Ο κορονοϊός αποτελεί το θέμα των ημερών. Μονοπωλεί την ειδησεογραφία σε τηλεόραση, εφημερίδες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δίπλα στις σοβαρές επιστημονικές αναλύσεις βρίσκει κανείς απόψεις και πληροφορίες από δήθεν ειδικούς, συνωμοσιολογικές θεωρίες, υπερβολές και παραπληροφόρηση, έτσι ώστε σε ορισμένες περιπτώσεις είτε δημιουργούν μεγαλύτερο πανικό και φόβο στον κόσμο είτε καθησυχάζουν κάποιους πολίτες σε σημείο τέτοιο που να θεωρούν ότι είναι περιττό κάθε μέτρο πρόληψης. Κι αυτό διότι δεν περιορίζουν την πληροφόρησή τους οι πολίτες μέσω των επίσημων και υπεύθυνων πηγών, όπως του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας αλλά σερφάρουν συνεχώς στο διαδίκτυο διαβάζοντας οτιδήποτε δημοσιεύεται.
Από το ρεπορτάζ των «Ρ.Ν.» φαίνεται ότι η τοπική κοινωνία σε γενικές γραμμές είναι ενημερωμένη για τον ιό αν και σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιοι πολίτες δείχνουν συγχυσμένοι ως προς το τι πραγματικά συμβαίνει λόγω των υπερβολών και των αντικρουόμενων απόψεων που ακούνε και διαβάζουν. Ωστόσο το γεγονός ότι μέχρι στιγμής στο Ρέθυμνο δεν έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά κανένα κρούσμα κορονοϊού, οι πολίτες δεν έχουν κυριευθεί από φόβο και πανικό.
Βέβαια αν λάβει κανείς υπόψη του ότι από τα φαρμακεία της πόλης έχουν εξαφανιστεί οι μάσκες και τα αντισηπτικά, καταλαβαίνει πως ανησυχία στον τοπικό πληθυσμό υπάρχει, περισσότερο στην τρίτη ηλικία και μάλλον λιγότερο στη νεολαία αλλά πάντως, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ μας, σε γενικές γραμμές όλοι τηρούν αυστηρότερα τα μέτρα προσωπικής υγιεινής απ’ όσο πριν. Οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι μάλιστα εμφανίζονται πρόθυμοι να παραμείνουν στα σπίτια τους για κάποιο διάστημα, κάτι πάντως που μέχρι τώρα δεν κάνουν. Είναι φανερό όμως απ’ όσα δηλώνουν πως με το πρώτο κρούσμα που πιθανόν επιβεβαιωθεί κάποια στιγμή στο Ρέθυμνο, θα αναθεωρήσουν την συμπεριφορά και την στάση τους έναντι του κορονοϊού και θα γίνουν πιο αυστηροί με τον εαυτό τους ως προς την τήρηση των προληπτικών μέτρων.
Προς το παρόν πάντως, δεν έχει αλλάξει η καθημερινότητα των πολιτών κι έχει ενδιαφέρον να δούμε τι μας απάντησαν συμπολίτες, διαφόρων ηλικιών, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ μας για το πως βλέπει και αντιδρά η τοπική κοινωνία, στο θέμα.
«Μόνο οι ευπαθείς ομάδες διατρέχουν κίνδυνο» μας λέει η κ. Γεωργία προσθέτοντας: «Θεωρώ ότι είναι μια γρίπη σαν όλες τις άλλες και δεν καταλαβαίνω γιατί έχει δημιουργηθεί τόσο μεγάλος πανικός. Αν τα μέσα ενημέρωσης δεν είχαν πανικοβάλλει τόσο τον κόσμο, δεν νομίζω να γινόταν και τόσο χαμός».
Η 25χρονη Ειρήνη πάλι, ούτε πανικοβάλλεται ούτε όμως αδιαφορεί, αφού λέει: «Φοβάμαι, όσο κανείς φοβάται και πολλά άλλα πράγματα που μπορεί να σου τύχουν. Δεν πρέπει να υποτιμάς και να κοροϊδεύεις το πρόβλημα, αλλά να είσαι λίγο προσεκτικός και να παίρνεις μέτρα πρόληψης».
Υπέρ της πρόληψης και η νεαρή Σοφία που πιστεύει ότι έχει δοθεί πολύ μεγάλη διάσταση στο θέμα: «Στο μυαλό μου είναι λίγο σαν μία ίωση, δεν νομίζω ότι πρέπει να το μεγαλοποιούμε τόσο πολύ. Προσέχουμε, πλένουμε χέρια και όλα εντάξει. Αν προταθεί κατ’ οίκον περιορισμός θα τον εφαρμόσω αν το κράτος πηγαίνει βόλτα το σκύλο μου».
Η 22χρονη Ευγενία πάλι, με ειλικρίνεια μας λέει πως δικαιολογημένα ή όχι έχει αρχίσει να φοβάται λέγοντας: «Φοβάμαι γι’ αυτή την κατάσταση με τον κορονοϊό. Νοιώθω ότι έχω προσβληθεί από αυτόν όταν βρίσκομαι σε χώρους με πολυκοσμία ή όταν ακούω κάποιον να βήχει ή να φταρνίζεται. Θεωρώ ότι θα εξαπλωθεί και εδώ σε εμάς αρκετά γρήγορα γιατί δεν υπάρχει συνέπεια των πολιτών και εννοώ ότι αν και έχει δοθεί εντολή να μην υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε κλειστούς χώρους, οι περισσότεροι από εμάς δεν το τηρούν αλλά παίρνουν στην πλάκα αυτή την κατάσταση. Βέβαια δεν αποκλείω το γεγονός ότι μας έχει γίνει τρομερή πλύση εγκεφάλου από τα ΜΜΕ, καθώς μας γεμίζουν στατιστικά κρουσμάτων καθημερινά, πράγμα που φοβίζει τους ανθρώπους για την υγεία τους».
Δίνοντάς μας την εικόνα που έχει σχηματίσει ο ίδιος ως φαρμακοποιός, από την επαφή του με τους πολίτες όλο αυτό το διάστημα, ο κ. Ανδρέας μας λέει: «Υπάρχει μία ανησυχία από τον κόσμο αλλά όχι στην υπερβολή της. Προσπαθούν να πάρουν κάποια υλικά παραπάνω από το κανονικό. Πρώτα από όλα αντισηπτικά και μάσκες που είναι σε έλλειψη πλέον γιατί η ζήτησή τους είναι μεγαλύτερη από τις προμήθειες που έχουμε και δεύτερον παυσίπονα, αντιπυρετικά κτλ. που ο κόσμος πλέον τα θεωρεί αναγκαία για κάθε σπίτι».
Η έλλειψη σε μάσκες παρατηρείται εδώ και 15 μέρες, ενώ σύμφωνα με τον φαρμακοποιό και η τιμή τους από τις εταιρείες που τις διακινούν έχει εκτοξευθεί: «Ο σύλλογός μας έχει κάνει ενέργειες ώστε όλα τα φαρμακεία να προμηθευτούν μάσκες αλλά η τιμή τους είναι εξωφρενικά υψηλή σε σχέση με πριν, το ίδιο και τα αντισηπτικά. Δύο μάσκες έκαναν 0,60 ευρώ και τώρα θέλουν την μία 1,50 ευρώ. Τα αντισηπτικά έχουν πάει από τα 2 στα 3 ευρώ».
Ο κ. Ανδρέας σαφώς δηλώνει κατά του πανικού λέγοντας ότι ναι μεν θα υπάρξει θέμα διασποράς του ιού αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με βάση τις οδηγίες του παγκόσμιου οργανισμού υγείας, σημειώνει ότι η Κρήτη λόγω του θερμού κλίματός της είναι σε μια καλύτερη θέση χωρίς να σημαίνει όμως πως θα μείνει ανεπηρέαστη από τον ιό. «Διασπορά θα υπάρξει. Θα νοσήσει ένα κομμάτι του πληθυσμού. Όμως, το πρόβλημα δεν είναι τόσο το θέμα της θνησιμότητας, όσο το παρερχόμενα θέματα. Και εξηγώ: Το νοσοκομείο Ρεθύμνου έχει πρόβλημα με την έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Τι θα γίνει αν αρρωστήσουν 2 γιατροί;».
Ενημερωμένη η τρίτη ηλικία, ανήσυχη μεν αλλά δεν χάνει το χιούμορ της
Μια παρέα μεσήλικων ανδρών κάθεται σε καφενείο της πόλης. Προφανώς και στην κουβέντα τους ο κορονοϊός έχει την δική του θέση αλλά δεν φαίνεται να τους απασχολεί και πολύ ή τουλάχιστον δεν μας δείχνουν ότι διακατέχονται από ιδιαίτερο φόβο. Φαίνονται ενημερωμένοι και μας λένε την άποψή τους επιστρατεύοντας και το χιούμορ τους. Έχουν πειστεί πως μια ρακή είναι θεραπευτική. Ότι μπορεί να πάρει την θέση του αντισηπτικού αλλά …και του αντιβιοτικού. Είναι της άποψης εκείνης που έλεγαν οι παππούδες μας ότι μια ρακή σκοτώνει τα μικρόβια.
«Δεν φοβόμαστε. Την ζωή που κάναμε πριν, κάνουμε και τώρα. Εάν τύχει κανένα περιστατικό, θα λάβουμε τα μέτρα μας, όπως το μέτρο που πρότεινε ο υπουργός να μένουμε μέσα στο σπίτι. Η πολιτεία πρέπει να λαμβάνει μέτρα και εμείς να τα τηρούμε» λέει ο κ. Στέφανος, προσθέτοντας αστειευόμενος: «Θα πίνουμε και τη ρακή μας και θα είμαστε μια χαρά».
Ο κ. Γρηγόρης, μας δηλώνει ότι ανήκει σε ευπαθή ομάδα, δείχνει να εμπιστεύεται την πολιτεία στον χειρισμό του προβλήματος και εφ’ όσον στην Κρήτη δεν έχει εμφανιστεί κάποιο κρούσμα δεν ανησυχεί ιδιαίτερα, λέγοντας: «Δεν φοβόμαστε γιατί δεν έχουμε ακούσει κάποιο κρούσμα στην Κρήτη (δεν είχε ακόμα ανακοινωθεί το επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Ηράκλειο) και είμαστε αρκετά ενημερωμένοι γι’ αυτό το θέμα. Εγώ ανήκω στις ευπαθείς ομάδες και εάν ακούσω κάποιο κρούσμα θα κάτσω στο σπίτι. Τα κρούσματα που έχουμε στην Ελλάδα δείχνουν ότι έχουμε πολύ καλή διαχείριση, συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες». Εκτός από τους αρμόδιους, ο κ. Γρηγόρης εμπιστεύεται και …την ρακή, καθώς και αυτός μεταξύ αστείου και σοβαρού, λέει: «Αφού πίνουμε τη ρακή μας γιατί να ανησυχούμε;».
Ένας τρίτος μεσήλικας από την παρέα, ο κ. Γιώργος, αναγνωρίζει ότι ο νέος ιός είναι πρόβλημα, δηλώνει όμως αισιόδοξος ότι η χώρα μας θα το ξεπεράσει κι αυτό, σημειώνοντας: «Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα, προσέχω όμως περισσότερο από πριν. Πλένω συχνά τα χέρια μου, πίνω και την ρακή μου. Γενικά προσέχω, μετράω τη θερμοκρασία μου καθημερινά γιατί έχω οικογένεια, παιδιά, εγγόνια. Εάν χρειαστεί θα κάτσω στο σπίτι. Ο υπουργός κάνει ότι καλύτερο για τους πολίτες. Σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο στην πατρίδα μας, αλλά δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο που έχουμε περάσει».
Κατηγορηματικός υπέρ των μέτρων πρόληψης και της τήρησης των οδηγιών που δίνουν οι επιστήμονες και το υπουργείο Υγείας και αρνητικός στον πανικό, τάσσεται ο συμπολίτης κ. Απόστολος Περπυράκης, που μας δήλωσε: «Δεν ανησυχώ. Αν μου πουν για κατ’ οίκον περιορισμό, θα τον τηρήσω. Προφανώς πρέπει να τηρούμε με ευλάβεια τις οδηγίες και να μας γίνει βίωμα όχι μόνο για τώρα αλλά και για την υπόλοιπη ζωή μας. Ποτέ η πρόληψη δεν έβλαψε. Η υπερβολή δεν συμβάλλει, ο πανικός είναι επικίνδυνος και ο φόβος είναι κακός σύμβουλος».
Φοιτητές-μαθητές-εκπαιδευτικοί σχολιάζουν το θέμα του Covid -19
Παρά το νεαρό της ηλικίας τους, οι φοιτητές δεν εμφανίζονται εντελώς αδιάφοροι απέναντι στον κορονοϊό Covid -19, παρά το ότι πολλοί πιστεύουν ότι αφορά μόνο τους ηλικιωμένους. Δεν φοβούνται αλλά τις τελευταίες μέρες έχουν αναλάβει τις προσωπικές τους ευθύνες σε ό,τι αφορά τα μέτρα υγιεινής. Ωστόσο, πολλοί θεωρούν ότι το πρόβλημα έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις από τις πραγματικές.
«Δεν φοβόμαστε, απευθύνεται σε πιο μεγάλες ηλικίες και σε ευπαθείς ομάδες. Δεν μας ενδιαφέρει τόσο. Σίγουρα θα υπάρξει κρούσμα και στο Ρέθυμνο. Προσπαθούμε και τηρούμε τα βασικά μέτρα υγιεινής. Θεωρώ πάντως ότι το θέμα έχει πάρει υπερβολικές διαστάσεις» λέει η Βένια.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Κώστας που ερωτώμενος εάν φοβάται, απαντά: «Δεν είναι τόσο απειλητικός ο ιός όσο νομίζουμε κι όσο τον εμφανίζουν τα site. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού αρκεί πάντα να προσέχουμε τους εαυτούς μας, τηρώντας τα μέτρα υγιεινής».
Ο Γιώργος, ανησυχεί περισσότερο για τις ευπαθείς ομάδες παρά για τον εαυτό του, λέγοντας: «Αν αρρωστήσω δεν θα φοβηθώ. Το μόνο που με τρομάζει είναι ότι ακόμα δεν έχει βρεθεί ο τρόπος καταπολέμησης και επηρεάζει σοβαρά τις ευπαθείς ομάδες, που δεν πρέπει να τις ξεχνάμε».
Προβληματισμένες η Νίκη και η Νικολέτα, φοιτήτριες και οι δύο, σε σχέση με τις πληροφορίες που διαχέονται και θα ήθελαν πιο υπεύθυνη ενημέρωση, αφού σύμφωνα με την Νίκη: «Δεν έχω αρκετή πληροφόρηση γιατί ακούω απόψεις ακραία αντίθετες μεταξύ τους και δεν ξέρω τι να πιστέψω. Θεωρώ πω η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, δηλαδή ο ιός δεν είναι ούτε πολύ ανησυχητικός, ούτε πολύ απλός».
Η 18χρονη Μαρία που σπουδάζει στην Θεσσαλονίκη αλλά αυτό το διάστημα βρίσκεται στο Ρέθυμνο, μας καταθέτει τη δική της άποψη:
«Ο πανικός είναι κατασκευασμένος και πρόκειται για πολιτικό παιχνίδι. Το έχουν ψιλοεμπορευματοποιήσει. Σπουδάζω Θεσσαλονίκη και πραγματικά εκεί επικράτησε πανικός τις πρώτες μέρες. Τώρα έχουν ηρεμήσει λίγο. Γενικότερα, εφόσον υπάρχει η έρευνα που λέει ότι προσβάλλονται κυρίως ηλικιωμένα άτομα, δεν θα έπρεπε να φοβούνται οι νέοι. Αν κάποιος έχει τον ιό, δεν υπάρχει περίπτωση να σε προφυλάξει ούτε η μάσκα ούτε το κασκόλ στην μύτη ούτε τίποτα, οπότε όλος ο πανικός με τα αποθέματα στα φαρμακεία είναι περιττός».
Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, οι εκπαιδευτικοί έκαναν καλή δουλειά, καθώς πριν το κλείσιμο των σχολείων είχαν ενημερώσει τους μαθητές σχετικά με τον ιό. Αν και κάποια παιδιά μάλλον βλέπουν το θέμα ως ευκαιρία για να αστειευτούν.
Εκπαιδευτικός προσχολικής αγωγής ο κ. Γιώργος, μας δίνει την δική του εικόνα από το σχολείο του, λέγοντας: «Δεν έχουν πανικοβληθεί οι μαθητές. Το έχουμε συζητήσει με τα παιδιά όταν άρχισε να γίνεται γνωστό το θέμα. Δείχνουν μία απίστευτη ψυχραιμία, ακόμα και αν φοβούνται».
Η 30χρονη Νικολέτα είναι δασκάλα και μας μεταφέρει την εικόνα από το σχολείο και τους μαθητές της, υπογραμμίζοντας: «Τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα από τους μεγαλύτερους. Έχουν κρατήσει τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να ακολουθήσουν αλλά δεν έχουν πανικοβληθεί. Έχουν στεναχωρηθεί λίγο για τις εκδρομές» και προσθέτει: «Νομίζω ότι κανείς δεν πρέπει να πανικοβληθεί γιατί με τον πανικό πετυχαίνουμε το αντίθετο από ότι θα έπρεπε. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα και να προσέχουμε».
Οι μαθητές Λυκείου, Φλάβιο και Γκέιντι, μας λένε: «Υπάρχει ενημέρωση, και πληροφόρηση στα σχολεία σχετικά με αυτό το ζήτημα. Όμως είναι χαλαρά τα πράγματα. Είμαστε νέοι, ανήκουμε στις μη ευπαθείς ομάδες, έχουμε πιθανότητα 0,2 % πιθανότητες, οπότε σχεδόν το αγνοούμε».
Ο 16χρονος Γιάννης μας λέει ότι στο σχολείο του και αντισηπτικά τους παρείχαν και καλή ενημέρωση τους έκαναν οι εκπαιδευτικοί, σημειώνοντας: «Αγχώνομαι, αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό και δεν θα έλεγα ότι έχω αλλάξει την καθημερινότητά μου. Νομίζω όμως ότι τα παιδιά το έχουν πάρει λίγο στην πλάκα, αλλά όταν χτυπήσει την πόρτα μας θα το δούμε λίγο πιο σοβαρά».