Την προστασία τους από την ηχορρύπανση που προκαλείται στο ιστορικό κέντρο του Ρεθύμνου από τη μουσική καταστημάτων ζητά ο Σύλλογος Κατοίκων και Ιδιοκτητών Παλαιάς Πόλης του Ρεθύμνου.
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το πρόβλημα είναι τεράστιο τους καλοκαιρινούς μήνες από τα καταστήματα που εγκαθιστούν εξωτερικά ηχεία και μέχρι τα ξημερώματα παίζουν δυνατά μουσική προκαλώντας όχληση σε κατοίκους και επισκέπτες.
Ο Σύλλογος Κατοίκων Παλιάς Πόλης ζητά από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ρεθύμνου να λάβει αποφάσεις αλλά και προληπτικά μέτρα που θα προάγουν τη νομιμότητα και θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το θέμα αυτό.
Αναλυτικά, ο Σύλλογος Κατοίκων και Ιδιοκτητών Παλιάς Πόλης, αναφέρει:
«Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα για το θέμα της ηχορύπανσης από μουσική καταστημάτων και ειδικότερα για την άτυπη ενημερωτική συνάντηση που έγινε στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη κας Λιονή παρουσία των Αντιδημάρχων κ.κ. Θωμά Κρεβετζάκη και Άγγελου Μαλλά, θέλουμε κατ’ αρχήν να ευχαριστήσουμε θερμά την κα Αντιπεριφερειάρχη για την άμεση ανταπόκρισή της στο αίτημά μας να την ενημερώσουμε για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο ταλαιπωρεί εδώ και πολλά χρόνια τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες τουριστικών καταλυμάτων της Παλιάς Πόλης. Το θέμα της ηχορύπανσης δεν αφορά μόνο κατοίκους και επιχειρηματίες τουρισμού της παραλίας και της οδού Αρκαδίου, ούτε συγκεκριμένα καταστήματα, αλλά ολόκληρη την Παλιά Πόλη. Θέματα ηχορύπανσης έχει και η Τζάνε Μπουνιαλή, η Εμμ. Βερνάρδου, η Πλ. Τίτου Πετυχάκη και η Πλ. Μητρόπολης, ενώ η λίστα των περιοχών μεγαλώνει συνεχώς.
Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν ότι τα καταστήματα ψυχαγωγίας που έχουν το προνόμιο να βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο, θα πρέπει να σέβονται τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, τα ωράρια μουσικής και τις σχετικές υγειονομικές και αστυνομικές διατάξεις, ώστε να μην λειτουργούν παραβατικά και εις βάρος τρίτων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην παράνομη πρακτική εγκατάστασης ηχείων σε εξωτερικούς χώρους καταστημάτων στην Παλιά Πόλη, όπως και στα αποτελέσματα ελέγχων του Υγειονομικού που έχουν γνωστοποιηθεί στον Δήμο και πιστοποιούν ότι τα περισσότερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Παλιά Πόλη δεν διαθέτουν έγκυρη Τεχνική Έκθεση για χρήση μουσικής σε εξωτερικό χώρο.
Η πόλη μας βεβαίως χρειάζεται και μπορεί να φιλοξενήσει όλους τους κλάδους επιχειρήσεων, με την προϋπόθεση όμως ότι ο κάθε κλάδος δεν λειτουργεί εις βάρος άλλου, και πολύ περισσότερο εις βάρος των κατοίκων. Αυτό δεν συμβαίνει στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου, όπου κυριαρχεί η ηχορρύπανση και η παραβατικότητα με την ανοχή των αρμοδίων υπηρεσιών και ιδίως με την ανοχή της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που είναι υπεύθυνη βάσει νόμου για την χορήγηση ή μη αδειών παράτασης ωραρίου μουσικής, όπως και για την ανάκλησή τους.
Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής κάθε Δήμου «δύναται» να εγκρίνει άδειες παράτασης ωραρίου μουσικής ανάλογα με τα δεδομένα της κάθε περίπτωσης και περιοχής. Το νυχτερινό ωράριο κοινής ησυχίας αρχίζει από τις 10 το βράδυ για τη χειμερινή περίοδο και από τις 11 το βράδυ για την καλοκαιρινή περίοδο. Στα καταστήματα αναψυχής της πόλης μας έχει δοθεί παράταση ωραρίου μουσικής μέχρι τις 2 το πρωί τις καθημερινές και μέχρι τις 3 το πρωί τα Σάββατα και αργίες, δηλαδή επέκταση ωραρίου έως και 5 ώρες. Απαραίτητες όμως προϋποθέσεις για την χορήγηση των αδειών αυτών, βάσει Αστυνομικής και Υγειονομικής διάταξης, είναι να μην ενοχλούνται οι περίοικοι και να παραμένουν οι πόρτες των καταστημάτων κλειστές. Παρ’ όλα αυτά, πολλά καφέ – μπαρ μετατρέπονται σε υπαίθρια κέντρα διασκέδασης και εκπέμπουν εκκωφαντική μουσική στον εσωτερικό και εξωτερικό τους χώρο, με ανοιχτές πόρτες μέχρι το πρωί, παραβιάζοντας πολλές φορές ακόμα και τις πολύωρες παρατάσεις ωραρίου μουσικής που τους έχουν δοθεί. Η ένταση δε του ήχου που εκπέμπεται είναι πολύ πάνω από το όριο που ορίζουν η υγειονομική διάταξη και οι ευρωπαϊκές οδηγίες, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από ηχομετρήσεις που έχουν γίνει από την αστυνομία σε γειτνιάζουσες ιδιοκτησίες έπειτα από σχετικές καταγγελίες. Ενδεικτικό του τρόπου με το οποίο εγκρίνονται οι άδειες παράτασης ωραρίου μουσικής στην πόλη μας, είναι το γεγονός ότι έχουν χορηγηθεί άδειες έως τις 2 το πρωί, μέχρι και σε εξωτερικούς χώρους συγκεκριμένων καταστημάτων της Παλιάς Πόλης δίπλα σε οικίες και ξενοδοχεία, ενώ είναι εν πλήρη γνώση των μελών της Επιτροπής ότι αυτό απαγορεύεται (βάσει Αστυνομικού Διατάγματος) και ειδικότερα στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου (βάσει Προεδρικού Διατάγματος) και μάλιστα σε καμία περίπτωση όταν αυτά τα καταστήματα δεν διαθέτουν την απαραίτητη (έγκυρη) Τεχνική Έκθεση (βάσει Υγειονομικής Διάταξης).
Ήδη από τον Ιούνιο 2020, πριν την επιβολή των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, έχουν γίνει επανειλημμένα διαμαρτυρίες και καταγγελίες 60 και πλέον δημοτών και επιχειρηματιών σχετικά με το θέμα αυτό στον Δήμο και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, με πάγιο και μόνο αίτημα να τηρείται η νομιμότητα. Δυστυχώς όμως η Επιτροπή δεν τόλμησε μέχρι σήμερα να πάρει τις σχετικές σύννομες αποφάσεις ούτε καν για την ανάκληση παράτασης ωραρίου μουσικής σε καταστήματα που συστηματικά παραβατούν, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τους όρους χορήγησης της ίδιας της παράτασης. Από το Σεπτέμβριο του 2020 έχουν γίνει 3 συνεδριάσεις της Επιτροπής σχετικές με το συγκεκριμένο θέμα, όπου σε όλες αποφασίστηκε… η αναβολή της απόφασης!! Αξιοσημείωτο είναι δε ότι η Κανονιστική Απόφαση του Δήμου για τα ωράρια μουσικής καταστημάτων που βρίσκονται σε ζώνη γενικής κατοικίας στην Παλιά Πόλη, επιτρέπει μουσική μέχρι τις 00:30 και βέβαια μόνο σε κλειστό χώρο και με προδιαγραφές ηχομόνωσης, απόφαση που δεν γίνεται σεβαστή ούτε από τον ίδιο το Δήμο που την έχει εκδώσει.
Επί σειρά ετών οι φορείς της πόλης αναζητούν την «χρυσή τομή» για την αρμονική συνύπαρξη κατοίκων και επιχειρηματιών, την οποία βέβαια ήδη καθορίζει η κείμενη νομοθεσία, που δυστυχώς όμως δεν εφαρμόζεται. Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες τουριστικών καταλυμάτων της Παλιάς Πόλης απαιτούν να απολαμβάνουν οι ίδιοι και οι πελάτες τους το ίδιο δικαίωμα στον ύπνο, την ησυχία και την ηρεμία που απολαμβάνουν και οι υπόλοιποι δημότες, όπως και τα μέλη της Επιτροπής. Ζητούν από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου να τους προστατεύσει αποτελεσματικά με όρους και προϋποθέσεις χρήσης μουσικής στις Κανονιστικές Αποφάσεις, όπως έχουν κάνει άλλοι Δήμοι σε παραλιακές παραδοσιακές πόλεις που συνεχίζουν να παραμένουν πρότυπα ποιοτικής τουριστικής ανάπτυξης, χωρίς να έχουν «νεκρώσει» από διασκέδαση. Ειδικότερα δε το ζητούν αυτό όσοι βρίσκονται στην ζώνη του ιστορικού κέντρου, όπου η Επιτροπή όφειλε να έχει δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία λόγω του καθεστώτος προστασίας του. Αντιθέτως όμως βλέπουμε πολλές ζώνες γενικής κατοικίας στην Παλιά Πόλη να μετατρέπονται σταδιακά σε ζώνες θορύβου και δυνατής μουσικής. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στο παραλιακό μέτωπο όπου μεθοδεύεται σταδιακά η μετατροπή του σε «κόκκινη» ζώνη. Τέτοιες πρακτικές «ανάπτυξης» και ανοχής εκδιώκουν τους κατοίκους από τις εστίες τους, παρεμποδίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού, υποβαθμίζουν το ιστορικό κέντρο, απαξιώνουν τις περιουσίες των κατοίκων και περιορίζουν το δικαίωμα τους στην νομή και κατοχή.
Αναμένουμε λοιπόν από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής να φανεί αντάξια του θεσμικού της ρόλου να προστατεύει και να αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των δημοτών και να πάρει επιτέλους αποφάσεις αλλά και προληπτικά μέτρα που θα προάγουν την νομιμότητα και θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το θέμα αυτό. Τέλος, με ενδιαφέρον παρακολουθούμε σχετικά δημοσιεύματα και αναμένουμε να πληροφορηθούμε για τις αλλαγές που έχει προτείνει η Επιτροπή για το Προεδρικό Διάταγμα του 1985, το οποίο να θυμίσουμε ότι μέχρι σήμερα προστατεύει όλη την Παλιά Πόλη και την παραλία της από οχλούσες δραστηριότητες».