Λύση σε ένα τεράστιο πρόβλημα που απασχολεί το ιστορικό κέντρο της πόλης και έχει να κάνει με την έντονη δυσοσμία που αναδύεται από τα φρεάτια του ιστορικού κέντρου και όχι μόνο επιχειρεί να δώσει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρεθύμνου. Ήδη, έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα πιλοτικό σύστημα, το οποίο ουσιαστικά προβλέπει την τοποθέτηση ενός μηχανήματος μεταλλικού το οποίο διαθέτει μόνωση και στόχο έχει να συγκρατεί τις οσμές. Τα πρώτα τύπου αεροστεγή φρεάτια έχουν ήδη τοποθετηθεί κάτω από τα υπάρχοντα φρεάτια στις οδούς Εθνικής Αντιστάσεως και Σουλίου και την επόμενη εβδομάδα θα επεκταθούν στην οδό Παλαιολόγου και στον Πλάτανο.
Το φαινόμενο με τις άσχημες μυρωδιές είναι ιδιαίτερα έντονο τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρούνται. Από τη μια τα σκουπίδια που συγκεντρώνονται εκεί και από την άλλη τα βρώμικα νερά ή και τα λίπη που οι ίδιοι οι επαγγελματίες ή και κάτοικοι εναποθέτουν σε αυτά δημιουργούν κάθε καλοκαίρι μια ατμόσφαιρα αποπνικτική στο ιστορικό κέντρο.
Το πρόβλημα άλλωστε είναι γνωστό και έχει επανειλημμένως στιγματιστεί από ντόπιους και επισκέπτες, οι οποίοι ουκ ολίγες φορές κάνουν βόλτα στα σοκάκια της παλιάς πόλης κρατώντας τις μύτες τους μην αντέχοντας τη δυσοσμία.
Όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, η πρωτοβουλία ανήκει στον δήμαρχο και πρόεδρο των ΕΔΕΥΑ ο οποίος θέλησε να εφαρμοστεί πιλοτικά στην πόλη το πρόγραμμα αυτό το οποίο έχει ήδη υιοθετηθεί από τη ΔΕΥΑ Λάρισας που αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα. Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε πως στόχος είναι να εξαλειφθούν οι άσχημες μυρωδιές και γι’ αυτό ζητά τη συνεργασία των πολιτών και των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο ιστορικό κέντρο. Εάν το πρόγραμμα αυτό έχει αποτελέσματα όπως είπε, τότε θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της πόλης που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ υποστήριξε: «Σαν ΔΕΥΑΡ θέσαμε πιλοτικά σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα για την απόσμηση. Συγκεκριμένα στα φρεάτια που υπάρχουν στην παλιά πόλη τοποθετούμε ένα μεταλλικό διάφραγμα που έχει μια έξοδο με θυρόφραγμα που ανοίγει μόνο με το βάρος του νερού (αλλιώς είναι κλειστό). Είναι γύρω-γύρω κατά κάποιο τρόπο μονωμένο, ώστε να συγκρατεί τις οσμές. Άρα, ότι πέφτει μέσα (νερό) μπαίνει στο φρεάτιο όμως με το μηχάνημα αυτό συγκρατούνται οι οσμές. Έχουμε ήδη τοποθετήσει την υποδομή αυτή στα φρεάτια από Μεγάλη Πόρτα και σε όλη την Αντιστάσεως καθώς και στη Σουλίου και θα συνεχίσουμε από Δευτέρα με την Παλαιολόγου και τον Πλάτανο για να δούμε αν ο στόχος που έχουμε θέσει επιτευχθεί. Εμείς θέλουμε σ’ αυτό το διάστημα της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος να δούμε τυχόν ατέλειες, λάθη ή αστοχίες του συστήματος για να μπορέσουμε να τις βελτιώσουμε. Ζητούμε τη συμπαράσταση του κόσμου για να πετύχει και θέλουμε τις παρατηρήσεις τους. Ο στόχος μας είναι το σύστημα αυτό το οποίο τοποθετείται με χρήματα της ΔΕΥΑΡ να επεκταθεί στα σημεία της πόλης που παρατηρείται δυσοσμία για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα».
Ο κ. Θεοδωράκης επέστησε για μια ακόμα φορά την προσοχή των πολιτών και των επιχειρηματιών, οι οποίοι πρέπει να συνδράμουν αυτή την προσπάθεια για να λυθεί ένα ζήτημα που, αν μη τι άλλο, δυσφημεί την πόλη. «Στα φρεάτια των όμβριων είθισται κάποιοι να πετούν σκουπίδια και τώρα που δεν βρέχει, όσα παραμένουν εκεί σε συνδυασμό με τα βρώμικα νερά και σε κάποιες περιπτώσεις και λίπη έχουν ως αποτέλεσμα να αναδύεται μια πολύ άσχημη μυρωδιά. Εμείς προσπαθούμε και θέλουμε να δώσουμε λύση σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα της παλιάς πόλης. Επίσης πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου είχαμε καλέσει και τους επαγγελματίες εστίασης και τους επιστήσαμε την προσοχή γιατί κάποιοι εξ αυτών ρίχνουν λίπη στα φρεάτια ενώ είναι υποχρεωμένοι να έχουν λιποσυλλέκτες και να συλλέγουν και τα λίπη τους. Πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούμε για να σταματήσει αυτό το πρόβλημα που δυσφημεί αν μη τι άλλο την πόλη».