Στο ζήτημα της ανάρτησης των δασικών χαρτών επανέρχεται ο Σύλλογος Ιδιοκτητών αγροτικής γης Ρεθύμνου, που απευθυνόμενος στον βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ανδρέα Ξανθό, προκειμένου να αναλάβει πρωτοβουλία επίλυσης του προβλήματος, του καταθέτει την παρακάτω πρόταση-υπόμνημα με την υπογραφή του προέδρου του Συλλόγου, Νικήστρατου Χαροκόπου:
«Σε συνέχεια της προηγούμενης συνάντησής μας, η οποία έλαβε χώρα στις 27-2-2021, οπότε και σας εκθέσαμε λεπτομερώς τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών και επί των οποίων λάβαμε προφορικά τη διαβεβαίωσή σας ότι τουλάχιστον τα συμμερίζεστε, σας αναφέρουμε, σήμερα 28-3-2021, ότι:
- Η νομοθετική πρωτοβουλία, που και προφορικά μας υποσχεθήκατε, και την οποία ως πρωτοβουλία των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Κρήτης διαβάσαμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν επιλύει κανένα από τα ουσιαστικά προβλήματα, τα οποία σας έχουμε γνωστοποιήσει, καθώς:
- Δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά ή παρέμβαση όσον αφορά τα δυσθεώρητα ποσά των παραβόλων που καθιστούν αδύνατη την προσφυγή στις επιτροπές της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.
- Δεν επιλύεται το ιδιοκτησιακό πρόβλημα που προέκυψε από την ανάρτηση των χαρτών, παρά μόνο επί της ουσίας διαπιστώνεται αυτό και η παρέμβαση που γίνεται αφήνει έκθετους τους περισσότερους πολίτες, αφού οι μετεγγραμμένοι συμβολαιογραφικοί τίτλοι που τίθενται ως προϋπόθεση για να αποδειχθεί η ιδιοκτησία, δεν καλύπτει παρά μόνο ένα πολύ μικρό (αλλά πάρα πολύ μικρό) ποσοστό ιδιοκτητών αγροτικής γης στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου.
- Δεν λάβατε υπόψη καμιά από τις δημοσιευμένες θέσεις τόσο του Συλλόγου μας ή άλλων φορέων που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για το ως άνω ζήτημα (Περιφέρεια Κρήτης, Δήμοι κλπ. – οράτε ψηφίσματά τους) με τις οποίες θέσεις λύνεται αμετάκλητα το ζήτημα τόσο των πρόδηλων σφαλμάτων όσο και το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
- Για μια ακόμα φορά και με τον χρόνο να πιέζει για ουσιαστικές πλέον παρεμβάσεις και λύσεις, σας καταθέτουμε την παρακάτω ολοκληρωμένη πρότασή μας:
Ιδιοκτησιακό Καθεστώς: Με δεδομένο ότι έως και σήμερα δεν έχει αποκρυσταλλωθεί τι διεκδικεί στην Περιφέρεια Κρήτης ως δημόσια έκταση λόγω της δασικής μορφής των εκτάσεων (κατά τους δασικούς χάρτες) το Ελληνικό Δημόσιο (διά μέσου των Διευθύνσεων Δασών) και λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά την κείμενη Νομοθεσία κατά τη κύρωση των χαρτών όποια έκταση δεν είναι ήδη αναγνωρισμένη ως ιδιωτική δασική έκταση δεν έχει ξεκαθαριστεί αν προτίθεται κατά την κτηματογράφηση να δηλωθούν ως δημόσιες όλες οι άλλες εκτάσεις ΔΔ, ΔΑ, ΑΔ, ΧΧ και ΧΑ προτείνουμε:
- Λαμβάνοντας υπόψη το ειδικό καθεστώς που ισχύει και για τη Κρήτη κατ’ άρθρο 62 του Ν. 998/1979 (ως αυτό ισχύει σήμερα) το Ελληνικό Δημόσιο να μην εγείρει αξιώσεις σε καμία απολύτως έκταση, πέραν ειδικά καθορισμένων περιπτώσεων, οι οποίες εκ των προτέρων θα προσδιοριστούν (π.χ. δρυμοί, απαλλοτριωμένες εκτάσεις, τίτλοι κυριότητας κλπ.). Να ληφθεί άμεσα Νομοθετική πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση.
- Να αποφευχθεί το φαινόμενο της προηγούμενης κτηματογράφησης (π.χ. στο Δήμο Ρεθύμνου), όπου όσες εκτάσεις τότε (προ δασικών χαρτών) είχαν χαρακτηριστεί δασικές δηλώθηκαν ως Δημόσιες χωρίς κανένα αποδεικτικό κυριότητας εκ μέρους του Δημοσίου.
- Με νομοθετική παρέμβαση που θα λάβει χώρα υποχρεωτικά πριν τη κύρωση των χαρτών να διευκρινιστούν περιοριστικά ποιες εκτάσεις θα αποτελέσουν δημόσια περιουσία στην Κρήτη, ώστε δίχως προβλήματα να προχωρήσει στο άμεσο μέλλον η κτηματογράφηση, διευκρινίζοντας ότι η σημερινή χαρτογράφηση του ΟΣΔΕ όσον αφορά τις δημοτικές περιουσίες (πρώην κοινοτικές) σε αγρούς και βοσκοτόπους αποτελεί ειδικό αμάχητο τεκμήριο κυριότητάς τους σε σχέση με το Δημόσιο και τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης Ε9 και το ΟΣΔΕ ειδικό αμάχητο τεκμήριο κυριότητας υπέρ του ιδιώτη.
Πρόδηλα: Στα πρόδηλα να συμπεριληφθούν ελαιοκομικά μητρώα, αμπελουργικά μητρώα, διαμορφωμένες (εκχερσωμένες), που υπάρχουν ήδη στους χάρτες του ΟΠΕΚΕΠΕ, εκτάσεις που έχουν καλλιεργηθεί (ψυχανθή, σιτηρά, μιδική κ.α.), καλλιέργειες που βοηθούν στην ανάπτυξη της γεωργίας, σχέδια βελτίωσης και όλες οι δενδρώδεις καλλιέργειες.
Χαρακτήρας εκτάσεων: Να χαρακτηριστούν ως χορτολιβαδικές εκτάσεις που καλύπτονται από αραιή βλάστηση με κυρίαρχο είδος το Calicotme villosa L. (ασπάλαθος) και όχι δασικές, επίσης εφόσον στις εκτάσεις με φρυγανική βλάστηση δεν υπάρχει δασική βλάστηση, ή η δασική βλάστηση δεν ξεπερνά ενδεικτικά το 15% της έκτασης, τότε θα πρέπει να χαρακτηρίζονται μόνο ως χορτολιβαδικές και όχι ως δάση ή δασικές εκτάσεις.
Όλες οι εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ΑΔ και ΔΑ να ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να χαρακτηριστούν ΑΑ.
Ειδικό Τέλος Αντιρρήσεων: Οι αντιρρήσεις που θα υποβάλλουν οι πολίτες για όποια τελικά αγροτεμάχια χρειαστεί, να είναι ατελώς.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι οποίοι προφανώς θα αποκαταστήσουν τις αδικίες που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, και με δεδομένο ότι είμαστε εν μέσω πανδημίας (covid-19), ζητάμε την απόσυρσή τους και την ορθή ανάρτησή τους υπό ομαλές συνθήκες».