Τη δημιουργία προγράμματος σπουδών σε προπτυχιακό επίπεδο με βάση την ενέργεια και τον ορυκτό πλούτο επεξεργάζεται η διοίκηση του ΤΕΙ Κρήτης, με στόχο την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Εκπρόσωποι φοιτητών, με αφορμή τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις και το ενδεχόμενο να οριστεί η Κρήτη ενεργειακός κόμβος στη Μεσόγειο, έχουν ξεκινήσει διαβούλευση με καθηγητές και μέλη της διοίκησης, προκειμένου να δημιουργηθεί ακόμα και μεταπτυχιακό, με επίκεντρο τις τεχνολογίες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αγκάθι στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο αποτελεί η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού σε θέματα ενέργειας, με τη διοίκηση του ιδρύματος να έχει ήδη ξεκινήσει σειρά επαφών με επιστημονικούς και ακαδημαϊκούς φορείς, με στόχο την υιοθέτηση της απαραίτητης τεχνογνωσίας και την ανταλλαγή ιδεών, προκειμένου η πραγματοποίηση σπουδών στο ΤΕΙ Κρήτης, που αφορούν την ενέργεια, να πάρει σάρκα και οστά.
Στόχος του Ανώτατου Τεχνολογικού Ιδρύματος κάθε κίνηση να είναι στοχευμένη, χωρίς ρίσκο, προκειμένου το εγχείρημα να έχει και το επιθυμητό αποτέλεσμα, αν αναλογιστούμε και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τις περικοπές στους προϋπολογισμούς των πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Τα νέα προγράμματα σπουδών, αφορούν κυρίως τη σχολή των μηχανικών, ενώ υπάρχει και η σκέψη δημιουργίας ενός μεταπτυχιακού ενεργειακού management στη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων. Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα, όταν και θα ολοκληρωθεί η περίοδος διαβούλευσης στις τάξεις της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης Βαγγέλης Καπετανάκης υποστήριξε πως η διοίκηση του ιδρύματος ενεργεί με πνεύμα οικονομίας, τονίζοντας ότι ήδη έχει ξεκινήσει η επεξεργασία των νέων προγραμμάτων σπουδών.
«Η ενέργεια εμφανίστηκε τριγύρω από την Κρήτη ως μία πολύ καλή προοπτική. Εμείς ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, επειδή εκπαιδεύουμε φοιτητές τόσο σε προπτυχιακά όσο και σε μεταπτυχιακά προγράμματα, πρέπει να θέσουμε επί τάπητος κάποια συγκεκριμένα ζητήματα. Η συγκεκριμένη συζήτηση για την ενέργεια και το ΤΕΙ Κρήτης δεν ξεκίνησε τώρα, καθώς έχει ξεκινήσει από το 2009. Έχουμε οργανώσει ανεξάρτητα μεταπτυχιακά προγράμματα και έχει τεθεί επί τάπητος το θέμα της ποιότητας των σπουδών μας στα προπτυχιακά, ωστόσο σκεφτόμαστε μ’ ένα πνεύμα οικονομίας, καθώς είμαστε μπροστά στο λεγόμενο σχήμα Αθηνά 2. Η τελευταία συζήτηση, που είχε η διοίκηση και με τη σχολή των μηχανικών, είναι ότι έχουμε σχολές στο Πολυτεχνείο Κρήτης και προσπαθούμε να δούμε αν θα ήταν κάτι παραπάνω η συγκεκριμένη προοπτική από αυτό που χρειαζόμασταν στο ΤΕΙ Κρήτης. Την ίδια στιγμή, δεν έχουμε ειδικούς εκπαιδευτικούς σε θέματα ορυκτών πόρων και πετρελαίου. Θα ήταν λοιπόν παράτολμο να πούμε ότι αύριο ξεκινούμε κάτι. Το επόμενο διάστημα, λοιπόν, θα δούμε το θέμα και σε συνεργασία με τα ιδρύματα, τα οποία έχουν παρόμοιες σπουδές. Εμείς είμαστε εδώ και θα κάνουμε αυτό το οποίο πρέπει. Επεξεργαζόμαστε ένα πρόγραμμα σπουδών σε προπτυχιακό επίπεδο, όχι τμήμα αλλά πρόγραμμα σπουδών, στο πλαίσιο της σχολής των μηχανικών», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης Βαγγέλης Καπετανάκης.
Οι τελευταίες εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Κρήτης, με κεντρικό ομιλητή τον ερευνητή και στρατηγικό σύμβουλο Νίκο Λυγερό, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στάθηκε στην ανάγκη πραγματοποίησης μεταπτυχιακού με βάση το πετρέλαιο και τον ορυκτό πλούτο.
«Επειδή η Ελλάδα μπαίνει συνολικά στον ενεργειακό χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Κρήτη βέβαια, είναι σημαντικό να υπάρχει ενημέρωση στους φοιτητές για θέματα ενέργειας και για τις προοπτικές που υπάρχουν. Οι φοιτητές ζητούν μεταπτυχιακό για την ενέργεια και εμείς από την πλευρά μας θα το υποστηρίξουμε και οι ίδιοι οι καθηγητές είμαι βέβαιος ότι θα το θέλουν. Είναι ενδιαφέρον ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα επιθυμεί το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό και αυτό συμβαίνει, γιατί οι φοιτητές έχουν καταλάβει και έχουν κατανοήσει τη σημασία του όλου εγχειρήματος», υποστήριξε ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός.
«Έχουμε προτείνει σαν σύλλογος τη δημιουργία ενός μεταπτυχιακού σε τεχνολογίες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς και ο πρόεδρος του ιδρύματος είναι θετικός. Θα έχουμε ειδίκευση και πάνω σε θέματα ενέργειας, ώστε να μην είμαστε ανειδίκευτοι εργάτες», τονίζει ο φοιτητής μηχανολογίας Θωμάς Άρης.