Ενώ προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς η κατασκευή των πέντε σχολείων (Γυμνάσιο-Λύκειο Ατσιποπούλου, Γυμνάσιο-Λύκειο Σταυρωμένου και Δημοτικού Σχολείου Γερανίου) που έχουν εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, σε μεγάλο αγκάθι για την δημοτική αρχή Ρεθύμνου έχει εξελιχτεί η κατασκευή του Δημοτικού Σχολείου Ρουσσοσπιτίου. Μετά την αύξηση του προϋπολογισμού από 1,5 εκ. ευρώ σε 2,5 ο Δήμος αναμένει την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργείων Παιδείας, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που θα αφορά στην έγκριση της αύξησης του προϋπολογισμού για να μπορέσει επιτέλους το έργο αυτό, που δημοπρατήθηκε το 2008, να προχωρήσει.
Η έλλειψη ρευστότητας επί σειρά ετών έχει ως αποτέλεσμα η ανέγερση του συγκεκριμένου σχολείου, που κρίνεται απαραίτητο για την περιοχή, να έχει «κολλήσει», παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν και συνεχίζονται να ασκούνται τόσο από τον Δήμο όσο και από την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου.
Το γεγονός ότι πλέον το αίτημα για αύξηση του προϋπολογισμού βρίσκεται στην αρμόδια Επιτροπή Παιδείας είναι ένα πολύ θετικό βήμα, είπε μιλώντας στην εφημερίδα μας ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Γιώργος Γεωργαλής. «Έχουμε μια απάντηση από τον ΟΣΚ ότι έχει προωθήσει το αίτημα προς την Οικονομική Επιτροπή του υπουργείου Παιδείας για να συμβάλλει και αυτό στη συγχρηματοδότηση του έργου. Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχει μια κινητικότητα και ευελπιστούμε να προωθηθεί το αίτημά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η αναγκαιότητα ανέγερσης ενός νέου σχολικού συγκροτήματος είναι τεράστια, αφού το υπάρχον σχολείο δεν μπορεί να καλύψει αποτελεσματικά τις ανάγκες των μαθητών της περιοχής.
Σημειώνεται, ότι πρόκειται για ένα εξαθέσιο σχολείο, το οποίο δεσμεύτηκε να κατασκευάσει ο Ο.Σ.Κ. το 2009. Ένα περίπου χρόνο αργότερα το 2010 το έργο δημοπρατήθηκε, ο εργολάβος εγκαταστάθηκε, όμως, ποτέ δεν ξεκίνησαν οι εργασίες, αφού δεν δόθηκαν τα χρήματα.
Το 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο Ρουσσοσπιτίου, του οποίου την μελέτη έχει εκπονήσει ο αρχιτέκτονας, προϊστάμενος του Γραφείου της Παλιάς Πόλης, Στάθης Κελέκης έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστεί σε δημοτικό οικόπεδο 5 περίπου στρεμμάτων με συνολική επιφάνεια κτιρίων και βοηθητικών χώρων που θα ξεπεράσει τα 2.000 τ.μ.
Η ένταξή του στην κλίμακα του παραδοσιακού οικισμού επέβαλε τη δημιουργία τριών ανεξάρτητων κτιρίων με ισόγεια και διώροφα τμήματα και κάλυψη με συνδυασμό δωμάτων και κεραμοσκεπών.
Σύμφωνα με τη μελέτη το κεντρικό τμήμα της διοίκησης εκτός από τα γραφεία δασκάλων, διευθυντή, γραμματείας και τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους, περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, αναρρωτήριο και γραφείο Συλλόγου Γονέων και Μαθητικών Κοινοτήτων.
Στο εκπαιδευτικό τμήμα, εκτός από τις έξι αίθουσες διδασκαλίας υπάρχουν και τέσσερις άλλες αίθουσες εργαστηρίων (φυσικοχημείας, πληροφορικής, αισθητικής αγωγής και ξένων γλωσσών), σύμφωνα με το συγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα του Ο.Σ.Κ.
Το τμήμα των κοινωνικών χώρων θα περιλαμβάνει μια μεγάλη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με σκηνή και παρασκήνια.
Ο αύλειος χώρος (3,5 περίπου στρεμμάτων) θα φυτευτεί με το απαραίτητο πράσινο και διαμορφώνεται σε δύο τμήματα. Την αυλή του διαλείμματος και τον χώρο άθλησης που περιλαμβάνει ανεξάρτητα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, καθώς και ένα μεγάλο υπόστεγο γυμναστικής. Έχει προβλεφθεί, ώστε η πρόσβαση στους χώρους αυτούς, καθώς και η χρήση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων να γίνεται και από τους κατοίκους, χωρίς να εμποδίζεται η λειτουργία του σχολείου. Όλοι οι χώροι είναι προσβάσιμοι από ΑμεΑ.