Στην διάρκεια γενικής συνέλευσης των διοικητικών υπαλλήλων σε Ρέθυμνο-Ηράκλειο που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη με αφορμή τα δεδομένα της νέας ΚΥΑ (15-10-2013) και τον εκβιασμό, όπως τον χαρακτηρίζουν, των εργαζομένων να προβούν μέσω πρόσκλησης σε ατομική απογραφή, υπό την απειλή της «αργίας», αποφάσισαν τα εξής:
«1. Επαναλαμβάνει την αντίθεσή της στην πολιτική της διαθεσιμότητας-απόλυσης και της διάλυσης των Πανεπιστημίων και διαπιστώνει πως τίποτα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με τις τοποθετήσεις του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας αναφορικά με:
• Την αδυναμία του Πανεπιστημίου να λειτουργήσει με μείωση του προσωπικού του.
• Τον προσχηματικό και νομικά διάτρητο χαρακτήρα της επιχειρούμενης μείωσης του διοικητικού προσωπικού.
• Τις ασάφειες, τις νομικές ακροβασίες και την κανιβαλική πλευρά των κριτηρίων αποτίμησης προσόντων των υπαλλήλων.
2. Διαπιστώνει ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει αβασάνιστα και υπό το κράτος απειλών στη διαδικασία της ατομικής απογραφής, η οποία, πέραν όλων των άλλων, είναι νομικά και τεχνικά διαβλητή. Καμιά «αποκλειστική προθεσμία» δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσει, εφόσον συνεπάγεται την καταπάτηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων και κανόνων δικαίου.
3. Αποφασίζει να προβούν οι εργαζόμενοι, με τη στήριξη των Συλλόγων, σε όλες εκείνες τις νομικές ενέργειες που θα τους προστατέψουν από την επιθετική πολιτική ενός Υπουργείου που δεν δείχνει διατεθειμένο να αφουγκραστεί τα αιτήματα των ΑΕΙ, αλλά μόνο να πειθαρχήσει στις επιταγές της Tρόικα».
ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Θα καταψηφίσουν την τροπολογία περί αργίας των διοικητικών υπαλλήλων που δεν θα απογραφούν
Απάντηση στο Υπόμνημα των Συλλόγων Εργαζομένων του Πανεπιστήμιου Κρήτης σχετικά με την ενέργεια του Υπ. Παιδείας να θέσει προς ψήφιση τροπολογία που αφορά την εισαγωγή στον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ ενός νέου ειδικού πειθαρχικού αδικήματος, έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κρήτης Μαρία Διακάκη, Κωστής Δερμιτζάκης, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Ανδρέας Ξανθός και Γιώργος Σταθάκης.
Στην απάντησή τους οι βουλευτές εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στις ενέργειες του υπουργείου και δηλώνουν πως θα καταψηφίσουν την τροπολογία. Χαρακτηριστικά, στην απάντησή τους τονίζουν:
«Η Δημόσια Παιδεία και το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχουν δεχτεί σοβαρά πλήγματα από τις μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων ετών.
Με την επιχείρηση διαθεσιμότητας διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ γίνεται ένα ακόμα μεγάλο βήμα στην επιχείρηση διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τελικά της ιδιωτικοποίησής της.
Μετά τις συνεχείς περικοπές (πάνω από 50% την τελευταία 3ετία), τις ελλείψεις διδασκόντων, διοικητικού προσωπικού και την απαξίωση-στοχοποίηση του δημόσιου Πανεπιστημίου, έρχεται τώρα η κυβέρνηση να δώσει τη χαριστική βολή στην λειτουργία του με τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων. Στην πραγματικότητα, με τις τεράστιες αυτές περικοπές προσωπικού, η λειτουργία των πανεπιστημίων και του Πανεπιστημίου Κρήτης θα είναι πια αδύνατη. Επίσης η ένταξη σε διαθεσιμότητα του διοικητικού προσωπικού δεν θα επηρεάσει μόνο την στοιχειώδη λειτουργία του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην επόμενη φάση σε καταργήσεις-συγχωνεύσεις τμημάτων λόγω αδυναμίας διοικητικής υποστήριξης της λειτουργίας τους.
Εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στις ενέργειες του υπουργείου Παιδείας για τη διαθεσιμότητα μεγάλου μέρους του Διοικητικού Προσωπικού των Α.Ε.Ι. καθώς και στην ενέργειά του να θέσει προς ψήφιση τροπολογία που αφορά την εισαγωγή στον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ ενός νέου ειδικού πειθαρχικού αδικήματος, αυτό της μη απογραφής υπαλλήλου εντός της οριζόμενης προθεσμίας (σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 3 της υπ. Απ, ΔΙΠΙΔΔ/Β2/2οικ.21634 -υπουργική απόφαση περί διαθεσιμότητας, καθορισμού διαδικασίας επιλογής, τρόπου μοριοδότησης, κ.λπ).
Η εισαγωγή της τροπολογίας αυτής έγινε με μοναδικό στόχο τον εκβιασμό των διοικητικών υπαλλήλων και της Πανεπιστημιακής κοινότητας που αντιστέκονται ενάντια στην πλήρη υποβάθμιση του Πανεπιστημίου και τη διάλυση της Δωρεάν Δημόσιας Παιδείας. Η ρύθμιση αυτή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις γενικότερα στο Δημόσιο Τομέα.
Όλοι οι βουλευτές Κρήτης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δηλώνουμε ότι θα καταψηφίσουμε τη συγκεκριμένη ρύθμιση, θα ελέγξουμε τη νομιμότητά της και συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων των Α.Ε.Ι. του Πανεπιστημίου Κρήτης και όλων των Α.Ε.Ι. της χώρας.»
Αναφορά στη Βουλή από τον Ν. Μαριά
για τη διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών
στην Περιφέρεια Κρήτης
Ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετικό υπόμνημα της ομάδας Εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στην Περιφέρεια Κρήτης.
Ειδικότερα, ο Ν. Μαριάς στην αναφορά του τονίζει: «Οι εκπαιδευτικοί που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα καταγγέλλουν την άδικη απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει ειδικότητες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και να τους θέσει σε καθεστώς διαθεσιμότητας».
Μεταξύ άλλων, δηλώνουν ότι τα κενά που υπάρχουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι πολύ περισσότερα από όλους τους εκπαιδευτικούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και ζητούν τη λειτουργία τομέων-ειδικοτήτων στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την επαναφορά τους στις οργανικές τους θέσεις για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών που υπάρχουν, ζητώντας απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση.