Πιστός στο στόχο του για την ανάδειξη, προώθηση και αναβάθμιση της εμπορίας και της διακίνησης του κρητικού ελαιολάδου ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης συνεχίζει τις προσπάθειές του για την ανάδειξη του μοναδικής σημασίας και διατροφικής αξίας προϊόντος του νησιού.
Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο τα μέλη του Συνδέσμου ενημερώθηκαν για την πορεία του ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg Ελλάδα-Κύπρος με την αξιοποίηση του οποίου ο ΣΕΔΗΚ στα τέλη Απριλίου θα τυπώσει την έκδοση ενός τόμου βιβλίου, το οποίο θα περιλαμβάνει 350 περίπου συνταγές νοικοκυρών από κάθε γωνιά της Κρήτης, όπου βασικό συστατικό είναι το κρητικό ελαιόλαδο.
Το βιβλίο θα παρουσιαστεί σε σχετική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Μάιο, όπου θα βραβευτούν και οι νοικοκυρές που συμμετείχαν στους σχετικούς διαγωνισμούς.
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ έχει ήδη ξεκινήσει η πιστοποίηση κρητικών εστιατορίων από τον ΣΕΔΗΚ, τα οποία χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο ελαιόλαδο για την παρασκευή των προϊόντων τους. Όπως είπε ο κ. Μαρινάκης το ενδιαφέρον έχει ξεκινήσει δειλά δειλά από τους επιχειρηματίες, ενώ ο ΣΕΔΗΚ από την πλευρά του είναι αποφασισμένος να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα και ισχύ στο σήμα πιστοποίησης, ώστε αυτό να αποτελεί ζητούμενο για τον πελάτη και τον επισκέπτη του καταστήματος. «Προχωρεί η διαδικασία πιστοποίησης των εστιατορίων του νησιού μας με το ειδικό σήμα που θα δημιουργήσουμε, όπου αυτό θα δίδεται σε καταστήματα που έχουν και επεξεργάζονται μόνο ελαιόλαδο για την παρασκευή των φαγητών τους. Θέλουμε να το κάνουμε ένα δυνατό σήμα για να υποχρεώσουμε όλους τους επαγγελματίες να σέβονται ό,τι δραστηριοποιούνται στο νησί της Κρήτης, στην μάνα του λαδιού. Δεν είναι δυνατόν ακόμα και για λόγους τοπικής και εθνικής οικονομίας αλλά και για λόγους υγιεινής να χρησιμοποιούμε σπορέλαια είτε σε ταβέρνες, είτε σε εστιατόρια, είτε σε ξενοδοχεία. Θα το επιβάλλουμε και θα το επιβάλλουμε με ένα ισχυρό σήμα που θα φροντίσουμε όλοι, οι δήμοι να το προβάλλουμε στα έντυπά μας, στις διαφημίσεις μας, ενώ και ο ΣΕΔΗΚ θα κάνει το ίδιο μέσω του προγράμματός του, ώστε να το ζητάνε οι πελάτες και οι επισκέπτες το σήμα αυτό. Ήδη υπάρχει ανταπόκριση από τους επαγγελματίες, όχι τόσο μεγάλη όσο περίμενα, όμως. Από τα Χανιά έχουμε εννέα προτάσεις, από το Ρέθυμνο τέσσερις, από Ηράκλειο και Λασίθι έχουμε αρκετές, όμως εμείς από την πλευρά μας θα το προωθήσουμε και θα το επικοινωνήσουμε ακόμα καλύτερα, ώστε να έχουμε ένα αρχικό αριθμό γύρω στις 40-50 επιχειρήσεις, οι οποίες θα ελέγχονται αυστηρά και θα υπάρχει φυσικά κανονισμός προστασίας των επιχειρήσεων αυτών έναντι του αθέμιτου ανταγωνισμού, γιατί πρέπει να βάλουμε το λάδι στη ζωή μας, στη διατροφή μας, είναι πολύ σημαντικό» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.
Ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ αναφέρθηκε στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης και στα μνημειακά ελαιόδεντρα, έξι στον αριθμό, τα οποία σχεδιάζει να αναδείξει ο Σύνδεσμος μαζί με τα δέκα που έχει ήδη αξιοποιήσει, ενώ, όπως είπε, υπάρχουν ακόμα εννέα, τα οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων και αφού ξεπεραστούν κάποια μικροπροβλήματα που έχουν να κάνουν είτε με το ιδιοκτησιακό είτε με τον περιβάλλοντα χώρο θα χαρακτηριστούν μνημειακά.
Τέλος ο κ. Μαρινάκης εξέφρασε την ανησυχία του για την κατανομή νέας ΚΑΠ υποστηρίζοντας πως έχουν γίνει σχετικές παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ανησυχούμε, όχι για την ΚΑΠ που ήρθε σαν εξαγγελία και νομίζουμε ότι είναι ικανοποιητική. Ανησυχούμε για τον τρόπο, που κάποιοι σύμβουλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κάνουν το μοίρασμα της ΚΑΠ. Δεν μπορούν να ισοπεδώνουν με άποψη στρεμματική αυτή τη διανομή. Γιατί έτσι θα βάλουμε τον ελαιώνα, που είναι το αποτύπωμα εκατοντάδων χιλιάδων χρόνων κόπου του αγρότη μας, ίδιο με το καπνοχώραφο ή με το απλό χωράφι σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή και να πάμε στρέμμα ίσον στρέμμα. Αυτή η οριζόντια αντίληψη που δεν νομίζω να είναι δίκαια θα την πολεμήσουμε για αυτό και θα κάνουμε εγκαίρως υπόμνημα και στο Υπουργείο και στην Περιφέρεια και θα δώσουμε τροφή και επιχειρήματα σε όλους τους εμπλεκόμενους στην Κρήτη για να μπορέσουμε αυτό το πράγμα να το προλάβουμε και να μην τρέχουμε εκ των υστέρων να μοιρολογούμε».
Ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία των τιμών του ελαιολάδου, την οποία απέδωσε και στο εγχείρημα λειτουργίας τιμοπαρατηρητηρίου υποστηρίζοντας ότι: «Η απόπειρα του ΣΕΔΗΚ μέσα από την ιστοσελίδα του να δώσει το δικαίωμα να δημιουργηθεί στην ουσία ένα ιδιωτικό τιμοπρατήριο, ώστε τόσο ο καθένας που θέλει λάδι αγνό να απευθύνεται εκεί όσο και ο καθένας που θέλει να πουλήσει αγνό λάδι να το αναγγέλλει εκεί, έχει επιτυχία. Καταφέραμε να πάει φέτος καλά το λάδι για τους παραγωγούς μας. Οι τιμές που κυμαίνονταν από 2,40 μέχρι 2,90 ευρώ αναλόγως την περίπτωση, είναι γεγονός ότι όπως λειτούργησε ήταν επωφέλεια των παραγωγών μας και αυτό πρέπει να το καθιερώσουμε σαν σύστημα πώλησης του ελαιολάδου για να μπορέσουμε να προστατέψουμε το προϊόν μας, όπως επίσης θα πρέπει να δούμε και τις δυνατότητες αυτό το προϊόν να τυποποιηθεί και να μπορέσει να πάρει πραγματικά υπεραξία ο παραγωγός και το προϊόν να μπορέσει να διακινηθεί όχι χύδην σαν φορτίο αλλά σαν επώνυμο προϊόν σε όλο τον κόσμο».
Δύο οι δράστες του εμπρησμού στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου
Δύο άτομα φέρεται να κρύβονται πίσω από την φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου, στον επαρχιακό δρόμο...