Ενισχυμένος ο ΣΥΡΙΖΑ κατά 10,5 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2012, πήρε τη νίκη στις εκλογές της Κυριακής, μια μεγάλη νίκη που ναι μεν δεν του έδωσε την ποθητή αυτοδυναμία, όμως του επέτρεψε να απομακρυνθεί αρκετά από το αντίπαλό του κόμμα, τη Ν.Δ., και επίσης έδωσε το πλεονέκτημα σχηματισμού κυβέρνησης στον Αλέξη Τσίπρα με την πολιτική δύναμη των ΑΝ.ΕΛ. με τον αρχηγό των οποίων ο κ. Τσίπρας ήρθε άμεσα σε συμφωνία.
Μεγάλος νικητής λοιπόν των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ. Το μεγαλύτερο ποσοστό του εκλογικού σώματος, εμπιστεύτηκε την ψήφο του στον Αλέξη Τσίπρα. Ψηφοφόροι νέοι ηλικιακά, ψηφοφόροι κάθε ηλικίας άνεργοι, συνταξιούχοι, μισθωτοί. Ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε στις προσδοκίες χιλιάδων ανθρώπων, στην ελπίδα τους για ένα αύριο καλύτερο, απαλλαγμένο από δυσβάσταχτους φόρους, σε ένα αύριο που κυρίως θα τους δώσει θέσεις εργασίας, καλύτερους μισθούς, κοινωνικές παροχές, καλύτερες υπηρεσίες υγείας και παιδείας. Όπως υποσχέθηκε από την Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο, όπως επανέλαβε πολλές φορές προεκλογικά.
Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, στο διετές διάστημα που μεσολάβησε από τις προηγούμενες εκλογές, κατάφερε να διεισδύσει στο εκλογικό σώμα της ελληνικής περιφέρειας, εκεί όπου είναι η αλήθεια ότι το 2012 δεν είχε επιτυχή «πρόσβαση». Η ελληνική ύπαιθρος, οι αγρότες στα χωριά, οι κτηνοτρόφοι των ορεινών περιοχών, τότε δεν είχαν ακόμα νιώσει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης όσο στα αστικά κέντρα. Αυτό άλλαξε, τα στελέχη εξ άλλου του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζοντας καλά ότι το κόμμα τους «έπασχε» στις περιοχές αυτές, βρισκόταν σε τακτική βάση κοντά στην ενδοχώρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, αύξησε τη δύναμή του πανελλαδικά κατά 10,54 μονάδες, καταγράφοντας ποσοστό 36,34% έναντι 26,89% το 2012.
Η Ν.Δ. ασκώντας επί δυο συνεχόμενα χρόνια πολιτική σκληρής λιτότητας, με τα δημοσιονομικά μέτρα να μην έχουν τέλος, με κοινωνική πολιτική σχεδόν μηδενική, ανακόλουθη λόγων και πράξεων πολλές φορές, με λάθη στους χειρισμούς πολιτικών και όχι μόνο ζητημάτων, υπέστη την αναμενόμενη κυβερνητική φθορά αλλά και τις συνέπειες μιας ομιχλώδους ιδεολογικής κατεύθυνσης που ακολούθησε ο Αντώνης Σαμαράς και οι συνεργάτες του. Στο παρασκήνιο ή στο προσκήνιο επανειλημμένα κατηγορήθηκε εκ των έσω. Τις δυο τελευταίες μέρες η κριτική που του ασκείται σε παραταξιακά πηγαδάκια, είναι εντονότατη, από παλιά και νέα στελέχη της Ν.Δ., πως αλλοίωσε τον ιδεολογικό χαρακτήρα της κεντροδεξιάς παράταξης.
Η Ν.Δ., επένδυσε προεκλογικά στο φόβο των πολιτών αλλά απέτυχε. Το δίλημμα του Αντώνη Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας προς την κοινωνία, ότι ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει έξοδο από το ευρώ και πτώχευση της χώρας, δεν βρήκε τόσο πρόσφορο έδαφος. Αντίθετα, φάνηκε πως γύρισε μπούμεραγκ προς το μέχρι χθες κυβερνών κόμμα.
Η δεξιά παράταξη, δύο μόλις χρόνια μετά την άνοδό της στην εξουσία με τον κ. Σαμαρά στο «τιμόνι», ηττήθηκε στις εκλογές της Κυριακής και με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ν.Δ. κατέγραψε ποσοστό 27,81%, χάνοντας 1,65 μονάδες από το 2012, οπότε είχε συγκεντρώσει ποσοστό 29,66%.
Μάλλον είχε δίκιο ο κ. Σαμαράς το βράδυ της Κυριακής, στις δηλώσεις του, όταν είπε ότι άντεξε η παράταξή του. Η ήττα θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερη και να έχει την τύχη του κόμματος που πρώτο εφάρμοσε στη χώρα την πολιτική του μνημονίου.
Το ΚΚΕ, συνεπές στις πολιτικές απόψεις και θέσεις του, χωρίς να παρεκκλίνει ποτέ, αποτελεί την σταθερά για ένα σημαντικό τμήμα της εργατικής και λαϊκής τάξης κι αυτό φάνηκε και από το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.
Από την κάλπη της 25ης Ιανουαρίου, το κόμμα βγήκε ενισχυμένο ελαφρά, σχεδόν κατά μια ποσοστιαία μονάδα. Έλαβε ποσοστό 5,47% αντί του 4,50% το 2012.
Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι ΑΝ.ΕΛ. σε σύγκριση με το 2012. Το κόμμα του Πάνου Καμμένου, σε όλη τη διάρκεια της διετίας, φυλλορροούσε από βουλευτές και στελέχη. Αρκετοί βουλευτές ανεξαρτητοποιήθηκαν και στη συνέχεια άλλοι «επαναπατρίστηκαν» στη Ν.Δ. απο την οποία προήρχοντο και άλλοι προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά ταύτα αν και οι προβλέψεις ήθελαν τους ΑΝ.ΕΛ. εκτός Βουλής, όχι μόνο τα κατάφεραν αλλά πέρασαν σε ποσοστό το ΠΑΣΟΚ και σήμερα πρόκειται να συγκυβερνήσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, μιας και ο Πάνος Καμμένος από νωρίς την Κυριακή έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στον Αλέξη Τσίπρα.
Οι ΑΝ.ΕΛ. συγκέντρωσαν ποσοστό 4,75% έναντι 7,51% το 2012, καταγράφοντας απώλειες 2,94 ποσοστιαίων μονάδων.
Η Χρυσή Αυγή, όπως έδειξαν τα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής, δεν αποτέλεσε τη φούσκα του 2012. Το φιλοναζιστικό κόμμα αν και χαρακτηρίστηκε εγκληματική οργάνωση, ο αρχηγός του, οι περισσότεροι βουλευτές του βρίσκονται προφυλακισμένοι, κατέγραψε μικρές απώλειες πανελλαδικά αλλά αναδείχτηκε τρίτη δύναμη.
Κι αν το 2012 οι αναλυτές έκαναν λόγο για ψήφο θυμού και αγανάκτησης που έδωσαν χιλιάδες ψηφοφόρων για να τιμωρήσουν το «διεφθαρμένο» πολιτικό δυναμικό της χώρας και τη μνημονιακή τους πολιτική κι ότι επρόκειτο για ανθρώπους που δεν γνώριζαν την ιδεολογία της Χ.Α., σήμερα κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο. Στο διάστημα των δύο ετών που έχει μεσολαβήσει, όλοι έμαθαν, όλοι ενημερώθηκαν περί τίνος πρόκειται.
Το εκλογικό ποσοστό που κατέγραψε την Κυριακή η Χ.Α. είναι 6,28% έναντι 6,92% το 2012, απώλειες μικρές, της τάξης του 0,64%.
Το ΠΑΣΟΚ, μετά τη μεγάλη εκλογική συντριβή του το 2012, εξ αφορμής του μνημονίου, έφτασε στο 2015 διαλυμένο πλέον. Η περίοδος της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, υπήρξε μοιραία για την επί πολλά έτη κυβερνώσα παράταξη, που άρχισε να παίρνει την κατιούσα από το 2011.
Σε όλο αυτό το διάστημα, παράλληλα με τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Σαμαρά, πλείστα όσα εσωκομματικά προβλήματα ταλάνισαν το άλλοτε κραταιό κίνημα, ενώ ο σημερινός αρχηγός του πολλάκις κατηγορήθηκε ως εξουσιομανής.
Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής ήρθε απλά να επιβεβαιώσει την αναμενόμενη εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ. Το επιχείρημα ότι ο Γ. Παπανδρέου φταίει που έπεσαν τόσο χαμηλά τα ποσοστά του, μάλλον ως βεβιασμένη δικαιολογία φαίνεται. Όσοι ψήφισαν το κόμμα Παπανδρέου δεν είναι βέβαιον ότι θα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ αν δεν υπήρχε.
Στις εκλογές της Κυριακής το ΠΑΣΟΚ πήρε ποσοστό 4,68%. Απώλεσε 7,60 ποσοστιαίες μονάδες από το 2012 όταν είχε λάβει 12,28%.
Ο ιστορικός κύκλος του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1974 και κατάφερε να κατακτήσει την κυβέρνηση το 1981 και έκτοτε να παραμείνει στην εξουσία για πολλά έτη (με μικρά διαλείμματα), είναι φανερό ότι πλέον έκλεισε. Αν, πώς και με ποιους μπορεί να ανοίξει ένας καινούργιος κύκλος, θα φανεί σύντομα.
Για την ΔΗΜ.ΑΡ., που κυριολεκτικά «εξαϋλώθηκε» στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν και διαφαινόμενο και αναμενόμενο. Και φαίνεται πως αυτό ήταν το «κύκνειο άσμα» του κόμματος του Φώτη Κουβέλη, που σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, λόγω της συνεργασίας του με τους Πράσινους, κατήλθε με το όνομα Πράσινοι-Δημοκρατική Αριστερά.
Μια σειρά γεγονότων συνέβαλλαν στην καταλυτική συντριβή του κόμματος. Η συμμετοχή του στην συγκυβέρνηση το 2012, η έξοδός του από τη συγκυβέρνηση, το συνεχές και σε έντονο βαθμό κλίμα εσωστρέφειας στο εσωτερικό του, οι λαθεμένοι πολιτικοί χειρισμοί του Φώτη Κουβέλη σε μια σειρά ζητημάτων κ.λπ.
Η ΔΗΜΑΡ πήρε την Κυριακή μόλις 0,49%, αν και το 2012 βγήκε από τις κάλπες με ποσοστό 6,25%. Οι απώλειες που κατέγραψε είναι της τάξης των 5,76 ποσοστιαίων μονάδων.