Με «σταυρό» και όχι με λίστα θα εκλεγούν οι Έλληνες ευρωβουλευτές από τις κάλπες του Μάη. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν οι ίδιοι τους υποψήφιους από το ψηφοδέλτιο που θα κρατούν στα χέρια τους, αναδεικνύοντας έτσι (αναλόγως της δύναμης της κάθε παράταξης) τον επικεφαλής και τους ευρωβουλευτές. Επίσης, οι υποψήφιοι σε κάθε ευρωψηφοδέλτιο θα είναι 42, δηλαδή διπλάσιος αριθμός από τους 21 που εκλέγει η χώρα. Παράλληλα, καθιερώθηκε πως στα ψηφοδέλτια θα εφαρμοστεί η ποσόστωση υπέρ των γυναικών, όπου το ένα τρίτο των υποψηφίων πρέπει να απαρτίζεται από το λεγόμενο «ασθενές φύλο».
Όπως πάντως και στις προηγούμενες αναμετρήσεις για την Ευρωβουλή εξακολουθεί να ισχύει το όριο του 3% επί των έγκυρων ψηφοδελτίων, ώστε κάποιος συνδυασμός να μπορέσει να εκπροσωπηθεί.
Στις ευρωεκλογές, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν σε όποια χώρα θέλουν τους υποψήφιους είτε της χώρας προέλευσής τους, είτε τους υποψήφιους της χώρας όπου βρίσκονται, αρκεί σε κάθε περίπτωση να έχουν φροντίσει να εγγραφούν στους συγκεκριμένους εκλογικούς καταλόγους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, 14.973 Έλληνες πολίτες έχουν καταθέσει αίτηση για να ψηφίσουν με ελληνικά ψηφοδέλτια στις ευρωεκλογές. Ωστόσο επειδή θα πρέπει ενδεχομένως να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα για να μεταβούν στην πόλη όπου θα δημιουργηθεί το εκλογικό τμήμα για ξένους, οι Έλληνες του εξωτερικού που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές έχουν μειωθεί αισθητά σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Ενδεικτικά στις εκλογές του 2009 είχαν ψηφίσει 42.304 Έλληνες μετανάστες. Από την άλλη το υπουργείο Εσωτερικών σε σχετικό διασταυρωτικό έλεγχο που πραγματοποίησε, εντόπισε 820 άτομα που είχαν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν και στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα.
Γι’ αυτό το λόγο οι συγκεκριμένοι θα ψηφίσουν εφόσον πρώτα υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν ψηφίσει και αλλού.
Από την άλλη, 13.098 Ευρωπαίοι πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο για να ψηφίσουν στην Ελλάδα στις ευρωεκλογές, Έλληνες εκπροσώπους. Από αυτούς περίπου το 24% είναι Βρετανοί, το 18,15% προέρχεται από τη Βουλγαρία, το 12,41% από τη Γερμανία, το 11,22 από τη Ρουμανία και το 7,15 από την Κύπρο. Από αυτούς οι περισσότεροι έχουν δηλώσει ως τόπο κατοικίας την περιφέρεια Δωδεκανήσου (1.661 άτομα) και ακολουθεί το υπόλοιπο του νομού Αττικής με 1.237 κατοίκους από χώρες της Ε.Ε., τα Χανιά με 1.074 και η Β’ Περιφέρεια Αθηνών με 1.068.
Πηγή «Καθημερινή»