Κάθε χρόνο στην επέτειο της αρκαδικής εθελοθυσίας γίνονται παραδοσιακά αγώνες στίβου στο δημοτικό στάδιο της Σοχώρας, οι οποίοι σημειωτέον είναι από τους παλιότερους αγώνες στίβου στη χώρα.
Οι εκδηλώσεις για το Αρκάδι, ειδικά οι αθλητικοί που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι μ’ αυτές, πρέπει με κάποιο τρόπο να αναβαθμιστούν, αν θέλουμε να μείνει άσβεστη η φλόγα που άναψε ο Γιαμπουδάκης πριν από 158 χρόνια στην μπαρουταποθήκη και τάραξε συθέμελα όχι μόνο την Κρήτη, μα όλη την οικουμένη, φωτίζοντας την με τα διαχρονικά μηνύματα της θυσίας και της ελευθερίας.
Τις τελευταίες δεκαετίες η θέαση των αγώνων από το κοινό, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπευθύνων, για την οργάνωση, είναι γενικά αποδεκτό ότι έχει ατονήσει. Οι λόγοι πολλοί. Κύριος λόγος η έλλειψη διάσημων αθλητών, που θα προσελκύσουν το κοινό. Γιατί πέρα από την ακαταλληλότητα του γηπέδου της Σοχώρας για τέτοιου υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις, όπως όλοι γνωρίζουμε, οι αθλητές στίβου ξεκινούν τώρα την προετοιμασία τους, για τη νέα χρονιά των αθλημάτων τους, με αποτέλεσμα να μη ρισκάρουν σε καμία περίπτωση τη συμμετοχή και πιθανό τραυματισμό τους.
Ο Αρκάδιος δρόμος, παρ’ ότι τρέχουν αρκετοί αθλητές, δεν έχει την εμβέλεια που θα ‘πρεπε, αφού οι διάσημοι αθλητές τον αποφεύγουν, αφ΄ενός επειδή είναι η μισή απόσταση του μαραθώνιου δρόμου, (22 χιλιόμετρα) και αφ’ ετέρου επειδή συμπίπτει με τον κλασσικό αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας, ο οποίος είναι παγκοσμίου εμβέλειας και οπωσδήποτε προτιμούν να τρέξουν σ’ αυτόν.
Το να προσπαθείς να κάνεις μια αθλητική εκδήλωση χωρίς θεατές, δεν είναι και ότι καλύτερο. Το ζητούμενο είναι να μπορέσεις να προσελκύσεις τον θεατή και αν είναι δυνατόν να τον κάνεις να συμμετέχει στην εκδήλωση.
Με την εμπειρία χρόνων στον αθλητισμό έχω κάποιες προτάσεις εφικτές, για όσους θέλουν να τις ακούσουν και κυρίως να τις υλοποιήσουν, με την συνδρομή οπωσδήποτε εθελοντών.
Την παραμονή της παρέλασης μετά τη γιορτή που γίνεται σε κάθε σχολείο, η οποία διαρκεί λιγότερο από μια ώρα, θα μπορούσαν να γίνουν αγώνες στίβου μαθητών, με 5-6 επιλεγμένα αγωνίσματα στο στάδιο της Σοχώρας και αντί οι μαθητές να τρέχουν στις καφετέριες, να είναι παρόντες στις κερκίδες, ενισχύοντας τους συμμαθητές τους και το σχολείο τους. Έτσι θα έχουν επιτευχτεί πολλαπλοί στόχοι όπως: αθρόα συμμετοχή σχολείων και μαθητών, κατάμεστο γήπεδο από θεατές μαθητές, με όλα εκείνα τα πολλαπλά θετικά μηνύματα και επιρροές που μπορεί και δίνει μόνο ο αθλητισμός, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί ένας υγιής ανταγωνισμός μαθητών και σχολείων της πόλης, με πολύπλευρες ωφέλειες στα σχολεία, στα παιδιά, αλλά και στην κοινωνία.
Πριν την έναρξη της παρέλασης, με τους εκατοντάδες θεατές στους δρόμους, μπορούν να γίνουν 2-3 αγωνίσματα ανώμαλου δρόμου, στους δρόμους της πόλης, που έτσι κι αλλιώς θα είναι κλειστοί λόγω της παρέλασης και δεν θα επηρεάζεται η κίνηση. Η διαδρομή μπορεί να είναι κυκλική στις οδούς λεωφόρο Κουντουριώτη και τον παράλληλο της Γερακάρη. Ένας κύκλος χίλια μέτρα περίπου και ο τερματισμός έξω από το δημαρχείο, μπροστά στους επισήμους. Οι επίσημοι τιμώντας τη θυσία με την παρουσία τους για 30 λεπτά παραπάνω στα αγωνίσματα, θα δώσουν οπωσδήποτε άλλη αίγλη στους αγώνες.
Το 2ο δημοτικό απέναντι από το δημαρχείο, προσφέρεται για τη συνάντηση αθλητών, προπονητών, κριτών, παραγόντων κτλ. Τα αγωνίσματα που θα μπορούσαν να γίνουν για συντομία, χωρίς να κουράσουν, είναι 2 και 3 χιλιόμετρα ανδρών – γυναικών, με εκκίνηση διαφοράς πέντε λεπτών και παρομοίως ένας αγώνας εφήβων – μαθητών -τριών των 2 χιλιομέτρων, με τον ίδιο τρόπο εκκίνησης. Υπολογισμός τέλεσης αγωνισμάτων περίπου 30 έως 40 λεπτά. Για την απόλαυση των θεατών και από τις δυο πλευρές, ανατολικά προς Καλλιθέα και δυτικά προς Κουμπέ, θα μπορούσαν να γίνουν ανάλογα οι εκκινήσεις και οι τερματισμοί, ώστε οι θεατές να απολαύσουν τους αγωνιζόμενους και από τις δυο πλευρές της παρέλασης. Αγωνίσματα όπως ο Αρκάδιος δρόμος και το παραδοσιακό κρητικό βόλι, θα μπορούσαν να γίνουν το προηγούμενο σαββατοκύριακο της παρέλασης ή και την παραμονή το απόγευμα, σαν συνέχεια των πρωινών μαθητικών αγώνων στο γήπεδο της Σοχώρας.
Αν θέλουμε να μυήσουμε στη γιορτή τα σχολεία και τους μαθητές από όλο το νομό και όχι μόνο των σχολείων της πόλης, μπορεί να γίνει αγώνας σκυταλοδρομίας σχολείων γυμνασίων – λυκείων μοιράζοντας την απόσταση σε χιλιόμετρα με 22 μαθητές -τριες (μεικτή συμμετοχή) από κάθε σχολείο την παραμονή της γιορτής. Υποθέτω ότι ειδικά τα σχολεία της περιφέρειας, που δεν έχουν ανάλογες ευκαιρίες, θα τιμούσαν σχεδόν όλα την εκδήλωση. Πιθανή πρόσκληση κάθε χρόνο ενός σχολείου από κάθε πόλη της Κρήτης θα έδινε μεγαλύτερη αίγλη στον συγκεκριμένο αγώνα. Άλλες εκδηλώσεις της γιορτής στα σχολεία, όπως διαγωνισμοί ποίησης, διηγημάτων, ζωγραφικής, μαντινάδων και άλλων, είναι απόλυτα εφικτές και πραγματοποιήσιμες, με ελάχιστο έως μηδαμινό κόστος.
Όσο για τα χορευτικά, που είναι αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος, μπορούν να γίνονται στον γήπεδο το απόγευμα της ημέρας των ρίψεων, την παραμονή της γιορτής, ή ακόμη και στους δρόμους της πόλης, το απόγευμα της γιορτής.
Προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά είναι να υπάρχει θέληση, διάθεση, όραμα και ένας σχετικά μικρός και εφικτός προϋπολογισμός, αλλά απαραίτητα και εθελοντές, γιατί χωρίς αυτούς θα είναι αδύνατη οι υλοποίησή τους.
Παράλληλα με τους αθλητικούς αγώνες και τη δίψα του κόσμου για ποιοτικές εκδηλώσεις, αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά, ότι το ωδείο και το σπίτι του πολιτισμού είναι μικροί χώροι για εκδηλώσεις και σίγουρα η πόλη μας χρειάζεται οπωσδήποτε στα μελλοντικά της σχέδια, την κατασκευή μιας μεγάλης αίθουσας στην πόλη, που θα εξυπηρετεί τέτοιου είδους ανάγκες.