Την κατάσταση στα χέρια τους φαίνεται ότι παίρνουν οι δήμαρχοι της Κρήτης σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την εκχώρηση αιγιαλού από το κράτος στους δήμους μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία σηματοδότησε αλλαγή σκηνικού για τη διαδικασία εκχώρησης από τους δήμους της χρήσης του αιγιαλού και των παραλιών σε ιδιώτες, καθώς ακύρωσε την κοινή υπουργική απόφαση του που τους έδινε τέτοιο δικαίωμα.
Ήδη προχθες μετά τις επαφές που είχε ο Γ. Μαρινάκης με το νομικό συμβούλιο της ΠΕΔ Κρήτης στα σκαριά βρίσκεται ένα νομοθετικό κείμενο-παρέμβαση, το οποίο θα σταλεί προς έγκριση στα συναρμόδια υπουργεία ευελπιστώντας ότι θα το λάβουν σοβαρά υπόψιν τους και θα διευθετήσουν το θέμα το ταχύτερο δυνατόν έτσι ώστε ούτε το κράτος ούτε οι δήμοι αλλά ούτε και οι πολίτες να έρθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες που θα έχει η μη έγκαιρη επίλυση του ζητήματος, όπως είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ρεθύμνου.
Ειδικότερα ο Γ. Μαρινάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» για το θέμα είπε: «Προετοιμάζουμε το θέμα με τους αιγιαλούς. Πρέπει οπωσδήποτε φέτος να υπάρξει μια μεταβατική ρύθμιση που να ενεργοποιεί την προηγούμενη ΚΥΑ με τους ιδίους όρους και να ετοιμαστεί ένα νομικό πλαίσιο- το οποίο ήδη ετοιμάζουμε -έτσι ώστε να μην κινδυνεύει κάθε φορά από το ΣΤΕ. Όλοι τους στα υπουργεία κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν και κυρίως δεν έχουν αντιληφτεί ότι και λεφτά θα χάσει το δημόσιο και οι δήμοι θα χάσουν λεφτά και θα μείνουν απροστάτευτες οι παραλίες, χωρίς φύλαξη χωρίς καθαριότητα με ότι αυτό συνεπάγεται για τουριστικές περιοχές. Εκτός από την καθαριότητα, έχουν αναλογιστεί ποιος θα αναλάβει το ναυαγοσωστικό έργο και ποιος θα το διαχειριστεί. Αυτά όλα δείχνουν προχειρότητα και παρ’ ότι έχουμε επισημάνει το πρόβλημα και μέσω της ΚΕΔΕ δεν έχει γίνει το παραμικρό».