Το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού από αύριο Παρασκευή αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα μας, η οποία βρίσκεται στο κόκκινο στον ευρωπαϊκό επιδημιολογικό χάρτη. Μια νέα σεζόν ξεκινά και η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη να υποδεχτεί τους επισκέπτες της και παρά το γεγονός ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων είναι πολλά περισσότερα από πέρυσι εν τούτοις όπως τονίζεται υπάρχουν πλέον διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας με σημαντικότερο το εμβόλιο.
Εν όψει του ανοίγματος του τουρισμού, βρίσκεται από χθες στην Κρήτη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ο οποίος συνοδευόταν α από τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αλέξανδρο Βασιλικό βρέθηκε στο Ρέθυμνο, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλη Τσακαλάκη και τους δυο αντιπροέδρους Μπάμπη Μπιρλιράκη και Νίκο Κουμνά.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, η Ελλάδα έχει πλέον στα χέρια της περισσότερα εργαλεία, το εμβόλιο και τα τεστ και μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την κατάσταση, ωστόσο επέστησε την προσοχή όλων όσων δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία».
Η τήρηση κατά γράμμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων αποτελεί μονόδρομο για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στης χώρα μας και για αυτό ο κ. Αρκουμανέας κάλεσε τους ξενοδόχους να μην κάνουν εκπτώσεις στην τήρηση των μέτρων. Ειδικότερα: «βλέπουμε ότι το τελευταίο διάστημα τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας βελτιώνονται. Έχει ξεκινήσει και προχωρά με γοργούς ρυθμούς το πρόγραμμα «Ελευθερία». Έχουμε φτάσει τους 110.000 εμβολιασμούς την ημέρα γιατί πρέπει να τονίζουμε συνέχεια ότι η λύση σε αυτό που ζούμε είναι ο εμβολιασμός. Είναι αισιόδοξα τα μηνύματα όμως, είμαστε εδώ για να πούμε ότι πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να προσέχουμε. Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Είμαστε σε μια φάση που ευελπιστούμε για τον τουρισμό αλλά πρέπει και τα νησιά μας και τουρισμός να δείξει την υπευθυνότητα που απαιτείται για να διατηρήσουμε και βελτιώσουμε τα επιδημιολογικά μας δεδομένα. Ξεκινάμε σε σχέση με πέρυσι με μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων και θα πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί. Όσοι τουρίστες έρθουν, θα έρθουν με το πράσινο πιστοποιητικό ή τεστ 72 ωρών ή τεστ αντισωμάτων. Άρα ξεκινάμε με ασφαλέστερα πρωτοκολλά, με μεγαλύτερη εμπειρία κάνουμε πολλά περισσότερα τεστ σε σχέση με πέρυσι το καλοκαίρι. Έχουμε τα rapid test, self test, είμαστε αισιόδοξοι, όμως, πρέπει να είμαστε και πολύ προσεκτικοί» τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, επισήμανε σε δηλώσεις του ότι το «άνοιγμα» του τουρισμού το περιμένει η τοπική κοινωνία, ωστόσο τόνισε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό, αυτό να γίνει ισορροπώντας τη δημόσια υγεία με την οικονομική ανάπτυξη».
Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την τουριστική χρονιά επισημαίνοντας ότι πέρυσι σε μια ιδιαίτερη και δύσκολη χρονιά καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα την πανδημία. Ειδικότερα, τόνισε: «η περσινή σεζόν ήταν καταστροφική, ήταν κάτι πρωτόγνωρο που ελπίζουμε να μην ξαναζήσουμε ποτέ. Δεν έχουμε εκτιμήσεις για τη φετινή σεζόν. Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή προκρατήσεις και όσες υπάρχουν δεν συνδέονται ούτε με προκαταβολές ούτε με γκαραντί συμβόλαια. Από κει και πέρα όμως ξέρουμε ότι από το τέλος του μήνα περιμένουμε σε μορφή last minute κρατήσεις. Το στοίχημα για όλους είναι να κρατήσουμε τα επιδημιολογικά μας δεδομένα σε καλά επίπεδα και διαρκώς να τα βελτιώνουμε γιατί αυτό είναι το πρωταρχικό για το ζήτημα της δημόσιας υγείας αλλά και για την τοπική οικονομία. Αν η επιδημιολογική μας εικόνα δεν είναι καλή κάθε συζήτηση είναι άνευ ουσίας. Θα εισέρθουμε πάλι σε μια περίοδο όπου θα μας μελετάνε οι χώρες προέλευσης των τουριστών. Άρα σε αυτή την άσκηση θα πρέπει να έχουμε βελτίωση των πρωτοκόλλων. Είμαι αισιόδοξος γιατί και πέρυσι αποδείξαμε ότι μπορέσαμε να τηρήσουμε τα πρωτόκολλα αλλά φέτος έχουμε περισσότερα εργαλεία στην διάθεσή μας. Έχουμε εμβολιασμούς, έχουμε τεστ, εργαλεία τα οποία δεν είχαμε την περσινή χρονιά και πιστεύω ότι από δω και πέρα θα μπορέσουμε να έχουμε σταδιακά μια καλύτερη σεζόν σε σχέση με πέρυσι» υποστήριξε.
Ελάχιστα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου θα ανοίξουν αύριο Παρασκευή
Σημειολογικής σημασίας χαρακτήρισε το άνοιγμα του τουρισμού από την Παρασκευή ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης, σημειώνοντας οτι οι κρατήσεις είναι ελάχιστες όπως και ελάχιστα και με λιγοστούς πελάτες ιεναι τα ξενοδοχεία που θ ανοίξουν στον νομό το δεύτερο δεκαπενθήμερο ου Μαΐου.
Προϋπόθεση για να ανατραπεί αυτό το σκηνικό σύμφωνα με τον ίδιο είναι η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας ώστε αυτή να πρασινίσει στον ευρωπαϊκό επιδημιολογικό χάρτη. Χαρακτηριστικά , ανέφερε: “Το άνοιγμα του τουρισμού που θα γίνει σε τρεις μέρες είναι σημειολογικής σημασίας. Έπρεπε να γίνει αυτό, είναι στη σωστή κατεύθυνση για να δώσουμε το μήνυμα σε όλες τις αγορές του εξωτερικού ότι είμαστε ανοιχτοί. Το αν θα έχουμε ανοιχτά ξενοδοχεία, είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν θα έχουμε ,γιατί οι κρατήσεις είναι απειροελάχιστες.Θα ανοίξουν κατά κανόνα οικογενειακού τύπου μικρά ξενοδοχεία τα οποία τα δουλεύει οικογένεια και δεν τους επιβαρύνει και τόσο πολύ το εργατικό δυναμικό.Από την άλλη πλευρά κρατήσεις αυτή τη στιγμή έχουν τα voucher που πληρώθηκαν το 2019 και το χειμώνα του 2020 και δεν κατέστη δυνατόν να εξαργυρωθούν το 2020 και πρέπει να εξαργυρωθούν το 2021 γιατί αν στο τέλος του χρόνου δεν εξαργυρωθούν, θα πρέπει να πληρωθούν σε χρήμα από τους tour operators, χρήμα που δεν έχουν.
Δεύτερον, γιατί δεν έχουμε κρατήσεις; Γιατί είμαστε ακόμα στο «κόκκινο». Δεν είμαστε μια καθαρή χώρα. Είδαμε το παράδειγμα της Πορτογαλίας που βάσει των σηματοδοτών της Μεγάλης Βρετανίας είναι η μοναδική πράσινη χώρα και αυτομάτως είδαμε να εκτυλίσσεται ένα τσουνάμι κρατήσεων προς αυτή τη χώρα. Όταν λοιπόν πρασινίσει και η χώρα μας και επιπεδωθούν οι καμπύλες των υπολοίπων τροφοδοτριών χωρών, τότε θα δούμε κρατήσεις και στη χώρα μας.
Πότε περιμένουμε να γίνει αυτό; Περιμέναμε να γίνει τουλάχιστον 15 μέρες νωρίτερα από ό,τι έγινε πέρυσι. Πέρυσι μας δόθηκε η δυνατότητα να ανοίξουμε 1η Ιουλίου, χρειάζεται και 15 μέρες να ρολάρει το σύστημα, οπότε από τις 15 Ιουλίου και μετά είχαμε μία ροή κρατήσεων και μετά.
Το χειμώνα είχαμε θέσει ως στόχο το 50-60% της κίνησης του 2019. Όμως στη συνέχεια αναμορφώσαμε και στο τέλος είπαμε από 40-50%, γιατί προϊόντος του χρόνου είδαμε την επιδημία να μην εξελίσσεται ικανοποιητικά, να έχει αυξητικούς ρυθμούς και η χώρα μας να μεταπίπτει στο κόκκινο. Αυτό μας κράτησε πίσω. Ευελπιστούμε ότι φτάνουμε στην άκρη τώρα, ανοίγει η αγορά. Φαίνεται ότι με το όπλο των εμβολιασμών θα συγκρατήσουμε την εξάπλωση και θα έχουμε ένα καλύτερο καλοκαίρι. Και φυσικά δεν εθελοτυφλούμε, αν καταφέρουμε να πιάσουμε το 30% ή το 40% θα είναι άθλος, γιατί έχουμε κάνει ήδη συμφωνίες, όπως με την Kondor, τον μεγαλύτερο γερμανικό αερομεταφορέα, για να συνεχίσουμε το πρόγραμμα μέσα στον Νοέμβριο, κάτι που είχε γίνει και πέρυσι αλλά δυστυχώς με τη συνέχιση της πανδημίας και το lockdown, αναγκαστήκαμε να το αποσύρουμε. Αν πάει, λοιπόν, καλά ο Νοέμβριος, πιθανόν να πάμε και στον Δεκέμβριο. Θα έχουμε αναπληρώσει ένα μέρος από τα χαμένα”.
Ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακλάκης σημείωσε ότι όπως και περσι ετσι και φέτος οι ξενοδόχοι θα τηρήσουν
με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα προσθέτοντας ότι :« Φέτος έχουν ξανά τα ίδια πρωτόκολλα, με μικρές διαφορές στους μπουφέδες και ότι αυξήθηκε η συχνότητα που θα μπαίνουν οι καμαριέρες και αυξήθηκε και η ποσόστωση των τουριστών στα λεωφορεία.
Παρόλα αυτά εμείς ξανακάνουμε μέσω της ιατρικής σχολής του Π.Κ. με τη βοήθεια της Περιφέρειας άλλη μια φορά την εκπαίδευση των εργαζομένων ανά μονάδα για να είμαστε πιο σίγουρη. Έχουμε ένα μεγάλο ατού που είναι τα εμβόλια και φιλοδοξούμε μέχρι τον Ιούλιο που θα ξεκινήσει η σεζόν να έχουμε φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο εμβολιασμών και από ό,τι μας λένε τον Σεπτέμβριο θα έχουμε αποκτήσει την ανοσία της κοινότητας. Και εκεί στηρίζουμε τις ελπίδες μας».
Οι ξενοδόχοι ζητούν από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ να γίνονται αποδεκτά εκτός από τα μοριακά και τα rapid test, και τα self test που θα διευκολύνουν όπως είπε περισσότερο την αναχώρηση των πελατών από τη χώρα μας . «ως γνωστόν με μία συγκεκριμένη διαδικασία έρχονται οι πελάτες, αλλά έχουν όλο το χρονικό διάστημα να κάνουν είτε το εμβόλιο είτε όποιο τεστ απαιτείται για να έρθουν. Όταν φεύγουν, και δε συζητάμε μόνο για την Κρήτη, που έχει οργανωμένες δομές υγείας, αλλά αν ζητηθούν από όλες τις χώρες PCR τεστ, φανταστείτε 40 χιλ τεστ στα δύο αεροδρόμια της Κρήτης τη μέρα, θα προλαβαίνουν να τα κάνουν; Αλλά υπάρχουν και μικρά νησιά που δεν διαθέτουν την υποδομή. Επομένως τα self test είναι μία λύση σημαντική και τα οποία θεωρώ ότι είναι εξίσου καλά και από τη στιγμή που τα αποδέχεται η πολιτεία στα σχολεία, στους εργαζόμενους γιατί να μην ισχύσουν και στην έξοδο των τουριστών από τη χώρα;» ανέφερε.
Όπως εξήγησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ,αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τις χώρες προέλευσης των επισκεπτών και πρόσθεσε ότι «Η λογική και της Ευρώπης είναι αυτά τα μέτρα να χαλαρώσουν. Γίνονται συζητήσεις, συζητάμε τα διάφορα πρωτόκολλα όμως αυτό αφορά και τις χώρες προέλευσης των επισκεπτών. Πιστεύω ότι θα προσαρμοστούμε» κατέληξε.