Μία πρωτοποριακή επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου από μία άψογα οργανωμένη ιατρική ομάδα, η οποία παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις στην καρδιοχειρουργική επιστήμη, προχώρησε σε αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας διαδερματικά, δίχως να χρειαστεί εγχείρηση.
Επικεφαλής της ιατρικής ομάδας ήταν ο Μανόλης Σκαλίδης, επεμβατικός καρδιολόγος και επίκουρος καθηγητής καρδιολογίας υπό την επίβλεψη και την στήριξη του καθηγητή καρδιολογίας κ. Βάρδα.
Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε σε μία 87χρονη ασθενή με πρόβλημα δύσπνοιας, η οποία διέτρεχε μεγάλο κίνδυνο θανάτου σε περίπτωση που υποβαλλόταν σε χειρουργική επέμβαση. Μέσω της συγκεκριμένης μεθόδου ο κίνδυνος αυτός μειώθηκε στο ελάχιστο.
Για την συγκεκριμένη διαδικασία είναι απαραίτητη η παρουσία αναισθησιολόγου, αγγειοχειρουγού, επεμβατικού ακτινολόγου και καρδιοχειρουργού.
Η μέθοδος αυτή είναι ένα σημαντικό βήμα στην καρδιοχειρουργική επιστήμη, καθώς η επέμβαση αυτή γίνεται όπως η στεφανιογραφία από το πόδι, με ολική νάρκωση και χωρίς θωρακοτομή.
Η ιατρική κοινότητα στην Κρήτη κάνει λόγο για μία πρωτοποριακή μέθοδο, η οποία αντικαθιστά εγχειρήσεις ανοιχτού τύπου, οι οποίες σε περιπτώσεις προχωρημένης ηλικίας έχουν μικρές πιθανότητες επιτυχίας.
Αναφερόμενος στην επέμβαση ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας Μανόλης Σκαλίδης σημείωσε: «Η συγκεκριμένη ασθενής ήταν 87 ετών με σοβαρά προβλήματα δύσπνοιας, στην παραμικρή προσπάθεια και αυτό οφειλόταν σ’ ένα σοβαρό πρόβλημα στην αορτική βαλβίδα και η οποία είχε κίνδυνο με την κλασική επέμβαση.
Αφορά ασθενείς συνήθως μεγάλης ηλικίας, αλλά και μικρότερης οι οποίοι έχουν πρόβλημα με την αορτική βαλβίδα και έχουν αυξημένο κίνδυνο για χειρουργική επέμβαση. Καταφέραμε να αλλάξουμε και να τοποθετήσουμε την βαλβίδα όπως γίνεται με την στεφανιογραφία».
Από την πλευρά του ο καθηγητής Καρδιολογίας Παναγιώτης Βάρδας στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, μίλησε για το πρωτοποριακό επιστημονικό αυτοεπίτευγμα, τονίζοντας μεταξύ άλλων: Έγινε στην Κρήτη για πρώτη φορά αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας διαδερματικά. Αυτό σημαίνει ότι φτιάξαμε και τοποθετήσαμε μία νέα βαλβίδα χωρίς εγχείρηση.
Αυτή είναι ένα πολύ σημαντικό νέο στην Καρδιολογία της Κρήτης και οπωσδήποτε είναι μία τεράστια εξέλιξη για την υγεία των ανθρώπων ηλικίας 80 έως και 100 ετών.
Η μελλοντική καρδιολογία θα αφορά ανθρώπους μεγάλων ηλικιών και οι αντικαταστάσεις βαλβίδων σ’ αυτές τις ηλικίες θα πραγματοποιούνται μ αυτό τον τρόπο. Εμείς εδώ στο ΠΑΓΝΗ θέλουμε να προσφέρουμε στο λαό της Κρήτης όλες τις νέες εξελίξεις στην Καρδιολογία».
«Αυτή η πρωτοποριακή επέμβαση που έγινε στο ΠΑΓΝΗ είναι ένα θαύμα της επιστήμης. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα του καθηγητή κ. Βάρδα και στην διοικηση του νοσοκομείου. Η πολιτεία θα πρέπει να παράσχει κάθε δυνατή συνδρομή προκειμένου να έχουμε εξελίξεις σε θέματα τα οποία είναι παράδειγμα προς μίμηση στην ιατρική επιστήμη», επεσήμανε ο διοικητής της 7 ΔΥΠΕ Αντώνης Γρηγοράκης.
Ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας Γιώργος Βελεγράκης είπε: «Είναι μία πολύ ευχάριστη μέρα για όλους μας. Στο ΠΑΓΝΗ έγινε μία πρωτοποριακή επέμβαση τριτοβάθμιου χαρακτήρα. Και με αυτή την επέμβαση ολοκληρώνεται μία προσπάθεια που γίνεται προκειμένου ο καρδιοχειρουργικός ασθενής να αντιμετωπίζεται πλήρως στο νοσοκομείο μας. Η αρχή αυτή είναι αξιόλογη και είναι αξιέπαινη όλη η προσπάθεια».