Ο Χρήστος Παππάς ήταν ο τελευταίος από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής που απολογήθηκε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απολογία του κινήθηκε στο μοτίβο του ισχυρισμού περί πολιτικής δίωξης και της άρνησης των κατηγοριών.
Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν με βάση το πόρισμα του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αφορούν στην ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση.
Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του, στην Ανατολή Ιωαννίνων, οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα ναζιστικό «μουσείο» από σημαίες με σβάστικα, φωτογραφίες του Χίτλερ και του Μουσολίνι, όπλα, ναζιστικά κράνη κ.ά.
Εν τω μεταξύ στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκαν χθες το απόγευμα ο προφυλακισθείς αρχηγός της Χρυσής Αυγής και ο βουλευτής Ι. Λαγός. Οι Μιχαλολιάκος και Λαγός θα κρατηθούν σε ειδικά διαμορφωμένα κελιά στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού και θα προαυλίζονται χωριστά. Η ανθυπαστυνόμος «Βέτα» μεταφέρθηκε στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα και ο «πυρηνάρχης» της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης, στις φυλακές Μαλανδρίνου, όπου και βρίσκεται κρατούμενος ο άνθρωπος που σκότωσε τον Παύλο Φύσσα, ο Γιώργος Ρουπακιάς.
ΡΕΒΑΝΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΜΕ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ
Στη γυναικεία πτέρυγα του Κορυδαλλού
Μιχαλολιάκος και Λαγός
Ο κύκλος των τηλεφωνημάτων μεταξύ Γ. Ρουπακιά, Γ. Πατέλη, Ι. Λαγού και Ν. Μιχαλολιάκου πριν και μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα, αποτέλεσε ισχυρή απόδειξη για τους ανακριτές της υπόθεσης για τη Χρυσή Αυγή ώστε να αποφασίσουν τις προφυλακίσεις Μιλαλολιάκου και Πατέλη έπειτα από την απολογία τους που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης. Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκαν λίγο μετά τις 17:00 χθες το απόγευμα ο προφυλακισθείς αρχηγός της Χρυσής Αυγής και ο βουλευτής Ι. Λαγός. Οι Μιχαλολιάκος και Λαγός θα κρατηθούν σε ειδικά διαμορφωμένα κελιά στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού και θα προαυλίζονται χωριστά. Η ανθυπαστυνόμος «Βέτα» μεταφέρθηκε στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα και ο «πυρηνάρχης» της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης, στις φυλακές Μαλανδρίνου, όπου και βρίσκεται κρατούμενος ο άνθρωπος που σκότωσε τον Παύλο Φύσσα, ο Γιώργος Ρουπακιάς. Αργά το βράδυ της Πέμπτης προφυλακιστέος κρίθηκε και ο Χ. Παππάς.
Στη φυλακή ο «Φύρερ» της οργάνωσης
Οι απολογίες του Ν. Μιχαλολιάκου και του «πυρηνάρχη» της τοπικής του κόμματος στη Νίκαια Γ. Πατέλη, αν και εκτιμάται ότι επιχειρήθηκε να συμπλεύσουν, φαίνεται ότι δεν έπεισαν τους δύο ανακριτές και τους εισαγγελείς της υπόθεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές οι ισχυρισμοί των δύο κατηγορουμένων εμφανίζουν σημεία είτε αντιφατικά μεταξύ τους, είτε αδύναμα στην κοινή λογική, όπως ο ισχυρισμός του Νίκου Μιχαλολιάκου ότι το επίμαχο βράδυ που έπεσε νεκρός ο μουσικός, «κοιμήθηκε νωρίς και ξύπνησε αργά».
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος κρίθηκε ύποπτος διάπραξης και νέων εγκλημάτων, όπως για παράδειγμα την απόκρυψη στοιχείων. «Τον έκαψε ο Πατέλης» έλεγε αρμόδια δικαστική πηγή, παρότι ο Ν. Μιχαλολιάκος έδωσε με τους συνηγόρούς του – τον αδελφό του, κ. Τάκη Μιχαλόλια και τον κ. Δημ. Νινόπουλο, μεγάλη μάχη να «καταρρίψει» το ισχυρό χαρτί του κατηγορητηρίου σε βάρος του. Ότι το πρωί μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, από τις 10:15 ως τις 12:37 υπήρξαν αλλεπάλληλες επικοινωνίες με όλα τα στελέχη του Πειραιά, τα οποία μίλησαν εκείνη την ημέρα με τον αρχηγό. «Ανοίξτε τις επικοινωνίες μου», είπε ο Νίκος Μιχαλολιάκος, υπογραμμίζοντας ότι έχει εκχωρήσει στο κόμμα επτά από τις συνδέσεις, που ήταν στο όνομά του και επομένως εκείνο το πρωί δεν μιλούσε αυτός, αλλά άλλο πρόσωπο, που ενημερωνόταν για την υπόθεση.
Από την πλευρά του ο Γ. Πατέλης καλούμενος να δώσει εξηγήσεις για τις τηλεφωνικές κλήσεις που δέχθηκε και έκανε το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα είπε ότι «ένα τέταρτο μετά τη δολοφονία μου τηλεφώνησε ο Ρουπακιάς και μου είπε «σκότωσα άνθρωπο». Εγώ ενημέρωσα αμέσως τον Λαγό. Δεν υπήρχε σχέδιο δολοφονίας ούτε κανείς στη Χ.Α. ήξερε κάτι». Η μεγαλύτερη πάντως αντίφαση στην οποία υπέπεσαν οι Πατέλης και Μιλαλολιάκος είναι ότι, ενώ ο πρώτος υποστήριξε ι πως «Εργαζόμουν στα κεντρικά της Χ.Α. Ήμουν στην ασφάλεια στην κεντρική είσοδο», ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τον Πατέλη.
Προφυλακίστηκε και ο Παππάς
Μετά τον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο, προφυλακιστέος κρίθηκε -με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτών και εισαγγελέων- και ο υπαρχηγός της Χ.Α., Χρήστος Παππάς, μετά την χθεσινή επτάωρη απολογία του στον ανακριτή. Ο Χρήστος Παππάς ήταν ο τελευταίος από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής που απολογήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απολογία του κινήθηκε στο μοτίβο του ισχυρισμού περί πολιτικής δίωξης και της άρνησης των κατηγοριών.
Η σύσκεψη των τεσσάρων ανακριτών και εισαγγελέων τελείωσε στις 21:12 κι έπειτα αποφάσισε την προφυλάκιση του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής και βουλευτή Επικρατείας. Ο Παππάς είχε προσαχθεί λίγο πριν τις 13:00 της Πέμπτης στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων για να απολογηθεί. Κατά την άφιξη δήλωσε ότι «Η Χρυσή Αυγή όποτε και αν γίνουν εκλογές θα κατέβει σε αυτές».
Στα χέρια της Αστυνομίας ο «πυρηνάρχης»
Περάματος της Χ.Α.
Εντωμεταξύ ελεύθεροι αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή της υπόθεσης για τη Χρυσή Αυγή άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Σε τρεις εξ αυτών επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, ενώ η σύντροφος του προφυλακισμένου βουλευτή, Γιάννη Λαγού, αφέθηκε ελεύθερη χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο. Ενώπιον του ανακριτή εμφανίστηκαν χθες αυτοβούλως η σύζυγος και η πεθερά τού κατηγορουμένου στην υπόθεση της δολοφονίας Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, οι οποίες είναι μεταξύ των κατηγορουμένων για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Οι δύο γυναίκες θα απολογηθούν σήμερα.
Παράλληλα παραδόθηκε λίγο πριν τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης στην Αντιτρομοκρατική, άτομο που σχετίζεται με τη Χρυσή Αυγή και αναζητείτο για την υπόθεση της επίθεσης κατά μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα στις 12 Σεπτεμβρίου. Το συγκεκριμένο άτομο παραδόθηκε μόνο του και λίγο αργότερα συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τον «πυρηνάρχη» του Περάματος. Έτσι, ο αριθμός των καταζητούμενων για τη συγκεκριμένη υπόθεση, στη βάση του πορίσματος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μειώθηκε πλέον στους 7.
Στην αντεπίθεση δικαστικές και εισαγγελικές αρχές
Οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου και των ΜΜΕ έπειτα από τις αποφυλακίσεις Κασιδιάρη, Μίχου και Παναγιώταρου σχετικά με τη λειτουργία της δικαιοσύνης ήταν η αφορμή ανακοίνωσης από πλευράς Ένωσης Εισαγγελέων. «Τα σχόλια για τους ανακριτές της Χρυσής Αυγής υποκρύπτουν κίνητρα άσχετα με την απονομή του δικαίου», επισημαίνει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος σε αυτήν.
Nα σταματήσουν οι παρεμβάσεις προς τους δύο ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ζήτησε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) Βασιλική Θάνου κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή για τον εορτασμό του προστάτη του δικαστικού σώματος, Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη. Η πρόεδρος της ΕΔΕ καυτηρίασε τη στάση πολιτικών και ΜΜΕ που ασκούν κριτική στις αποφάσεις των ανακριτών για τους συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής, λέγοντας ότι «ο σωστός δικαστής λογοδοτεί μόνο στη συνείδηση και τον Θεό».
Αλλά και ο υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου τοποθετήθηκε επί του θέματος. Ο κ. Αθανασίου επεσήμανε ότι αυτές τις ημέρες η ελληνική Δικαιοσύνη καλείται να προστατεύσει τη Δημοκρατία από τις ακρότητες και πρέπει να το κάνει «μέσα στα όρια που το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους ορίζουν. Πρέπει να αντιμετωπίσει τους αμφισβητίες του δημοκρατικού ιδεώδους όχι με τα όπλα τους, αλλά με τη δημοκρατική νομιμότητα. Ας την αφήσουμε, λοιπόν, να το πράξει. Ας την αφήσουμε να ολοκληρώσει το έργο της. Το έργο της που ξεκινά με την έρευνα και τη μελέτη και τελειώνει με την απόφαση. Την απόφαση, την νηφάλια, την οριστική και αμετάκλητη».
Διαμάχη Τσίπρα – Κεδίκογλου
Σκληρή ήταν η απάντηση που επεφύλαξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον Αλέξη Τσίπρα για τις δηλώσεις του στο Euronews σχετικά με την ποινική προδικασία για τη Χρυσή Αυγή. Στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα ο κ. Μιχαλολιάκος και η Χρυσή Αυγή βρήκαν τον καλύτερο συνήγορο και υπερασπιστή, παρατήρησε χαρακτηριστικά.
«Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η απόφαση της κυβέρνησης να πάρει την πρωτοβουλία να ανοίξει το θέμα της Χρυσής Αυγής στη Δικαιοσύνη, δικαιολογημένα δημιούργησε στην κοινή γνώμη το αίσθημα ότι η δικαστική απόφαση για τη σύλληψη του κ. Μιχαλολιάκου δεν συνάδει με το περί δικαίου αίσθημα. Ο κ. Μιχαλολιάκος και η Χρυσή Αυγή βρήκαν στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα τον καλύτερο συνήγορο και υπερασπιστή τους. Θερμά συγχαρητήρια», σχολίασε ειρωνικά ο κ. Κεδίκογλου.
«Οι πολιτικές ευθύνες ανήκουν στην κυβέρνηση. Δεν υπάρχουν για τις αποφάσεις των δικαστών. Υπάρχουν, γιατί επί μακρό χρονικό διάστημα ο κ. Δένδιας και η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκαν στην υποχρέωσή τους να στείλουν τους φακέλους που είχαν στα χέρια τους στον εισαγγελέα. Ο κ. Δένδιας είχε 32 φακέλους. Έπρεπε να περιμένει να γίνουν 33, με τον 33ο να είναι αυτός που αφορά στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα;», ανέφερε στη συγκεκριμένη συνέντευξη του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ασυμφωνία για την άρση της χρηματοδότησης
Τον δρόμο προς την Βουλή έχουν πάρει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα αιτήματα της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για την άρση της ασυλίας που απολαμβάνουν οι έξι υπόδικοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Τα αιτήματα άρσης βουλευτικής ασυλίας θα αφορούν αδικήματα που δεν διώκονται με τη διαδικασία του αυτοφώρου, και είναι από πλημμελήματα έως και κακουργήματα. Εν τω μεταξύ, δίχως συμφωνία συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις για το θέμα της αναστολής των βουλευτικών αποζημιώσεων και όλων των ζητημάτων που προέκυψαν από τις εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή.
«Αυτήν τη στιγμή αυτό που χρειάζεται είναι ψυχραιμία και συναίνεση απέναντι σε ένα πρωτόγνωρο για τα κοινοβουλευτικά χρονικά ζήτημα, ώστε να δοθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και πάντα σύμφωνα με τους νόμους και το Σύνταγμα λύσεις και απαντήσεις σε πολλά προβλήματα και ερωτήματα που έχουν προκύψει» δήλωναν κύκλοι από το γραφείο του προέδρου της Βουλής, Β. Μεϊμαράκη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και δεν μπορεί να τίθεται θέμα-θέμα προς επίλυση και λήψη αποφάσεων. Η αξιωματική αντιπολίτευση μάλιστα θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνει μία ολοκληρωμένη πολιτική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όπου θα καταθέσουν τις θέσεις τους όλα τα κόμματα. Από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τονίζεται ότι θα πρέπει να τελειώσει η έρευνα που είναι σε εξέλιξη για τους εμπλεκόμενους βουλευτές της Χρυσής Αυγής και στη συνέχεια να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.
Ποια είναι τα σχόλια των διεθνών ΜΜΕ
Η προφυλάκιση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, δίνει την αφορμή να σχολιαστεί από τα διεθνή μέσα, το γεγονός ότι εδώ και 50 χρόνια έχει να συλληφθεί αρχηγός εκλεγμένου κόμματος της Βουλής στην Ελλάδα. Γίνεται λόγος για κλονισμό και αναταραχή στην κοινωνία εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης στη χώρα.
«Μετά το 1974 είναι η πρώτη φορά που διαταράσσεται η δημοκρατία στην Ελλάδα», όπως καταγράφει η Washington Post. Μετά την παράθεση των προφίλ των βουλευτών του κόμματος που απασχόλησαν τα μέσα και τη δικαιοσύνη και την αναφορά σε δηλώσεις του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, γίνεται σχολιασμός από τα διεθνή μέσα για τα υψηλά ποσοστά του κόμματος στις προηγούμενες εκλογές.
Σύμφωνα με τους New York Times, «η υψηλή δημοτικότητα της Χρυσής Αυγής έγκειται στον θυμό των πολιτών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, της μείωσης των μισθών, της υψηλής ανεργίας και της γενικευμένης διαφθοράς». Η αγανάκτηση των πολιτών, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, έφερε την Χρυσή Αυγή στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις, γεγονός που φαίνεται να αλλάζει μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
«Είναι η πρώτη φορά μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, το 1974, έπειτα από επταετή χούντα, που αρχηγός κόμματος και βουλευτές, συλλαμβάνονται», σημειώνει σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα, το αμερικανικό δίκτυο CNN, αναφερόμενο στις τελευταίες εξελίξεις.
«Σε μια κίνηση που δεν έχει επαναληφθεί από την πτώση της χούντας, ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής, κρίθηκε προφυλακιστέος, ενώ εκκρεμεί η δίκη. Κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που έσπερνε τον τρόμο στους δρόμους της χώρας… Είναι ο πρώτος εκλεγμένος πολιτικός αρχηγός που φυλακίζεται εδώ και περίπου 40 χρόνια», αναφέρει άρθρο της Guardian.
Την προφυλάκιση του Ν. Μιχαλολιάκου σχολιάζει σε ρεπορτάζ του και το βρετανικό δίκτυο BBC, επισημαίνοντας ότι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής αρνείται τις κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, δολοφονίας και ξεπλύματος χρήματος, έχει καταδικάσει την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και δηλώνει «δεν είμαι ναζί».
«H πτώση του Νίκου Μιχαλολιάκου, του μικρού Έλληνα Φύρερ» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της Le Monde όπου σχολιάζεται η απόφαση για προφυλάκιση του «ηγέτη του νεοναζιστικού ελληνικού κόμματος», όπως τον αποκαλεί.