Καθοριστικός είναι ο ρόλος του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που διανύει η χώρα μας την τελευταία δεκαετία. Η κρίση αυξάνει σημαντικά τις ανάγκες των συνανθρώπων μας και η πολιτεία οφείλει με δομές και αντίστοιχα κονδύλια να «θωρακίσει» τους εκατοντάδες ανθρώπους που πλήττονται και αδυνατούν να επιβιώσουν χωρίς εξειδικευμένη μέριμνα και φροντίδα.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων χθες -πρώτη μέρα- του συνεδρίου Επ’ αρωγή με θέμα «Κοινωνικές πολιτικές και κράτος πρόνοιας μιας κοινωνίας σε μετάβαση», που είναι το 8ο πανελλήνιο συνέδριο μονάδων κοινωνικής φροντίδας και που ολοκληρώνεται σήμερα στο Σπίτι του Πολιτισμού. Σήμερα το πρωί στο συνέδριο θα παραστεί η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου.
Το συνέδριο διοργανώνεται από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ρεθύμνης, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Μοναδικός γνώμονας του συνεδρίου, όπως αναφέρει η πρόεδρος του διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης, είναι να αναδειχθούν οι δρόμοι εκείνοι που θα οδηγήσουν στη υλοποίηση των στόχων που θα εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή διαβίωση των ωφελούμενων τόσο εντός των κόλπων των παραρτημάτων αλλά και με μια δυνατή προοπτική εκτός αυτών «σε μια κοινωνία που βάλλεται διαρκώς και ποικιλοτρόπως και υφίσταται τόσες ταλαντεύσεις, πρωταρχική μας έννοια πρέπει να είναι οι ομάδες των ατόμων εκείνων που χρήζουν άμεσης στήριξης και ενδυνάμωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το συνέδριο όπως τόνισαν οι διοργανωτές στοχεύει στην πρόληψη και την ενημέρωση, καθώς και στην μεγαλύτερη και αποδοτικότερη συνεργασία με όλους τους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και στην πολύτιμη βοήθεια της εθελοντικής αρωγής για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων και την κάλυψη των αυξημένων και επιτακτικών κοινωνικών αναγκών.
Τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα προταθούν στο υπουργείο στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της οργάνωσης των στρατηγικών και των πρακτικών, οι οποίες αφορούν στην κοινωνική πολιτική του τομέα αρμοδιότητάς του.
Η πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης, Νίκη Γιαμαλάκη, αναφέρθηκε στην σημασία του συνεδρίου τονίζοντας τον καθοριστικό ρόλο του κράτους, της αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων στις δράσεις κοινωνικής πολιτικής, προκειμένου, όπως είπε, να υπάρχει η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση και κάλυψη των αυξημένων αναγκών συνανθρώπων μας. Χαρακτηριστικά, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Στο συνέδριο μας επισημαίνονται οι κοινωνικές πολιτικές που πρέπει και οφείλει να έχει το κράτος αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση και όλοι οι θεσμοί γύρω από αυτό, σε μια κοινωνία που υπέστη τη βαρβαρότητα της κρίσης όλα αυτά τα χρόνια σε όλα τα επίπεδα -το οικονομικό, το κοινωνικό ακόμα και το περιβαλλοντικό επίπεδο- και ευελπιστούμε μέσα από το συνέδριο, τον επιστημονικό λόγο και την έρευνα να μας δείξουν το δρόμο που καλούμαστε εμείς σαν δομές, σαν κέντρα, σαν κράτος, σαν αυτοδιοίκηση να χαράξουμε και να διαβούμε».
Από την πλευρά της η Ευτυχία Σπυριδάκη γενική συντονίστρια του συνεδρίου, τόνισε: «Σκοπός του συνεδρίου είναι να παρουσιάσει τις πρόσφατες, θεωρητικές, ερευνητικές εξελίξεις και προσεγγίσεις που αφορούν σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και να επικεντρωθεί σε προγράμματα και πρακτικές στους χώρους της κοινωνικής πρόνοιας με εστίαση όχι μόνο στους εξυπηρετούμενους, αλλά και στο προσωπικό των σχετικών μονάδων φροντίδας. Οι άξονες του συνεδρίου επικεντρώνονται στις σύγχρονες τάσεις και στην έρευνα, στην κοινωνική πολιτική, στα προγράμματα και στις παρεμβάσεις σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σε καινοτόμες πρακτικές και νέες τεχνολογίες, στις συνθήκες εργασίας, στην εκπαίδευση και στην ενδυνάμωση στο χώρο της κοινωνικής πρόνοιας. Η φετινή διοργάνωση, όπως και οι προηγούμενες προάγει μέσω των εργασιών της, το γόνιμο διάλογο ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και αυτή των στελεχών της κοινωνικής πρόνοιας, συνδέοντας την θεωρία με την πράξη. Παράλληλα, έχοντας πάντα την στήριξη της πολιτείας στοχεύει στην ενίσχυση της κοινωνικής συναίνεσης και συνοχής, αφού η συμμετοχή όλων θεωρείται απαραίτητα για την προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης στη χώρα μας».
«Προσπαθούμε για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση και αποϊδρυματοποίηση των ωφελουμένων μας»
Η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης αναφέρθηκε στις αυξημένες ανάγκες που δημιούργησε η οικονομική κρίση, όπου οι πόροι είναι περιορισμένοι. Επεσήμανε ωστόσο ότι από όλους, πολιτεία, αυτοδιοίκηση και δομές καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για την εξυπηρέτηση των συνανθρώπων που έχουν ανάγκη, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις προσπάθειες, το μεράκι και την διάθεση του προσωπικού που στελεχώνει τις δομές. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων η κα Γιαμαλάκη, ανέφερε: «Το δικό μας το κράτος έχει υποστεί μια βαθιά κρίση με συνέπεια οι πόροι να είναι περιορισμένοι και πολλές φορές να μην επαρκούν. Αυτό είναι αλήθεια, όμως το υπουργείο μας κάνει ότι είναι δυνατόν, ώστε να βρεθούν πόροι και έχουν γίνει πολλά πράγματα στον τομέα της πρόνοιας, που είναι ένας τομέας που «απαγορεύεται» να μην έχουμε τη ματιά μας στους ανθρώπους που βάλλονται όλα αυτά τα χρόνια και οι οποίοι χωρίς το κράτος πρόνοιας μπορεί και να μην υπήρχαν. Ποτέ δεν είναι αρκετά τα κονδύλια για την πρόνοια και μάλιστα σε περίοδο κρίσης, όμως θεωρώ ότι είναι βελτιούμενα και μάλιστα θεωρώ ότι σιγά σιγά θα τα καταφέρουμε. Θέλω επίσης να επισημάνω ότι είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των εργαζομένων, οι οποίοι αν και λίγοι -δεν επαρκούν σε όλες τις δομές- με αυτοθυσία και με αγάπη προς το συνάνθρωπο έχουν δείξει ένα πρόσωπο που βοηθά παρά την έλλειψη κάποιων κονδυλίων. Είμαι αισιόδοξη και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Εμείς σαν Κέντρο έχουμε οκτώ δομές που απευθύνονται σε όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη είτε πάσχουν από νοητική στέρηση, είτε παιδιά εγκαταλειμμένα, ορφανά, ανθρώπους με προβλήματα ψυχικά ή κινητικά. Οι δομές μας βρίσκονται σε καλή κατάσταση, δεν είναι εξαθλιωμένες, βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον, το οποίο συνεχώς θέλει βελτίωση και φροντίδα, γιατί οι ωφελούμενοί μας έχουν ανάγκη διαρκούς στήριξης και βοήθειας. Πάτνα θα υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια και δεν την λαμβάνουν γιατί οι ανάγκες είναι αυξημένες, όμως, κάνουμε ότι είναι δυνατόν. Ήδη, ανοίξαμε δυο δομές καινούργιες -η μια είναι υποστηρικτική μονάδα στα Χανιά για νέους με ελαφριά νοητική στέρηση σε ένα εξαιρετικό χώρο- μέσα στον ίδιο χώρο κοντά στη δομή Χρόνιων Παθήσεων και θέλουμε να επανδρωθεί από εξειδικευμένο προσωπικό -και η άλλη είναι η νέα πτέρυγα του Γηροκομείου Ρεθύμνου, όπου προσπαθούμε να φροντίσουμε περισσότερους ανθρώπους. Πάντα έχουμε μέσα στο μυαλό μας ότι άνθρωποι που θα μπορούσαν να ζουν έξω από τα ιδρύματα, θα πρέπει να βρίσκονται απέξω, πάντα με την αρωγή του κράτους και της κοινωνικής πολιτικής».
Η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης τόνισε ότι απώτερος στόχος είναι η αποϊδρυματοποίηση των ατόμων που σήμερα φιλοξενούνται στις δομές στο πλαίσιο της επανένταξής τους στην κοινωνία με την στήριξη πάντα του κράτους πρόνοιας. Ειδικότερα, είπε: «Στο δικό μας το νησί στοχεύουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερη αποϊδρυματοποίηση των ανθρώπων μας -η οποία είναι και αυτή μια νόσος- και φυσικά στην καλύτερη δυνατή φροντίδα των ωφελουμένων μας πάντα με την αρωγή του κράτους και του υπουργείου μας»
Στις προκλήσεις, τα διλήμματα και τους προβληματισμούς που υπάρχουν κατά τη διάρκεια μιας ποιοτικής έρευνας για τις εξαρτήσεις αναφέρθηκε στην εισήγησή της η κα Ζαχαρούλα Κασσέρη, διδάκτωρ κοινωνικής εργασίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης. Η κα Κασσέρη στην εισήγησή της μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η διεξαγωγή μιας ποιοτικής έρευνας στο πεδίο των εξαρτήσεων μπορεί να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα και πλούσια σε παραστάσεις εμπειρία τόσο για τον ερευνητή όσο και για τους συμμετέχοντας, απαιτεί ωστόσο σε βάθος γνώση του πεδίου και καλή προεργασία από πλευράς του ερευνητή. Τέτοιες προκλήσεις είναι η πρόσβαση στο πεδίο, το χτίσιμο συναισθητικού δεσμού ανάμεσα στον ερευνητή και στους συμμετέχοντες, η αμοιβαιότητα στα ερευνητικά οφέλη, η ευαλωτότητα του ερευνητή, η αποκάλυψη πληροφοριών γύρω από τον εαυτό του. Η υποκειμενικότητα του ερευνητή και η διάδραση με τους συμμετέχοντες επηρεάζουν δραστικά την έκβαση της ερευνητικής διαδικασίας και κατά συνέπεια απαιτείται ο διαρκής αναστοχασμός γύρω από τις επιλογές, τις πρακτικές και την στάση του ερευνητή σε αυτό το πεδίο».