Τις βασικές αρχές, αλλά και τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους του συνδυασμού του στο Ρέθυμνο, παρουσίασε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης και επικεφαλής του συνδυασμού «Ξαστεριά. Ανατροπή στην Κρήτη», Μιχάλης Κριτσωτάκης.
Ο κ. Κριτσωτάκης αναφερόμενος στους στόχους που έχει θέσει για την Κρήτη, τόνισε πως πλέον είναι ανάγκη η συγκρότηση, όπως είπε, ενός πολιτικού κοινωνικού μετώπου ανατροπής των μνημονίων και της εξοντωτικής λιτότητας στο νησί.
Επιπλέον, εξαπέλυσε βολές και κατά του νυν και εκ νέου υποψήφιου περιφερειάρχη, Σταύρου Αρναουτάκη για τους χειρισμούς του σε σημαντικά αναπτυξιακά ζητήματα της Κρήτης, ενώ ζήτησε από το εκλογικό σώμα και του Ρεθύμνου να εμπιστευτεί με την ψήφο του τον συνδυασμό του. «Η διοίκηση «Αρναουτάκη» δεν είχε τη βούληση και δεν πήρε καμιά πρωτοβουλία που θα λειτουργούσε ως αντιστάθμισμα στα τεράστια προβλήματα που έφερε στους πολίτες η κρίση. Δεν αντιστάθηκε στη δραματική μείωση των αυτοδιοικητικών πόρων. Θα αποδείξουμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος», τόνισε με έμφαση και πρόσθεσε πως ο ίδιος και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι που τον πλαισιώνουν είναι έτοιμοι να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τον εναλλακτικό δρόμο που προτείνει ο συνδυασμός.
Αναφερόμενος στους βασικούς στόχους της παράταξης, είπε ότι: «Άμεσος βασικός πολιτικός και εκλογικός στόχος μας είναι η μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης για να υπάρξει μια μαχητική και αποτελεσματική αριστερή ριζοσπαστική κινηματική αντιμνημονιακή αντιπολίτευση σε αυτό το θεσμό της δήθεν περιφερειακής αυτοδιοίκησης και στρατηγικός μας στόχος είναι η συγκρότηση ενός μαζικού αντινεοφιλελεύθερου αριστερού ριζοσπαστικού κινηματικού κοινωνικού και πολιτικού μετώπου στο χώρο της περιφερειακής αυτοδιοίκησης Κρήτης».
Μιλώντας για το πρόγραμμα του συνδυασμού, ο κ. Κριτσωτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το πρόγραμμά μας έρχεται σε ρήξη με τα μνημόνια, τον ευρωμονόδρομο και διαπερνιέται από τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας, και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Θεμελιώδης προϋπόθεση για την εφαρμογή, και κυρίως την χρηματοδότηση του προγράμματος μας είναι η έξοδος της χώρας μας από την ευρωζώνη, η συγκρότηση και έκδοση εθνικού νομίσματος σε νέα βάση και η ρήξη με την ΕΕ.
Ο ελπιδοφόρος εναλλακτικός δρόμος για την κοινωνική και οικονομική αναγέννηση της Κρήτης που προτείνουμε είναι συγκρουσιακός με τα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, με τον ευρωμονόδρομο και με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη λογική της ανάθεσης σε μία οποιαδήποτε περιφερειακή διοίκηση, αλλά θα είναι ευθύνη ολόκληρου του λαϊκού κινήματος.
Η Κρητική οικονομία διαθέτει κλάδους με συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ο αγροδιατροφικός, οι μεταφορές και επικοινωνίες, ο ειδικός τουρισμός, και παράλληλα με στοχευμένες δράσεις μπορεί να οικοδομήσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε νέους τομείς, με χαρακτηριστικότερους τις τεχνολογίες πληροφορικής, τις τηλεπικοινωνίες, τη βιομηχανία περιβάλλοντος κ.ά.».
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης έκανε λόγο για ένα εναλλακτικό σχέδιο της κοινωνικής και οικονομικής αναγέννησης της Κρήτης που προτείνει ο συνδυασμός του, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:
«Η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας, έχοντας στο επίκεντρο τη διατήρηση και αύξηση των θέσεων εργασίας, την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και την ενίσχυση μισθών. Η επανεκκίνηση των κλάδων δεν μπορεί να αφήνεται στους μηχανισμούς της αγοράς, αλλά χρειάζεται στοχευμένες πολιτικές και συνδυασμένη χρήση κλαδικών και οριζόντιων μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό κρίσιμο ρόλο θα παίξει ο ευρύτερος δημόσιος καθώς και ο κοινωνικός τομέας της οικονομίας.
Το εναλλακτικό σχέδιο της κοινωνικής και οικονομικής αναγέννησης της Κρήτης που προτείνουμε, θα βασίζεται σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία ανάμεσα στον κόσμο της εργασίας, τον κόσμο της γνώσης, τους αγρότες, τους νέους της επισφαλούς απασχόλησης, τον κόσμο δηλαδή που θέλει ο τόπος μας να παράγει και να δημιουργεί. Βασικές δεσμεύσεις του μοντέλου αυτού είναι η οικονομική αναγέννηση του τόπου, η ανάκτηση, διεύρυνση και στήριξη της δημόσιας σφαίρας, του κοινωνικού τομέα και των δημόσιων αγαθών, η πλήρης απασχόληση και η δραστική μείωση των κοινωνικών και χωρικών ανισοτήτων.
Βασική κατεύθυνση του εναλλακτικού μας σχεδίου είναι ο οικολογικός μετασχηματισμός της οικονομίας της με βασική επιδίωξη την παραγωγή συλλογικών, δημόσιων αγαθών. Θα προωθήσουμε έναν κοινωνικό τομέα παραγωγής πέρα από το δίπολο ιδιωτικό – κρατικό, του οποίου ο σκοπός δεν θα είναι το κέρδος, αλλά θα οργανώνεται με υβριδικές και μεταβατικές μορφές δραστηριότητας, όπως οι συνεταιρισμοί νέου τύπου, οι ενώσεις παραγωγών και καταναλωτών, τα ταμεία αλληλοβοήθειας, οι κοινοπραξίες, οι επιχειρήσεις λαϊκής βάσης, οι επιχειρήσεις ειδικού σκοπού, οι επιχειρήσεις τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι δραστηριότητες αυτές θα λειτουργούν με όρους, τρόπο και σκοπό που θα υπερβαίνουν την οικονομίας της αγοράς. Θα είναι δηλαδή φορείς που θα υπηρετούν την κοινωνία και όχι το κράτος ή την ιδιοτέλεια των ιδιωτών. Τα κέρδη τους δεν θα είναι οικειοποιήσιμα, δεν θα είναι πηγή πλουτισμού, αλλά πηγή διεύρυνσης της παραγωγής, μείωσης του κόστους ή βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών ή αγαθών. Η στρατηγική αυτή δημιουργεί τους όρους για μια νέα δυναμική που ανοίγει δρόμους και δίνει δυνατότητες να αναδειχθούν νέα οικονομικά και κοινωνικά υποκείμενα, τα οποία θα διεκδικήσουν ρόλο πρωταγωνιστή στο οικονομικό και το κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου μας».
Οι υποψήφιοι στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου
Οι επτά Ρεθεμνιώτες που πλαισιώνουν τον συνδυασμό του Μιχάλη Κριτσωτάκη είναι οι εξής:
1. Ακριβός Ευάγγελος του Σωκράτη, Μουσικός
2. Καλομενόπουλος Νικόλαος του Αντωνίου, Μηχ/κος ΕΔΕ
3. Κολτσάκου Κριστίνα του Αλμπερτ, Ξενοδοχοϋπάλληλος – Φοιτήτρια
4. Μπαλαν Έλενα – Κριστίνα του Κωνσταντίνου, Ξενοδοχοϋπάλληλος
5. Στεφανάκης Γεώργιος του Νικολάου, Φοιτητής Οικον. Επιστημών ΑΠΘ
6. Τσιμητάκης Ζαχαρίας (Χάρης) του Εμμανουήλ, Φοιτητής
7. Φραγκιαδάκη Μαρία του Ιωάννη, Ηλεκτρονικός-Συνδικαλίστρια