Με την υπογραφή του υπουργού περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ το αναθεωρημένο περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο της Κρήτης και η έγκριση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού. Ένα σχέδιο το οποίο αποτελεί προϊόν διαβούλευσης επιστημονικών φορέων και αυτοδιοικητικών και είναι ουσιαστικά ο οδικός χάρτης που θα λειτουργήσει ως πυξίδα για την ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης για τα επόμενα πολλά χρόνια.
Η ενίσχυση των μεγάλων πόλεων στους τομείς της ανώτατης εκπαίδευσης, της έρευνας, της τεχνολογίας, της υγείας, σε συνδυασμό με την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, αποτελούν παράγοντες που θα αποτελέσουν έναν ισχυρό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης ο οποίος θα βασίζεται στις χρήσεις γης και στην κατηγοριοποίηση των περιοχών του νησιού σε ζώνες, για να μπορούν να δοθούν νέες προοπτικές ανάπτυξης στον πρωτογενή και τον τριτογενή τομέα σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας, την καινοτομία και την έρευνα.
Σε σχέση με το ζήτημα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, στο νέο χωροταξικό αναφέρεται η «ενίσχυση» προς τα δύο άκρα, τόσο ανατολικά προς τη Σητεία όσο και δυτικά προς το Καστέλι Κισάμου. Στο νέο σχέδιο περιλαμβάνονται προβλέψεις και για νότιους άξονες, όπως επίσης και για συνδετήριους ενώ καθοριστικής σημασίας είναι ο χαρακτηρισμός του οδικού τμήματος Ρέθυμνο-Αγία Γαλήνη σε διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο, γεγονός που αναβαθμίσει σημαντικά τον νομό ανοίγοντας νέες προοπτικές ανάπτυξης. Σε επίπεδο τουριστικής ανάπτυξης το νέο χωροταξικό επιλέγει ήπιες μορφές πολυθεματικού τουρισμού, εναλλακτικού και ποιοτικά αναβαθμισμένου στα ορεινά και ημιορεινά σύνολα της Περιφέρειας. Ειδικά για το βόρειο τμήμα του νησιού προβλέπεται αποφόρτιση των υψηλών πιέσεων αναβάθμισης του δομημένου χώρου και η αποφυγή, στο μέτρο του δυνατού, της έγκρισης νέων αιτημάτων για ανάπτυξη μορφών μονοθεματικού μαζικού τουρισμού. Οι τουριστικές δράσεις, μέσω του χωροταξικού στοχεύεται να οδηγηθούν προς την ενδοχώρα.
Σε επιχειρηματικό επίπεδο, επιδιώκεται μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων ειδικού τύπου, με έμφαση στις τεχνοπόλεις, για εγκατάσταση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων υψηλής τεχνολογίας, ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων με κατάλληλες προβλέψεις καινοτομίας.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Ενέργειας και Χωροταξίας Νίκο Καλογερή η αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδίου περιλαμβάνει όλους τους τομείς ενδιαφέροντός, όπως είναι ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας, η ενέργεια, η βιομηχανία πολιτισμός και το περιβάλλον. «Είχαμε την τύχη το σχέδιο δράσης του χωροταξικού να εκπονείται παράλληλα με τον ΠΕΠ Κρήτη και με τον διάλογο που προηγήθηκε, αυτά που προβλέπονται έχουν συμπεριληφθεί στους άξονες χρηματοδότησης μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα» συμπλήρωσε.
Σε ότι αφορά ειδικά τον νομό Ρεθύμνου ο κ. Καλογερής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναβάθμιση και τον χαρακτηρισμό του οδικού δικτυού Ρεθύμνου – Αγίας Γαλήνης σε διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο, γεγονός για το οποίο που όπως ανέφερε η περιφέρεια «έβαλε πλάτη» δεδομένης της σημασίας αυτής της εξέλιξης και τελικά αυτό έγινε δεκτό ανοίγοντας νέες προοπτικές για τον τόπο.
Αναλυτικά σελ. 3