Στο πλαίσιο του εορτασμού της Πανευρωπαϊκής Ημέρας για το Δίκτυο NATURA 2000 (21 Μαΐου), το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) οργανώνει ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης για τις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη, την Κυριακή 29 Μαΐου και ώρα 10:00 π.μ. στην Αξό Μυλοποτάμου. Στην οργάνωση και υλοποίηση συμμετέχουν η ΑΝΙΜΑ (Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης της Άγριας Ζωής) και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αξού-Λιβάδας.
Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Σχολείο Αξού, περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας από περιοχές NATURA 2000 της Κρήτης (και όχι μόνο), καθώς και ομιλίες για τις οικολογικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά οφέλη, την οικονομική αξία των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων των περιοχών αυτών και τη βιοποικιλότητα.
Μετά τις ομιλίες και τη συζήτηση θα ακολουθήσει απελευθέρωση άγριων πτηνών (όρνια Gyps fulvus), τα οποία εντοπίστηκαν το προηγούμενο έτος στην Κρήτη είτε δηλητηριασμένα, είτε τραυματισμένα, είτε αδύναμα.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, που απέστειλε τα πουλιά στην ΑΝΙΜΑ για περίθαλψη και αποκατάσταση, θα τα απελευθερώσει στο φυσικό τους περιβάλλον, ώρα 12:00-12:30 μ.μ. στην είσοδο της Αξού, στη διασταύρωση του δρόμου προς Λιβάδα.
Η παραπάνω δράση υλοποιείται από το ΜΦΙΚ στο πλαίσιο του προγράμματος «LIFE Natura 2000 Value Crete» («Οι οικολογικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά οφέλη και η οικονομική αξία των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων στις περιοχές Natura 2000 στην Κρήτη» – LIFE13 INF/GR/000188). Στο έργο, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), συνεργάζονται επίσης η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης – Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ).
(Η μεταφορά των όρνιων από την Αθήνα στην Κρήτη, είναι ευγενική χορηγία της ναυτιλιακής εταιρείας ANEK SUPERFAST).
Τα προγράμματα LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εικοσιπέντε χρόνια τώρα στην υπηρεσία της προστασίας του περιβάλλοντος, ενημερώνουν, ευαισθητοποιούν και διαμορφώνουν την περιβαλλοντική συνείδηση, τον σεβασμό και την προστασία της φύσης και των φυσικών πόρων σε τοπικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πρόγραμμα εκδήλωσης
10.00-11.00: Έναρξη εκδήλωσης-Έκθεση Φωτογραφίας.
11.00-11.10: Μιχάλης Προμπονάς, Δρ φυσικός περιβαλλοντολόγος, Πανεπιστήμιο Κρήτης-ΜΦΙΚ: «Δίκτυο Προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000».
11.10-11.20: Σταύρος Ξηρουχάκης, Δρ βιολόγος-ορνιθολόγος, Πανεπιστήμιο Κρήτης-ΜΦΙΚ: «Τα κυριότερα είδη προτεραιότητας και οικότοποι προτεραιότητας των περιοχών NATURA 2000 στην Κρήτη».
11.20-11.30: Τάνια Πλουμή, περιβαλλοντολόγος Msc, Πανεπιστήμιο Κρήτης-ΜΦΙΚ: «Οικονομικές παροχές των οικοσυστημάτων, βιοποικιλότητα και κοινωνική ευημερία».
11.30-12.00: Μαρία Γανωτή, πρόεδρος ΑΝΙΜΑ: Συντονισμός συζήτησης. Ερωτήσεις.
12.00-12.30: Απελευθέρωση άγριων πουλιών (όρνια Gyps fulvus) στην είσοδο της Αξού, στο δρόμο προς Λιβάδα.