Σε προεκλογική συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα La Tribune, ο νυν Υπουργός Οικονομικών Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης, αφού εξέθεσε τα σχέδια του κόμματός του με τα οποία «θα αναγκάσει την Ευρώπη να αλλάξει», ερωτήθηκε από τον δημοσιογράφο τι θα κάνει αν δεν καταστεί δυνατή μια συμφωνία. Η απάντησή του έχει ως εξής:
Τότε το λέω καθαρά: «Προτιμότερος ο θάνατος» (La mort est préférable). Το πραγματικό έλλειμμα της Ελλάδας είναι έλλειμμα αξιοπρέπειας. […] Πρέπει να ξαναβρούμε την αξιοπρέπειά μας, εκείνο το πνεύμα που την 28η Οκτωβρίου 1940 μας ώθησε να πούμε «Όχι» στο τελεσίγραφο του Μουσολίνι. Εκείνη τη στιγμή δεν είχαμε τα μέσα να πούμε «Όχι» και εντούτοις το είπαμε. Πρέπει να ξαναβρούμε το πνεύμα της 28ης Οκτωβρίου.
Η εν λόγω συνέντευξη είναι σήμερα εξαιρετικά επίκαιρη, διότι προοικονομεί το αδιέξοδο στις «διαπραγματεύσεις», όπως κατ’ ευφημισμόν τις αποκαλεί η Κυβέρνηση, μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της.
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Βαρουφάκης αποκάλεσε τρεις φορές «ηλίθια» την οικονομική πολιτική της Ευρώπης, με ειδική αναφορά στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Και εγώ αναρωτιέμαι. Αυτοί στους οποίους αποδίδεις «ηλιθιότητα» και βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση από εσένα, επειδή ελέγχουν τη ρευστότητα προς τη χώρα σου, είναι πιο πιθανό να υποκλιθούν στις απόψεις σου; Ή είναι πιο λογικό να σου πουν ένα βροντερό «Όχι», όπως εκείνο που είπε η Ελλάδα το 1940, προσθέτοντας «Δικαίωμά σου να αυτοκτονήσεις»; Αυτό δεν συμβαίνει τώρα; Εκ των πραγμάτων ποιος λέτε ότι στο τέλος θα αποδειχτεί ότι επέδειξε «ηλιθιότητα»;
Αλίμονο στη χώρα! Θα σας θυμίσω όμως την πασίγνωστη ρήση του Αϊνστάιν: «Μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα: το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, και ως προς το σύμπαν διατηρώ κάποιες αμφιβολίες».
* Ο Μιχαήλ Πασχάλης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης