Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας, το συνέδριο ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού διαπεριφερειακού έργου NICHE, στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος η περιφέρεια Κρήτης και υλοποιείται από την περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνης.
Το έργο NICHE, με εταίρους προερχόμενους από περιοχές της Ευρώπης, όπου η διατροφή έχει αναγνωριστεί ως τομέας-κλειδί για την ανάπτυξή τους, στοχεύει στην προώθηση πολιτικών ούτως ώστε να εφαρμοστούν δράσεις έρευνας και καινοτομίας από επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων.
Εκτός της περιφέρειας Κρήτης, στο έργο συμμετέχουν εταίροι από τη Ρουμανία (συντονιστής εταίρος), την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο (Β. Ιρλανδία), τη Φινλανδία, την Εσθονία και την Πολωνία.
Την περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, καθώς και η συντονίστρια του έργου NICHE κα Ευαγγελία Βροντάκη και ο οικονομικός υπεύθυνος του έργου κ. Γεώργιος Νικολουδάκης.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου NICHE, οι καλές πρακτικές και τα σχέδια δράσης του κάθε εταίρου καθώς και οι συνεργασίες -τοπικές ή διαπεριφερειακές- που δημιουργήθηκαν μέσα από αυτό.
Αποφασιστικός και απαραίτητος παράγοντας για την υλοποίηση του έργου NICHE υπήρξε η δημιουργία ομάδων ενδιαφερόμενων φορέων (stakeholders) σε τοπικό επίπεδο, οι οποίες στη συνέχεια δικτυώθηκαν και συνεργάστηκαν μεταξύ τους, σχηματίζοντας οικοσυστήματα σε διαπεριφερειακό επίπεδο, που φέρνουν σε επαφή όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να διευκολυνθεί η ανταλλαγή τεχνολογίας και γνώσης στην ευρύτερη αλυσίδα αξίας τροφίμων.
Από την Ομάδα Ενδιαφερόμενων Φορέων του NICHE για την Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχαν ο κ. Αρτέμης Σαϊτάκης, διευθυντής του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης, ο οποίος παρουσίασε τις δράσεις του πάρκου και τη συνεργασία του με την περιφέρεια Κρήτης, η κ. Ασπασία Σταυρουλάκη, υπεύθυνη λειτουργίας του Κέντρου Κρητικής Γαστρονομίας και στέλεχος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης, η οποία παρουσίασε τη συμβολή του έργου NICHE στην αναβάθμιση των δράσεων του Κέντρου και η κα Αργυρώ Σταυρακάκη που παρουσίασε το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης ως καλή πρακτική.
Το συνέδριο ακολούθησε την επόμενη μέρα η συνάντηση της Επιτροπής Καθοδήγησης (Steering Committee) του έργου με εκπροσώπους των 7 εταίρων από τα ισάριθμα κράτη-μέλη με τη συμμετοχή στελέχους του προγράμματος Interreg Europe στο πλαίσιο του οποίου υλοποιείται το έργο NICHE.
Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε ενδιαφέρουσες υποδομές και καλές πρακτικές της ευρύτερης περιοχής της δυτικής Περιφέρειας της Ρουμανίας, που περιλάμβαναν πρότυπες μονάδες αρτοποιείου και ζυθοποιίας καθώς και παραδοσιακό οικογενειακό οινοποιείο και μονάδα παραγωγής μπαχαρικών.
Τo NICHE (http://www.interregeurope.eu/niche/), στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος η περιφέρεια Κρήτης, υλοποιείται από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης. Στο έργο συμμετέχουν επίσης εταίροι από τη Ρουμανία (συντονιστής εταίρος), το Ην. Βασίλειο, την Ιρλανδία, τη Φινλανδία, την Εσθονία και την Πολωνία.
Το έργο NICHE υλοποιείται στο πλαίσιο του διαπεριφερειακού προγράμματος INTERREG EUROPE και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά 85% και από εθνικούς πόρους κατά 15%.