Την ερχόμενη Τρίτη 6 Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι εμβολισμοί σε οικισμούς και χωριά του νομού Ρεθύμνου από τις κινητές μονάδες υγείας του ΕΟΔΥ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που χθες βρέθηκε στο Ρέθυμνο.
Όπως είπε, σε συνεργασία με την περιφέρεια και τους δήμους του νομού, θα συνταχτούν λίστες με ανθρώπους που επιθυμούν να εμβολιαστούν στα χωριά, στις κοινότητες και σε απομακρυσμένους δήμους.
Προκειμένου, όπως ανέφερε, να διευκολυνθεί η διαδικασία θα μεταβούν στις περιοχές αυτές τα κινητά κλιμάκια με στόχο να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων και ειδικά των νέων ανθρώπων.
Η συνεργασία με την αυτοδιοίκηση είναι απαραίτητη, ώστε να υπάρχει σωστή ενημέρωση για τον τρόπο, τον χρόνο αλλά και τον αριθμό των ατόμων που επιθυμούν να εμβολιαστούν ώστε να παραληφθούν και τα αντίστοιχα εμβόλια.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι ξεκινάει και το πρόγραμμα εμβολιασμού και των κατάκοιτων με κατ’ οίκον επισκέψεις με το εμβόλιο Johnson & Johnson. Ιδιώτες ιατροί καλούνται να συμμετέχουν και να μπουν στις διαδικτυακές πλατφόρμες για την αποζημίωση την οποία θα λάβουν, ώστε να εμβολιάσουν τους πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν.
Ο κ. Κικίλιας και ο κ. Θεμιστοκλέους προέδρευσαν χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο ζητώντας τη συνεργασία των φορέων για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού επισημαίνοντας πως αποτελεί μονόδρομο για την προστασία της δημόσιας υγείας και της οικονομίας εν μέσω μάλιστα της τουριστικής περιόδου.
«Η πανδημία είναι τεράστιος κίνδυνος, μπορεί να εξελιχθεί όπως εξελίσσεται σε άλλες χώρες, οπότε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Η Κρήτη είναι μία ευλογημένη περιοχή το Ρέθυμνο με τις εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες προσφέρουν μία πολύ μεγάλη γκάμα από υπηρεσίες και στους τουρίστες και στους Έλληνες που έρχονται εδώ οπότε το δικό μας καθήκον είναι να αυξήσουμε αυτές τις πιθανότητες, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει εύρυθμα η κατάσταση μέχρι να ολοκληρωθεί η τουριστική περίοδος εν μέσω της πανδημίας», εξήγησε ο κ. Κικίλιας.
Εν τω μεταξύ χθες σημαντικά αυξημένος ήταν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού που ανακοινώθηκε στον νομό Ρεθύμνου, καθώς έφτασαν τα 39 καταγράφοντας μεγάλη άνοδο σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό σε επίπεδο Κρήτης από το σύνολο των 79 νέων μολύνσεων και ένας από τους υψηλότερους στη χώρα, γεγονός που προκαλεί εύλογη ανησυχία και προβληματισμό.
Από την πλευρά του ο υπουργός, σε σχέση με την κακή επιδημιολογική εικόνα του νομού, ανέφερε ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν μειωθεί ωστόσο υποστήριξε ότι λόγω της αύξησης της κινητικότητας των νέων -λόγω του καλοκαιριού- καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, είναι απαραίτητο όλοι να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα αυτοπροστασίας και να αξιοποιήσουν συνολικά οι πολίτες το όπλο που έδωσε η επιστήμη που δεν είναι άλλος από τον εμβολιασμό.
Προϋπόθεση ο εμβολιασμός για την προστασία της υγείας και τη διαφύλαξη του τουριστικού προϊόντος
Νέα έκκληση για εμβολιασμό των πολιτών του Ρεθύμνου απεύθυνε χθες από το Ρέθυμνο όπου βρέθηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την επίσπευση των εμβολιασμών τόσο από τις κινητές μονάδες υγείας όσο και για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς που θα ξεκινήσουν από την Κρήτη.
Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αναγκαιότητα διαφύλαξης της δημόσιας υγείας και κατ’ επέκταση της οικονομίας κάνοντας ειδική αναφορά στην τουριστική περίοδο και πως αυτή πρέπει να διαφυλαχθεί εν μέσω πανδημίας και μοναδικό όπλο, όπως συμπλήρωσε, είναι το εμβόλιο.
Ο υπουργός Υγείας προήδρευσε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου με τον γενικό γραμματέα πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο υπουργός Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο υποδιοικητής της ΥΠΕ Δημήτρης Αγαπίου, ενώ παρόντες ήταν ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, η αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχοι και εκπρόσωποι των δήμων του νομού, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και ο αντιπρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου αλλά και εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων.
Σε σχετικές δηλώσει τους ο υπουργός υγείας ανέφερε: «Συνεχίζοντας την περιοδεία στην Κρήτη βρισκόμαστε στο νομό Ρεθύμνης εν μέσω τουριστικής περιόδου για να στηρίξουμε τον εμβολιασμό, να στηρίξουμε την προσπάθεια που κάνει όλη η ελληνική κοινωνία μαζί να θωρακιστεί υγειονομικά και μ’ αυτό τον τρόπο να μπορέσουμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην οικονομία μας, στον τουρισμό μας, στην κοινωνική μας ζωή. Θέλω να πω ότι για μία ακόμη φορά ότι θεωρώ ότι η Κρήτη είναι μπροστά και είναι πρωτοπόρος σε όλα και πρέπει να ‘ναι πρωτοπόρος και στον εμβολιασμό. Να επαναλάβω ότι δίνουμε τη δυνατότητα πλέον σε δημοτικούς άρχοντες να συντάξουν λίστες είτε από χωριά είτε από κοινότητες είτε από απομακρυσμένους δήμους και εμείς θα πάμε κινητές ομάδες του υπουργείου Υγείας και θα εμβολιάσουμε εκεί. Θέλουμε να διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας έτσι ώστε να αυξήσουμε κι άλλο το ποσοστό των εμβολιασμένων και ειδικά και των νέων ανθρώπων. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των μεταλλάξεων, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, αυτή η πανδημία είναι τεράστια κρίση δημόσιας υγείας, να εξελιχθεί όπως εξελίχθηκε σε άλλες χώρες και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Η Κρήτη και όλος ο νομός εδώ έχει συγκριτικό πλεονέκτημα με ό,τι έχει να κάνει με τον τουρισμό, μπορεί να έχει τουρισμό και το φθινόπωρο ακόμα και Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, Νοέμβρη και παρακάτω, είναι μια ευλογημένη περιοχή με εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες και προσφέρει μια πολύ μεγάλη γκάμα από υπηρεσίες στους τουρίστες και στους Έλληνες που έχει εδώ πέρα και στους ξένους, και ‘μας ποιο είναι το καθήκον μας, να αυξήσουμε αυτές τις πιθανότητες, να μπορέσει να λειτουργήσει εύρυθμα η κατάσταση μέχρι να ολοκληρωθεί η τουριστική περίοδος και εν μέσω της πανδημίας. Άρα εμβόλια και ξανά εμβόλια. Για όλους όλα τα εμβόλια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην έναρξη του προγράμματος των εμβολιασμών κατ’ οίκον με το μονοδοσικό εμβόλιο J&J, απευθύνοντας κάλεσμα στους ιδιώτες ιατρούς του νομού, να συμμετέχουν «ξεκινάμε εδώ από την Κρήτη 6 Ιουλίου και θα δώσουμε συγκεκριμένα χωριά και κοινότητες που ήδη έχουν αιτηθεί και θα πάμε πρώτα εκεί. Επαναλαμβάνω ότι ξεκινάει από την Κρήτη, θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα, όπου υπάρχουν συμπολίτες μας που θέλουν να εμβολιαστούνε, οι τοπικοί άρχοντες φτιάχνουν τις λίστες, οι κινητές ομάδες του υπουργείου Υγείας πάνε και εμβολιάζουν».
Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα του Ρεθύμνου και τις Κρήτης, ο κ. Κικίλιας επανάλαβε την ανάγκη τήρησης των μέτρων και συγκεκριμένα επανέφερε: «Οι εισαγωγές έχουν μειωθεί στα νοσοκομεία της Κρήτης από covid, και στις κλινικές covid και στις ΜΕθ και μ’ αυτό τον τρόπο βλέπουμε ότι μειώνεται η νόσος. Απ’ την άλλη πράγματι ξέραμε αυτό και το ξέρουμε στην αύξηση και την υπερκινητικότητα ειδικά των νέων σε ότι έχει να κάνει με τις διακοπές τους, στη διασκέδαση τους κλπ., θα έχουμε κρούσματα, είχαμε και πέρσι το καλοκαίρι, υπάρχουν σ’ όλο τον κόσμο. Το πώς το αντιμετωπίζουμε αυτό, το πώς προσέχουμε, το πώς φοράμε μάσκες όπου υπάρχει συνωστισμός, το πώς αυξάνουμε τον εμβολιασμό και άρα δημιουργούμε προϋποθέσεις να προστατέψουμε τις κοινωνίες μας αυτό είναι το ζητούμενο και αυτός είναι ο στόχος, εμείς δεν ζητάμε από τους συμπολίτες μας να κλειστούμε μέσα στα σπίτια τους, αυτό δεν μπορεί να γίνεται στο διηνεκές για πάντα, εμείς ζητάμε με το όπλο που έδωσε η επιστήμη, που είναι ο εμβολιασμός, να δώσετε το δικαίωμα και τη δυνατότητα να τους προστατέψουμε, ακόμα κι αυτούς που ζουν σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, ξέρω ότι υπάρχουν ορεινές περιοχές και χωριά στην Κρήτη, υπάρχουν απομακρυσμένες περιοχές και κοινότητες που ενδεχομένως θα ήθελαν οι συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, εδώ είμαστε να τους εμβολιάσουμε».
Ερωτηθείς σχετικά με τον προβληματισμό που υπάρχει για τον εμβολιασμό στις μικρότερες ηλικίες, ο κ. Κικίλιας είπε πως «το έχει ήδη συζητήσει η Επιτροπή. Νομίζω ότι έχουν βγει και στελέχη της Επιτροπής και μιλάνε για την εισήγηση την οποία πρόκειται να κάνουν. Μόλις γίνει αυτή η εισήγηση θα δρομολογήσουμε και τη δυνατότητα αυτή».
Όπως τόνισε, «με μεγάλη προσοχή, επαγγελματισμό αλλά και οργάνωση έχουμε σχεδιάσει ένα άρτιο, εξαιρετικού επιπέδου και πολύ υψηλού επιπέδου πρόγραμμα εμβολιασμού, το κάνουμε όμως πάντα με ασφάλεια, πάντα ενημερώνουμε τους πολίτες, πάντα με διαφάνεια, πάμε βήμα βήμα».
Επεσήμανε, δε, ότι «έχουμε φτάσει πλέον πάνω από 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Αυτό σημαίνει 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς τον μήνα, κατά πολύ παραπάνω από το πρόγραμμα το οποίο είχαμε πει στην αρχή ότι θα κάνουμε». Συμπλήρωσε, εξάλλου, ότι «σιγά-σιγά, καθώς ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός και η αυτή φάση για αυτούς οι οποίοι έκλεισαν ραντεβού και θέλουν να εμβολιαστούν, τώρα πρέπει να πείσουμε και τους υπόλοιπους συμπολίτες μας. Πρέπει οι συμπολίτες μας αυτοί που έχουν απομείνει να εμβολιαστούν. Θέλουμε να προστατέψουμε τα πάντα το τουριστικό μας προϊόν που στην Κρήτη το ΑΕΠ της είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό, βασίζεται σ’ αυτό. Όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τουρισμό και στις δραστηριότητες αυτές πρέπει να αναλογιστούν την δημόσια υγεία, τους κανόνες ασφαλείας, την προστασία των οικογενειών τους, της κοινωνίας τους, των ανθρώπων που δουλεύουν μαζί τους, των τουριστών μας, είναι εύλογο, ζητάω να επικρατήσει η κοινή λογική και να σπεύσουμε όλοι να εμβολιαστούμε» κατέληξε.
Από την πλευρά του ο υπουργός υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, τόνισε: «η παρουσία του υπουργού Υγείας και του γενικού γραμματέα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες έτσι ώστε να ληφθούν όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για να μην φτάσουμε στο σημείο να χρειαστούν νέα περιοριστικά μέτρα όπως τόνισε πολύ ορθά και ο υπουργό. Η Κρήτη την στιγμή που βασίζεται στο τουριστικό της προϊόν είναι κρίμα από το δικό μας χέρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουν ληφθεί όλες αυτές οι πρωτοβουλίες απ’ το υπουργείο Υγείας έτσι ώστε να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο. Νομίζω είναι καθαρά στο χέρι μας να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο και γι’ αυτό και γω θα επαναλάβω αυτό που είπε και ο υπουργός εμβόλιο, εμβόλιο, εμβόλιο. Είναι η μοναδική ασπίδα προκειμένου να προχωρήσουμε τάχιστα αυτό το πρόγραμμα και να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως».
Συνεργασία με τους δήμους για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού
Ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφερόμενος στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς και στις κινητές μονάδες τόνισε ότι είναι δύο διαφορετικά προγράμματα: «το ένα πρόγραμμα αφορά τον εμβολιασμό των ατόμων με κινητικές δυσκολίες, που δεν μπορούν να μετακινηθούν στα εμβολιαστικά κέντρα. Σε αυτό το πρόγραμμα θα υπάρχουν ιδιώτες γιατροί, που μετά από πρόσκληση που θα τους κάνουμε θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Μετά από μία εβδομάδα και αφού το υπουργείο έχει έναν ικανοποιητικό αριθμό ιατρών, τότε θα αναρτηθούν τα ονόματά τους, ώστε οι πολίτες που έχουν κινητικά προβλήματα να απευθύνονται σε αυτούς για να γίνει εμβολιασμός. Την αμοιβή των γιατρών θα αναλάβει η Πολιτεία, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, τονίζοντας ότι οι πολίτες δεν έχουν καμία οικονομική υποχρέωση για να εμβολιαστούν. «Αυτό είναι ένα πρόγραμμα που ξεκινάει σε όλη τη χώρα την ίδια χρονική στιγμή, με ένα προβάδισμα όμως στην Κρήτη, για να μπορέσουμε να διορθώσουμε κάποιες τεχνικές δυσκολίες, αν υπάρχουν, του προγράμματος», συμπλήρωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά τον εμβολιασμό σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, τόνισε ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας υγείας διευκρινίζοντας πως κινητά συνεργεία από το υπουργείο Υγείας θα καλύψουν αυτές τις περιοχές από την στιγμή που οι περιοχές θα έχουν ενημερωθεί από τις τοπικές αρχές, οι οποίες θα πείσουν τον κόσμο να εμβολιαστεί. Παράλληλα, όπως είπε θα ενημερώνεται το υπουργείο για τον αριθμό των εμβολίων που θα πρέπει να μεταφέρει «Το σημαντικό σ’ αυτή την φάση, το οποίο είναι πιο σημαντικό απ’ όλα, είναι οι πολίτες να εμβολιαστούν και να υπάρξει αυτή η άριστη συνεργασία με τις δημοτικές αρχές, έτσι ώστε να πειστούν οι πολίτες γι’ αυτό» πρόσθεσε.
Ο κ. Θεμιστοκλέους απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τους χώρους στους οποίους θα γίνονται οι εμβολιασμοί από τις κινητές μονάδες είπε: «Οι περισσότεροι εμβολιασμοί θα γίνονται πάλι στις υγειονομικές δομές. Οι περισσότεροι ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές θα γίνονται σε περιφερειακά ιατρεία σε υγειονομικές δομές του εθνικού συστήματος υγείας. Είναι το ίδιο πρόγραμμα που εφαρμόσαμε στα νησιά, δούλεψε με πολύ μεγάλη επιτυχία. Και αυτό που θέλω να πω είναι ότι όπου είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία και ανταπόκριση από τους δημάρχους ήταν εκεί που είχαμε και τα πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού».
Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, δήλωσε πως πρέπει στην Κρήτη να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και εκ μέρους της Περιφέρειας απεύθυνε για μια ακόμα φορά έκκληση να εμβολιαστούν οι πολίτες. «Πρέπει στην Κρήτη να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και εκ μέρους της περιφέρειας κάναμε για μια ακόμη φορά έκκληση ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην αύξηση των εμβολιασμών. Εμβόλια, εμβόλια, εμβόλια», κατέληξε ο Στ. Αρναουτάκης.