Οριστική λύση στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο μητροπολιτικός Δήμος Ρεθύμνου και κυρίως η ανατολική τουριστική ζώνη (π. Δήμος Αρκαδίου), ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες σε σχέση με την υδροδότησή του, θα εξασφαλίσει η αξιοποίηση των νερών του Φράγματος των Ποταμών Αμαρίου.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει ήδη γίνει, οι ποσότητες του νερού που θα καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης, αναμένεται να διπλασιαστούν, δίδοντας τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων κατοίκων αλλά και επισκεπτών, που κάθε καλοκαίρι «λένε το νερό νεράκι».
Ειδικότερα, σήμερα ο μητροπολιτικός δήμος υδροδοτείται από τις πηγές της Αργυρούπολης και του Κουρνά λαμβάνονται ετησίως 4.5 με 5 εκατομμύρια κυβικά νερού το χρόνο, ποσότητα όμως που δεν επαρκεί πάντα, ειδικά το καλοκαίρι, όπου οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται.
Ο σχεδιασμός που έχει γίνει από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, αφορά μια προμελέτη που περιλαμβάνει την κατασκευή διυλιστηρίου στο Γιαννούδι, το οποίο είναι απαραίτητο για την διύλιση του υφαλμυρισμένου σήμερα νερού του Φράγματος, το οποίο σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει από τα στελέχη του Οργανισμού, θα εξασφαλίσει επιπλέον 5 εκατομμύρια κυβικά νερού το χρόνο.
Σημειώνεται, ότι το αρμόδιο υπουργείο περιβάλλοντος μέσω του γενικού του γραμματέα Γιώργου Δέδε, ο οποίος είχε επισκεφτεί τον Οκτώβρη το νομό, είχε δεσμευτεί πως θα αναλάβει το υπουργείο την μελέτη κατασκευής του συγκεκριμένου έργου, δέσμευση την οποία ο κ. Δέδες επανέλαβε και στο δήμαρχο Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκη, με τον οποίο είχε συνάντηση λίγες μέρες αργότερα στο υπουργείο.
Παράλληλα, ο ΟΑΚ έχει καταθέσει στο υπουργείο διεκδικώντας χρηματοδότη για το έργο που αφορά στην επέκταση του αγωγού από τον Πρίνο, που φτάνει μέχρι σήμερα μέχρι και την Σκαλέτα, έτσι ώστε να διασφαλιστούν και οι τεράστιες ανάγκες άρδευσης της περιοχής. Με βάση την μελέτη θα αρδεύουν τα επιπλέον 15.000 στρέμματα.
Όπως αναφέρει μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο Βαγγέλης Μαμαγκάκης, διευθυντής Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ, τα δυο παραπάνω έργα αποτελούν τις προτεραιότητες του Οργανισμού για το Ρέθυμνο, καθώς η υλοποίησή τους θα δώσει λύση σε ένα τεράστιο και σοβαρό πρόβλημα, ανακουφίζοντας χιλιάδες πολίτες και επισκέπτες.
«Σήμερα το Ρέθυμνο υδρεύεται αποκλειστικά από τα δυτικά και συγκεκριμένα από την περιοχή του Κουρνά και τις πηγές της Αργυρούπολης, με περίπου 4 – 4.5 εκ. κυβικά νερό τον χρόνο. Στα ανατολικά του Ρεθύμνου υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ύδρευσης, λόγω αυξημένης εποχιακής κατανάλωσης και φυσικά υπάρχουν περίοδοι, όπου οριακά το σύστημα ανταποκρίνεται. Με τη αξιοποίηση των νερών του Φραγμάτων των Ποταμών, εξασφαλίζουμε για την μεν άρδευση 3 – 4 εκ. κυβικά νερού και 5.5 εκ. κυβικά νερού για ύδρευση. Θα λυθεί δηλαδή οριστικά το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, μας είπε το έργο της επέκτασης του αγωγού είναι υπερώριμο για να ενταχθεί, ενώ για το διυλιστήριο πρέπει το υπουργείο να κάνει τη μελέτη κατασκευής, καθώς εμείς κάνουμε την προμελέτη. Το Φράγμα των Ποταμών έχει αρκετές ποσότητες νερού. Σχεδιάζουμε την κατασκευή διυλιστηρίου στο Γιαννούδι μέσω του οποίου θα δίδουμε 30.000 κυβικά νερού τη μέρα, δηλαδή περίπου 5 εκ. κυβικά νερού το χρόνο. Η κατασκευή του διυλιστηρίου είναι απαραίτητη γιατί είναι υφαλμυρά τα νερά του Φράγματος. Η αξιοποίηση αυτών των υδάτων θα ενισχύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ύδρευση του Ρεθύμνου. Παράλληλα, έχουμε ολοκληρώσει την μελέτη επέκτασης του αγωγού με τον οποίον θα εξασφαλίσουμε την άρδευση 15.000 επιπλέον στρεμμάτων, ενώ έμμεσα το έργο βοηθά και την ύδρευση, γιατί αυτή τη στιγμή πέρα από τις γεωτρήσεις που έχουν υφαλμυριστεί και είναι ουσιαστικά ακατάλληλες, ενώ πολλοί σήμερα χρησιμοποιούν νερό ύδρευσης για πότισμα. Ο ΟΑΚ στο Ρέθυμνο έχει θέσει αυτά τα δυο έργα σε προτεραιότητα. Η επέκταση του αγωγού από τον Πρίνο μέχρι και την Σκαλέτα που είναι υπερώριμο έργο έχει προϋπολογισμό 4 εκ. ευρώ ενώ το διυλιστήριο βρίσκεται στην φάση της προμελέτης και πρέπει να ακολουθήσει η μελέτη από το υπουργείο».
Υπενθυμίζεται ότι με βάση την προμελέτη που έχει γίνει, ο προϋπολογισμός του έργου για την κατασκευή του διυλιστηρίου είναι 8 εκ. ευρώ, ωστόσο σύμφωνα και με τον διευθυντή Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ Βαγγέλη Μαμαλάκη, θα χρειαστεί να γίνουν συνδέσεις με αγωγούς και σωλήνες και ενδεχομένως και η δημιουργία μιας δεξαμενής, υποδομές που προσθέτουν στο έργο επιπλέον 8 εκ. ευρώ.
Εκκρεμεί η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον υβριδικό σταθμό στο Φράγμα Ποταμών
Σε ό,τι αφορά το έργο του υβριδικού σταθμού του Αμαρίου, εκκρεμεί η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ρεθύμνου, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει σε δυο εβδομάδες για το θέμα αυτό. Ακολούθως οι σχετικές εισηγήσεις θα σταλούν στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να δοθεί η όχι το πράσινο φως για την έγκριση των όρων της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την εγκατάσταση του έργου.
Σημειώνεται ότι ήδη έχει γνωμοδοτήσει θετικά το δημοτικό συμβούλιο Αμαρίου και Ρεθύμνου, ενώ αρνητική είναι η εισήγηση του Δήμου Σητείας.
Υπενθυμίζεται ότι ο Υβριδικός Σταθμός παραγωγής ενέργειας είναι μια μονάδα ΑΠΕ που συνδυάζει Υδροηλεκτρικό Σταθμό και Αιολικό Πάρκο.
Για την υλοποίηση του έργου η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει υπογράψει συμφωνία με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (ΟΑΔΥΚ). H σύμβαση αφορά τη μελέτη, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή και την εκμετάλλευση υβριδικού σταθμού παραγωγής ενέργειας, εγγυημένης ισχύος 50 MW, στο Φράγμα Ποταμών του Δήμου Αμαρίου στον Νομό Ρεθύμνου. Το έργο εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 280 εκ. ευρώ. Αν το υπουργείο δώσει την έγκρισή του, το έργο μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και το καλοκαίρι ανέφερε ο κ Μαμαγκάκης.