Υψηλές είναι οι τιμές του κρητικού ελαιολάδου, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 4 ευρώ το λίτρο, ενώ θετικά είναι τα μέχρι στιγμής μηνύματα σε ό,τι αφορά τη φετινή ελαιοκομική περίοδο. Ωστόσο με δεδομένες τις αρνητικές συνέπειες της ΚΑΠ που έχουν περιορίσει στο ελάχιστο το εισόδημα των παραγωγών αλλά και τις καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας που παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια στην υλοποίηση του προγράμματος της δακοκτονίας, το τοπίο παραμένει θολό.
Οι οικονομικές απώλειες για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης από την εφαρμογή της ΚΑΠ, είναι τεράστιες και παρά τις επανειλημμένες αναφορές του ΣΕΔΗΚ στα συναρμόδια υπουργεία στα οποία έχει εκφράσει για τη διάχυτη διαμαρτυρία για την αδικία που υφίσταται το νησί, για το οποίο η ελαιοκομία αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος αλλά και πυλώνα ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, εν τούτοις δεν ελήφθησαν υπόψιν και μέχρι το 2020 οι ελαιοπαραγωγοί θα λαμβάνουν μειωμένες επιδοτήσεις. Η εξίσωση των ελαιόδεντρων με άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες που εξαρχής είχαν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του ΣΕΔΗΚ αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τους παραγωγούς του νησιού, οι οποίοι μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λόγω και της οικονομικής συγκυρίας, αλλά και των κλιματολογικών συνθηκών, προσπαθούν να διαφυλάξουν το προϊόν τους. Ωστόσο θετικό είναι το γεγονός ότι πλέον άνοιξε η συζήτηση για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, προκειμένου να υπάρξουν αλλαγές μετά το 2020, διαδικασία με την οποία, όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ, ενδεχομένως να αρθούν οι σημερινές αδικίες σε σχέση με την ελαιοκαλλιέργεια.
Παράλληλα, η διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος της δακοκτονίας απασχολεί σε μεγάλο βαθμό τον σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, ο οποίος χαρακτηρίζει ως θετικό το γεγονός ότι πλέον οι ανάδοχοι που θα πραγματοποιήσουν τους ψεκασμούς θα έχουν τριετή σύμβαση, κάτι που όπως λένε θα περιορίσει σημαντικά τη γραφειοκρατία.
Τα παραπάνω θέματα απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, ο οποίος επιμένει αφενός στην αναθεώρηση της ΚΑΠ και αφετέρου σε ένα ευέλικτο πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, το οποίο θα πραγματοποιείται από τις Περιφέρειες.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, μεταξύ άλλων τόνισε: «Ένα ζήτημα το οποίο το θεωρώ σημαντικό, παρότι δεν είναι επίκαιρο και δεν είναι άμεσο, είναι το θέμα της αναθεώρησης της ΚΑΠ. Ο ΣΕΔΗΚ είναι η μοναδική δύναμη που το είχε πει έγκαιρα και με γνώση ότι η νέα ΚΑΠ για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης όπως σχεδιάστηκε που θα ισχύει μέχρι το 2020, ήταν καταστροφική και άδικη. Τώρα αρχίζει η διαβούλευση για την αλλαγή της, δηλαδή τι θα ισχύει μετά το 2020. Κάνω λοιπόν μια έκκληση και στις πολιτικές δυνάμεις και στους αγρότες μας και στους φορείς να μπορέσουμε όλοι μαζί να συνεργαστούμε σε αυτήν τη διαβούλευση να αποδοθεί δικαιοσύνη, η οποία χάθηκε εντός των ορίων των εδαφικών της Ελλάδος, και αδικήθηκαν οι ελαιοπαραγωγοί συνολικά και ειδικά της Κρήτης που μας ενδιαφέρει εμάς. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα.
Η απώλεια ποικίλει και φτάνει σε περιπτώσεις του 40% στο εισόδημα των επιδοτήσεων των παραγωγών μας. Γιατί δυστυχώς θεωρήσαμε ότι είναι το ίδιο μια ελιά με μια αχλαδιά ή μια ροδακινιά. Το λέω έτσι χοντροειδώς, για να αντιληφθείτε ότι το θέμα είναι εντός ορίων και δεν είναι θέμα ευρωπαϊκής οδηγίας, αλλά εσωτερικής κατανομής της ΚΑΠ και πρέπει αυτή η δικαιοσύνη να αποδοθεί.
Ένα άλλο, μεγάλο θέμα που μας απασχολεί είναι η δακοκτονία. Παρότι έγινε δεκτό το αίτημα του ΣΕΔΗΚ να μην κάνουμε ετήσιες συμβάσεις που κάθε χρόνο ψάχνουμε να βρούμε τον ανάδοχο και λόγω γραφειοκρατίας καθυστερούμε την έναρξη των ψεκασμών. Φέτος πραγματικά έχουμε αναζητήσει τριετή συνεργασία με τους αναδόχους. Υπάρχει όμως ένα θέμα με την ευελιξία του προγράμματος και με τους ψεκασμούς, είναι κάποια τεχνικά ζητήματα για τα οποία εμείς θα κάνουμε προτάσεις, ώστε να γίνονται οι ψεκασμοί που χρειάζονται, αν χρειάζονται, αλλά αν πάλι χρειάζονται να γίνουν περισσότεροι να υπάρχει ευελιξία στο πρόγραμμα. Αυτό θα το πουν οι επιστήμονες, και όχι οι πολιτικοί γιατί το ζητούμενο είναι να προστατεύεται η ελαιοπαραγωγή. Φέτος, πηγαίνουμε πολύ καλά και ελπίζουμε αυτό το ‘χρυσάφι’ να το απολαύσουν και οι καταναλωτές και οι παραγωγοί, γιατί η χρονιά που πέρασε ήταν πάρα πολύ δύσκολη».
Από την πλευρά του ο Νίκος Μιχελάκης, επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, σε σχετικές δηλώσεις του είπε: «Από τις ενδείξεις που έχουμε η άνθιση σε όλες τις περιοχές της Κρήτης προχωρεί αρκετά καλά και αν εξελιχθεί σωστά χωρίς προβλήματα, δεν έχουμε δηλαδή τους καύσωνες που είχαμε πέρυσι και δεν έχουμε επίσης κατά την καρποφορία τις προσβολές του δάκου που είχαμε, τότε προμηνύεται μια αρκετά καλή χρονιά για την Κρήτη. Βέβαια, σε αυτό χρειάζεται να βοηθήσουμε και εμείς όσο μπορούμε και σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της ανθοφορίας να είναι καλή, θα πρέπει αν τυχόν προκύψουν καύσωνες να φροντίσουν οι ελαιοπαραγωγοί που έχουν τη δυνατότητα να ποτίζουν, να κάνουν ποτίσματα τώρα στην άνθιση. Δεν ωφελούν και τόσο τα ποτίσματα του καλοκαιριού εάν δεν έχουμε παραγωγή. Από την άλλη, για τον δάκο τα προβλήματα είναι γνωστά και ο ΣΕΔΗΚ νομίζει ότι η ρίζα τους βρίσκεται στην οικονομική πλευρά του θέματος και στη γραφειοκρατία. Αυτό θεωρούμε ότι μπορεί να λυθεί εάν πράγματι το κράτος φροντίσει να εισπράττει κανονικά τη δακοκτονία από όλους και με το ποσοστό που έχει καθοριστεί, τότε το ποσό που θα συγκεντρωθεί για ολόκληρη την Κρήτη δεν είναι αρκετό, αλλά είναι σημαντικό για να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των εξόδων της δακοκτονίας, ώστε να γίνεται σωστά και να μην έχουμε τις διάφορες περιπτώσεις που έχουμε σήμερα με τα παράπονα του ενός και του άλλου Δήμου ότι δε φτάνουν τα λεφτά. Από την άλλη πλευρά βέβαια, θα πρέπει να υπάρξει και η περιφερειακοποίηση που φέτος πολύ ξαφνικά ανακοινώθηκε από το Υπουργείο και τελικά δεν ολοκληρώθηκε, γιατί υπήρχε ένα πρόβλημα, δεν μπορούσε ξαφνικά να αναλάβει η Περιφέρεια την όλη υλοποίηση της δακοκτονίας την τελευταία στιγμή. Αν λοιπόν ένα τέτοιο πράγμα είναι γνωστό, που πράγματι ήταν, θα πρέπει από τώρα να αρχίσουν οι προεργασίες ώστε οι αρμοδιότητες για την εκτέλεση και υλοποίηση της δακοκτονίας να μεταφερθούν από τώρα και να γίνουν όλες οι απαραίτητες συνεννοήσεις και διεργασίες, ώστε του χρόνου τέτοια εποχή να είναι έτοιμοι για να την εφαρμόσουν».
Προσπάθειες ανάδειξης μνημειακών ελαιόδεντρων
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η προσπάθεια του ΣΕΔΗΚ για την ανάπλαση των μνημειακών ελαιοδέντρων, που έχουν αναγνωριστεί με διάφορες διαδικασίες, ώστε να γίνουν επισκέψιμα μνημεία και να συμβάλλουν και αυτά στην ανάπτυξη του τουρισμού στην ενδοχώρα της Κρήτης.
Όπως αναφέρει στο έγγραφό του ο ΣΕΔΗΚ βασικοί λόγοι που επιβάλλουν την ανάπλαση και ανάδειξη των Μνημειακών Κρήτης είναι τα μνημειακά ελαιόδεντρα άλλων περιοχών (Ανδαλουσία, Καταλονία, Απουλία) που έχουν:
• Η αναγκαιότητα της προστασίας και συντήρησής τους σαν πολύτιμων στοιχείων της πατρογονικής μας κληρονομιάς:
• Η σκοπιμότητα αξιοποίησής τους για τον εμπλουτισμό της ενδοχώρας του νησιού με αξιοθέατα.
• Η δυνατότητά τους να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού στην ενδοχώρα
• Η χρησιμότητα τους στην ανάδειξη και προώθηση του Κρητικού ελαιολάδου.
«Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι συναντούμε αρκετές δυσκολίες ώστε να πείσουμε τους ιδιοκτήτες των δέντρων αυτών ότι πρέπει να τα παραχωρήσουν ώστε να μπορούν οι δήμοι και ο ΣΕΔΗΚ να υλοποιήσουν έργα ανάπλασης σε αυτά, για να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα δέντρα και να μπορούν να είναι επισκέψιμα. Την περίοδο αυτή έχουμε στείλει επιστολή στους ενδιαφερόμενους Δήμους και ιδιώτες, ότι μπορούν να παραχωρήσουν μόνο τη χρήση των ελαιοδέντρων και όχι την ιδιοκτησία, την οποία θέλουν να κρατούν κατά κάποιο τρόπο.
Όμως, θεωρούμε ότι όλη αυτή η προσπάθεια θα έχει μεγαλύτερη αξία εάν υπάρξει και κάποια διεθνής αναγνώριση. Η διεθνής αυτή αναγνώριση συζητείται στο ΣΕΔΗΚ, ώστε να επιχειρηθεί, να υποβληθεί φάκελος στην Ουνέσκο, ώστε να αναγνωρίσει τα μνημειακά ελαιόδεντρα της Κρήτης και ορισμένους ελαιώνες σαν μνημεία της φύσης. Αυτό δεν είναι περίεργο, ούτε παράλογο, καθώς οι Ισπανοί πρώτοι από εμάς ξεκίνησαν και έφτιαξαν τέτοιο φάκελο και ζητούν να αναγνωριστεί ολόκληρη η Ανδαλουσία ως μνημείο της φύσης από την Ουνέσκο και ήδη ενεγράφη η πρόταση αυτή στον κατάλογο μνημείων της Ουνέσκο, το ίδιο και η Ιταλία με την περιοχή της Απουλίας ή Πούλιας, όπου εκεί εδώ και δύο χρόνια γίνεται μια ανάλογη προσπάθεια. Θα επιχειρήσουμε και εμείς και αν βοηθήσουν και άλλοι δήμοι, θεωρούμε ότι κάτι μπορεί να γίνει», ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του ο Ν. Μιχελάκης.
Προώθηση του ελαιολάδου στα ξενοδοχεία του νομού
Η προώθηση του ελαιολάδου μέσα από τις επιχειρήσεις εστίασης -ταβέρνες, εστιατόρια και ξενοδοχεία- του νησιού αποτελεί βασικό στόχο του ΣΕΔΗΚ. Η προσέγγιση των τουριστών επιδιώκεται με τη δωρεάν προσφορά στα παιδιά τους έντυπου και ψηφιακού υλικού που έχει παραχθεί από τον ΣΕΔΗΚ στην αγγλική και ελληνική γλώσσα, μέσω των ξενοδοχείων. Το έντυπο υλικό περιλαμβάνει δύο βιβλία που απευθύνονται το ένα σε μικρά παιδιά (5-8) ετών και έχει τίτλο «Παιχνίδια με την Ελιά», ενώ το άλλο απευθύνεται σε μεγαλύτερα παιδιά Δημοτικού ή και πρώτων τάξεων Γυμνάσιου κι έχει τίτλο «Στους δρόμους της Ελιάς».
Ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ Γιώργος Μαρινάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή των ξενοδοχείων του νομού Ρεθύμνης σε αυτή την προσπάθεια.
Ειδικότερα, ανέφερε: «Θέλω να πω ότι η ενημέρωση των επισκεπτών μας μέσα από ερωτηματολόγια γευσιγνωσίας και καλαίσθητα βιβλία συνεχίζεται και φέτος. Οφείλω να πω με μεγάλη ικανοποίηση ότι πάρα πολλά ξενοδοχεία συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια και μπορώ να πω με υπερηφάνεια ότι ο νομός Ρεθύμνης έχει την πρωτοκαθεδρία σε όλη την Κρήτη. Και οι εντυπώσεις των επισκεπτών μας σε αυτές τις διαδικασίες είναι πάρα πολύ θετικές. Το λάδι δεν είναι απλώς ένα προϊόν, είναι η ιστορία μας, η Κρήτη ολόκληρη και είναι αν θέλετε άμεσα συνδεδεμένη με μια πολύ μεγάλη πολιτισμική αξία που λέγεται κρητική διατροφή, που οφείλουμε να την υποστηρίζουμε γιατί δεν είναι κάτι θεωρητικό αλλά έχει και οικονομικό αντίκτυπο σε εκείνους που είναι συνεπείς στην υποστήριξή της», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ Γ. Μαρινάκης.