Τα στοιχεία του ΣΕΠΕ δείχνουν κατακόρυφη αύξηση της αδήλωτης εργασίας, καθώς από 25% το 2010 και 30% το 2011, έφθασε το 38,2% το 2012 και το 38,4% το πρώτο εξάμηνο του 2013.
Τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά, αφού οι έλεγχοι γίνονται στοχευμένοι σε χώρους για τους οποίους υπάρχουν πληροφορίες ή καταγγελίες.
Τα στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας, της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης του ΙΚΑ και της Οικονομικής Αστυνομίας ξεκίνησαν ελέγχους σε επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα από την 1η Αυγούστου και οι οποίοι θα διαρκέσουν έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Οι έλεγχοι επικεντρώνονται σε κλάδους που εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα και θα διεξάγονται από μεικτά κλιμάκια των εμπλεκομένων υπηρεσιών. Οι περιοχές που έχουν επιλεγεί κατά προτεραιότητα είναι κυρίως νησιωτικές αλλά και ηπειρωτικές με μεγάλη τουριστική κίνηση.
καθιστούν την αδήλωτη εργασία
μία ασύμφορη πρακτική»
Με αφορμή την παρουσίαση της υπουργικής απόφασης που περιέχει το νέο τρόπο επιβολής και το ύψος των προστίμων για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής:
«Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του απαράδεκτου φαινομένου της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας και σε συνέχεια της διενέργειας συνεχών και εντατικών ελέγχων κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου, προχωρούμε σε μία ακόμα δραστική δέσμη μέτρων.
Αυστηροποιούμε τα πρόστιμα σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο. Τα πρόστιμα αυτά καθιστούν πλέον την αδήλωτη εργασία μία ασύμφορη και ιδιαιτέρως ριψοκίνδυνη πρακτική για τις επιχειρήσεις.
Με δύο λόγια τα ψέματα τελείωσαν. Άλλοθι δεν υπάρχει για κανέναν. Όποιος σχεδιάζει να παρανομήσει θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά.
Οι υψηλές αυτές κυρώσεις θα επιβάλλονται άμεσα, επιτόπια και κατά «δέσμια αρμοδιότητα» του ελεγκτή, καθώς η αδήλωτη εργασία θα αντιμετωπίζεται πλέον, και με την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου, ως ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση.
Γνωρίζουμε ότι οι ποινές είναι υψηλές έως εξοντωτικές. Ωστόσο η υψηλή παραβατικότητα και η ευρεία έκταση του φαινομένου έχει αγγίξει τα όρια ανοχής της κοινωνίας.
Με το νέο σύστημα σταματάει η ουσιαστική ατιμωρησία που οφειλόταν είτε στην ευχέρεια της υποκειμενικής εκτίμησης του ελεγκτή είτε στην παρελκυστική διαδικασία ανταλλαγής απόψεων και υπομνημάτων».
της δοκιμαζόμενης κοινωνίας»
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου δήλωσε: «Η αντιμετώπιση της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας αποτελεί πλέον καθολικό αίτημα της δοκιμαζόμενης κοινωνίας. Αποτελεί μια πράξη προστασίας του ασφαλιστικού συστήματος. Συμβολή στην αντιμετώπιση της ανεργίας και προστασία στον πραγματικό άνεργο.
Αποτελεί, τέλος, ζήτημα δικαιοσύνης ανάμεσα στις επιχειρήσεις, στους νομοταγείς και υπεύθυνους επιχειρηματίες και σ’ αυτούς που εκμεταλλεύονται την κατάσταση».
Ο κ. Κεγκέρογλου επισήμανε ακόμη ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού.
«Η συνέργεια και η συμπληρωματικότητα των ενεργειών των τριών συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, με την καθοδήγηση του υπουργείου Εργασίας, θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα, πιο πολύ όμως μεγάλα αποτελέσματα θα φέρει η ίδια η υπεύθυνη στάση των συνεπών εργοδοτών, που καλούνται να συμμορφώνονται άμεσα με αυτά τα οποία απαιτεί η ίδια η κοινωνία και η κατάσταση της χώρας» πρόσθεσε.
«Ο υπουργός Εργασίας προσπαθεί με ληγμένες ασπιρίνες να γιατρέψει τον κοινωνικό και οικονομικό καρκίνο της αδήλωτης, «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας, που οι μνημονιακές κυβερνήσεις μετέτρεψαν με τις πολιτικές τους σε γενικευμένο φαινόμενο, το οποίο αποτελεί πλέον δυναμίτη στα θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης» τονίζει από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπεύθυνος για τα εργασιακά, Δημ. Στρατούλης.
«Ο υπουργός Εργασίας και η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κοροϊδεύουν τον λαό με ανακοίνωση δήθεν μέτρων για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, όταν την ίδια στιγμή έχουν διαλύσει, ακόμη και με διαθεσιμότητες, τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και τα ελεγκτικά κέντρα του ΙΚΑ, όταν έχουν αφαιρέσει κάθε νομική προστασία από τους επιθεωρητές εργασίας και τους ελεγκτές του ΙΚΑ κατά την άσκηση των καθηκόντων τους έναντι παρανομούντων εργοδοτών, οι οποίοι με αβάσιμες καταγγελίες μπορούν να τους στείλουν σε αργία και απόλυση, και όταν τους έχουν στερήσει ακόμη και τα έξοδα μετακίνησης για να διενεργήσουν ελέγχους σε χώρους εργασίας» προσθέτει.
«Η μνημονιακή κυβέρνηση έχει διαλύσει και καταστρέψει τους δημόσιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, που έχουν ως αρμοδιότητα την καταπολέμηση της εργοδοτικής παραβατικότητας στην εργασία και την ασφάλιση. Πρέπει επειγόντως να φύγει, προτού καταστρέψει ολοκληρωτικά ό,τι έχει απομείνει όρθιο στη χώρα μας» καταλήγει ο Δημ. Στρατούλης.
Για τεράστια υποκρισία μιλά το ΚΚΕ. «Οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας περί αντιμετώπισης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας αποτελούν τεράστια υποκρισία και συνειδητή κοροϊδία προς τους εργαζόμενους.
Η απειλή της ανεργίας που οξύνεται σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, σε συνδυασμό με το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις, εκτρέφουν την εργοδοτική αυθαιρεσία και αποθρασύνουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που επιβάλλουν με εκβιασμούς προς τους εργαζόμενους την μαύρη εργασία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
«Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τις επιθεωρήσεις εργασίας οι οποίες, χωρίς μέσα και προσωπικό, δεν μπορούν να παίξουν ούτε αυτόν τον περιορισμένο ρόλο που είχαν μέχρι σήμερα» προσθέτει.
«Μόνο η οργάνωση και η συλλογική δράση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, η ενίσχυση του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να βάλει εμπόδια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία» καταλήγει το ΚΚΕ.
«Επικοινωνιακό τέχνασμα» βλέπει στις ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας και η ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας ότι «Η ανάσχεση – περιορισμός της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί χωρίς την ύπαρξη ενός ενισχυμένου, ενεργού και αποτελεσματικού ελεγκτικού μηχανισμού – Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.Ε.Π.Ε.)».
Όπως επισημαίνει, «Αυτό προκύπτει από τα πραγματικά στοιχεία της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην αγορά εργασίας, και ειδικότερα την εικόνα που αποτυπώνει στις τουριστικές περιοχές ενώ βρισκόμαστε στην αιχμή της τουριστικού περιόδου».
«Οι όποιες ρυθμίσεις του υπουργού Εργασίας για τα «υψηλά πρόστιμα» και τις νέες ρυθμίσεις, χωρίς την ουσιαστική στήριξη των ελεγκτικών μηχανισμών, της τήρησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, αποτελούν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα της κυβέρνησης.