Μόνο με τις ψήφους της δημοτικής παράταξης της πλειοψηφίας εγκρίθηκε χθες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο προϋπολογισμός του δήμου Ρεθύμνης για το 2016. Ο προϋπολογισμός για το νέο έτος ανέρχεται σε 52.468.817 ευρώ και καλύπτει επί της ουσίας τις λειτουργικές ανάγκες του δήμου, χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική με δεδομένη την απουσία κονδυλίων του ΕΣΠΑ και της κουτσουρεμένης αλλά και καθυστερημένης κρατικής επιχορήγησης.
Την εισήγηση για τον προϋπολογισμό έκανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος οικονομικών Στέλιος Σπανουδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ασυνέπεια του κεντρικού κράτους εκφράζοντας την αγωνία του για το μέλλον του δήμου με δεδομένο μάλιστα όπως είπε ότι το κράτος στέλνει 2 εκ. ευρώ λιγότερα για τη μισθοδοσία του προσωπικού, χρήματα τα οποία όπως τόνισε ο δήμος καλείται να καλύψει με ιδίους πόρους. «Εκφράζω έναν προβληματισμό για την ορθή εκτέλεση του, διότι και πέρυσι κάναμε έναν προϋπολογισμό με βάση τα χρήματα που μας είχαν πει ότι θα έρθουν και που όμως δεν ήρθαν ακόμα και είμαστε ένα μήνα πριν τη λήξη του έτους, όπως για παράδειγμα τα παρακρατηθέντα. Για να κλείσουμε τη χρονιά υπολείπονται 200.000 ευρώ περίπου για να καλύψουμε τα έξοδα μας. Το κράτος καθυστερεί να καταβάλλει πόρους από τη μια και από την άλλη οι πολίτες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τον δήμο και όλα αυτό δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα».
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης στην τοποθέτηση του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Τα πράγματα είναι μετρημένα. Ο προϋπολογισμός δεν είναι θεογνωσία. Δέχομαι από τώρα κύριοι επικεφαλής των παρατάξεων τον επόμενο προϋπολογισμό να τον συντάξετε εσείς με την υπηρεσία και να τον ψηφίσουμε εμείς. Αρκεί να συμφωνήσει η υπηρεσία για να μην πάμε φυλακή. Είναι πολύ δύσκολο να κάνετε αυτό που κάνουμε εμείς. Η μισθοδοσία μόνο των υπαλλήλων μας έχει έλλειμμα 2.162.000 ευρώ, τουτέστιν κάθε χρόνο πρέπει να αναπληρώσουμε το κενό της κρατικής χρηματοδότησης που ολοένα αυξάνεται. Φέτος μας φάνανε από ΚΑΠ 300.000 ευρώ, μας βάλανε επιπλέον φόρους 240.0000 ευρώ, ΕΝΦΙΑ 100.000 ευρώ τον χρόνο, μάς έβαλαν ΕΝΦΙΑ για σχολεία και γήπεδα, μας φορολόγησαν τις παραλίες και προχθές έσκασε βόμβα ότι είναι αντισυνταγματική η παραχώρηση. Θα χάσει δηλαδή ο δήμος 440.000 ευρώ και άλλα τόσα το κράτος και παράλληλα θα μετράμε τους πνιγμένους. Έχω μια πεποίθηση ότι αυτός ο δήμος θα πορεύεται για πολλά χρόνια υγιώς γιατί έχει χτιστεί ένα υπηρεσιακό πνεύμα που γράφει στα παλιά του τα παπούτσια και τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο και οποιονδήποτε παρεμβαίνει στην ορθή και σύννομη λειτουργία του δήμου».
Στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θοδωρής Νίνος ανέφερε, πως υπήρχαν περιθώρια τα οποία ουδέποτε αξιοποιήθηκαν προκειμένου όπως είπε ο προϋπολογισμός να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δήμου και των δημοτών, ενώ κατέθεσε και τις δικές του προτάσεις. Ο κ. Νίνος άσκησε κριτική στη δημοτική αρχή τονίζοντας ότι παρά τις επισημάνσεις που είχαν γίνει από την αντιπολίτευση πέρυσι και τις προτάσεις, αυτές δεν τέθηκαν καν προς συζήτηση.
Ειδικότερα ο κ. Νίνος μεταξύ άλλων είπε: «Είναι σαφές το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούμαστε να ψηφίσουμε και να υλοποιήσουμε τον φετινό προϋπολογισμό, ιδιαίτερα, μάλιστα, μετά τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Η δραστική μείωση και η μη απόδοση των πόρων των ΟΤΑ από το κεντρικό κράτος κατά το τρέχον έτος δημιουργούν σωρευτικά προβλήματα και στερούν αναπτυξιακές ευκαιρίες από τον Δήμο μας∙ κάτι όμως που διαφαινόταν ήδη από την αρχή του έτους.
Ωστόσο, δουλειά όλων μας δεν είναι η πολιτική ανάλυση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης, ούτε η πολιτική αντιπαράθεση, αλλά η αντιμετώπιση των ζητημάτων του Δήμου μας μέσα από τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των υφιστάμενων πόρων και την αναζήτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, λογικές μεμψιμοιρίας και απαθούς αποδοχής της όλης κατάστασης δεν μας ταιριάζουν και δεν αξίζουν στους συνδημότες μας.
Στη δημοτική μας παράταξη είμαστε πεπεισμένοι πως υπάρχουν και δεν έχουν αξιοποιηθεί τα περιθώρια εκείνα, με τα οποία ο προϋπολογισμός θα μπορούσε να έρθει πιο κοντά στις πραγματικές καθημερινές ανάγκες των συνδημοτών μας αντιμετωπίζοντας τα ουσιαστικά κοινωνικά προβλήματα και τα προβλήματα καθημερινότητας.
Και επειδή μ’ αρέσει να μιλώ συγκεκριμένα κανένα από τα σοβαρά ζητήματα που αναδείξαμε κατά την αντίστοιχη περσινή συζήτηση που υπερψηφίσαμε τον προϋπολογισμό του 2015 δεν προχώρησαν ούτε καν στο στάδιο της διερεύνησης.
Ειδικότερα ζητήσαμε :
– Στοχευμένες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας τόσο στην πόλη, όσο και στους οικισμούς
– Ουσιαστική άσκηση κοινωνικής πολιτικής
– Νοικοκύρεμα στη διαχείριση των οικονομικών της ΔΕΥΑΡ
– Τροποποιήσεις- προσθήκες στις μελέτες των αναπλάσεων στην πόλη και στους οικισμούς
– Αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας (δημοτικά πάρκινγκ, φρούριο Φορτέτζα).
Σήμερα, λοιπόν, επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας για το που πρέπει να πάει ο Δήμος μας και καταθέτουμε εκ νέου τις προτάσεις μας που στόχο έχουν τη διαμόρφωση αναπτυξιακών προοπτικών για το Ρέθυμνο.
Αυτό που εμείς προτείνουμε και αναμέναμε ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία από αυτόν τον προϋπολογισμό είναι να σηματοδοτεί επιλογές νέες, καινοτόμες και ρηξικέλευθες με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση και διαχείριση της περιουσίας του Δήμου και την επίτευξη υπεραξιών για την κοινωνία μέσω της ανάπτυξης (πρωτογενής τομέας-τουρισμός-υποδομές). Για παράδειγμα η στασιμότητα που επέδειξε η δημοτική αρχή ως προς τα ζητήματα της κρουαζιέρας και του καταδυτικού πάρκου είναι δεδομένο ότι αφενός στέρησαν τη δυνατότητα εμπλουτισμού του τουριστικού μας προϊόντος και αφετέρου στέρησαν μια σημαντική οικονομική διέξοδο για τον Δήμο μας.
Επιπρόσθετα, θα ήθελα σε αυτό το σημείο να ενημερώσω τους συναδέλφους ότι η Επιτροπή Διαχείρισης Κληροδοτημάτων δεν έχει συνεδριάσει ποτέ κατά τη τρέχουσα δημοτική περίοδο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει ανοίξει καν η συζήτηση για ένα ολοκληρωμένο πλάνο αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας και να απαξιώνεται η υλική αξία των κτισμάτων και ο Δήμος να χάνει έσοδα.
Για τους λόγους που αναλυτικά περιγράψαμε, και κυρίως για τη συνεχιζόμενη άρνηση της πλειοψηφίας να προχωρήσουμε σε ουσιαστική συζήτηση των προτάσεων μας, και με δεδομένο ότι η πρόταση που εισάγετε προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο αποτελεί και κατά τη δική σας παραδοχή μια απλή διαχειριστική πράξη, η παράταξη μας καταψηφίζει τον φετινό προϋπολογισμό.
Στην τοποθέτηση του ο κ. Μ. Ανδρουλάκης, επικεφαλής της παράταξης Ρέθυμνο-Αλληλεγγύη-Ανατροπή ανέφερε:
«Ο προϋπολογισμός του Δήμου Ρεθύμνης του 2016 διαχειρίζεται μόνο τα οικονομικά, στερείται στρατηγικού σχεδιασμού και η δημοτική αρχή δεν έλαβε υπόψη της τις προτάσεις των δημοτικών παρατάξεων και καταστρατήγησε και απαξίωσε το θεσμό της Επιτροπής Διαβούλευσης, μη δίνοντας τον λόγο στους πολίτες και στους φορείς της πόλης.
Επίσης οι σύμβουλοι κλήθηκαν μέσα σε τέσσερις ημέρες να συζητήσουν τον προϋπολογισμό και συνεπώς καθίστανται όλοι απλοί διεκπεραιωτές διαχειριστικών καταστάσεων, κάτι που είναι τελείως αντιδημοκρατικό και υστερεί στην ουσία το δικαίωμα από κάθε πολίτη να εκφράσει την άποψή του.
Για να υπηρετήσει ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης τη λειτουργία και τον ρόλο του διεκδικούμε:
Τη διαμόρφωση ενός εθνικού αποκεντρωμένου πλαισίου άσκησης κοινωνικής πολιτικής από την αυτοδιοίκηση, μέσω πιστοποιημένων δομών, με θεσμικά κατοχυρωμένη λειτουργία και διασφαλισμένους πόρους.
Βασικός άξονας είναι η κοινωνική πολιτική, όχι ως υποκατάστατο ενός αδρανούς κράτους και μιας αδιάφορης κεντρικής εξουσίας, αλλά ως συνισταμένη των συνολικών ενεργειών της τοπικής κοινωνίας και των κινημάτων της για αλληλεγγύη και συλλογικότητα. Ενθαρρύνουμε, λοιπόν, κάθε συλλογική προσπάθεια κοινωνικής αλληλεγγύης χωρίς να την οικειοποιούμαστε. Στοχεύουμε στη στήριξη και στη συνεργασία με τις υπάρχουσες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης (κοινωνικό παντοπωλείο, ιματιοθήκη απόρων, κοινωνικό φροντιστήριο, κοινωνικοί ξενώνες, κοινωνικό φαρμακείο κ.λπ).
Την υπεράσπιση του δημοσίου χώρου και του φυσικού πλούτου της χώρας και την αντίσταση στην καταλήστευση της δημόσιας περιουσίας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Στην πόλη μας στόχος είναι η περιφρούρηση των δημοσίων χώρων (πεζοδρόμια, πλατεία, αστικό και περιαστικό πράσινο) και η διατήρηση του αστικού ιστού και της φυσιογνωμίας της πόλης μας, τόσο της ιστορικής όσο και της πολεοδομικής.
Την αναπροσαρμογή των στόχων του ΕΣΠΑ με προτεραιότητα την κοινωνική συνοχή και την απασχόληση. Στο πλαίσιο αυτό απαιτούμε λύση στο πρόβλημα χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών της αυτοδιοίκησης (παιδικοί σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι κ.λπ.) με αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ. Διεκδικούμε την εξασφάλιση της συνέχειας και της βιωσιμότητας των υπαρχουσών κοινωνικών δομών, αλλά και την ίδρυση νέων.
Την αποτροπή των πολιτικών άμεσης και έμμεσης ιδιωτικοποίησης κρίσιμων κοινωνικών και αναπτυξιακών τομέων (απορρίμματα, νερό, ενέργεια, κοινωνικές υπηρεσίες κ.λπ.).
Την υπεράσπιση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και την αγωνιστική αντίσταση στην δήθεν αξιολόγηση με στόχο τις απολύσεις, την υποστελέχωση των υπηρεσιών και τη μείωση των μισθών.
Τη διεκδίκηση γενναίας αύξησης των διαθέσιμων πόρων στη νέα προγραμματική περίοδο, ισότιμα σε δήμους και περιφέρειες μέσα από την εφαρμογή του δημοκρατικού προγραμματισμού.
Τέλος για όλα τα παραπάνω το ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ, καταψηφίζει τον προϋπολογισμό του 2016».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανουσογιάννης τόνισε: «Ακόμα και στους δήμους που είμαστε πλειοψηφία δεν υπάρχει δυνατότητα ο προϋπολογισμός να είναι φιλολαϊκός και να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες για τις οποίες ο λαός και οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει από τη στιγμή που εξαρτώνται από το κράτος και από το δημοσιονομικό πλαίσιο. Την ίδια στιγμή όμως που επισημαίνουμε αυτό επισημαίνουμε και το άλλο. Ότι εμείς αξιοποιούμε την παραμικρή δυνατότητα να ανακουφίσουμε επείγουσες λαϊκές ανάγκες, είτε μειώνοντας τα τέλη για τον λαό και τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και αυξάνοντας τα για τους επιχειρηματίες, είτε καταργώντας χαράτσια στην ελεγχόμενη στάθμευση και αλλού, είτε απαλλάσσοντας από τα τροφεία σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, είτε με τη μη ανανέωση συμβάσεων σε ιδιώτες στην υπηρεσία καθαριότητας και σε άλλες υπηρεσίες, κ.λπ. Μαζί με όλες αυτές τις ανακουφίσεις που γίνονται σήμερα σε δήμους γίνεται μια μάχη να δημιουργηθούν ρήγματα στο να παρεμποδιστεί η συνολική πολιτική. Και επειδή αυτή την προσπάθεια ο δήμαρχος την ταυτίζει καμιά φορά με το να κλείσουμε τους δήμους, θέλω να πω ότι οι δήμοι αυτοί λειτουργούν. Ο δικός μας προϋπολογισμός αυτά δεν τα κάνει. Εμείς προτείνουμε να καταργηθεί ο κωδικός που αφορά στη συμμετοχή στις τουριστικές εκθέσεις -να το επωμιστούν οι επιχειρηματίες και να τοποθετηθεί στην απαλλαγή των τροφείων για τα χαμηλά εισοδήματα οικογενειών. Είναι κοινός τόπος όταν έρχεται ένα αίτημα των δημοτών ακόμα και το πιο λογικό και το πιο οικονομικό η απάντηση είναι δεν υπάρχουν λεφτά. Βεβαίως η δημοτική αρχή όταν θέλει για κάποιες περιπτώσεις μπορεί και τα βρίσκει γιατί γνωρίζει που προβλέφθηκαν χρήματα και δεν θα χρειαστούν. Αυτό κάνει τον προϋπολογισμό ανεπίδεκτο στην εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών».
Ο Στέλιος Πετράκης από την παράταξη «Ελεύθερο Ρέθυμνο» επίσης καταψήφισε τον προϋπολογισμό και αρκέστηκε να πει ότι η «Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος Μπρέτον Γουντς. Πρέπει να αρχίσουμε να αντιστεκόμαστε όλοι μαζί και μπορούμε».