Η διαχείριση και αντιμετώπιση χρόνιων πόνων κεφαλαλγιών, ημικρανιών, ρευματοπαθειών και άλλων που συνήθως προκαλούνται από τη μη επούλωση κάποιου ιατρικού προβλήματος, αποτελεί το αντικείμενο του προγράμματος που υλοποιούν σε συνεργία τα Πανεπιστήμια Κρήτης και Κύπρου με χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Ο λόγος για το πρόγραμμα «Αλγέα», που παρουσιάστηκε σε ημερίδα τις προηγούμενες μέρες στην πανεπιστημιούπολη του Γάλλου.
Σε σχετικές δηλώσεις της η κυρία Μαρία Καρεκλά, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστημίου Κύπρου και κλινική ψυχολόγος αναφέρθηκε στους ψυχολογικούς παράγοντες του χρόνιου πόνου, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Στο πρόγραμμα το δικό μας «Αλγέα», προσπαθούμε να προσεγγίσουμε τον πόνο από όλες τις πλευρές. Υπάρχει μια συνεργασία διεπιστημονική μεταξύ νευρολόγων και κλινικών και ψυχολόγων υγείας. Βλέπουμε ότι ο πόνος είναι κάτι φυσιολογικό που μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε. Ζήτημα δημιουργείται όμως όταν ξεκινά από ένα ιατρικό πρόβλημα που φαίνεται να μην επουλώνεται ικανοποιητικά και έτσι το άτομο ξεκινά να υποφέρει για πολύ καιρό και καταλήγει να έχει χρόνιο πόνο. Έτσι έρχονται στην επιφάνεια πολλά προβλήματα εν μέρει και τα ψυχολογικά, καθώς ξεκινά να επηρεάζεται η ζωή του ατόμου, η εργασία του, οι κοινωνικές του σχέσεις».
Μιλώντας για την κεφαλαλγία ειδικότερα, η κυρία Καρεκλά τόνισε: «Σε ό,τι αφορά την κεφαλαλγία που απασχολεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού υπάρχουν ιατρογενή αίτια και ένα μεγάλο μέρος αυτών έχουν να κάνουν με το ψυχολογικό κομμάτι και πως το αντιμετωπίζουν τα άτομα. Κάνουν πράγματα που βοηθούν στην στιγμή, μακροπρόθεσμα όμως τους βάζουν στο φαύλο κύκλο, δηλαδή ξεκινούν να αποφεύγουν σταδιακά κοινωνικές καταστάσεις, αποφεύγουν να κάνουν πράγματα που θεωρούν ότι τους προκαλούν πόνο και στο τέλος τους προκαλούν όντως πόνο. Όλο αυτό συνδέεται με άγχος, κατάθλιψη και εμείς δουλεύουμε αυτά τα κομμάτια του χρόνιου πόνου και του πονοκεφάλου. Αυτό που ουσιαστικά κάνουμε μέσα από το πρόγραμμα είναι ασκήσεις για να μαθαίνουν τα άτομα πως να γίνονται πιο λειτουργικά στη ζωή τους γενικότερα, ακόμα και αν ο πόνος εμφανιστεί. Ερχόμαστε δηλαδή να ξεφοβηθούμε, να βρούμε πράγματα για να γίνει η ζωή μας ζωντανή, αντί απλώς να διώξουμε τον πόνο».
Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Βασιλείου ερευνητικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιου Κύπρου και υπεύθυνος των μελετών στο έργο «Αλγέα», υποστήριξε πως πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης και αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, με απώτερο στόχο αυτό να αποκτήσει θεσμική ιδιότητα και με συνεργασίες με το υπουργείο Υγείας να μπορέσει να προσφέρει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αποκατάστασης.
Χαρακτηριστικά, είπε: «Μετά από 2,5 χρόνια που δουλεύουμε στο πρόγραμμα έχουμε 4 μελέτες. Για την πρώτη δεν υπήρχαν εργαλεία αξιολόγησης στα ελληνικά, έτσι ώστε να αξιολογούμε τις καταστάσεις πόνου, συναισθηματικές αντιδράσεις στον πόνο και κοινωνική λειτουργικότητα του ατόμου και έτσι διαμορφώσαμε εμείς τα εργαλεία. Καταγράψαμε τις ανάγκες των ανθρώπων που έχουν χρόνιο πόνο και στην τρίτη φάση διαμορφώσαμε πρωτόκολλο ψυχολογικής παρέμβασης και διαχείρισης χρόνιων πόνων.
Πλέον βρισκόμαστε στην 4η μελέτη που αξιολογούμε το πρωτόκολλο σε ασθενείς που έχουν πονοκεφάλους. Ένας από τους τελικούς στόχους τους προγράμματος, είναι η θεσμική κατοχύρωση του πρωτοκόλλου σε κρατικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας, αλλά και η δημιουργία για πρώτη φορά ολοκληρωμένων προγραμμάτων αποκατάστασης σε ασθενείς με χρόνιο πόνο, κάτι που λείπει στην Ελλάδα και την Κύπρο και που ξέρουμε ότι είναι τα πιο αποτελεσματικά προγράμματα για τη διαχείριση χρόνιων πόνων. Θέλουμε να ξεκινήσουμε συνεργασίες με υπουργείο Υγείας για να υπάρχει κατάλληλη χρήση υπηρεσιών».