Οι εκδηλώσεις, περιλάμβαναν δυο ημερίδες στην Λευκωσία και δυο διαγωνισμούς διατροφής στα χωριά Σκαρίνου και Αγρό. Συμμετείχαν συνολικά 19 εκπρόσωποι του ΣΕΔΗΚ, του Δικτύου «ΕλαιοΓευσίες» Κρήτης και των Οργανωτικών Επιτροπών των Εκδηλώσεων Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής.
Τα θέματα των ημερίδων ήταν: «Προώθηση της εμπορίας ελαιολάδου» και «Προώθηση του Ελαιολάδου στις Επιχειρήσεις Εστίασης».
Και στις δυο εκδηλώσεις έγινε επίδειξη και αξιολόγηση παραδοσιακών πιάτων που παρουσίασαν οικοκυρές των περιοχών και βράβευση των καλύτερων.
Η αποστολή της Κρήτης επισκέφθηκε τον πρωτότυπο παραδοσιακό πολυχώρο «Κτήμα Γεωργιάδη» που περιλαμβάνει σειρά από εκθετήρια με παραδοσιακά εργαλεία, εγκαταστάσεις εξαγωγής ελαιολαδου σύγχρονο συσκευαστήριο ελαιολάδου, σαπωνοποιείο κ.α.
Οι ημερίδες που οργανώθηκαν πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα πολλαπλής χρήσης του Τμήματος Γεωργίας του υπουργείου Γεωργίας και περιβάλλοντος Κύπρου, στην Λευκωσία με τη συμμετοχή εκπροσώπων και των δυο πλευρών.
Στα πλαίσια των παραπάνω εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε και συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικτύων «ΕλαιοΓευσίες» που έχουν ιδρυθεί στα πλαίσια του έργου ΑΠΠΕΕ σε Κρήτη και Κύπρο.
Θέματα της συνάντησης ήταν η ολοκλήρωση των ιδρυτικών διαδικασιών και των ελέγχων για την παροχή πιστοποιήσεων του Δικτύου της Κύπρου, καθώς και η δρομολόγηση των ενημερωτικών δράσεων που προβλέπονται στα πλαίσια του προγράμματος.
Παράλληλα παρουσιάστηκε και το Λογότυπο του Δικτύου στα Ελληνικά και Αγγλικά και συζητήθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις χρήσης του, μόνο από τα μέλη του Δικτύου που θα έχουν ελεγχθεί και λάβει την ειδική Πιστοποίηση του Δικτύου. Μια από τις χρήσεις αυτές θα είναι και η τοποθέτησή του σε ειδικές ενημερωτικές πλακέτες, που θα χορηγηθούν στα πιστοποιημένα μέλη και θα υπάρχουν πάνω στα τραπέζια των ταβερνών.
Να σημειωθεί ότι, στην αποστολή μετείχαν τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΔΗΚ κ.κ. Στέλιος Μιχελακης (αντιδήμαρχος Δ. Αποκορώνου), Αντώνης Πρινιανάκης (αντιδήμαρχος Δ. Γόρτυνας), Ευάγγελος Πρωτογεράκης (αντιδήμαρχος Δ. Φαιστού) και Γιάννης Δρακάκης (αντιδήμαρχος Δ. Σητείας), Νικ. Μαρκίδης (δημοτικός σύμβουλος Δ. Αμαρίου), Στέλλα Χριστοφοράκη (Γεωπόνος Δ. Ρεθύμνου), Άλκης Μπακαρός (Συνεργατης ΣΕΔΗΚ) και Νικ. Μιχελάκης (επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ).
Από το Δίκτυο «ΕλαιοΓευσίες» Κρήτης συμμετείχαν εκπρόσωποι των Πιστοποιημένων Ταβερνών Μελών του Δικτύου: Όθωνας (Ρέθυμνο), Τζίτζικας (Άρμενοι Χανιων), Κουζίνα ΕΠΕ (Χανιά), Κρήτες (Γούβες), Πάνακρον (Αμάρι) , Μπομπόλης (Π. Ρούματα), Γωνιές (Γωνιές Επισκοπής Ηρακλείου), ενώ από τις Οργανωτικές Επιτροπές Διαγωνισμών μετείχαν οι Νικολέτα Γκολφινοπούλου (Δ. Ρεθυμνου), Ιωάννα Αναστασάκη (Δ. Γορτυνας), Ελένη Δημητριάδη (ΣΕΔΗΚ), Νίκος Βαρούχας (Δ. Αμαρίου).
Η εμπειρία της Αμάρι Α.Ε. ΟΤΑ
Την εμπειρία τους από την επίσκεψη και τις επαφές που είχαν στην Κύπρο, καταγράφουν οι εκπρόσωποι της Αμάρι Α.Ε. ΟΤΑ, που συμμετείχαν στην αποστολή.
Σε σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα παρακάτω:
Οι άνθρωποι της Αμάρι Α.Ε. ΟΤΑ, αντιπροσωπεύοντας την κατεξοχήν ελαιοπαραγωγική περιοχή του Αμαρίου, που με ιδιαίτερη ευαισθησία και ευθύνη έχουν επωμισθεί στις μέρες μας το τεράστιο βάρος της διατήρησης των μνημειακών ελαιοδέντρων, που έχουν οι ίδιοι αναδείξει και που κόβονται καθημερινά και καταλήγουν καυσόξυλα, αλλά και σαν μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής και υπεύθυνοι του Αγροτουριστικού Πολυχώρου Πάνακρον που συμμετέχει σε επίπεδο Κρήτης στο Δίκτυο «Ελαιογευσίες» (αποκλειστική χρήση ελαιολάδου) είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά μέλη του Δικτύου στην Κύπρο, να ανταλλάξουν εμπειρίες και τεχνογνωσία και να βιώσουν από κοντά τρόπους διαχείρισης Αγροτουριστικών Πολυχώρων (Κτήμα Γεωργιάδη).
Πολύτιμη εμπειρία και η συμμετοχή στις τρεις ημερίδες που έλαβαν χώρα στο υπουργείο Γεωργίας Κύπρου και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας στην Σκαρίνου, όπου τέθηκαν προβληματισμοί, παρουσιάστηκαν τρόποι διαχείρισης, παραγωγής και εμπορίας ελαιολάδου με κλασικούς και εναλλακτικούς τρόπους, προϋποθέσεις κατοχύρωσης και χρήσης προστατευόμενων ονομασιών και ενδείξεων με βάση τον Καν. (ΕΕ) 1151/2012, τονίστηκε η πολιτιστική σημασία της ελιάς και των ελαιοκομικών προϊόντων, παρουσιάστηκαν αποτελέσματα ερευνών με θέμα το ελαιόλαδο, ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα η αξία των τοπικών παραδοσιακών προτύπων διατροφής με τον πλούτο της παραδοσιακής κουζίνας.
Επίσης πραγματοποιήθηκαν και διαγωνισμοί για την κυπριακή διατροφή, με βράβευση των διακριθέντων.
Επισκέψεις έγιναν και στο χωριό Αγρός, με ανάλογες θεματικές και με συγκινητική συμμετοχή του Γυμνασίου Αγρού, καθώς και στο χωριό Φικάρδου με φιλοξενία στην ταβέρνα «Γιαννάκος» (μέλος του Δικτύου).
Στις ημερίδες, για μια ακόμη φορά, τονίστηκε κατά κόρον και από τους εισηγητές-ομιλητές του υπουργείου Γεωργίας Κύπρου και από τους διαπιστευμένους σεφ και από τους ερευνητές, το ψευδεπίγραφο της Μεσογειακής Διατροφής, αφού αναγνωρίστηκε από όλους, ότι όλα ξεκίνησαν από την Κρήτη και την διατροφή της, την κρητική διατροφή, που είναι και η βάση όλων των άλλων… Κάτι που η ίδια η Κρήτη -όπως και τόσα άλλα δυστυχώς- δεν έχει αξιοποιήσει και αναδείξει στον βαθμό που θα έπρεπε… Για τα μέλη της Αμάρι Α.Ε. ΟΤΑ, η επίσκεψη στην Κύπρο, ήταν και μια θαυμάσια ευκαιρία να επισκεφτούν την ορεινή Κυπερούντα στο όρος Τρόοδος, με τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου, της οποίας τους συνδέουν ισχυροί δεσμοί φιλίας, αφού οι επισκέψεις σύσσωμου του Κοινοτικού Συμβουλίου με τις οικογένειές τους στο Πανακρόν είναι συχνές, εκτιμώντας το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχονται, την παραδοσιακή Αμαριώτικη κουζίνα και την φιλοξενία των ανθρώπων.
Έτσι, το απόγευμα της Τετάρτης 20-11-2013, τα μέλη της Αμάρι Α.Ε. ΟΤΑ επισκέφτηκαν την χτισμένη μέσα στα έλατα και πεύκα Κυπερούντα, όπου αφού ξεναγήθηκαν από τον πρόεδρο και μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου στις ομορφιές της, έτυχαν της μεγάλης τιμής να προσκληθούν να παραβρεθούν στην συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου -τιμής ένεκεν- με προεδρεύοντα τον ιδιαίτερα αγαπητό Γιώργο Παναγιώτου, άξιο κοινοτάρχη του χωριού.
Η Αμάρι Α.Ε. ΟΤΑ, αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει ιδιαίτερα τον επιστημονικό σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ κ. Ν. Μιχελάκη και τους συνεργάτες του, για την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση που τρέφει στον Αγροτουριστικό Πολυχώρο Πάνακρον και τους ανθρώπους της Αμάρι Α.Ε. ΟΤΑ, αφού διατηρώντας μαζί τους μια άριστη συνεργασία, εκτιμά ιδιαίτερα και συμβάλει τα μέγιστα στην προσπάθειά τους για ανάδειξη της ιδιαίτερης ομορφιάς του τόπου και των ανθρώπων της περιοχής του Αμαρίου.