«Πρόληψη φαινομένων βίας με έμφαση στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών και των εφήβων, είτε αυτή προέρχεται από ενήλικους, είτε από ανήλικους» ήταν το θέμα ομιλίας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο 3ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου και την οποία διοργάνωσαν ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων του σχολείου και η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.
Οι ομιλητές ασχολήθηκαν κυρίως με τη σεξουαλική βία, αναφέρθηκαν ωστόσο και στις άλλες μορφές κακοποίησης, τη σωματική, τη συναισθηματική βία, την παραμέληση και την εκμετάλλευση. Η κοινωνική λειτουργός Μαρίνα Γκούβερη και ο ψυχολόγος Γιώργος Τσουβέλας, μίλησαν στους παρευρισκόμενους, εκ των οποίων η πλειοψηφία ήταν γονείς, θέλοντας να τους ευαισθητοποιήσουν όσον αφορά στο θέμα της σεξουαλικής βίας. Όπως, χαρακτηριστικά, ανέφεραν: «Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο στη δική τους οικογένεια, αλλά αυτό είναι λάθος. Γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να φροντίζουν να προλαμβάνουν τέτοια συμβάντα, μιλώντας με τα παιδιά τους για σεξουαλικά θέματα και κυρίως μαθαίνοντάς τα να μπορούν να λένε “όχι”».
Σύμφωνα με όσα είπαν οι ομιλητές της βραδιάς «Δεν είναι καθόλου σπάνιο το φαινόμενο σεξουαλικής βίας, αφού ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα. Το συγκλονιστικό, βέβαια, είναι ότι κατά 85-95% ο δράστης είναι οικείος, πρόσωπο εμπιστοσύνης, πράγμα που αποδεικνύει ότι δεν αρκεί να προφυλάσσουμε τα παιδιά μας από αγνώστους».
Επίσης, έθιξαν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κακοποίηση στην υγεία, την επιβίωση, την ανάπτυξη και την αξιοπρέπεια του παιδιού.
Από τους ομιλητές έγινε ειδική αναφορά στο διαδίκτυο και στους κινδύνους που εγκυμονεί για τα παιδιά, καθώς αποτελεί πλέον ένα σύγχρονο μέσον «ψαρέματος ανήλικων θυμάτων» από ενήλικες και ήδη μετράμε αρκετά θύματα-παιδιά, σε παγκόσμια κλίμακα.
Όπως τονίστηκε, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λύση η απαγόρευση χρήσης του διαδικτύου από τα παιδιά, εκείνο που χρειάζεται όμως είναι να βάζουν κανόνες και όρια οι γονείς ως προς την χρήση του.
Τέλος, ανέπτυξαν τους λόγους για τους οποίους τα παιδιά δεν αποκαλύπτουν αυτό που βιώνουν, καθώς και τα σημάδια αλλαγής στη συμπεριφορά τους, από όπου μπορεί να καταλάβουν οι ίδιοι ότι κάτι δεν πάει καλά. Περιέγραψαν τη στάση που πρέπει να έχουν οι γονείς, σε περίπτωση υποψίας ή αποκάλυψης κακοποίησης.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας, το κοινό εξέφραζε απορίες, σχολίαζε και δήλωνε την άποψή του.
Γνωρίζω-Μιλάω-Αλλάζω
Πριν από δυο μήνες περίπου ξεκίνησε τη λειτουργία της στο Ρέθυμνο η Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης, που σκοπό έχει, μέσα από σειρά δράσεων, να συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της κακοποίησης ανηλίκων (παιδιών και εφήβων). Σύνθημα του προγράμματος: «Γνωρίζουμε τον εαυτό μας και τα όριά μας, μιλάμε για όλα όσα μας απασχολούν, αλλάζουμε», προτρέποντας έτσι τους γονείς και τα παιδιά να απευθυνθούν χωρίς ταμπού και φόβο στη Μονάδα, να μιλήσουν για τα προβλήματα που έχουν, έτσι ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά τους και να βοηθηθούν και οι ίδιοι.
«Η Μονάδα λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά προς το Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης του Ρεθύμνου, το οποίο περιλαμβάνει ενημερώσεις μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών και άλλων επαγγελματιών που ασχολούνται με τα παιδιά, καθώς και ενημερώσεις που απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό. Στόχος της Μονάδας είναι η παροχή δωρεάν υπηρεσιών πρόληψης, διάγνωσης, υποστήριξης και θεραπείας παιδιών και εφήβων, αλλά και συμβουλευτικής των γονέων τους» ανέφεραν στα «Ρ.Ν.» οι ομιλητές της εκδήλωσης.
Να υπενθυμίσουμε ότι η Μονάδα βρίσκεται στην οδό Ζαμπελίου 32 και λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή τις πρωινές και απογευματινές ώρες.