Ακόμη πιο κοντά με την ιστορία του τόπου τους θα έρθουν οι μαθητές σχολείων του Ρεθύμνου. Στα γυμνάσια και στα λύκεια του νομού αναμένεται να προστεθούν άλλα τρία σημαντικά ιστορικά ντοκουμέντα, που αντιστοιχούν σε τρεις διαφορετικές ιστορικές περιόδους και φέρουν την υπογραφή των Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη.
Οι δύο δημοσιογράφοι – συγγραφείς δώρισαν στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου 45 αντίγραφα απ’ το ντοκιμαντέρ τους «Το Αμάρι στις φλόγες», καθώς και ισάριθμα αντίτυπα από το βιβλίο τους «Γράφω μέσα από την κόλαση – Το ημερολόγιο του δακτυλογράφου στα αλβανικά βουνά».
Για τη σπουδαιότητα της προσφοράς των Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη μίλησε ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου κ. Ανδρέας Ταξάκης: «Τους ευχαριστούμε και πάλι για την προσφορά τους. Η δωρεά τους είναι πολύ αξιέπαινη. Είναι απ’ τις ελάχιστες περιπτώσεις πανελλαδικά που τέτοια έργα δωρίζονται σε σχολεία προς όφελος των μαθητών. Αυτά τα ντοκουμέντα έπρεπε εδώ και χρόνια να μπουν στη σχολική κοινότητα, ώστε να μεταδοθούν τα σημαντικά μηνύματα εκείνης της εποχής στις νεότερες γενιές. Δεν αρκούν μόνο οι διηγήσεις απ’ την οικογένεια και τους μεγαλύτερους. Και το σχολείο, με τους κατάλληλους χειρισμούς και την κατάλληλη προσέγγιση, οφείλει να εμπλουτίσει τις ιστορικές γνώσεις των μαθητών, ειδικά με γεγονότα που αφορούν τον τόπο μας. Κι όλα αυτά μπορούν να γίνουν την κατάλληλη χρονική στιγμή, όπως για παράδειγμα στις εκάστοτε επετείους, Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη όσων πάλεψαν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι» σημείωσε ο κ. Ταξάκης.
«Ανταποκριθήκαμε αμέσως στην πρόταση του κ. Ταξάκη, προκειμένου να μοιραστούν κάποια απ’ τα έργα μας σε σχολεία του νομού. Ήταν αδύνατο να αρνηθούμε. Παρακάμψαμε γραφειοκρατικές διαδικασίες του αργοκίνητου κράτους και αποφασίσαμε να τα διαθέσουμε δωρεάν προς όφελος των μαθητών. Ανέκαθεν μάς ενδιέφερε η ουσιαστική και συστηματική επαφή των νεότερων γενιών με την ιστορία. Και το πιο κατάλληλο περιβάλλον για να ενισχυθεί η ιστορική μνήμη δεν είναι άλλο απ’ το σχολικό, όπου μπαίνουν οι πρώτες και ταυτόχρονα στέρεες βάσεις των ανθρώπων», προσθέτουν. «Χαιρόμαστε, επίσης, διότι τα τρία αυτά έργα που προσφέρουμε καλύπτουν τρεις διαφορετικές περιόδους: του αλβανικού μετώπου μέσω του ημερολογίου, της αντίστασης του κρητικού λαού κατά των ναζί με το «Αμάρι στις φλόγες» και των «μαύρων» χρόνων του εμφυλίου με το βιβλίο το «Κατινάκι η μαμή» αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι Γιάννης Κανελλάκης και Μανόλης Παντινάκης.