Το μεγάλο στοίχημα ήταν η συμμετοχή. Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς του ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου, όχι μόνο κατόρθωσαν να λάβουν μέρος αλλά και να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα από τους Πανελλήνιους αγώνες των Special Olympics Hellas για την φετινή σχολική χρονιά.
Οι αθλητές του ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου συνόδευσαν την πρώτη τους παρουσία με καταπληκτικά αποτελέσματα, αφού επέστρεψαν με 13 μετάλλια κι αποτέλεσαν τον μοναδικό δημόσιο φορέα που εκπροσώπησε την Κρήτη στην διοργάνωση. (Υπήρξε βέβαια και η παρουσία του Ναυτικού Ομίλου Χανίων).
Είναι η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο με τους παραπάνω φορείς να πραγματοποιήσουν ξεχωριστή παρουσία και να τη συνδυάζουν με ανάλογες εμφανίσεις! Πρόκειται για μια 8μελή αποστολή, η οποία αποτελούνταν από τέσσερις μαθητές, τον Στέλιο Βουρβαχάκη, τον Μανώλη Νταμπασσά, τον Μανώλη Σηφακάκη, την Ειρήνη Ντουμπάρλα, δύο εκπαιδευτικούς, τη Μαριάννα Σταυρουλάκη, τον Μιχάλη Λαμπαθάκη και δύο γονείς την Στέλλα Βουρβαχάκη και τη Δέσποινα Σηφακάκη.
Οι αγώνες έγιναν στο Λουτράκι πριν από λίγες μέρες όπου συμμετείχαν 700 αθλητές και συνοδοί από την Ελλάδα και την Κύπρο. Ήταν μια άψογη διοργάνωση παρ’ όλη την οικονομική κρίση που περνάμε.
Τα παιδιά απέδειξαν ότι μπορούν να σταθούν σε εξαιρετικό επίπεδο κι έφεραν τα παρακάτω αποτελέσματα:
Βουρβαχάκης Στυλιανός (1ος στα 200μ. – 2ος στα 100μ.)
Νταμπασσά Εμμανουήλ (1ος στα 100μ. – 5ος στη σφαιροβολία αγοριών)
Σηφακάκης Εμμανουήλ (2ος στα 100μ. – 5ος στο μίνι ακόντιο)
Ντουμπάρλα Ειρήνη (1η στο μίνι ακόντιο – 4η στη σφαιροβολία κοριτσιών)
Στην σκυταλοδρομία 4Χ100, η ρεθεμνιώτικη αποστολή κατέλαβε την 4η θέση (Οι τελικοί γίνονται σε πολλές σειρές ανάλογα με τις ικανότητες των αθλητών).
Ο αντικειμενικός στόχος της αποστολής
Στόχος της ρεθεμνιώτικης ομάδας στους Special Olympics ήταν να προσφέρουν, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου δυνατότητες προπόνησης και συμμετοχής σε αγώνες, σε παιδιά και νέους µε διανοητική αναπηρία σε μια γκάμα ολυμπιακών αθλημάτων. Παράλληλα, επιδιώκουν να τους παρέχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν σωματικά, διανοητικά, κοινωνικά και πνευματικά.
Τα Special Olympics, μέσω εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων, (σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) καθώς και των προγραμμάτων Unified (κοινωνικής ένταξης μέσω αθλητικής συμμετοχής), Unify (συνύπαρξης με ομηλίκους χωρίς διανοητική αναπηρία), Νεαροί Αθλητές (Young Athletes), Υγιείς Αθλητές (Healthy Athletes), Αθλητές με κινητική και διανοητική αναπηρία (Motor Activities Training Program), Αθλητές Ηγέτες (Athletes Leadership Program) αλλά και του Προγράμματος Εθελοντισμού, έχουν ως κύριο μέλημα την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα που αφορούν στα άτομα με διανοητική αναπηρία, αλλά και της ανάδειξης του εθελοντικού κινήματος στη χώρα μας. Μέσα από δράσεις που διοργανώνουν τα Special Olympics Hellas έχουμε πετύχει την ευρεία συμμετοχή της κοινωνίας και την ένταξη των αθλητών μας, στους κόλπους της.
Δύναμη στήριξης μέσα από την παροχή υπηρεσιών
Οι αγώνες δρουν εδώ και 29 χρόνια κυρίως όμως πάσχισαν και πασχίζουν ακόμη και στις μέρες μας να καθιερωθούν στη συνείδηση των πολιτών ως ένας από τους πιο ενεργούς αθλητικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα. Δεν αποσκοπούν πουθενά αλλού πέρα από το να δημιουργηθεί μία κοινωνία που προτιμά να εντάσσει παρά να αποκλείει τους ανθρώπους με διανοητική αναπηρία. Τα special Olympics όχι απλώς πράττουν ανάλογα αλλά επιδιώκουν καθημερινά να παρέχουν στήριξη να και να ενδυναμώνουν τους ανθρώπους μέσα από το «ευ αγωνίζεσθαι».
Η δύναμη των αθλητών μέσα από τους Special Olympics χαρίζει πίστη, δύναμη, χαρά αλλά και προσμονή για το καλύτερο μέσα από ένα περιβάλλον σεβασμού και αποδοχής της διαφορετικότητας.
Σ’ αυτό δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την αφοσίωση χιλιάδων εθελοντών που στηρίζουν δίχως κανένα αντάλλαγμα την προσπάθεια αυτή, εμπνέει τα Μέλη των Special Olympics Ελλάς, να συνεχίσουν, το έργο που έχουν ταχθεί να υπηρετήσουν.