Πρώτος σε ψήφους εκλέχθηκε ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χθες στο Ρέθυμνο για την ανάδειξη του νέου προεδρείου της Ένωσης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Ο κ. Μαρινάκης συγκέντρωσε συνολικά 60 ψήφους, με δεύτερο τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης Ευάγγελο Μυτιληνό, ο οποίος πήρε 43 ψήφους, ενώ ακολούθησαν στη σειρά κατάταξης ο Κωνσταντίνος Κόκορης από την ΔΕΥΑ Ζακύνθου και ο Αγγελάκης Σαμακοβλής από την ΔΕΥΑ Θερμαϊκού με 36 ψήφους.
Οι εργασίες της 26ης Τακτικής Συνέλευσης της ΕΔΕΥΑ πραγματοποιήθηκαν χθες στο Ρέθυμνο, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Γιάννη Ιωαννίδη. Στη συνέλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των Δ.Ε.Υ.Α της χώρας, προκειμένου να εκλέξουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης για την επόμενη θητεία.
Εκτός από το απολογιστικό μέρος της προηγούμενης θητείας, κατά την οποία προήδρευε ο δήμαρχος του Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, στην πανελλήνια αυτή συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τις Δημόσιες Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, αλλά και τους στόχους και τις προτεραιότητες που αναμένεται ν τους εκπροσώπους της επόμενης Διοίκησης.
Αναφερόμενος στις εργασίες της 26ης Τακτικής Συνέλευσης της ΕΔΕΥΑ ο δήμαρχος Ρεθύμνου τόνισε: «Η ΕΔΕΥΑ έχει προσφέρει σημαντικό έργο στην κοινωνία και στο περιβάλλον, έχει απορροφήσει δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων και χωρίς τις ΔΕΥΑ δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω και να αντιληφθώ πως θα ήταν περιβαλλοντολογικά η Ελλάδα. Το ότι είμαστε μέσα στους Ευρωπαϊκούς στόχους, αυτό οφείλεται στη δουλειά που έχουν κάνει όλες οι ΔΕΥΑ και αν πρέπει να τονίσω κάτι είναι ότι η Διοίκηση με τους εργαζόμενους πάμε πάντα μαζί. Εμείς ως Διοίκηση καταφέραμε να μην έχουμε συμμετοχή στα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ποσό, αντιπροσωπεύει εκατομμύρια ευρώ για τους καταναλωτές μας, κρατήσαμε το σύστημα όρθιο χωρίς να έχουμε οριζόντιες απολύσεις και τα μισθολογικά επίπεδα των εργαζομένων εκεί που έπρεπε. Έχουμε λύσει πολλά θέματα, διότι μέσα στην καταιγίδα των μνημονιακών νόμων, πήγαν να συμπαρασύρουν και την ΕΔΕΥΑ, σε πρακτικά ζητήματα, όπως είναι οι προμήθειες, οι εργαζόμενοι, αυτά τα θέματα τα λύσαμε και είμαστε σε εξαιρετική συνεργασία για να λύσουμε και τα επόμενα θέματα και η βασική μας διαπραγμάτευση είναι η ΔΕΗ και η μείωση του τιμολογίου, όπως θα πρέπει να τιμολογούμαστε δηλαδή ως νοικοκυριά κι όχι ως βιομηχανίες του περιβάλλοντος».
Σχετικά με το θέμα επανεκλογής του στη θέση του προέδρου της ΕΔΕΥΑ ο κ. Γιώργος Μαρινάκης ανέφερε: «Τη λιγότερη σημασία έχει το ποιος θα εκλεγεί. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλοι αυτοί που κατεβαίνουμε αγαπάμε τις ΔΕΥΑ κι ότι έχουμε συνεργαστεί άψογα, έχουμε κατεδαφίσει διαχωρισμούς κι άλλες επιλογές γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε διαφορές, για αυτό και οι αποφάσεις μας είναι ομόφωνες. Ο βασικός μου στόχος σε περίπτωση επανεκλογής μου είναι να κρατήσουμε όρθιες τις ΔΕΥΑ, να τις θεσμοθετήσουμε και επίσημα, διότι αν και αυτή τη στιγμή είναι ένα «Σωματείο» έχει καταστεί συνομιλητής του κράτους σε κρίσιμα θέματα και νομίζω ότι θα καταφέρουμε να απορροφήσουμε και όσα θέματα χρειαζόμαστε, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, με έναν σωστό τρόπο, προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε τις πραγματικές ανάγκες, χωρίς γραφειοκρατία και με απόλυτη διαφάνεια».
Γ.Γ. υπουργείου Εσωτερικών: «Προσπαθούμε να διορθώσουμε τις σπατάλες των περασμένων ετών»
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών κ. Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της 26ης Τακτικής Συνέλευσης της ΕΔΕΥΑ, υπογράμμισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, ως προς τη δημόσια, αλλά και την ιδιωτική αντίληψη της χρήσης του νερού στη χώρα μας.
«Σπατάλες έχουν υπάρξει στο παρελθόν αρκετές, τις οποίες προσπαθούμε σιγά-σιγά να βελτιώσουμε αλλά η γενική εικόνα αν θέλετε της διαχείρισης των επιχειρήσεων, δείχνει μάλλον μια καλή εικόνα που καταξιώνει και το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν είναι ο ρόλος μου να μιλήσω για τυχόν σπατάλες, αλλά αν υπάρχει, όπου υπάρχει, είναι ευθύνη των αυτοδιοικητικών να την περιορίζουν και αυτό νομίζω ότι κάνουν. Θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας ότι έχουν γίνει τεράστιες επενδύσεις στα δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης, δεν έχουν γίνει όλες στο παρελθόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ούτε αξιοποιήθηκαν αναλόγως. Τώρα όμως γίνεται μια τεράστια προσπάθεια και πρέπει αυτή να την αναδείξουμε, η συνολική εικόνα είναι θετική και μάλιστα δεν είναι κάτι το οποίο πιστώνεται μια κυβέρνηση, αλλά κάτι που πιστώνεται η αυτοδιοίκηση», ισχυρίστηκε ο κ. Ιωαννίδης και πρόσθεσε: «Η ύδρευση και η αποχέτευση είναι συνυφασμένες με τον πολιτισμό. Θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές για αυτήν τη σημαντική πορεία που έχει μέχρι στιγμής η ΕΔΕΥΑ και για το έργο το οποίο παράγει. Το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό πολύτιμο και ως δημόσιο αγαθό θα πρέπει να έχει δημόσια διαχείριση, αυτό το οποίο προσπαθούμε εμείς στο υπουργείο Εσωτερικών είναι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, να αναπτυχθούν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις όσο μπορούν και να αποδώσουν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Είμαι σίγουρος ότι οι Αυτοδιοικητικοί βρίσκουν τρόπους συνεργασίας, μεταξύ τους, τέτοιους που ξεπερνούν τα προβλήματα και πολλές φορές αναπληρώνουν και τις όποιες ελλείψεις του κεντρικού κράτους».
«Συνεχής εγρήγορση για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού και των ΔΕΥΑ»
Στην 26η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α., παρευρέθηκε ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Α. Ξανθός και απηύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό:
«Σήμερα όλοι αναγνωρίζουν ότι η ΔΕΥΑ αποτέλεσαν ένα σημαντικό θεσμικό εργαλείο για την αναβαθμισμένη παρέμβαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα της διαχείρισης του νερού και της επεξεργασίας των λυμάτων. Έχουν επιτελέσει ένα πολύ σοβαρό κοινωφελή και αναπτυξιακό ρόλο σχεδιάζοντας και υλοποιώντας έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών, επεξεργασίας λυμάτων και ιλύος κ.λπ. Η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των ΔΕΥΑ παραμένει ζητούμενο, γιατί είναι γνωστά τα σενάρια ιδιωτικοποίησής τους και εκχώρησης της διαχείρισης είτε των δικτύων ύδρευσης είτε συνολικά των υδάτινων πόρων σε ιδιωτικές εταιρείες. Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται, παρά τις μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις και τις συλλογικές αντιστάσεις που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα μας κατά της ιδιωτικοποίησης ειδικά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Η μεγάλη απειλή είναι η απαξίωση, η αδυναμία συντήρησης των εγκαταστάσεων και εξυπηρέτησης των αναγκών των δημοτών και η «διά της διολισθήσεως» ιδιωτικοποίηση. Οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ παρά τις αντιξοότητες, παρά την αύξηση του ενεργειακού κόστους, παρά τη μισθολογική λεηλασία που έχουν υποστεί (περικοπές περίπου 50% – απλήρωτες υπερωρίες) και παρά τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού λόγω της απαγόρευσης προσλήψεων (σε επιχειρήσεις όμως αυτοχρηματοδοτούμενες), πασχίζουν να κρατήσουν σε υψηλό επίπεδο την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών που, πέραν των άλλων, σχετίζονται και με τη δημόσια υγεία.
Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το νερό είναι ένας πολύτιμος φυσικός πόρος που έχει πλέον και γεωστρατηγική σημασία αλλά και ένα κοινωνικό αγαθό που οφείλουμε μέσα από δημόσια διαχείριση να παρέχουμε με καθολικότητα, ασφάλεια, επάρκεια και σε προσιτή τιμή σε όλους τους πολίτες με ιδιαίτερη μέριμνα για τους οικονομικά αδύναμους. Για να το διασφαλίσουμε αυτό απαιτείται συνεχής εγρήγορση και διεκδίκηση τόσο από τους εργαζόμενους και τις Διοικήσεις των ΔΕΥΑ, όσο και από τις Δημοτικές Αρχές και τις τοπικές κοινωνίες. Πάνω από όλα, όμως, απαιτείται διαχείριση του νερού και των αστικών λυμάτων με όρους κοινωνίας και δημόσιου συμφέροντος.
Αποτελεί θετική εξέλιξη η πρόσφατη έγκριση της χρηματοδότησης από ΕΠΠΕΡΑΑ του υποέργου της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού Ρεθύμνου – για το οποίο είχε ασκηθεί κοινοβουλευτικός έλεγχος από το ΣΥΡΙΖΑ – και ελπίζουμε να προχωρήσει απρόσκοπτα και η ένταξη του εντελώς αναγκαίου έργου της διαχείρισης της λυματολάσπης που σήμερα επιβαρύνει τον υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ Αμαρίου».