Τρόπους για να βοηθήσει τους επαγγελματίες εστίασης και αναψυχής, οι οποίοι όταν επαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους θα υποχρεωθούν να περιορίσουν σημαντικά τα τραπεζοκαθίσματα τους στον εξωτερικό χώρο, προκειμένου να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις, βάσει των περιοριστικών μέτρων που είναι σε ισχύ λόγω κορονοϊού αναζητά η δημοτική αρχή Ρεθύμνου.
Οι καταστηματάρχες ζητούν περισσότερο κοινόχρηστο χώρο για να λειτουργήσουν και να μπορέσουν να επιβιώσουν αλλά και να δώσουν εργασία σε όσα περισσότερα άτομα γίνεται. Ήδη, ο δήμος Ρεθύμνου συγκεντρώνει τα αιτήματα των επιχειρηματιών και η τεχνική υπηρεσία πραγματοποιεί αυτοψία σε κάθε κατάστημα που καταθέτει αίτημα, συγκεντρώνοντας τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου στη συνέχεια να τα επεξεργαστεί και όταν εκδοθεί η σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα εμπεριέχει τις αναλυτικές οδηγίες και τα μέτρα θα αποφασίσει αν και εφόσον θα δοθεί επιπλέον χώρος, χωρίς οικονομικής επιβάρυνση για τους επιχειρηματίες.
Όπου υπάρχει αυτή η δυνατότητα ο δήμος δεν είναι αρνητικός ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζει μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθημερινότητας, προϋπόθεση για να δοθεί επιπλέον χώρος είναι αφενός να διασφαλίζεται η ελεύθερη διέλευση των πεζών, να τηρούνται όλες οι αποστάσεις που ορίζει ο νόμος και φυσικά η όποια επιπλέον παραχώρηση θα γίνεται βάσει της άδειας του μισθωμένου χώρου που διαθέτει το κάθε κατάστημα. Σε καμιά περίπτωση, όπως τονίζει, δεν μπορεί να δοθεί χώρος σε κατάστημα που δεν έχει άδεια.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στα στενά της παλιάς πόλης, όπου ο κοινόχρηστος χώρος είναι ήδη περιορισμένος .
Σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Κρεβετζάκης ανέφερε: «Υπάρχει μια λανθασμένη εντύπωση από πλευράς επιχειρηματιών ότι με το που θα επαναλειτουργήσουν θα επανέλθουν αυτόματα στην προγενέστερη κανονικότητα, κάτι που δεν προκύπτει και δεν είναι σύμφωνο με τη μέχρι τώρα πολιτική που ακολουθείται αναφορικά με τις συναθροίσεις και τους κανόνες υγιεινής. Θεωρούν δηλαδή ότι όταν θα ανοίξουν τα καταστήματα τους θα είναι γεμάτα. Δεν προκύπτει από πουθενά στην παρούσα τουλάχιστον φάση αναγκαιότητα τόσο μεγάλη για να διπλασιαστεί ο χώρος των τραπεζοκαθισμάτων και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία πρόβλεψη. Για ένα πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, που κακώς κατά το παρελθόν είχαν κλείσει τις πρασιές και τις είχαν ενσωματώσει ως στεγασμένοι χώροι, θα μπορούσε να γίνει μια πρόβλεψη ότι καταστήματα που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει δυνατότητα να τους παραχωρηθεί επιπλέον χώρος για αν αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα- θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα -οι επιχειρήσεις αυτές όπως και στον αντικαπνιστικό να μπορούν να έχουν δύο ελεύθερες πλευρές ανοιχτές -που τα περισσότερα έχουν αυτή τη δυνατότητα να θεωρείται ο χώρος αυτός ως εξωτερικός ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν. Σε κάθε περίπτωση ο δήμος θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις των οποίων η βιωσιμότητα θα εξαρτάται άμεσα από τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων. Γι’ αυτό γίνονται αυτή τη στιγμή αυτοψίες σε συγκεκριμένες περιοχές. Ξεκαθαρίζω ωστόσο ότι μιλάμε μόνο για τα νόμιμα αναπτυγμένα τραπεζοκαθίσματα και σύμφωνα με τον αριθμό που προκύπτει και προβλέπεται στην άδεια και στον χώρο που έχουν μισθώσει. Δεν μιλάμε για ανάπτυξη τραπεζοκαθίσματα σε περιοχές όπου ήδη οι επαγγελματίες έχουν ξεπεράσει τα νόμιμα όρια. Επίσης, υπάρχουν και επιχειρήσεις που ενώ δεν δικαιούνται τραπεζοκαθίσματα και όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσαν χωρίς ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, τώρα πάνε να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και ζητούν τραπεζοκαθίσματα. Σε αυτούς θα είμαστε κάθετοι και δεν θα παραχωρήσουμε χώρο. Όλη η προσπάθεια του δήμου θα είναι για τη διατήρηση δημόσιου χώρου και τη δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών. Για μας έχει ιδιαίτερη σημασία να συνεχιστεί η συνήθεια που οι συμπολίτες μας απέκτησαν το τελευταίο δίμηνο, να διανύουν δηλαδή πεζοί την πόλη. Άρα θα πρέπει να διατηρήσουμε απρόσκοπτη την πρόσβαση σε όλους αυτούς τους χώρους» και πρόσθεσε ότι: «Όλο το πλαίσιο αυτό μας δημιουργεί προβληματισμό κατά πόσο θα μπορούσε να δημιουργήσει πολύ μεγάλες περιοχές εγκλωβισμού και συνάθροισης κόσμου σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι ήταν πριν. Δηλαδή στην παραλιακή, όπου ήδη ήταν «υπερφορτωμένη» περιοχή, εάν μπούμε στη λογική των παραπάνω τραπεζοκαθισμάτων, θα δημιουργήσουμε μια πελώρια περιοχή που ουσιαστικά θα συναθροίζεται οι ίδιος κόσμος αριθμητικά με αυτόν που ήταν πριν».
Σχετικά με την παλιά πόλη όπου το πρόβλημα είναι εντονότερο ο κ. Κρεβετζάκης είπε: «Αν εξαιρέσουμε περιοχές όπου υπάρχουν πλατείες όπως είναι η Σοχώρα και η πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, μεγάλα πλατώματα στην παλιά πόλη διερευνούμε τη δυνατότητα ανάπτυξης επιπλέον τραπεζοκαθισμάτων. Σε περιοχές όπως είναι η Βερνάρδου και τα «Πεταλάδικα» έχουν ξεκινήσει να γίνονται αυτοψίες, προκειμένου να δούμε πως θα καταστεί η επιχειρηματικότητα βιώσιμη, δίχως όμως να παρεμποδίζεται η πρόσβαση και διέλευση των πεζών. Εξετάζουμε μια διαρρύθμιση των τραπεζοκαθισμάτων και να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι επαγγελματίες της περιοχής όμως θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση να υπάρχει συναίνεση και των υπόλοιπων επιχειρηματιών αλλά και των κατοίκων του ιστορικού κέντρου. Όλα αυτά θα συζητηθούν και θα εξεταστούν με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν για παραχώρηση επιπλέον χώρου και επαναλαμβάνω και τονίζω χωρίς να χαθεί το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης του πεζού και πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη των γειτνιαζόντων ιδιοκτησιών. Φυσικά όλα αυτά θα είναι προσωρινά και όχι μόνιμα και οι όποιες παραχωρήσεις θα συνοδεύονται από σχεδιαγράμματα του χώρου που θα παραχωρηθεί».
Οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση αναμένεται να γίνουν μετά τις 15 Μαΐου. Μέχρι τότε δήμος και επαγγελματίες τηρούν στάση αναμονής αγωνιώντας για τη νέα σεζόν. «Η επομένη μέρα ανοίγματος των καταστημάτων βρίσκει την τοπική κοινωνία «πληγωμένη». Ήδη αρκετά καταστήματα έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους και δεν πρόκειται να ανοίξουν, εμπορικά ως επί το πλείστον» κατέληξε ο κ. Κρεβετζάκης.