Η αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, στο Ηράκλειο, άλλαξε κτίριο για λόγους πρακτικούς, αφού από την Πλατεία Ελευθερίας «μετακόμισε» στη Λότζια και το πιο σημαντικό, άλλαξε ενοίκους και εικόνα. Στη θέση του περιφερειάρχη και του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, στις θέσεις των περιφερειακών συμβούλων της πλειοψηφούσας παράταξης αλλά και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, τα πρόσωπα άγνωστα. Νεαρής ηλικίας όλα, αγόρια και κορίτσια γεμάτα ζωντάνια και φρεσκάδα, με ζωηρές και μάλλον σίγουρες φωνές, συνεδριάζουν. Στις θέσεις των δημοσιογράφων, αναζητείς κάποια γνώριμη φυσιογνωμία των ΜΜΕ, όμως κι εκεί έχει γίνει «κατάληψη» από επίσης νεαρά κορίτσια και αγόρια που παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη συνεδρίαση και κρατούν σημειώσεις.
Η νεολαία έκανε «πρόβα» στον θεσμό του δεύτερου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτόν της Περιφέρειας και των οργάνων διοίκησής της. Μια τριήμερη διαδικασία που ίσως και να ήταν για κάποιους -κάποιες από τα 75 συνολικά άτομα που συμμετείχαν, το βάπτισμα του πυρός για να υπηρετήσουν τον θεσμό μετά τις επόμενες περιφερειακές εκλογές.
Εβδομήντα πέντε νέοι επιστήμονες συμμετείχαν στην πρώτη Προσομοίωση Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο και διοργανώθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Πολιτικών Επιστημόνων και την Περιφέρεια Κρήτης υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η Προσομοίωση Περιφερειακού Συμβουλίου αποτελεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων, αποτέλεσε μια ιδέα των μελών του Οργανισμού που είναι νέοι επιστήμονες, η θεματολογία αφορούσε ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που απασχολούν κυρίως τη νέα γενιά. Για την υλοποίηση του προγράμματος προσομοίωσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, βοήθησε το Πανεπιστήμιο και η Περιφέρεια Κρήτης.
Μια ιδιαίτερα καινοτόμα πρωτοβουλία, βασισμένη σε ευρωπαϊκά πρότυπα που έχει στόχο να εισάγει νέους επιστήμονες απ’ όλη τη χώρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να μυηθούν στη λειτουργία της Περιφέρειας, σε ρόλους και καθήκοντα μιας πραγματικής Περιφέρειας. Αυτός είναι ο σκοπός του εγχειρήματος που εμπνεύστηκε ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων. Να εξοικειωθούν οι ενδιαφερόμενοι συμμετέχοντες με τους κανόνες και τους τρόπους λειτουργίας των αιρετών οργάνων της Αυτοδιοίκησης και μέσω του προγράμματος να προωθηθεί η έννοια της Δημοκρατίας μέσω της ενασχόλησης των νέων με τα κοινά.
Η προσομοίωση του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν μια τριήμερη διαδικασία που θα ζήλευαν πολλά περιφερειακά συμβούλια της χώρας για την ωριμότητα σκέψης, την κατάθεση προτάσεων, τη μεστή συζήτηση των μελών του συμβουλίου, καθένα από τα οποία ανταποκρίθηκε άριστα στον ρόλο που είχε. Περιφερειακοί σύμβουλοι πλειοψηφίας, περιφερειακοί σύμβουλοι αντιπολίτευσης, πρόεδρος περιφερειακού συμβουλίου, η προσομοίωση ήταν ένα κανονικό αυτοδιοικητικό όργανο όπως προβλέπεται από τον «Καλλικράτη», πολύ δε περισσότερο ήταν υποδειγματικό. Οι νέοι επιστήμονες που συμμετείχαν έδειξαν και πως γνωρίζουν καλά τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης και πως έχουν προτάσεις, αλλά και πως είναι έτοιμοι να υπηρετήσουν αυτόν τον θεσμό αν το επιθυμήσουν.
Στη διάρκεια του τριημέρου, 27 – 28 – 29 Μαΐου, οι συμμετέχοντες ανέλαβαν ρόλους θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματολογώντας και θέτοντας τις θέσεις τους επί διαφόρων ζητημάτων. Μάλιστα, ασκήθηκαν στη διαχείριση κρίσεων (crisis management), ενώ την τελευταία ημέρα κατέληξαν σε συγκεκριμένα πλαίσια και προτάσεις επί των θεμάτων που είχαν τεθεί.
Την Πέμπτη 26 Μαΐου έγινε η τελετή έναρξης στην οποία παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Γιώργος Πιτσούλης, ο αναπληρωτής πρύτανης Ακαδημαϊκών, καθηγητής Ιωάννης Καρακάσης, ο αντιδήμαρχος Παιδείας – Δια Βίου Μάθησης – Καινοτομίας Ηρακλείου, Γιώργος Βλαχάκης, και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων, Μανώλης Χαλκιαδάκης.
Ο αντιπρόεδρος ΕΟΠΕ και Συντονιστής Επιστημονικής Επιτροπής, Δημήτρης Κρήτας, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία, είπε μεταξύ άλλων: «Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα δόθηκε η δυνατότητα σε 75 νέους επιστήμονες να εντρυφήσουν και να επιχειρηματολογήσουν για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αξιοποιώντας ένα θεωρητικό πλαίσιο με φανταστικό σενάριο και έναν φανταστικό χωροχρόνο, αλλά με αληθοφανή, αλληλένδετα και διαδεχόμενα γεγονότα, κάποια εκ των οποίων άλλαξαν δημιουργώντας συνθήκες πίεσης και κρίσεως για τους συμμετέχοντες. Τα θέματα που τέθηκαν είναι εκείνα που απασχολούν την επικαιρότητα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα και η διαδικασία απέδειξε πως οι νέοι επιστήμονες μπορούν και πρέπει να έχουν λόγο γι’ αυτά».
Η Μαρία Αρναουτάκη, συντονίστρια Οργανωτικής Επιτροπής και τομεάρχης Νοτίου Ελλάδας ΕΟΠΕ, ανέφερε: «Σαν καταληκτικό συμπέρασμα αυτό που με σιγουριά μπορώ να πω, είναι ότι ο ΕΟΠΕ κέρδισε το στοίχημα της πραγμάτωσης μιας τέτοιας πρωτοβουλίας. Η Προσομοίωση Περιφερειακού Συμβουλίου έλαβε τέλος μετά από ένα τριήμερο σκληρών διαπραγματεύσεων από τους συμμετέχοντες. Με την ενεργή συμμετοχή τους, με τα επιχειρήματά τους και με τις προτάσεις τους απέδειξαν ότι οι νέοι μπορούν και πρέπει να ασχολούνται με την πολιτική».
Ο τόπος έχει ανάγκη νέους ενεργούς πολίτες
Μιλώντας για την αξία και τη σημαντικότητα του εγχειρήματος, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Έχουμε ανάγκη τα νέα παιδιά. Έχουμε ανάγκη από νέους επιστήμονες και είναι σημαντικό να μπολιάζονται στην ιδέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κι είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό που εδώ, στην Περιφέρεια Κρήτης και στο Ηράκλειο, γίνεται η πρώτη προσομοίωση Περιφερειακού Συμβουλίου με τη συμμετοχή 70 φοιτητών και επιστημόνων απ’ όλη την Ελλάδα.
Το πιο σημαντικό όλων όμως, είναι, ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από νέους ανθρώπους, που αυτοί θα είναι οι επόμενοι ηγέτες είτε της Αυτοδιοίκησης είτε της κεντρικής πολιτικής σκηνής.
Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν, αξίζει συγχαρητήρια η πρωτοβουλία και η ιδέα του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων».
Ο εκδότης της εφημερίδας «Ρεθεμνιώτικα Νέα», Μανώλης Χαλκιαδάκης ο οποίος είχε κληθεί και συμμετείχε ως ομιλητής στην προσομοίωση του Περιφερειακού Συμβουλίου, εξήρε την πρωτοβουλία για την καινοτόμα αυτή ιδέα και επεσήμανε πόσο σημαντικό είναι να εμπλέκονται με τα κοινά οι νέοι άνθρωποι.
«Πρόκειται για μια πρωτοβουλία εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο γιατί αναδεικνύει ένα πρόβλημα το οποίο είναι και πρόβλημα της εποχής, της απόστασης δηλαδή των νέων από συλλογικές δράσεις, αλλά και διότι αυτή η διαδικασία παρέχει τη δυνατότητα σε κάποιους, έστω και εικονικά σε αυτή τη φάση, να εμπλακούν με τη διαχείριση διαφόρων θεμάτων, να μπορέσουν να συζητήσουν λύσεις, προτάσεις και προβλήματα τα οποία απασχολούν τις Περιφέρειες και εν πάσει περιπτώσει να έχουν αρκετά νωρίς τη δυνατότητα της επαφής και της όσμωσής τους με τον χώρο της αιρετής Περιφέρειας.
Υπ’ αυτή την έννοια, ακόμα κι αν η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν εικονική, δίνει ένα πρώτο βάπτισμα του πυρός σε κάποιους νέους και ως επιστήμονες, αλλά κυρίως ως ενεργοί πολίτες, να εμπλακούν με τα δημόσια ζητήματα της περιοχής τους, του χώρου στον οποίο ζουν, να συμμετέχουν, να προτείνουν. Εξ άλλου τους νέους τους έχει ανάγκη ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης και σε επίπεδο Περιφερειών και σε επίπεδο Δήμων».
Κατά την τελετή λήξης της Προσομοίωσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, στις 29 Μαΐου, ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Παπαδάκης, παραβρέθηκε και χαιρέτησε το πρόγραμμα, μιλώντας στους συμμετέχοντες για τη σημασία τέτοιων προγραμμάτων, τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας και τη σχέση τους με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.