Σε καταγραφή των αδέσποτων γατιών αλλά και τη λήψη μέριμνας για τα επιθετικά ζώα προχωρά ο δήμος. Προσπάθειες για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των αδέσποτων ζώων του Ρεθύμνου καταβάλλει η δημοτική αρχή σε συνεργασία με τα δυο φιλοζωικά σωματεία -το «Νοιάζομαι» και τον φιλοζωικό σύλλογο -που δραστηριοποιούνται στην πόλη, σε μια προσπάθεια φροντίδας και μέριμνας των ζώων αλλά ταυτόχρονα ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας.
Όπως επισημαίνει ο αρμόδιος για τα θέματα των αδέσποτων ζώων αντιδήμαρχος Θωμάς Κρεβετζάκης τα φιλοζωικά σωματεία ανέλαβαν την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων, ενώ ο δήμος ανέπτυξε συμπληρωματικά προγράμματα προς τη λειτουργία τους. Ο δήμος Ρεθύμνης, όπως αναφέρει, από το 2015 μέχρι και σήμερα με ίδιους πόρους έχει αναλάβει την κάλυψη του κόστους των ζωοτροφών για τη σίτιση των ζώων, την τοποθέτηση microchip προκειμένου αυτά να καταγράφονται καθώς και τον εμβολιασμό τους. Παράλληλα στο κτηνιατρείο στο Ζουρίδι οργανωμένα γίνονται στειρώσεις των ζώων.
«Επισήμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Προστασίας των Ζώων θεωρεί ότι ο καταλληλότερος τρόπος προστασίας των αδέσποτων είναι μέσω των στειρώσεων και με τον έλεγχο των γεννήσεων τους. Και γι’ αυτό έχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στις στειρώσεις. Στο κτηνιατρείο και στις υπηρεσίες του δήμου γίνεται η διαδικασία αυτή μόνο για τα αδέσποτα ζώα. Στα δεσποζόμενα το κόστος και η ευθύνη επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη. Οι φιλοζωικές ομάδες μαζεύουν τα αδέσποτα και τα προσκομίζουν στο εν λόγω κτηνιατρείο.
Το microchip στα αδέσποτα καταγράφει ως ιδιοκτήτη τον δήμο Ρεθύμνης και υποδεικνύει ότι είναι ιδιοκτησία του δήμου Ρεθύμνης. Για όποιο ζώο έχει microchip αυτομάτως υποδηλώνεται ότι έχει εμβολιαστεί και δεν είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Επιπλέον, ο δήμος τρέχει ένα πρόγραμμα συνεργασίας με τους κτηνιάτρους του δήμου μας, όπου εκεί γίνεται η τοποθέτηση των microchip, ο εμβολιασμός των ζώων και το τεστ λεϊσμανίασης που είναι υποχρεωτικό για κάθε αδέσποτο. Τα αδέσποτα ζώα κρατιούνται και γίνονται προσπάθειες να υιοθετηθούν. Επειδή τα μεγαλόσωμα και τα ηλικιωμένα ζώα δύσκολα υιοθετούνται, όπως προβλέπει ο νόμος, τα επαναφέρουμε στο φυσικό τους περιβάλλον, αφού όμως έχουν ελεγχθεί και εμβολιαστεί. Ο νόμος επιτρέπει στον δήμο και στην επιτροπή να αλλάξει περιβάλλον στο ζώο, όταν αυτό είναι κοντά σε σχολείο, σε νοσοκομείο ή σε περιοχή με ήδη αυξημένη συγκέντρωση αδέσποτων ζώων και θα μπορούσε να δημιουργηθεί επιπλέον πρόβλημα».
Τα στοιχεία των στειρώσεων
Από το 2015 έως και το 2020 έχουν ολοκληρωθεί 1165 στειρώσεις σε σκυλιά. Πιο συγκεκριμένα:
2015-2017: 830
2018: 120
2019: 138
2020: 77
Από το 2015 έως και το 2020 έχουν στειρωθεί συνολικά 2924 αδέσποτες γάτες. Πιο συγκεκριμένα:
2015-2017: 1677
2018: 316
2019: 462
2020: 468
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο επειδή έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόβλημα με τις αδέσποτες γάτες στον άμεσο σχεδιασμό του δήμου είναι η επέκταση του προγράμματος για τον έλεγχο και τη στείρωση των γατιών προκειμένου να καταγραφεί ο αριθμός τους.
Παράλληλα, όπως είπε, θα γίνουν προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το θέμα που αφορά στα επιθετικά ζώα. Χαρακτηριστικά ο κ. Κρεβετζάκης ανέφερε: «Όλα αυτά τα χρόνια αυτό που εμείς έχουμε διαπιστώσει είναι ότι υπάρχει σε διάφορες περιοχές πρόβλημα με τον αριθμό των γατιών, οπότε και θα επεκτείνουμε το πρόγραμμα των αδέσποτων, προκειμένου να ελέγξουμε και εκεί μέσω των στειρώσεων τον αριθμό τους. Επίσης, υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις σκυλιών που έχουν δείξει επιθετικές συμπεριφορές. Όταν μάλιστα τα σκυλιά αυτά είναι μεγαλόσωμα τρομοκρατούνται οι πολίτες. Εκεί η λύση που έχει προταθεί είναι η συνεργασία με έναν εξωτερικό συνεργάτη, ο οποίος θα αναλαμβάνει την άμεση περισυλλογή αυτών των σκυλιών, ώστε να διερευνηθεί ο λόγος της επιθετικότητας. Μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό, κακοποίηση ή και ασιτία. Να γίνει ο εμβολιασμός και το τσιπάρισμα και το επιθετικό αδέσποτο θα παραμένει για ένα διάστημα 4-5 ημερών στον χώρο του εξωτερικού συνεργάτη. Στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής θα είναι το πρώτο θέμα συζήτησης».
Η Επιτροπή Διαχείρισης των Αδέσποτων Ζώων αποτελείται από τον αντιδήμαρχο Θωμά Κρεβετζάκη με αναπληρωτή τον αντιδήμαρχο Γιώργο Σκορδίλη, από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης μέλη είναι η Ειρήνη κ. Τσιχλάκη με αναπληρωτή τον Βασίλη Γαλερό, ενώ συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των δύο φιλοζωικών σωματείων με τους αναπληρωματικούς τους και ο Καραίσκος, ως εκπρόσωπος του κτηνιατρικού συλλόγου με την αναπληρώτριά του, την κυρία Λαϊνάκη.
Αναφερόμενος στο έργο της επιτροπής ο κ. Κρεβετζάκης υποστήριξε: «Για πρώτη φορά ο δήμος έχει στη διάθεσή του έναν υπάλληλο, ο οποίος θα ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη επιτροπή. Έχει έρθει εδώ και δύο μήνες, μέσω κινητικότητας και θα ασκεί το συγκεκριμένο πόστο.
Η Επιτροπή Διαχείρισης και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος προχωράει μηνιαία σε τυχαίους ελέγχους επιβεβαίωσης, ότι όλα τα στοιχεία των microchip περνιούνται στην ενιαία βάση του υπουργείου, τόσο για τα δεσποζόμενα όσο και για τα αδέσποτα. Ο δήμος μέχρι σήμερα διαχειρίζεται τα αδέσποτα ζώα με ιδίους πόρους, ενώ την περίοδο της καραντίνας επειδή παρουσιάστηκαν προβλήματα στη χώρα λόγω του lockdown και διαπιστώθηκε ότι πολλά αδέσποτα αντιμετώπισαν προβλήματα σίτισης δόθηκαν κονδύλια σε όλους τους δήμους. Για τον δήμο Ρεθύμνου το ποσό αυτό ανέρχεται σε 62.000 ευρώ» και πρόσθεσε ότι «Το 2021, μέσα στον προϋπολογισμό θα έχει ενταχθεί τόσο πρόγραμμα με τον εξωτερικό συνεργάτη όσο και η επέκταση στειρώσεων στις γάτες, θα είναι ένα έτος ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των συμπολιτών μας τόσο για τα ήδη τρέχοντα προγράμματα, όσο και για το πώς διαχειριζόμαστε και πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τα αδέσποτα ζώα.
Είναι μεγάλος ο αριθμός των συμπολιτών μας οι οποίοι ακόμα και ανώνυμα προσπαθούν και ενδιαφέρονται για τα αδέσποτα. Μέσα στην περίοδο της καραντίνας, μία ομάδα κυνηγιού, οι «Ανιχνευτές» ανέλαβαν, σε συνεργασία με τον δήμο το κόστος για την τοποθέτηση ταϊστρών σε περιοχές, όπου μας είχαν υποδείξει ότι υπήρχε πρόβλημα συγκέντρωσης και σίτισης των ζώων.
Το θέμα των αδέσποτων ζώων συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνου όπου από πλευράς δημοτικής αρχής αλλά και των δυο φιλοζωικών σωματείων εκφράστηκε η αντίθεση στη δημιουργία καταφυγίου ζώων. «Ο βασικός νόμος που αφορά την προστασία και τη διαχείριση των αδέσποτων είναι ο 4039 του 2012. Ουσιαστικά πρόκειται για μία οδηγία που ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία, δίχως να υπάρξει η αντίστοιχη χρηματοδότηση για τους δήμους, ούτε η αντίστοιχη κουλτούρα στην ελληνική κοινωνία, να υποδεχτεί μία τέτοια οδηγία. Το ίδιο το ελληνικό κράτος όπου του έχει ζητηθεί να δώσει ερμηνευτικές απαντήσεις διαπιστώνει ότι ο συγκεκριμένος νόμος είναι μη εφαρμόσιμος. Στο παρελθόν όπου δημιουργήθηκαν καταφύγια για τα αδέσποτα ζώα, οι εκθέσεις υποδεικνύουν, ότι δημιουργούνται συνθήκες κολαστηρίου. Οι περιγραφές μιλάμε για ημιθανή ζώα που τρώγονται από τα υπόλοιπα ζωντανά, για άθλιες υγειονομικές συνθήκες και έχουμε πληροφόρηση για μεταφορά αδέσποτων στην περιοχή που υπάρχει το καταφύγιο. Δημιουργείται μία πελώρια «χωματερή», η κατάσταση είναι μη διαχειρίσιμη και τα ζώα διαβιούν σε άθλιες συνθήκες», κατέληξε ο κ. Κρεβετζάκης.