωρίζονται από μεγάλους σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
Με αργούς ρυθμούς οι εργασίες αποκατάστασης του μιναρέ
Σε ό,τι αφορά τις εργασίες αποκατάστασης του μιναρέ, αυτές προχωρούν με αργούς ρυθμούς και αυτό γιατί αφενός πρόκειται για πολύ εξειδικευμένες εργασίες και αφετέρου διότι ο ανάδοχος έχει προθεσμία να παραδώσει το έργο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2015. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτείται και επιβλέπεται από το υπουργείο Πολιτισμού.
Το έργο έχει προϋπολογισμό περίπου 380 χιλιάδες ευρώ. Αντικείμενο του έργου είναι η αποκατάσταση του μνημείου στην αρχική του μορφή, η συντήρηση των μελών του και η εν γένει βελτίωση της απόκρισής του στις περιβαλλοντικές δράσεις.
Όπως αναφέρεται στη μελέτη, αρχιτεκτονική αποκατάσταση του μνημείου ακολουθεί την αρχή της πιστής τήρησης της σημερινής μορφολογίας του και της επαναδόμησης των καθαιρεμένων τμημάτων του, με βάση τη λεπτομερή αποτύπωση που θα προηγηθεί της καθαίρεσής των. Τα αρχιτεκτονικά μέλη θα καθαριστούν προσεκτικά και θα συμπληρωθούν όπου απαιτείται.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και υπεύθυνος για μνημεία Μίνως Αλεφαντινός τόνισε: «Θεωρώ ευθύνη κα υποχρέωσή μου την καταγραφή των μνημείων, την αξιολόγηση της σημερινής κατάστασης καθενός χωριστά από τα μνημεία και για όσα χρειάζεται σύνταξη μελετών, με στόχο την αποκατάστασή τους έχοντας ως μεσομακροπρόθεσμο στόχο την καλύτερη δυνατή συμμετοχή τους στην εξέλιξη και τη ζωή του τόπου. Ο Δήμος Ρεθύμνου έχει το προνόμιο, έχοντας «παρελθόν» με απόλυτο σεβασμό προς αυτό και αναδεικνύοντας και αξιοποιώντας το, να προσπαθήσει με αξιόλογα ποσοστά επιτυχίας του για το μέλλον».