Εικόνες εγκατάλειψης και παρακμής παρουσιάζουν τα τείχη του φρουρίου της Φορτέτζας. Η πυκνή βλάστηση φυτών καλύπτει μεγάλο μέρος των τειχών του κάστρου προκαλώντας διάβρωση με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την κατάστασή τους σε βάθος χρόνου.
Μια εικόνα που δεν ταιριάζει στο πλέον διαφημισμένο μνημείο της πόλης του Ρεθύμνου, που έχει «ταξιδέψει» μέσα από δημοσιεύματα και φωτογραφίες σε ολόκληρη τη χώρα και το εξωτερικό και ένα μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που αν μη τι άλλο χρήζει της δέουσας προσοχής.
Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τότε που η μελέτη για την αποκατάσταση των τειχών του φρουρίου της Φορτέτζας ολοκληρώθηκε. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό, αφού πρέπει η συγκεκριμένη μελέτη να πάρει το «πράσινο» φως από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, η έγκριση του οποίου είναι απαραίτητη για να είναι πλήρης ο φάκελος της μελέτης και η δημοτική αρχή να μπορέσει στη συνέχεια να αναζητήσει χρήματα είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε από άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο για να υλοποιήσει το σημαντικό αυτό έργο. Διαδικασίες που σε καμία περίπτωση δεν θα είναι άμεσες. Αφού ήδη πέρασε πολύς χρόνος και σίγουρα θα χρειαστεί αρκετός ακόμα από τη στιγμή που η μελέτη θα εγκριθεί (εκτός απροόπτου) μέχρι και τη στιγμή που θα βρεθούν τα χρήματα, και γίνει ο διαγωνισμός, για να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν οι εργασίες.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων του Δήμου και υπεύθυνο για τα μνημεία, η επίσπευση των συγκεκριμένων διαδικασιών βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα, ώστε άμεσα να τεθεί το θέμα στην συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Ειδικότερα, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο κ. Μίνως Αλεφαντινός υποστήριξε: «Θα βρεθώ στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες προκειμένου να έχω επαφές με την κυρία Δέσποινα Παπαϊωάννου, που είναι η εισηγήτρια του θέματος, για να μπορέσουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία, ώστε η μελέτη να συζητηθεί άμεσα στην συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Αυτό είναι που επείγει, να εξασφαλίσουμε την έγκριση για τις εργασίες που είχαμε προτείνει στην μελέτη που έκανα εγώ ως αρχιτέκτονας και ο κ. Τρουλλινός ως συντηρητής της Αρχαιολογίας. Η μελέτη βρίσκεται εδώ και χρόνια στα συρτάρια του υπουργείου Πολιτισμού και περιμένει να προετοιμαστεί η εισήγηση. Θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία, που έχει μείνει ομολογουμένως πάρα πολύ πίσω».
Στην αρχαιολογία η μελέτη αναβάθμισης του ενετικού λιμανιού
Εν τω μεταξύ θέμα ημερών είναι η παράδοση στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου από τον μελετητή των ολοκληρωμένων φακέλων που αφορούν στις μελέτες αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης του ενετικού λιμανιού. Τις επόμενες ημέρες οι μελέτες θα βρίσκονται στα γραφεία των αρμόδιων αρχαιολογικών υπηρεσιών, οι οποίες καλούνται να τις εγκρίνουν για να μπορέσει στη συνεχεία ο Δήμος να διεκδικήσει χρήματα από το νέο ΣΕΣ για αυτό το έργο που θα «κουμπώσει» με την ανάπλαση που ολοκληρώθηκε ήδη στο βόρειο παραλιακό μέτωπο.
Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη αυτή είναι συγκεκριμένες και αφορούν από το ύψος του Τελωνείου μέχρι και το καρνάγιο. Οι παρεμβάσεις έχουν να κάνουν με την αισθητική βελτίωση των προσόψεων των κτιρίων, με απομάκρυνση πρόσθετων κατασκευών ή άλλων στοιχείων που παραποιούν τον ιστορικό χαρακτήρα της περιοχής. Επίσης περιλαμβάνουν ομοιομορφία σε ότι αφορά τα χρώματα και αρχιτεκτονικό φωτισμό. Βασικό στοιχείο της μελέτης είναι ο διάδρομος με βασικό στόχο να δίδεται προτεραιότητα στον επισκέπτη και όχι στα τραπεζοκαθίσματα, που μέχρι σήμερα είναι άναρχα τοποθετημένα εμποδίζοντας τη διέλευση των επισκεπτών. Παράλληλα στη μελέτη περιλαμβάνεται και η ενίσχυση των αλιέων ερασιτεχνών και μη με την τοποθέτηση ξύλινου διαδρόμου.
Τον Ιούνιο παραδίδονται οι μελέτες για το εμπορικό λιμάνι
Παράλληλα, τον Ιούνιο αναμένεται να ολοκληρωθούν και να παραδοθούν οι δυο μελέτες, οι οποίες έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης συνολικού ύψους 871.000 ευρώ μετά και την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, που είχε συναφθεί μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, του Λιμενικού Ταμείου και του Δήμου Ρεθύμνου. Η πρώτη μελέτη αφορά στην προστασία και αναβάθμιση του λιμανιού και πιο συγκεκριμένα ο τίτλος της είναι «Μελέτη βελτίωσης της θωράκισης στη γένεση του προσήνεμου μόλου του λιμένος Ρεθύμνου μετά της αναμόρφωσης των όπισθεν χερσαίων χώρων», που έχει προϋπολογισμό 303.753,45 ευρώ και η δεύτερη μελέτη αφορά στην κρουαζιέρα και πιο συγκεκριμένα τα «Έργα εγκατάστασης πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιου λιμένος Ρεθύμνου» με προϋπολογισμό 404.953,25 ευρώ. Σε ότι αφορά το πρώτο κομμάτι της προστασίας και αναβάθμισης απαιτούνται 7 εκ. ευρώ για την κατασκευή του έργου, ενώ για το δεύτερο έργο της κρουαζιέρας, ο προϋπολογισμός του φτάνει τα 27 εκ. ευρώ, χρήματα τα οποία θα διεκδικηθούν από το ΕΣΠΑ.