Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μια εβδομάδα μετά την έντονη κακοκαιρία της περασμένης Τρίτης η διαδικασία καταγραφής των ζημιών από άκρη σε άκρη του μητροπολιτικού δήμου, με κλιμάκια μηχανικών και αντιδημάρχων να συνεχίζουν τις αυτοψίες σε περιοχές που η ακατάπαυστη και καταρρακτώδης βροχόπτωση προκάλεσε σοβαρά προβλήματα. Ήδη με απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Θεόδωρου Λιβάνιου εγκρίθηκε χρηματοδότηση από το «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού της Χώρας για τον Δήμο Ρεθύμνης ύψους 300.000 ευρώ», χρήματα τα οποία σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων, Άγγελο Μαλά, θα δοθούν για άμεσες αποκαταστάσεις ζημιών σε σημεία που είναι επικίνδυνα όπως δρόμοι, των οποίων η βατότητα είναι αδύνατη και σε σημεία κοντά στα ρέματα που εξακολουθούν να εγκυμονούν κινδύνους.
Σύμφωνα με τον κ. Μαλά η εικόνα στον μητροπολιτικό Δήμο Ρεθύμνου είναι κακή από πλευράς ζημιών που πρέπει να αποκατασταθούν και παρεμβάσεων που πρέπει να υλοποιηθούν, με δεδομένο ότι σε διάστημα δυο ετών ο Δήμος Ρεθύμνης κηρύσσεται δυο φορές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χωρίς να έχει λάβει μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ ως επιχορήγηση για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την θεομηνία του Φεβρουαρίου του 2019. Από τα χρήματα αυτά ο δήμος έπρεπε να επιχορηγηθεί με 14 εκ. ευρώ, όμως αυτά ακόμα δεν έχουν φτάσει στα ταμεία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όπως έχει επανειλημμένως σημειωθεί παρεμβάσεις που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν να δημιουργούν μεγαλύτερα και σοβαρότερα προβλήματα στις πληγείσες περιοχές.
Παράλληλα, από την πρώτη καταγραφή των κλιμακίων μηχανικών, που έγινε σε περιοχές του Δήμου, συντάχθηκε και εστάλη στο αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών το πρώτο τεχνικό δελτίο, που αφορά σε κονδύλια ύψους 2.845.000 ευρώ προκειμένου να εκτελεστούν έργα άμεσης προτεραιότητας και ανάγκης για την οχύρωση ευαίσθητων περιοχών του Δήμου Ρεθύμνης.
Ειδικότερα, ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Άγγελος Μαλάς, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε: «Η πρώτη επιχορήγηση που εξασφαλίστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών συνολικού ύψους 300.000 ευρώ αφορά τα πρώτα έξοδα, αλλά ούτως ή άλλως εμείς είμαστε ακόμα σε φάση καταγραφής των ζημιών. Εμφανέστατα αυτά τα λεφτά δεν φτάνουν. Θα συζητήσουμε στην πορεία για το εύρος και το μέγεθος της καταστροφής. Σίγουρα όμως θα είναι αντίστοιχο με την προηγούμενη φορά -τον Φεβρουάριο του 2019- όπου ήδη έχουμε τεράστια εκκρεμότητα, καθώς δεν έχουμε ακόμα λάβει χρήματα. Αν δεν μπούμε σε μια διαδικασία όπου θα δοθούν πραγματικές χρηματοδοτήσεις, δεν μπορεί να λυθεί το ζήτημα αυτό. Εμείς τώρα αποκαθιστούμε την βατότητα στους δρόμους, να δούμε ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει και τους ανοίγουμε για να προχωρήσουμε και σε κάποιες παρεμβάσεις -και εκεί θα δοθούν τα χρήματα- για να λύσουμε θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια. Δηλαδή έχω κάποια σπίτια που είναι κοντά σε ρέματα και πρέπει να τα προστατεύσω, κάποιοι δρόμοι που ξέρουμε ότι θα καταστραφούν αν δεν τους φτιάξουμε άμεσα. Εκεί λοιπόν θα δοθούν τα πρώτα χρήματα και σταδιακά, με τα κονδύλια που θα έρχονται θα δημοπρατούμε έργα. Άρα συνεχίζουμε την καταγραφή σε κάθε γωνιά του Δήμου για να διαπιστώσουμε το μέγεθος της ζημιάς και για να συντάξουμε το τεχνικό δελτίο. Έχουν αποσταλεί κάποια τεχνικά δελτία μέχρι στιγμής, όμως εμείς πρέπει να κάνουμε λεπτομερή καταγραφή, για να γνωρίσουμε τους τρόπους αντιμετώπισης των καταστροφών και τη φύση της εργασίας σε κάθε σημείο. Ήδη έχουμε ζητήσει ένα δελτίο χρημάτων για να μας πιστωθούν 2.845.000 ευρώ, τα οποία τα έχουμε ζητήσει σε πρώτη φάση από το Υπουργείο Εσωτερικών για τα πολύ βασικά, την οδοποιία δηλαδή και τα ρέματα. Ωστόσο το κάθε έργο θέλει και μία μελέτη για να προσδιοριστεί το ακριβές κοστολόγιο, άρα το ποσό αυτό είναι κατά προσέγγιση.
Η καταγραφή των ζημιών θα καθυστερήσει λίγο, καθώς λόγω κάποιοι υπάλληλοι είναι σε καραντίνα. Το βέβαιο είναι ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα αποκαταστήσεις και μετά να δεις ακριβώς τι άλλο χρειάζεται.
Αν δεν σκάψεις δεν μπορείς να ξέρεις και τι άλλο απαιτείται. Εμείς είμαστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια, η σημερινή (χθεσινή) προγραμματισμένη συνάντηση με τον περιφερειάρχη, μετατοπίστηκε λίγο αργότερα, λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκαν στην Αντιπεριφέρεια. Κάνουμε έναν γενικότερο σχεδιασμό για να συμπεριλάβουμε και τις μελέτες και όλα τα άλλα έργα που αφορούν και την πρόληψη, πέρα από την υποκατάσταση των ζημιών. Για να ξέρουμε τι θα ζητήσουμε συνολικά ως Νομός».
Έως τις 24 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για τις αποζημιώσεις των πληγέντων νοικοκυριών
Εν τω μεταξύ, τις αιτήσεις τους για τη επιδότησή τους προκειμένου να πραγματοποιήσουν απλές επισκευαστικές εργασίες ή για να αντικαταστήσουν την κατεστραμμένη οικοσκευή τους, μπορούν να καταθέτουν οι συμπολίτες που πλήγηκαν από την πρόσφατη πλημμύρα που προκλήθηκε στο Ρέθυμνο από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στο νησί μας.
Οι πληγέντες συμπολίτες μπορούν να απευθύνονται στο πρωτόκολλο του κεντρικού δημαρχείου (Λ. Κουντουριώτη) και του πρώην δημαρχείου Αρκαδίου (στο Άδελε), καθώς και στα ΚΕΠ, κατά το ωράριο λειτουργίας τους.
Για να καταθέσουν την αίτηση χορήγησης επιδόματος για την κύρια κατοικία τους, όπως ορίζει η Νομοθεσία, θα πρέπει να προσκομίσουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:
- Υπεύθυνη δήλωση του αιτούντα, η οποία παρέχεται από τον δήμο.
- Δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Έντυπο Ε1) του φορολογικού έτους 2019 από την οποία θα επιβεβαιώνεται ότι η πληγείσα κατοικία είναι κύρια, είτε πρόκειται για ιδιόκτητη, είτε μισθωμένη, είτε παραχωρημένη, καθώς και το πλήθος των εξαρτώμενων ή/και φιλοξενούμενων μελών του νοικοκυριού.
- Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Έντυπο Ε9) σε περίπτωση που η κατοικία είναι ιδιόκτητη.
- Εξουσιοδότηση όλων των ενήλικων μελών που συγκατοικούν με τον αιτούντα (σε περίπτωση που οι δικαιούχοι είναι περισσότεροι του ενός).
Στους συμπολίτες θα χορηγούνται εκτυπωμένες αιτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις και θα τους παρέχεται κάθε δυνατή διευκόλυνση για την ορθή συμπλήρωση των αιτήσεών τους.
Οι αιτήσεις θα συνοδεύονται από τα προαναφερόμενα δικαιολογητικά και θα γίνονται δεκτές έως τις 24 Δεκεμβρίου 2020.
Διευκρινίζεται ότι, ειδική επιτροπή θα διενεργήσει τις αυτοψίες σε κάθε νοικοκυριό (κύρια κατοικία) που έχει αιτηθεί επιδότησης. Επειδή, κατά το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει από την υποβολή της αίτησης μέχρι τη διενέργεια της αυτοψίας, τα νοικοκυριά πρέπει να καταστούν κατοικήσιμα, καθώς πρόκειται για κύριες κατοικίες, παρακαλούνται οι συμπολίτες να φωτογραφήσουν τις ζημιές που έχει υποστεί το σπίτι ή η οικοσκευή τους προτού προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια αποκατάστασης των ζημιών, να φυλάξουν την κατεστραμμένη οικοσκευή, ώστε να την επιδείξουν στα μέλη της επιτροπής, στα οποία και θα προσκομίσουν το σχετικό φωτογραφικό υλικό όταν τους επισκεφθούν για την αυτοψία.
Σε περίπτωση που έχουν προκληθεί ζημιές σε κτίρια και απαιτείται π.χ. ανακατασκευή ή επισκευή φερόντων και μη φερόντων στοιχείων, αντικατάσταση καυστήρα ή κυκλοφορητή ή ανελκυστήρα κλπ. αρμόδια υπηρεσία για το έργο της αποκατάστασής τους είναι ο Τομέας Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Ν. Χανίων (Τ.Α.Ε.Φ.Κ.-Ν. Χανίων). Για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών και την ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας τους ο δήμος Ρεθύμνης αναλαμβάνει την υποχρέωση παραλαβής των σχετικών αιτήσεων και την προώθησή τους στην υπηρεσία των Χανίων.