Την επίσημη και έγγραφη απάντηση της Περιφέρειας Κρήτης για την χρηματοδότηση του επιπλέον ποσού ύψους 2 εκ. ευρώ που απαιτείται για την δημοπράτηση του έργου κατασκευής του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι αναμένει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης για να προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού του έργου. Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταυρός Αρναουτάκης, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του οργανισμού για να συνδράμει οικονόμα το ζωτικής σημασίας για την υδροδότηση του Ρεθύμνου έργο, ώστε να μπορέσει αυτό να επαναδημοπρατηθεί άμεσα και να προχωρήσει ο σχεδιασμός που έχει γίνει από τον Ο.Α.Κ.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο αυτό είχε δημοπρατηθεί πριν ένα περίπου χρόνο, ωστόσο μετά από ενστάσεις που υπήρξαν στο διαγωνισμό αυτός ακυρώθηκε προκειμένου να γίνουν συμπληρώσεις και τροποποιήσεις στην μελέτη. Παράλληλα, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης «τρέχει» για να ολοκληρώσει τα τεύχη δημοπράτησης ενός ακόμα υποέργου ζωτικής σημασίας που αφορά την κατασκευή μιας δεξαμενής, ώστε το νερό να καταλήγει με φυσική ροή στις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. Το συνοδό αυτό έργο που σχεδιάστηκε να γίνει στην θέση «Πατρέλα» είναι απαραίτητο έτσι ώστε το νερό με φυσική ροή να καταλήγει διυλισμένο στη δεξαμενή και στη συνέχεια να υδρεύει την πόλη χωρίς να απαιτούνται αντλήσεις και ενεργειακά κόστη.
Το έργο κατασκευής του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι σχεδιάστηκε για να λύσει οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης της βόρειας ζώνης του Ρεθύμνου, εξασφαλίζοντας επαρκείς ποσότητες νερού από το Φράγμα Ποταμών για τους Δήμους Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου. Η περιοχή που θα κατασκευαστεί το διυλιστήριο, σε χώρο όπου έχει αγοραστεί από το 2007, 48 στρεμμάτων, στην τοποθεσία Λουτράκι βρίσκεται στα όρια Γιαννουδίου-Πρασσών.
Το έργο είναι κομβικής σημασίας, αφού καθημερινά θα παρέχει 30 χιλιάδες κυβικά νερού, την ώρα που τους καλοκαιρινούς μήνες σήμερα δίνονται 30 χιλ. κυβικά από Αργυρούπολη και Λίμνη Κουρνά.
Σημειώνεται ότι το έργο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 21 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα της αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης».
Η υλοποίησή του θα συμβάλει στην οικιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ενώ σε πλήρη λειτουργία, το διυλιστήριο θα λύσει το πρόβλημα ύδρευσης της βόρειας ζώνης των Δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, σε πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων και επισκεπτών.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», το εκτελεστικό μέλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, Θοδωρής Νίνος, ανέφερε: «Ο περιφερειάρχης Κρήτης ήταν πολύ θετικός και ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας για εξασφαλίσει επιπλέον χρηματοδότηση για να μπορέσει το έργο να δημοπρατηθεί. Το έργο αυτό είχε δημοπρατηθεί, έγιναν ενστάσεις, προέκυψαν εύλογες παρατηρήσεις επί των τευχών δημοπράτησης την προηγούμενη φορά, οι οποίες διορθώθηκαν, επικαιροποιήθηκαν και έγιναν τα γεωτεχνικά. Η διαφορά του προϋπολογισμού που πρόεκυψε έπρεπε να εξασφαλιστεί, ώστε να μην προχωρήσουμε με δυο διαφορετικές δημοπρατήσεις έργων και να χάσουμε χρόνο. Μιλάμε για ένα εμβληματικό έργο για το Ρέθυμνο. Σε πρώτη φάση θα αφορά στον Δήμο Ρεθύμνου και στην δεύτερη φάση του με τα δίκτυα που θα κατασκευαστούν θα εξυπηρετήσει και επιπλέον περιοχές πέραν του Δήμου Ρεθύμνου. Παράλληλα, με το σχεδιασμό που έχει γίνει για την κατασκευή της δεξαμενής στα Καστελλάκια, που επίσης προχωράει, «κουμπώνει» το έργο και είναι σε χρήση κατευθείαν, γιατί ο προϋπολογισμός του έργου και ο χρόνος κατασκευής του διυλιστηρίου θα συμπέσει με την ολοκλήρωση και της δεξαμενής, ώστε να είναι ένα άρτιο και ολοκληρωμένο έργο για να εξυπηρετήσει στο 100% τις ανάγκες του Ρεθύμνου. Πρόκειται για τον αγωγό που θα πηγαίνει από το διυλιστήριο στη δεξαμενή του Ευληγιά που θα κατασκευάσουμε μετά την παραχώρηση της δημοτικής έκτασης για το σκοπό αυτό. Πρόκειται για μια δεξαμενή 1.500 κμ. που θα κατασκευαστεί και φυσικά τον αγωγό της που θα πηγαίνει με φυσική ροη το νερό και θα υδρεύει τα πάντα με φυσική ροη. Για μας το στοίχημα είναι μέχρι να ολοκληρωθεί το διυλιστήριο, να κατασκευαστεί και η δεξαμενή. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνουμε τη μελέτη για να αναζητήσουμε στην συνέχεα χρηματοδότηση για το έργο συνολικού ύψους 1.5 εκ ευρώ.
Ο στόχος είναι να δημοπρατήσουμε το έργο του διυλιστηρίου εντός του 2020 διαφορετικά στις αρχές του νέου έτους».
Δρομολογείται το έργο κατασκευής του αρδευτικού έργου του Ρεθύμνου
Παράλληλα, μετά την υπογραφή της σύμβασης για επέκταση του κεντρικού αγωγού άρδευσης η συνολική αξιοποίηση του Φράγματος των Ποταμών, μπαίνει σε προτεραιότητα με σημαντικά οφέλη για το Ρέθυμνο τα επόμενα χρόνια.
Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, με την συμμετοχή -μέσω τηλεδιάσκεψης- του υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και του διευθύνοντος συμβούλου του Ο.Α.Κ. κ. Άρη Παπαδογιάννη, υπεγράφη το έργο «Αξιοποίηση Φράγματος Ποταμών Αμαρίου: Επέκταση Κεντρικού Αγωγού Άρδευσης». Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 3.242.481,88 ευρώ με ΦΠΑ, το οποίο είναι ενταγμένο ως 1ο βασικό υποέργο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η εργολαβία που συμβασιοποιήθηκε περιλαμβάνει το σύνολο των αναγκαίων και απαραίτητων εργασιών για την επέκταση του κεντρικού αγωγού, μεταφοράς του νερού, από το φράγμα Ποταμών προς τον κάμπο Ρεθύμνης και συγκεκριμένα για το τμήμα από τον οικισμό Πηγής έως τον οικισμό Πρίνου, ώστε να καταστεί πλήρως λειτουργικό το σύνολο του έργου «Φράγμα Ποταμών Ρεθύμνου», όπως αυτό αρχικά σχεδιάσθηκε για την άρδευση 24.000 στρεμμάτων του κάμπου Ρεθύμνου.