Μέσα σε ένα θολό τοπίο, με την ελαιοπαραγωγή στην Κρήτη να έχει συρρικνωθεί σημαντικά τη φετινή χρονιά, αγγίζοντας την περίοδο αυτή μόλις το ένα τρίτο της μέσης παραγωγής αλλά και με τις εισαγωγές ξένων ελαιολάδων στην χώρα να αυξάνουν, ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης συνεχίζει τις προσπάθειές του για την προώθηση και ανάδειξη του κρητικού ελαιόλαδου, του οποίου τη διατροφική αξία και όχι μόνο επιχειρεί με σειρά δράσεων να αναβαθμίσει και να προωθήσει.
Βασικό μέλημα του ΣΕΔΗΚ ήταν και παραμένει η προστασία του κρητικού ελαιολάδου και των ελαιόδεντρων, για αυτό και στο πλαίσιο προστασίας και ανάδειξής τους προτείνει την επιδότηση των παραγωγών παραδοσιακών δέντρων, ώστε να δοθεί ένα κίνητρο στους παραγωγούς και τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά και να μπει φρένο στο φαινόμενο που παρατηρείται τα δυο τελευταία χρόνια σε πολλές περιοχές του νησιού, όπου παλιά δέντρα καταλήγουν να γίνονται καυσόξυλα στο βωμό της κρίσης.
Στη διάρκεια της χθεσινής του συνεδρίασης ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα, τονίζοντας την πρωτοβουλία που είχε πάρει πριν έξι χρόνια, όπου είχε υποβάλλει σχετικό αίτημα πραγματοποιώντας τότε και σχετική ημερίδα στην Κάνδανο. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ και δήμαρχος Ρεθύμνου, τα ελαιόδεντρα αυτά χρήζουν άμεσης προστασίας. Από τη μία τόνισε την ανάγκη να δοθούν κίνητρα από την ίδια την πολιτεία και παράλληλα έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενημέρωσης και πληροφόρησης του κόσμου – των πολιτών – παραγωγών για την αναζωογόνησή τους. «Δυστυχώς μέσα σε αυτή την κρίση πολλές φόρες ασυλλόγιστα -φταίει και η πολιτεία που δεν έχει δείξει καμία στοργή- και οι παραδοσιακοί ελαιώνες καταστρέφονται και δεν αξιοποιούνται. Πρέπει να επανέλθει η πολιτεία και να ξαναδεί το αίτημα που κάναμε από το 2008. Ο τότε υπουργός, που καταγόταν από την Άμφισσα, τη δικιά μας πρόταση την αξιοποίησε για να εντάξει τους ελαιώνες της Άμφισσας στους παραδοσιακούς -κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει σε πολλά σημεία της Κρήτης, ώστε να επιδοτείται η διατήρηση ελαιώνων. Εμείς από το 2008, είχαμε βάλει το θέμα και είχαμε τονίσει ότι είναι σημαντικό να προστατέψουμε αυτούς τους ελαιώνες. Πρέπει η πολιτεία να δώσει κίνητρα και επιπλέον θα πρέπει να δώσουμε και σωστή καθοδήγηση στον κόσμο για αναζωογόνηση αυτών των ελαιοδέντρων, που είναι λογικό λόγω ηλικίας, να παρουσιάζουν κόπωση και μικρή παραγωγικότητα. Υπάρχουν όμως τρόποι αναζωογόνησης» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ.
Ο κ. Μαρινάκης έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την αξιοποίηση ποικιλιών ελιάς, όπως αυτής της ελιάς θρούμπας και της χονδρελιάς ως βρώσιμη ελιά και ειδικότερα σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων υποστήριξε: «Αξιοποιώντας τη θρούμπα ελιά ως βρώσιμη, μπορούν οι ελιές αυτές να αποτελέσουν μια πολύ παραγωγική πηγή, που να δίνει υπεραξία στον παραγωγό μας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ρεύμα επικοινωνίας και ενημέρωσης προς ελαιοκαλλιεργητές για να αναδείξουμε τη χονδρελιά και την ελιά θρούμπα που έχουμε στο Αμάρι, για να αντιληφθεί ο παραγωγός πόσο κάλο προϊόν και πόσο ακριβό είναι αν δεν το πηγαίνει για ελαιοπαραγωγή αλλά το αξιοποιεί ως βρώσιμη ελιά. Βέβαια αυτό θέλει μεγάλη επιμέλεια, συχνή επισκεψιμότητα στον ελαιώνα αλλά το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, αν σκεφτεί κανείς ότι το ένα κιλό θρούμπας είναι 4 ευρώ στην αγορά, ενώ για να παράξεις ένα κιλό ελαιόλαδο χρειάζεσαι 4 κιλά».
Ο ΣΕΔΗΚ παράλληλα συνεχίζει το έργο του που αφορά στην ανάδειξη των μνημειακών ελαιόδεντρων -ήδη δέκα έχουν χαρακτηριστεί μνημειακά- και προωθούνται ακόμα δέκα, ενώ ετοιμάζει σχετικές μελέτες και προγράμματα, τα οποία θα καταθέσει προς ένταξη στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ.
Υποχρεωτική η αναγραφή στους τιμοκαταλόγους των εστιατορίων για το είδος του ελαιόλαδου που σερβίρεται
Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκπλήρωση του αιτήματος του Συνδέσμου, που αφορά στην υποχρεωτική αναγραφή στους τιμοκαταλόγους των καταστημάτων εστίασης για τον τύπο και το είδος του ελαιολάδου που χρησιμοποιούν, απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ τον Αύγουστο του 2013. Όπως ανέφερε επόμενο βήμα του ΣΕΔΗΚ είναι η προώθηση όλων των διαδικασιών, ώστε το ελαιόλαδο να διατίθεται από τα εστιατόρια στους πελάτες σε φιάλες μιας χρήσης και παράλληλα με νόμο να απαγορευτεί η ανάμιξή του με το σπορέλαιο.
Ειδικότερα, σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Προχωράμε στο άλλο μας αίτημα, που είναι να δίδεται η δυνατότητα το τυποποιημένο λάδι να μπαίνει σε μεγαλύτερες συσκευασίες, κάτι που θα διευκολύνει και τους παραγωγούς και τους καταναλωτές-καταστηματάρχες και να απαγορευτεί η μίξη ελαιόλαδου με σπορέλαιο -κάτι που επιτρέπεται στην υπόλοιπη Ευρώπη- πρέπει όμως με την εσωτερική μας νομοθεσία να το απαγορέψουμε. Ένα άλλο θέμα πολύ σημαντικό είναι οι συσκευασίες της άπαξ χρήσεως ελαιολάδου, δηλαδή στα εστιατόρια να μην υπάρχει χύμα ελαιόλαδο, που είναι και επιδεκτικό αναμείξεων και αλλοιώσεων, αλλά να υπάρχουν μικρές συσκευασίες, που να μην μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Έτσι ο καταναλωτής θα έχει ασφάλεια ότι το προϊόν που θα βάζει στο πιάτο του είναι αγνό παρθένο ελαιόλαδο συγκεκριμένων ποιοτικών χαρακτηριστικών».
Παράλληλα, στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης έγινε σχετική ενημέρωση για το πρόγραμμα Ελλάδα-Κύπρος, στο οποίο συμμετέχει ο ΣΕΔΗΚ για την προστασία ελαιόλαδου και τη δημιουργία δικτύου, μέσα από το οποίο ο ΣΕΔΗΚ και δίκτυο δημιούργησε και βιβλίο τύπωσε στο οποίο αποτυπώνεται η παράδοση της κρητικής διατροφής με συγγραφέα «Την ανώνυμη που έγινε επώνυμη κρητική νοικοκυρά» όπως ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.