Εάν ανατρέξουμε στην «εμπορική εικόνα» της πόλης του Ρεθύμνου αλλά και της ενδοχώρας του νομού έως και μια πενταετία πίσω, θα θυμηθούμε κάθε δρόμο με ένα, δυο και τρία υποκαταστήματα τράπεζας κάθε κεντρικό σημείο και ATM. Η Λεωφόρος Κουντουριώτη δε, συγκέντρωνε τα περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Δεκαπέντε Τραπεζικοί Όμιλοι, λειτουργούσαν στην πόλη 25 συνολικά υποκαταστήματα.
Και δεν ήταν μόνο ο μεγάλος αριθμός των τραπεζικών καταστημάτων. Ήταν και τα ελκυστικά πακέτα που πρόσφεραν στους καταναλωτές: Επιχειρηματικά δάνεια, δάνεια στεγαστικά, διακοποδάνεια, καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες. Για να μην ξεχνάμε, οι χορηγήσεις αυξήθηκαν με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό από τις καταθέσεις. Κι οι καταναλωτές δεν είχαν λόγο ή νόμιζαν πως δεν είχαν να αρνηθούν όλες αυτές τις παροχές -δανεισμό χρήματος… Γι’ αυτό και σχημάτιζαν ουρές.
Η οικονομική κρίση που άρχισε να εμφανίζεται δειλά το 2007-2008, σταδιακά ανατρέπει την παραπάνω εικόνα. Σαν μπαλόνι αρχίζει να ξεφουσκώνει η ανθούσα τραπεζική αγορά. Οι αγοραπωλησίες και οι συγχωνεύσεις τραπεζικών Ομίλων, σε νέο επίπεδο πια, δημιουργούν νέο σκηνικό στο χώρο.
Αρχικά, κλείνει η στρόφιγγα των δανείων ακόμα και για τους καλύτερους πρώην πελάτες των τραπεζών, πολύ περισσότερο για την μικρομεσαία τάξη. Επιχειρηματίες και επαγγελματίες, βρίσκονται μετέωροι. Για τους απλούς καταναλωτές, ανθρώπους μισθοσυντήρητους, που με τα καταναλωτικά δάνεια προχωρούσαν σε αγορές αγαθών που πολλές φορές δεν τα είχαν ανάγκη και απλά κάλυπταν μια εσωτερική ανάγκη τους να δείξουν πως έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν ένα δεύτερο ακριβό αυτοκίνητο ή τελευταίας τεχνολογίας οικιακό εξοπλισμό, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση.
Στο χώρο των τραπεζών ξεκινά μια άλλη πολιτική. Κλείσιμο υποκαταστημάτων και μείωση προσωπικού. Η εθελούσια έξοδος στέλνει στα σπίτια τους εκατοντάδες τραπεζοϋπαλλήλους. Έπεται πώληση τραπεζών και απορρόφησή τους από μεγάλους τραπεζικούς Ομίλους.
Στο Ρέθυμνο, μια μικρή σχετικά πόλη, εκεί που μετρούσε κανείς τη λειτουργία ολοένα και περισσότερων υποκαταστημάτων τραπεζών και είχαν φτάσει πάνω από 25 στον αριθμό, χωρίς να φείδονται μισθωμάτων, αρχίζουν να αναζητούνται φθηνότερα κτίρια για την στέγασή τους και στη συνέχεια συρρικνώνεται ο αριθμός των υποκαταστημάτων, προκειμένου να μειωθεί το λειτουργικό κόστος των τραπεζικών ιδρυμάτων.
«Θύματα» της νέας τραπεζικής πολιτικής παρατηρείται σταδιακά να είναι όχι μόνο υποκαταστήματα, αλλά παράλληλα και τα ATM που μειώνονται στην πόλη του Ρεθύμνου ή εξαφανίζονται από κάποιες περιοχές της ενδοχώρας.
Το τραπεζικό τοπίο πανελλαδικά δεν θυμίζει σε τίποτα το αντίστοιχο του 2008. Το 2012 έκλεισαν τουλάχιστον 200 υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα, ενώ μέχρι το τέλος του 2013 αναμένεται να βάλουν λουκέτο άλλα 500 τουλάχιστον.
Στο Ρέθυμνο, ο αριθμός των υποκαταστημάτων δεν έχει συρρικνωθεί αισθητά παρά τη συρρίκνωση των Τραπεζικών Ομίλων. Παραμένουν 23, αριθμός υψηλός, που όμως κύκλοι τραπεζικοί εκτιμούν πως σύντομα θα μειωθούν ίσως και σε μονοψήφιο νούμερο.
Οι Τραπεζικοί Όμιλοι, όπως αγοράστηκαν και συγχωνεύτηκαν, που διατηρούν καταστήματα στο Ρέθυμνο είναι:
1. Η Εθνική Τράπεζα. Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία απορρόφησης από τον όμιλο της Eurobank. Συνολικά υπάρχουν 5 καταστήματα στην πόλη.
2. Η Τράπεζα Πειραιώς. Έχει εξαγοράσει την Αγροτική Τράπεζα, τη Γενική Τράπεζα, την Τράπεζα Κύπρου και την CPB (πρώην Λαϊκή Κύπρου). Στην πόλη υπάρχουν συνολικά 6 καταστήματα.
3. Η ALPHA BANK. Εξαγόρασε και απορρόφησε την Εμπορική Τράπεζα. Στην πόλη έχει 4 καταστήματα συνολικά.
4. Ο Όμιλος Συνεταιριστικών Τραπεζών: Δηλαδή Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων. Σύνολο καταστημάτων στην πόλη, 4.
5. Η Τράπεζα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Έχει εξαγοράσει την Τ ΒΑΝΚ (πρώην Aspis Bank). Διαθέτει 1 κατάστημα. Να σημειωθεί όμως πως και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το πιθανότερο είναι πως θα πωληθεί στον όμιλο Πειραιώς.
6. ATTICA BANK: Λειτουργεί ένα κατάστημα στην πόλη.
7. Τράπεζα Probank: Λειτουργεί ένα κατάστημα στην πόλη.
8. Millennium. Λειτουργεί ένα κατάστημα στην πόλη. Ωστόσο, φέρεται να έχει κλείσει το ντιλ ανάμεσα στον Τραπεζικό όμιλο Πειραιώς και την πορτογαλική Millennium, για εξαγορά της δεύτερης από τον πρώτο και αναμένεται έως τον Ιούνιο να έχει κλείσει η διαδικασία.
Τέσσερις Τραπεζικοί Όμιλοι, τέσσερις μικρότερες τράπεζες και 23 τραπεζικά καταστήματα συνολικά στην πόλη. Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις θεωρείται δεδομένο πως θα αλλάξουν και τον χάρτη των 23 σημερινών τραπεζικών καταστημάτων, που σε αυτή τη φάση κρίνονται πάρα πολλά για το Ρέθυμνο.
Το τραπεζικό τοπίο στην Ελλάδα αλλάζει για μία ακόμα φορά, θεαματικά….
Δύο οι δράστες του εμπρησμού στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου
Δύο άτομα φέρεται να κρύβονται πίσω από την φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου, στον επαρχιακό δρόμο...