Την συνέχιση του προγράμματος της μονάδας Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης στο Ρέθυμνο με ευρωπαϊκά κονδύλια θα διεκδικήσει σήμερα από κοινού με τους θεσμικούς φορείς του Ρεθύμνου ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, Γιώργος Νικολαΐδης στη διάρκεια συνάντησης που θα έχουν στο υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με τον ίδιο το πρόγραμμα που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο με εξασφάλιση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 500.000 ευρώ, θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2014 μετά την εξοικονόμηση πόρων που έγινε, ωστόσο θα ζητηθούν επιπλέον χρήματα, όπως είπε, για να μπορέσει να διασφαλιστεί η λειτουργία του μέχρι το τέλος του 2015.
Ειδικότερα, σε σχετικές δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μ. Λιονή, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε: «Κάνουμε συναντήσεις με φορείς της πόλης τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω για την αμέριστη συνδρομή και υποστήριξή τους στην προσπάθειά μας. Όπως ξέρετε το πρόγραμμα λειτουργεί από τον περασμένο Μάρτιο. Μέσα σε αυτό το χρόνο – από τον Οκτώβριο που λειτουργεί το κλινικό μέρος -έχουμε δει πάνω από 350 παιδιά ίσως και 400, ενώ περίπου στα 50 είναι σε συστηματική θεραπευτική προσπέλαση. Έχουμε κάνει προγράμματα στα σχολεία του νομού, όπου έχουν συμμετάσχει χιλιάδες μαθητές και το πρόγραμμα συνεχίζεται σε αυτή την κατεύθυνση.
Θέλω να πω ότι από το πρόγραμμα με βάση τον αρχικό του σχεδιασμό θα ‘πρεπε να έχει λήξει από το Μάρτιο που μας πέρασε. Με την εξοικονόμηση που κάναμε μπορέσαμε και έχουμε πετύχει -και χθες μας κοινοποιήθηκε- ότι μπορούμε μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2014 με την αρχική του χρηματοδότηση να το συνεχίσουμε. Θα κάνουμε μια προσπάθεια με τη συμμετοχή και των δυο βουλευτών του Νομού, της Περιφέρειας, των Δήμων και της Μητρόπολης να ζητήσουμε μια πρόσθετη μερική επιχορήγηση για να μπορέσουμε να το κρατήσουμε όλο το επόμενο έτος. 250.000 -300.000 ευρώ είναι το ετήσιο κόστος λειτουργιάς με 12 άτομα επιστημονικό προσωπικό. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φορείς, καθώς ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης αναγνωρίζουν το έργο μας και θα το ζητήσουμε όλοι μαζί από την ηγεσία τα επιπλέον χρήματα, τα οποία είμαι αισιόδοξος ότι θα τα εξασφαλίσουμε και μετά θα δούμε για την μόνιμη βάση του προγράμματος».
Ο κ. Νικολαΐδης τόνισε πως το επιστημονικό προσωπικό της μονάδας αντιμετωπίζει περιστατικά με εφήβους που αφορούν σε διάφορα προβλήματα Ψυχικής Υγείας (συμπεριφοράς, συναισθηματικά ή και πιο βαριές μορφές) και η μονάδα, όπως ανέφερε, ήρθε να καλύψει αποτελεσματικά ένα κενό που υπήρχε με την απουσία σχετικών δομών στο νομό. «Είμαι εντυπωσιασμένος από την ανταπόκριση που είχε το πρόγραμμά μας στην τοπική κοινωνία. Περίμενα συστολή λόγω του ταμπού, όμως τελικά αποδεικνύεται ότι έχουμε μια αναπαράσταση της Ελληνικής κοινωνίας όλοι μας, που είναι άλλη από την πραγματικότητά της. Η πραγματικότητα της Ελληνικής κοινωνίας είναι ότι η ελληνική οικογένεια αντιμετωπίζει προβλήματα και αν της δώσεις ένα χέρι βοηθείας το παίρνει, το χρησιμοποιεί και εγκαταλείπει ταμπού».
Η παρουσίαση των δράσεων της μονάδας θα πραγματοποιηθεί σε επιστημονική εκδήλωση, πoυ θα γίνει στις 20 Ιουνίου.