Έντονες πιέσεις προκειμένου το ταχύτερο δυνατόν να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του τμήματος του λιμανιού που κατέρρευσε τον περασμένο Ιανουάριο, στη διάρκεια της κακοκαιρίας ασκεί στον εργολάβο το Λιμενικό ταμείο προκειμένου αυτό να ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος των 4 μηνών που προβλέπει η σύμβαση, η οποία έχει ήδη υπογραφεί.
Το έργο θα εκτελεστεί με χρήματα που έχουν εξασφαλιστεί από την περιφέρεια Κρήτης, συνολικού ύψους 310.000 ευρώ και σε συνδυασμό με το άλλο έργο που προγραμματίζεται με την τοποθέτηση τεχνητών ογκόλιθων που θα ανακόπτουν τους κυματισμούς εκτιμάται ότι προσωρινά θα αποφευχθεί το μέγεθος και η ένταση των πλημμυρικών φαινομένων, χωρίς όμως αυτά να αποκλείονται, με δεδομένο ότι όπως πολλάκις έχει ειπωθεί η αντιμετώπιση του προβλήματος του λιμανιού χρήζει μεγάλων παρεμβάσεων για τις οποίες είναι σε εξέλιξη οι μελέτες.
Η ανησυχία για την άμεση έναρξη των εργασιών είναι διάχυτη καθώς νέα έντονα καιρικά φαινόμενα δεν αποκλείεται να δυσκολέψουν τόσο την εξέλιξη τους, όσο και την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου, το οποίο ξεκινά στην καρδιά του χειμώνα, ακριβώς ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές ζημιές που άφησαν ανοχύρωτη την περιοχή.
Σε σχετικές δηλώσεις της η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου ανέφερε πως η αρμόδια υπηρεσία του Λιμενικού Ταμείου είναι σε συνεργασία με τον ανάδοχο ώστε να δρομολογηθούν οι εργασίες και αυτές καιρού επιτρέποντος να ολοκληρωθούν εγκαίρως. «Ο ανάδοχος υπάρχει για το συγκεκριμένο έργο της αποκατάστασης της ζημιάς του προηγούμενου χειμώνα. Η ανάδοχος εταιρία έχει ήδη υπογράψει σύμβαση και έχει καταθέσει χρονοδιάγραμμα εργασιών, ενώ έχει γίνει και το πλάνο για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν και τα υλικά που θα χρειαστούν βάσει της μελέτης καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές.
Ειδικότερα, θα χρησιμοποιηθούν φυσικοί ογκόλιθοι και τεχνητά μπλόκια, τα οποία πρέπει να κατασκευαστούν από τον ανάδοχο και το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί σε τέσσερις μήνες. Εμείς πιέζουμε να ξεκινήσουν γρήγορα οι εργασίες και να ολοκληρωθούν εγκαίρως καθώς φοβόμαστε τον καιρό. Η υπηρεσία του Λιμενικού Ταμείου παρακολουθεί στενά το συγκεκριμένο έργο έτσι ώστε να υπάρξει συντονισμός και το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρωθεί. Επειδή όλο αυτό δεν είναι εύκολο και δεν μπορεί να γίνει γρήγορα-θα πρέπει πρώτα να τοποθετηθούν οι φυσικοί ογκόλιθοι και με την ωρίμανση των τεχνητών που θα φτιάξει ο ανάδοχος να τοποθετηθούν στη συνέχεια με πλωτό και να προχωρήσει το έργο».
Για το δεύτερο έργο των τεχνητών ογκόλιθων βρίσκονται στο ταμείο του Λιμενικού Ταμείου επιπλέον 300.000 ευρώ από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ωστόσο εκκρεμούν οι σχετικές εγκρίσεις για την εκτέλεση εργασιών προκειμένου να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου, κάτι που δεν θα γίνει σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών.
Επίσης, το υπουργείο διέθεσε επιπλέον πίστωση 100.000 ευρώ για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων του κώδικα ISPS, εξοπλισμός που είχε καταστραφεί επίσης από την κακοκαιρία του περσινού χειμώνα ενώ 70.000 ευρώ θα διατεθούν για τον ηλεκτροφωτισμό του λιμανιού της Αγίας Γαλήνης.
Στάση αναμονή για τις μελέτες του μεγάλου έργου
Σε ότι αφορά τις μελέτες εκκρεμεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση που απαιτείται προκειμένου να καταστεί εφικτή η πληρωμή των δυο μελετητών που έχουν αναλάβει να εκπονήσουν για τη μελέτη με τίτλο: «Βελτίωση της θωράκισης στη γένεση του προσήνεμου μόλου λιμένος Ρεθύμνου μετά της αναμόρφωσης των όπισθεν χερσαίων του χώρων», συνολικού προϋπολογισμού 373.616,74 ευρώ καθώς και τη μελέτη με τίτλο: «Έργα εγκατάστασης πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιου λιμένος Ρεθύμνου», προϋπολογισμού 498.092,50 ευρώ, την οποία επίσης χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα διαπιστώθηκε τους προηγούμενους μήνες από τον επίτροπο του Ηρακλείου, ο οποίος δεν ενέκρινε το ένταλμα πληρωμής των μελετητών, αφού διαπίστωσε πως η απόφαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας για τη δέσμευση του ποσού ήταν εκπρόθεσμη, δηλαδή είχε ημερομηνία μετά την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Λ.Τ. και Περιφέρειας. «Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση των μελετών έχουμε τη διαβεβαίωση των δυο βουλευτών ότι το παρακολουθούν στενά το θέμα για να συμβάλλουν στην αποκατάσταση του, για να πληρωθούν οι μελετητές. Ελπίζουμε και προσδοκούμε το θέμα να λυθεί το συντομότερο δυνατόν. Η μελέτη της κρουαζιέρας είναι στάσιμη ενώ η άλλη που αφορά την προστασία και τη θωράκιση του λιμανιού προχωρά, ωστόσο δεν έχουν ακόμα πληρωθεί οι μελετητές» ανέφερε η κ. Κουτσαλεδάκη.
Αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες για τα κρηπιδώματα του Ενετικού λιμανιου
Η μελέτη του έργου αποκατάστασης των κρηπιδωμάτων του Ενετικού λιμανιού είναι έτοιμη, ωστόσο η απουσία κονδυλίων έχει σημάνει συναγερμό στο Λιμενικό ταμείο που αναζητεί πόρους, είτε από την περιφέρεια είτε από τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου ή ακόμα και από το ΣΕΣ, προκειμένου να προχωρήσει στη ζωτική για τη στατικότητα του μνημείου παρέμβαση. Τα κρηπιδώματα έχουν υποστεί διάβρωση και η ανάγκη άμεσης παρέμβασης είναι πλέον επιτακτική, ώστε να διασφαλιστεί η στατική επάρκεια του Ενετικού λιμένα.
Ήδη το Λιμενικό Ταμείο εξασφάλισε ένα κονδύλι της τάξεως των 12.000 ευρώ από ιδίους πόρους, προκειμένου να γίνουν κάποιες εργασίες στα τμήματα που έχουν υποστεί ζημιές. Πρόκειται για καθαρισμό του χώρου και αποκατάσταση των κρηπιδωμάτων με βάση τη μελέτη που έχει ήδη γίνει. Η συγκεκριμένη παρέμβαση ήπιας κλίμακας που θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 6 Φλεβάρη με βάση το χρονοδιάγραμμα.
Ήδη έχουν σταλεί τόσο στην περιφέρεια όσο και στο αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού σχετικές επιστολές περιμένοντας μια θετική απάντηση, ώστε να μπορέσει το έργο να υλοποιηθεί. «Έχουμε απευθυνθεί στην περιφέρεια, στο υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Τουρισμού αναζητώντας χρήματα για το πολύ σημαντικό αυτό έργο συνολικού προϋπολογισμού 310.000 ευρώ για το οποίο υπάρχει έτοιμη μελέτη. Εμείς σαν Λιμενικό Ταμείο ήδη ξεκινήσαμε να κάνουμε μια μικρή παρέμβαση σε δύο σημεία που υπάρχει επικινδυνότητα λόγω της ζημιάς που παρουσιάστηκε στη διάρκεια της περυσινής κακοκαιρίας. Είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσει αυτή η εργασία καθώς έχει δημοπρατηθεί το έργο αυτό» ανέφερε η κ. Κουτσαλεδάκη.