Η οικονομική κρίση έχει διαμορφώσει δυσμενές περιβάλλον ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, γεγονός, που προβληματίζει κάθε νέο άνθρωπο, ο οποίος θα ήθελε να κάνει μια σοβαρή επαγγελματική προσπάθεια.
Η έλλειψη ρευστότητας και η βαριά φορολογία, συμπληρώνουν τα αρνητικά δεδομένα και δημιουργούν εχθρικές συνθήκες για να εξελιχθούν πρωτοβουλίες, οι οποίες θα ήταν συμβατές με τη γενικότερη κατεύθυνση, η οποία προσδιορίζει αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίδουν τα τοπικά προϊόντα σε συνδυασμό με τον τουρισμό.
Παράλληλα, υπάρχει νομικό κενό, το οποίο δεν δίνει περιθώρια και λειτουργεί ως τροχοπέδη για τους μικρούς παραγωγούς, οι οποίοι παράγουν στο σπίτι τους κάποια προϊόντα ή εκτρέφουν μικρά οικόσιτα ζώα, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα κάτω από προϋποθέσεις να διαθέτουν στην αγορά τα παραγόμενα αγαθά και να ενισχύουν νόμιμα το εισόδημά τους.
Η νέα σύνθετη πραγματικότητα, την οποία βιώνει η κοινωνία, δημιουργεί επιτακτική ανάγκη λήψης κατάλληλων μέτρων, προκειμένου να διαμορφωθεί ευνοϊκό περιβάλλον για όσους θα ήθελαν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα πρόσθετου εισοδήματος και ακόμα περισσότερο να δοθεί η ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να ξεκινήσουν με ευκολία και με μικρά βήματα, μια επαγγελματική δραστηριότητα, η οποία σταδιακά θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια υγιή επιχείρηση.
Όπως έχει γίνει γνωστό, τα συναρμόδια υπουργεία, προτίθενται να εκδώσουν το προσεχές διάστημα απόφαση με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα παραγωγής επεξεργασίας και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, τα οποία σήμερα παράγονται ως οικοτεχνία.
Στην παρούσα χρονική στιγμή, γίνεται η επεξεργασία της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία αναμένεται να εκδοθεί και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς το πως θα διαμορφωθεί και ποιες κατηγορίες προϊόντων θα περιλαμβάνει.
Στο πλαίσιο αυτό και με κύριο στόχο την ενίσχυση των μικροπαραγωγών του νησιού, η Περιφέρεια Κρήτης συγκροτεί και καταθέτει στο αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ολοκληρωμένη πρόταση, με την οποία ουσιαστικά ζητά να συμπεριληφθούν όλα τα προϊόντα που παράγονται στην Κρητική γη, μέχρι σήμερα ως οικοτεχνία.
Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Κρήτης είναι να δοθούν ευκαιρίες ενίσχυσης και συμπλήρωσης των εισοδημάτων των παραγωγών του νησιού μέσα από τη δυνατότητα μικρό-μεταποίησης των προϊόντων τους, θωρακίζοντάς τους όμως με το σχετικό νομικό πλαίσιο και διασφαλίζοντας τους καταναλωτές σε θέματα υγείας και ποιότητας.
Στην αναμενόμενη Κ.Υ.Α. προτείνεται να συμπεριληφθούν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας πουλερικών και των κουνελιών, μεταποιημένα κρέατα, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, χυμοί φρούτων, σιρόπια, τουρσιά, άλευρα, κονσέρβες λαχανικών και μανιταριών, αποξηραμένα λαχανικά, όσπρια και μέλι.
Ο προαναφερόμενος Σχεδιασμός εξελίσσεται σταδιακά, ικανοποιώντας όμως επιλεγμένους στόχους ή επιδιώξεις που έρχονται να διαμορφώσουν μια νέα πραγματικότητα και δυναμική στον πρωτογενή τομέα της Κρήτης. Η διαδικασία αυτή λόγω της δυναμικής διάστασης που έχει, εκτός από την κάλυψη χρόνιων ελλείψεων ή παραμορφώσεων του μοντέλου ανάπτυξης, επιδιώκει μεταξύ άλλων να δημιουργήσει και να διευρύνει τις ευκαιρίες παραγωγής, καθώς και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας στον τόπο παραγωγής, όπως επισημαίνουν στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, που επιδιώκουν να διαμορφωθεί αυτή η σημαντική παράμετρος για την τοπική οικονομία.
Αναλυτικά:
ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
Νέες προοπτικές για την στήριξη των μικροπαραγωγών του νησιού
- Δυνατότητες εμπορίας ντόπιων πιστοποιημένων προϊόντων με τη «βούλα» του νόμου
Με κύριο στόχο την ενίσχυση των μικροπαραγωγών του νησιού η Περιφέρεια Κρήτης, καταθέτει στο αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την ολοκληρωμένη πρότασή της, με την οποία ουσιαστικά ζητά να συμπεριληφθούν στην Κοινή Υπουργική Απόφαση – που θα εκδοθεί το προσεχές διάστημα και θα αφορά την δυνατότητα παραγωγής επεξεργασίας και εμπορίας αγροτικών προϊόντων -όλα τα προϊόντα που παράγονται στην Κρητική γη μέχρι σήμερα ως οικοτεχνία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας θεματικής αντιπεριφερειάρχη Θεανώς Βρέντζου, τα προϊόντα που ζητά η Κρήτη να συμπεριληφθούν στην ΚΥΑ είναι τα εξής: γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας πουλερικών, κουνελιών, μεταποιημένα κρέατα, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, χυμοί φρούτων, σιρόπια, τουρσιά, άλευρα, κονσέρβες λαχανικών και μανιταριών, αποξηραμένα λαχανικά (όσπρια), μέλι.
Ουσιαστικά, ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Κρήτης είναι να δοθούν ευκαιρίες ενίσχυσης και συμπλήρωσης των εισοδημάτων των παραγωγών του νησιού μέσα από τη δυνατότητα μικρό-μεταποίησης των προϊόντων τους, θωρακίζοντάς τους όμως με το σχετικό νομικό πλαίσιο και διασφαλίζοντας στους καταναλωτές σε θέματα υγείας και ποιότητας.
Στην εισήγηση της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχη που ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η Περιφέρεια Κρήτης, λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή σύνθετη πραγματικότητα, τις ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές της Κρητικής κοινωνίας ως αποτέλεσμα της κρίση, την επιτακτική αναγκαιότητα άμεσων απαντήσεων στα θέματα της απασχόλησης-εισοδημάτων, καθώς και την ανασυγκρότηση του παραγωγικού τοπίου στην Κρήτη, έχει προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών, αποφάσεων ή πρωτοβουλιών επιδιώκοντας και υιοθετώντας την ολοκληρωμένη προσέγγιση. Στη βάση αυτής της επιλογής αλλά και σε συνάρτηση με το αυτονόητο και τις διεθνείς πρακτικές, προχωρήσαμε στην εκπόνηση και ψήφιση του Στρατηγικού Σχεδιασμού για τον πρωτογενή τομέα της Κρήτης, σηματοδοτώντας έτσι την σημαντικότητά του για την Κρητική Οικονομία άρα και την Κρητική Κοινωνία. Ο προαναφερόμενος Σχεδιασμός εξελίσσεται σταδιακά ικανοποιώντας όμως επιλεγμένους στόχους ή επιδιώξεις που έρχονται να διαμορφώσουν μια νέα πραγματικότητα και δυναμική στον πρωτογενή τομέα της Κρήτης. Η διαδικασία αυτή λόγω της δυναμικής διάστασης που έχει, εκτός από την κάλυψη χρόνιων ελλείψεων ή παραμορφώσεων του μοντέλου ανάπτυξης, επιδιώκει μεταξύ άλλων να δημιουργήσει και να διευρύνει τις ευκαιρίες παραγωγής, καθώς και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας στον τόπο παραγωγής.
Στα πλαίσια αυτά και σε σχέση με το περιεχόμενο της παρούσας πρότασης, επιδιώκουμε να προσφέρουμε νέες ευκαιρίες ενίσχυσης-συμπλήρωσης των εισοδημάτων των μικρών παραγωγών του τόπου μας, μέσα από τη δυνατότητα της μικρο-μεταποίησης των προϊόντων τους, θωρακίζοντάς τους για πρώτη φορά με νομικό πλαίσιο και διασφαλίζοντας τους καταναλωτές σε θέματα υγείας και ποιότητας».
Θ. Βρέντζου: «Νέες ευκαιρίες απασχόλησης στον αγροτικό τομέα»
Όπως ανέφερε η κυρία Βρέντζου, η Περιφέρεια Κρήτης ξεκίνησε από πέρυσι τον Ιούνιο την προσπάθεια αυτή σε ό,τι αφορά το νομικό πλαίσιο, το οποίο τον Ιανουάριο θεσμοθετήθηκε από σχετικό νόμο, όπου περιλαμβάνονται τα προϊόντα της οικοτεχνίας. Ειδικότερα, η κυρία Βρέντζου, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» υποστήριξε πως πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κρήτης, που θα δώσει νέες ευκαιρίες απασχόλησης στον αγροτικό τομέα.
Ειδικότερα, ανέφερε: «Αυτήν την προσπάθεια την ξεκινήσαμε πριν το υπουργείο και συγκεκριμένα πέρυσι τον Ιούνιο. Απλώς είχαμε κάνει ήδη πρόταση στο υπουργείο. Τον Ιανουάριο του 2014 ψηφίσθηκε ο νόμος 4235 στο άρθρο 56 για την στήριξη της οικοτεχνίας και την μικρό-μεταποίηση. Η Περιφέρεια Κρήτης πιστεύει ότι δεν αποτελούν απλά ένα θεσμό που διεκπεραιώνει και διαχειρίζεται μόνο στις τοπικές υποθέσεις, αλλά καλούμαστε να αποδείξουμε και στην πράξη ότι μπορούμε να έχουμε και πρωταγωνιστικό και διεκδικητικό ρόλο, ανοίγοντας νέα θέματα και νέα πεδία. Εμείς αυτό κάνουμε δηλαδή.
Επίσης αυτός εδώ ο σχεδιασμός είναι πάρα πολύ σημαντικός στο ότι βασικά θωρακίζει με νομικό πλαίσιο και διασφαλίζει τους καταναλωτές σε θέματα υγείας και ποιότητας. Προτείνοντας όμως για πρώτη φορά τη δημιουργία νομικού πλαισίου κατοχύρωσης της οικοτεχνίας και της μικρό- μεταποίησης των προϊόντων. Ανοίγουμε με αυτό τον τρόπο νέες ευκαιρίες απασχόλησης στον αγροτικό χώρο. Έχουμε αποφασίσει να τον κάνουμε πιο ελκυστικό ιδιαίτερα για τους νέους που αναζητούν διέξοδο. Παράλληλα όμως δημιουργούμε νέες προϋποθέσεις σύνδεσης του τόπου με το τουρισμό και προσπαθούμε να φέρουμε πιο κοντά τους επισκέπτες στην κατανάλωση τοπικών προϊόντων. Γιατί με την προσπάθεια που κάνουμε εμείς να συνδέσουμε τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, πηγαίνοντας δηλαδή μέσα από οργανωμένες εκδρομές τους τουρίστες στην ενδοχώρα που τους ενδιαφέρει πάρα πολύ να αγοράσουν απευθείας από τον παραγωγό τα προϊόντα, τα πιστοποιημένα προϊόντα με την ευκαιρία που τους δίνεται τώρα. Δεν θα ωφεληθούν μόνο οι παραγωγοί αλλά και τα καφενεία, τα εστιατόρια. Μέσα από αυτήν την προσπάθεια εμείς στηρίζουμε την ανάπτυξη της υπαίθρου. Είναι δηλαδή η βασικότερη πρωτοβουλία για μένα που παίρνουμε για την στήριξη της υπαίθρου».
Μ. Λιονή: «Προσπαθούμε να δώσουμε κίνητρα στους μικρούς παραγωγούς»
Από την πλευρά της η αντιπεριφεριεάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την προσπάθεια αυτή της Περιφέρειας, που θα συμβάλλει όπως είπε ουσιαστικά στην ενίσχυση μικρών παραγώγων, δίδοντάς τους κίνητρα να διαθέτουν την παραγωγή τους με νόμιμες διαδικασίες: «Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα δώσει την δυνατότητα σε μικρούς παραγωγούς να μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους με νόμιμο τρόπο. Άνθρωποι που παράγουν λίγο μέλι, λίγο κρέας, λίγο τυρί ή Γυναικείοι Συνεταιρισμοί που φτιάχνουν μαρμελάδες και τέτοια, να μπορούνε αυτοί να πιστοποιούνται, δηλαδή να ελέγχονται και να μην πουλάνε ότι κι ότι, αλλά χωρίς να έχουν το βραχνά της γραφειοκρατίας να έχουν άδεια εμπορίου και όλα όσα χρειάζονται για να τα διαθέτουν προς πώληση και αυτό είναι πολύ σημαντικό», ανέφερε.