Μετά από δυόμιση χρόνια, η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εθνικές εκλογές, στις 25 Ιανουαρίου 2015, αφού ούτε η τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή δεν ανέδειξε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, που προτάθηκε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη, από το Σύνταγμα, πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής, δηλαδή 180 θετικών ψήφων, καθώς συγκέντρωσε 168 ψήφους, ενώ 132 βουλευτές δήλωσαν «παρών». Σήμερα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για να του ανακοινώσει την παραίτηση της κυβέρνησης και να τον ενημερώσει για την απόφαση να στηθούν κάλπες την Κυριακή 25 Ιανουαρίου, ενώ το απόγευμα αναμένεται να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής.
Έτσι, η Ελλάδα οδηγείται σε εκλογές, με την πολιτική αβεβαιότητα και τις πιθανές επιπτώσεις στην οικονομία να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Στο υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος και τις διοικήσεις των τραπεζών επικρατεί «συναγερμός», ώστε να περιοριστούν οι «κραδασμοί» στην οικονομία. Οι φόβοι που εκφράζονται από παντού έχουν να κάνουν με το «πάγωμα» των μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να γίνουν, με την καθυστέρηση στην υπογραφή της συμφωνίας με την τρόικα, την αδυναμία εκταμίευσης των δόσεων, αλλά και την πιστωτική γραμμή προς την Ελλάδα που πλέον δεν μπορεί να ολοκληρωθεί καμιά διαπραγμάτευση.
Ταυτόχρονα, Γερμανία και Τρόικα στέλνουν αυστηρό μήνυμα, τονίζοντας ότι η «οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση δεσμεύεται από την παρούσα συμφωνία, ενώ το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι οι συζητήσεις με την ελληνική πλευρά διακόπτονται».
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο Αντώνης Σαμαράς επέρριψε την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τις πρόωρες εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι μέχρι τις κάλπες ο ελληνικός λαός θα μάθει όλη την αλήθεια. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ιστορική για την Ελληνική Δημοκρατία τη χθεσινή ημέρα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απέδωσε τη διάλυση της Βουλής σε «εκβιασμό των θεσμών που επιβλήθηκε από την αντιπολίτευση με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής», ο Φώτης Κουβέλης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση επέλεξε με την προεδρική εκλογή να φέρει νωρίτερα τις βουλευτικές εκλογές», ο Πάνος Καμμένος σημείωσε ότι η «παρένθεση Βενιζέλου- Σαμαρά τελείωσε», ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε: «αρκετά πληρώσαμε τα ψέματα των κομμάτων της ΕΕ και αρκετά ματώσαμε για τα μονοπώλια».
Εν τω μεταξύ, τα κομματικά επιτελεία εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να ολοκληρώσουν εγκαίρως τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, καθώς ο πολιτικός χρόνος έως τις εκλογές είναι περιορισμένος.
Έντονες διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη από χθες το απόγευμα και σε τοπικό επίπεδο, καθώς στα κομματικά όργανα του Ρεθύμνου κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για τη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων.
Για το ζήτημα των υποψηφιοτήτων συνεδρίασε χθες το βράδυ η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης, κατά πληροφορίες τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου, όπως και των υπολοίπων Ν.Ε. της Κρήτης, παρευρέθηκαν σε έκτακτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής στην Αθήνα, έπειτα από πρόσκληση του κόμματος, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των υποψηφιοτήτων.
Και το τοπικό όργανο της Νέας Δημοκρατίας, η ΝΟΔΕ Ρεθύμνου, συνεδρίασε χθες, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η συγκρότηση του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου.
Αναλυτικότερα :
Αδυναμία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας «άνοιξε» το δρόμο για πρόωρες κάλπες
ΑΚΑΡΠΗ 3η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΜΕ 168 «ΥΠΕΡ» ΚΑΙ 132 «ΚΑΤΑ»
Στις 25 Ιανουαρίου θα στηθούν οι κάλπες – Σήμερα στον Κ. Παπούλια ο πρωθυπουργός
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό μετά την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία χθες το μεσημέρι στη Βουλή. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ανακοινώσει στον Κάρολο Παπούλια την παραίτηση της κυβέρνησης και την απόφαση για τη διενέργεια εθνικών εκλογών στις 25 Ιανουαρίου.
Υπέρ της εκλογής του Σταύρου Δήμα ψήφισαν 168 βουλευτές, δηλαδή όσοι και στη δεύτερη ψηφοφορία, ενώ 132 δήλωσαν «παρών», γεγονός που σημαίνει ότι οι προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου να αλλάξουν στάση κάποιοι βουλευτές δεν απέδωσαν καρπούς. Τον Σταύρο Δήμα ψήφισαν οι 155 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως και οι 13 ανεξάρτητοι της δεύτερης ψηφοφορίας: Χρήστος Αηδόνης, Σπύρος Λυκούδης, Κατερίνα Μάρκου, Γιώργος Νταβρής, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιάννης Κουράκος, Βασίλης Οικονόμου, Μίκα Ιατρίδη, Παναγιώτης Μελάς, Κώστας Γιοβανόπουλος, Γιώργος Κασαπίδης, Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.
Το αποτέλεσμα της τρίτης καθοριστικής -και ιστορικής σημασίας- ψηφοφορίας ερμηνεύεται ως καταφανής ήττα, καθώς στους 168 βουλευτές που τάχθηκαν στην δεύτερη ψηφοφορία υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Στ. Δήμα δεν προστέθηκε ούτε ένας. Και αυτό παρά τις δραματικές εκκλήσεις του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος δήλωσε ότι «έκανα και κάνω τα πάντα για να εκλεγεί Πρόεδρος, για να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, γιατί αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον και γιατί αυτό είναι και το δικό μου χρέος».
Παρά τις προειδοποιήσεις που απηύθυνε ο κ. Σαμαράς προς τους βουλευτές θέτοντάς τους προ των ευθυνών τους, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος αυτές δεν εισακούσθηκαν. Ωστόσο, ουδείς επιπλέον προσχώρησε στο στρατόπεδο του «ναι» υπέρ της υποψηφιότητας Δήμα, διαψεύδοντας τις προσδοκίες αν μη τι άλλο για μια αύξηση του αριθμού των θετικών ψήφων. Αντιθέτως αυξήθηκαν τα «παρών» (έφτασαν τα 132) καθώς στην ψηφοφορία συμμετείχε και η αντιπρόεδρος της Βουλής κυρία Μαρία Κόλλια– Τσαρουχά η οποία απουσίαζε από τη δεύτερη ψηφοφορία.
Μετά την ψηφοφορία στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός επισήμανε σχετικά με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ότι «κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να εκλέξει η Βουλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να αποτραπούν οι εκλογές που περικλείουν κινδύνους και δεν τους θέλει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού». Ευχαρίστησε δε όσους ανεξάρτητους βουλευτές υπερψήφισαν τον κ. Δήμα, ενώ για όσους καταψήφισαν είπε ότι «φέρουν ακέραιη την ευθύνη για μια εξέλιξη που δεν ήθελε ο ελληνικός λαός», τον οποίο κάλεσε με την ψήφο τους στις εκλογές «να διώξει την αβεβαιότητα και να αποκαταστήσει την σταθερότητα».
Η καθοριστική σημασία της τρίτης ψηφοφορίας ήταν έκδηλη μεταξύ των βουλευτών. Το κλίμα που επικρατούσε από νωρίς ήταν ότι «πάμε για εκλογές», ενώ στα πηγαδάκια που είχαν στηθεί στους διαδρόμους, στο καφενείο και το εντευκτήριο της Βουλής, τα οποία έσφυζαν από κόσμο, στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η προεκλογική προετοιμασία και οι προβλέψεις για τις πολιτικές εξελίξεις. Σημαντικό μερίδιο του ενδιαφέροντος των πολιτικών είχε αποσπάσει και η κυοφορούμενη εξαγγελία νέου φορέα από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.
Η διαδικασία της ψηφοφορίας εξελίχθηκε ομαλά. Μοναδική παραφωνία ήταν οι κραυγές από την πτέρυγα της Χρυσής Αυγής. Όταν τελείωσε η διαδικασία οι βουλευτές της σηκώθηκαν και φώναζαν προς την πλευρά του πρωθυπουργού «τελείωσες», «σε περιμένουμε στην φυλακή» κ.λπ., ενώ ένας από αυτούς, ο έγκλειστος κ. Ι. Λαγός φώναξε προς τον πρώην χρυσαυγίτη βουλευτή κ. Ευ. Μπούκουρα, ο οποίος ψήφισε υπέρ της υποψηφιότητας Δήμα: «Μπούκουρα πού είσαι; Πού θα κρυφτείς τώρα;». Κάποιοι μάλιστα λέγεται ότι έφτυσαν προς την πλευρά του. Αλλά και άλλες φωνές ακούστηκαν με τις γνωστές κατηγορίες περί «προδοτών» κ.λπ., ενώ φραστικό επεισόδιο προκλήθηκε μεταξύ της βουλευτού της ΝΔ κυρίας Φωτεινής Πιπιλή και της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κυρίας Μαρίας Μπόλαρη. Σύμφωνα με βουλευτές η πρώτη φέρεται να της φώναξε ότι «ταυτιστήκατε με την Χρυσή Αυγή» και η δεύτερη να της απάντησε ότι «είναι δικά σας παιδιά αυτοί».
Ο χρυσαυγίτης βουλευτής κ. Ν. Μίχος φέρεται να κινήθηκε απειλητικά προς την πλευρά του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ν. Δένδια, ενώ παρενέβη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Β. Κικίλιας σταματώντας τον.
Μετά την μη διασφάλιση της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 180 βουλευτών, η Βουλή διαλύεται μέσα σε 10 ημέρες και προκηρύσσονται εκλογές για την ανάδειξη νέας Βουλής, η οποία θα κληθεί να εκλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η ημερομηνία των εκλογών είναι η 25η Ιανουαρίου 2015.
Σήμερα Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014 ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Κ. Παπούλια για να τον ενημερώσει σχετικά και κατόπιν αναμένεται η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών.
Η νέα Βουλή που θα προκύψει θα κληθεί να εκλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Απαιτούνται και πάλι τρείς ψηφοφορίες αλλά με 180 ψήφους η πρώτη, 151 ψήφους η δεύτερη και η τρίτη με σχετική πλειοψηφία.
Α. Σαμαράς: «Μια μειοψηφία 132 βουλευτών σέρνει τη χώρα σε εκλογές»
Στη δήλωσή του, ο κ. Σαμαράς, επέρριψε την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τις πρόωρες εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι μέχρι τις κάλπες ο ελληνικός λαός θα μάθει όλη την αλήθεια. «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να εκλέξει Πρόεδρο η σημερινή Βουλή. Και για να αποτραπούν οι πρόωρες εκλογές, που περικλείουν σοβαρούς κινδύνους και που δεν τις θέλει η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
«Οι περισσότεροι ανεξάρτητοι βουλευτές άκουσαν τη φωνή της συνείδησής τους, τη φωνή της λογικής και του Εθνικού συμφέροντος: Και ψήφισαν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα. Τους ευχαριστώ όλους. Δυστυχώς, μια μειοψηφία 132 βουλευτών, μέσα στους οποίους συναθροίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή, σέρνουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Όλοι όσοι καταψήφισαν φέρνουν ακέραιη την ευθύνη για μιαν εξέλιξη που δεν την ήθελε η Ελληνική κοινωνία».
Και πρόσθεσε: «Αυτό που δεν έκανε η Βουλή, είναι τώρα η ώρα να το κάνει ο ίδιος ο λαός! Να διώξει την αβεβαιότητα και να αποκαταστήσει στη χώρα τη σταθερότητα. Να μείνουμε στη σταθερή πορεία δηλαδή των μεταρρυθμίσεων και να βγούμε από την κρίση και τα μνημόνια. Οριστικά. Και τελειωτικά…
Καταφέραμε τόσο πολλά να κάνουμε μέσα σε δυόμισι χρόνια και να φτάσουμε τόσο κοντά στην τελική λύτρωση. Δεν πρόκειται ο ίδιος ο λαός να αφήσει να επιστρέψουμε στην κρίση, στην απομόνωση, στα ελλείμματα, στον αναγκαστικό δανεισμό. Δεν πρόκειται ο ίδιος ο λαός να αφήσει τις δικές του θυσίες του να πάνε χαμένες.
Αύριο θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ζητήσω, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, τη διάλυση της Βουλής με προκήρυξη εκλογών το συντομότερο δυνατό, την Κυριακή 25 Ιανουαρίου. Η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο.
Συμμερίζομαι την αγωνία κάθε Έλληνα και είμαι εδώ, για να εγγυηθώ την ασφαλή πορεία της χώρας. Το έργο μας από την αρχή ήταν πολύ δύσκολο, φτάσαμε πολύ κοντά στην οριστική έξοδο από την κρίση. Είμαι εδώ για να εγγυηθώ ότι η χώρα θα φτάσει στο λιμάνι της ασφάλειας και της σταθερότητας. Χωρίς να κινδυνεύσουν ούτε οι θυσίες που έγιναν μέχρι σήμερα, ούτε και η Ανάκαμψη που ήδη έχει αρχίσει. Είμαι εδώ για να μην επιτρέψουμε σε κανένα να θέσει σε κίνδυνο ή σε αμφισβήτηση τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη.
Στις τέσσερις εβδομάδες ως τις εκλογές, ο λαός θα μάθει όλη την αλήθεια, ώστε να αποφασίσει για το μέλλον του, στην πιο καθοριστική εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών. Όλη την αλήθεια για το πού βρίσκεται η χώρα σήμερα, για το πόσο κοντά βρισκόμαστε στην οριστική έξοδο από την κρίση. Αλλά και να μάθει ο λαός την αλήθεια για το πόσο εύκολο είναι να ξανακυλήσουμε στην πιο βαθιά και στην πιο δραματική κρίση. Για το πού δηλαδή οδηγούν οι ανευθυνότητες της αντιπολίτευσης. Για τα ποια συμφέροντα εξυπηρετούν όσοι ξαναβάζουν τη χώρα σε περιπέτειες, πάνω στην στιγμή που είχε σταθεροποιηθεί.
Είναι, όμως, τώρα η ώρα της Δημοκρατίας! Και Δημοκρατία σημαίνει αλήθεια και ευθύνη. Όχι συκοφαντίες, όχι ψέματα και ψεύτικες υποσχέσεις, όχι λαϊκισμός και πυροτεχνήματα, όχι εκλογικοί εκβιασμοί και τρομοκρατία.
Αλήθεια και ευθύνη! Αλήθεια προς τον κόσμο. Και ευθύνη απέναντι στο Εθνικό συμφέρον. Τώρα ήλθε η ώρα του λαού! Και να μην έχετε καμία αμφιβολία, ότι η νίκη θα είναι δική μας».
Αλ. Τσίπρας: «Ιστορική μέρα για τη Δημοκρατία»
Ιστορική για την Ελληνική Δημοκρατία χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Έκανε λόγο για ευχάριστη εξέλιξη και ανέφερε: «Είναι μια ιστορική μέρα για την ελληνική Δημοκρατία. Οι Έλληνες βουλευτές, τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης απέδειξαν ότι η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται, όσες πιέσεις και μεθοδεύσεις και αν κάποιοι σκαρφιστούν. Όταν η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αποφασισμένη να μπει ένα τέρμα στις πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας, τότε οι βουλευτές δεν μπορούν παρά να ανταποκριθούν στο καθήκον, να εναρμονιστούν με τη λαϊκή βούληση.
Η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, που επί δυόμισι χρόνια λεηλάτησε την κοινωνία και που ήδη είχε αποφασίσει και δεσμευτεί για νέα μέτρα, αποτελεί παρελθόν. Με τη θέληση του λαού μας, σε λίγες μέρες θα είναι παρελθόν και τα μνημόνια της λιτότητας. Το μέλλον ήδη ξεκίνησε. Να είστε αισιόδοξοι και χαρούμενοι».
Ευ. Βενιζέλος: «Αβεβαιότητα και αστάθεια»
Σε «εκβιασμό των θεσμών που επιβλήθηκε από την αντιπολίτευση με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής» απέδωσε τη διάλυση της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. «Η χώρα οδηγείται σε εκλογές, η οικονομία σε αβεβαιότητα και αστάθεια με τη σύμπλευση όχι μόνο των ετερόκλητων δυνάμεων της αντιπολίτευσης που ανήκουν στο δημοκρατικό τόξο αλλά και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Αυτό είναι όνειδος για τη Δημοκρατία που ελπίζω να μην έχει βαθύτερες επιπτώσεις», είπε και τόνισε ότι η «ώρα της αλήθειας έφτασε» και «ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα κρατούν τη μοίρα τους στα χέρια τους» και «καλούνται να λάβουν μια απόφαση για την πορεία της χώρας τα επόμενα πάρα πολλά χρόνια». Ακόμα, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ κουβάλησε δυσανάλογο βάρος: «ακρωτηριαστήκαμε, πονέσαμε, ταπεινωθήκαμε, γίναμε το εξιλαστήριο θύμα για να στηρίξουμε τη χώρα και γιατί έπρεπε να καταβάλουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης για τα λάθη της μεταπολίτευσης που ανεξαρτήτως των προσώπων που κάθε φορά εμπλέκονται είναι λάθη ιστορικά, παραταξιακά, εθνικά».
Φ. Κουβέλης: «Αφετηρία εξελίξεων για τη χώρα»
«Η κυβέρνηση επέλεξε με την προεδρική εκλογή να φέρει νωρίτερα τις βουλευτικές εκλογές», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή ψηφοφορία «αφετηρία εξελίξεων για τη χώρα» και προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «πρέπει να αλλάξει σελίδα». «Η πολιτική πρέπει να αποκτήσει ένα προοδευτικό περιεχόμενο. Εμείς εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση αυτή» πρόσθεσε ο Φ. Κουβέλης.
Δ. Κουτσούμπας: «Να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα»
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε: «Αρκετά πληρώσαμε τα ψέματα των κομμάτων της ΕΕ. Αρκετά ματώσαμε για τα μονοπώλια. Σ’ αυτές τις εκλογές αυτό που χρειάζεται ώστε να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα αγωνιστικής παρουσίας, λαϊκής συμμαχίας, δυναμικής αντιπολίτευσης, ενίσχυσης της πάλης για συνολική ανατροπή είναι ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ στη Βουλή. Αυτό θα μετρήσει για το λαό, για τη χώρα».
Π. Καμμένος: «Σημαντική μέρα»
«Είναι μια σημαντική μέρα για την Ελλάδα. Μια σημαντική μέρα γιατί η παρένθεση Βενιζέλου- Σαμαρά τελείωσε», δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος. «Το δίδυμο αυτό (Βενιζέλου-Σαμαρά) που παρέδωσε την εθνική κυριαρχία της χώρας, το δίδυμο που δέχθηκε να κυβερνάται η χώρα μέσω e-mail και με εντολές από την τρόικα, αποχωρεί πλέον με την ψήφο των Ελλήνων βουλευτών, από την κυβέρνηση», ανέφερε.
Παράλληλα, ζήτησε να γίνουν εκλογές σε ήρεμο κλίμα και να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας «η οποία δεν θα εκτελεί εντολές ξένων, αλλά τις εντολές του ελληνικού λαού».
Στ. Θεοδωράκης: «Οι Έλληνες να αποδοκιμάσουν τον τυφλό κομματισμό»
«Το Ποτάμι είναι εδώ έτοιμο για τις μεγάλες προκλήσεις», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, καλώντας «τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αποδοκιμάσουν τον τυφλό κομματισμό, ένα σύστημα που εργάζεται για τον εαυτό του αδιαφορώντας για τις αγωνίες των απλών ανθρώπων». «Οι επαγγελματίες της πολιτικής», όπως τόνισε, «έπαιξαν τα πολιτικά παιχνίδια τους καθοδηγούμενοι από το κομματικό τους γινάτι. Τώρα είναι η ώρα των πολιτών».