Μια πορεία μεγάλη στη δημοσιογραφία, πετυχημένη, αρθρογράφος στις μεγαλύτερες εφημερίδες, κι έξαφνα, ο Παντελής Καψής, μεταπήδησε στην πολιτική. Λέει πως ολοκλήρωσε τον κύκλο του δημοσιογραφικά και πως δεν έχει πρόθεση να επιστρέψει στον χώρο ωστόσο, δεν παίρνει κι όρκο αφού η ζωή έχει δείξει πως «δεν πρέπει ποτέ κανείς να λέει ποτέ».
Ίσως δεν το γνωρίζουν πολλοί αλλά έχει οικογενειακές ρίζες από το Ρέθυμνο. Από την πλευρά της μητέρας του: Δετοράκης ο παππούς του, Βαβουράκη η γιαγιά του από την Κρύα Βρύση Αγίου Βασιλείου. Πρόσφατα, πήρε μάλιστα στα χέρια του ένα ανέλπιστο δώρο που του παρέδωσε ένας κάτοικος της Κρύας Βρύσης: το οικογενειακό λεύκωμα της γιαγιάς του. Δεν έχει ζήσει στο Ρέθυμνο, όμως αγαπά ιδιαίτερα αυτόν τον τόπο, ολόκληρη την Κρήτη, γι’ αυτό και την επιλέγει για τις διακοπές του.
Τα δυο τελευταία χρόνια, ο Παντελής Καψής ανέλαβε καθήκοντα σε κυβερνητικά πόστα: πρώτα ως υπουργός Τύπου της κυβέρνησης Παπαδήμου κι ύστερα υφυπουργός αρμόδιος για την Δημόσια Τηλεόραση, στην συγκυβέρνηση Ν.Δ.ΠΑΣΟΚ. Μέχρι προ δυο ημερών όταν και υπέβαλλε την παραίτησή του. Συμπτωματικά, λέει ο ίδιος, η παραίτησή του συνέπεσε με την προεκλογική περίοδο και δεν έχει σχέση με την υποψηφιότητά του στο ευρωψηφοδέλτιο της ΕΛΙΑΣ. «Δεν παραιτήθηκα για τις εκλογές. Παραιτήθηκα όπως το είχα ανακοινώσει από την πρώτη μέρα που ανέλαβα, την στιγμή που δεν είχα πλέον ρόλο. Την Παρασκευή έφυγε από το υπουργείο το τελευταίο έγγραφο που χρειαζόταν για να ξεκινήσει η λειτουργία της ΝΕΡΙΤ, για την οποία την αρμοδιότητα στο εξής θα έχει το διοικητικό της συμβούλιο. Ο υπουργός δεν έχει κανένα ρόλο πλέον, με βάση το νέο νόμο που έχουμε ψηφίσει και ο οποίος εγγυάται τη θεσμική της ανεξαρτησία», λέει.
Έχει δεχτεί σκληρή κριτική ως αρμόδιος για την Δημόσια Τηλεόραση, για το κλείσιμο της ΕΡΤ παρά το γεγονός πως το μαύρο μπήκε πριν εκείνος αναλάβει καθήκοντα. Στην ερώτησή μας αν σήμερα, κάνοντας ένα απολογισμό γι’ αυτήν του τη θητεία, νοιώθει ικανοποιημένος αν θεωρεί πως το πρόσημο των υπουργικών του καθηκόντων είναι θετικό και τι θα έλεγε «απολογούμενος» στην κριτική που δέχτηκε όλο αυτό το διάστημα, απαντά:
«Ναι, δέχτηκα σκληρή κριτική. Καλό είναι όμως να δούμε τι αντικείμενο είχε. Στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, ήταν κριτική από ανθρώπους που ήθελαν απλώς να επαναληφθεί το προηγούμενο καθεστώς. Η ΠΟΣΠΕΡΤ είχε βολευτεί πάρα πολύ, με μια ΕΡΤ η οποία ουσιαστικά υπηρετούσε τα δικά τους συμφέροντα και όχι το δημόσιο συμφέρον. Καταλαβαίνω βέβαια τις δικαιολογημένες αντιδράσεις ανθρώπων που έχασαν τη δουλειά τους. Δεν έφταιγαν εκείνοι που διαδοχικές κυβερνήσεις είχαν φουσκώσει τον αριθμό των εργαζομένων που είχαν φτάσει στα 3.600 άτομα, τη στιγμή που ανάλογου μεγέθους τηλεοράσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο αριθμός των εργαζομένων είναι 2.000 άτομα. Άρα η κριτική είχε πολλές φορές ιδιοτελή κίνητρα ή πολιτικά κίνητρα. Όπως με τον ΣΥΡΙΖΑ, εκεί που έλεγε ότι ήταν μηχανισμός προπαγάνδας η ΕΡΤ, ξαφνικά ανακάλυψε ότι ήταν το άκρον άωτον της δημοκρατίας και μάλιστα να προειδοποιεί ότι θα την ξανανοίξει όπως ήταν. Δηλαδή τι θα ξανανοίξει; το παλιό καθεστώς, το κομματικό καθεστώς των ρουσφετιών;»
Υποστηρίζει πάντως θερμά ο κ. Καψής τη νέα δημόσια τηλεόραση, την ΝΕΡΙΤ και το νέο καθεστώς υπό το οποίο θα λειτουργεί, τονίζοντας πως για πρώτη φορά μπήκαν οι βάσεις για μια δημόσια τηλεόραση πραγματικά ανεξάρτητη και υγιή.
«Με το νόμο και με τη στελέχωσή της, έχουμε βάλει τις βάσεις για μια Δημόσια Τηλεόραση, η οποία θα είναι πραγματικά ανεξάρτητη από την κυβέρνηση και θα είναι βέβαια και πολύ πιο υγιής, καθώς όλοι ξέρουμε ότι στην παλιά ΕΡΤ επικρατούσαν πρακτικές, οι οποίες οδηγούσαν σε κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος. Όμως, αυτό είναι ένα εγχείρημα που απαιτεί την συμπαράσταση και την εγρήγορση όλων μας για να πετύχει. Θα είναι μια καθημερινή μάχη που θα απαιτεί εγρήγορση. Είναι στο χέρι μας να τη δώσουμε αυτή τη μάχη», επισημαίνει.
Ο κ. Καψής ήταν από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας αναδιοργάνωσης της Κεντροαριστεράς και της ίδρυσης της ΕΛΙΑΣ, της οποίας είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής.
Η πρόσκληση συνεργασίας σε άλλα κόμματα, δεν ήταν θετική. Στις ευρωεκλογές η κεντροαριστερά πάει κερματισμένη: ΕΛΙΑ, ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ.
«Πράγματι, πολιτικά αυτή τη στιγμή ο χώρος εμφανίζεται διασπασμένος. Νομίζω ότι επικράτησαν περισσότερο προσωπικές στρατηγικές. Κάποιοι ας πούμε, είδαν την ΔΗΜΑΡ σαν ένα μαγαζάκι το οποίο δεν θέλουν να χάσουν και φοβήθηκαν να κάνουν το άλμα σε μια μεγαλύτερη κεντροαριστερά που θα πρέπει να είναι ο στόχος όλων μας. Από την άλλη πλευρά ενδεχομένως και κάποιοι άλλοι, λίγοι φαντάζομαι, να πίστεψαν ότι μπορούν να κάνουν μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι είναι καταδικασμένη και αυτή η επιλογή. Η κεντροαριστερά αν δεν είναι ισχυρή, να μπορεί να δώσει τη δική της σφραγίδα στις εξελίξεις, θα είναι καταδικασμένη να παίζει το ρόλο του κομπάρσου κι αυτό δεν το θέλει κανείς», μας λέει ο Παντελής Καψής και συμπληρώνει: «Το ΠΟΤΑΜΙ νομίζω ότι δημιουργήθηκε ακριβώς όταν διαπιστώθηκε πως δεν προχώρησε αυτή η προσπάθεια συνεργασίας. Ήταν μια τελείως αρχηγικής σύλληψης πρωτοβουλία, χωρίς πολιτικές θέσεις και με στοιχεία νομίζω υποκριτικά, γιατί τί λέει; λέει πως δεν έχει σχέση με το παρελθόν. Μα οι άνθρωποι που το συγκροτούν, είναι κατεξοχήν κι αυτοί οι ωφελημένοι της μεταπολίτευσης, και επαγγελματικά και κοινωνικά και οικονομικά. Είχαν θέσεις στο δημόσιο πολλοί από αυτούς, στη Δημόσια Τηλεόραση πολλοί από αυτούς, δεν ήταν στο περιθώριο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής αλλά κατ’ εξοχήν μέσα σε αυτήν. Όχι όλοι, αλλά κάποιοι ήταν. Και δεν το λέω απαξιωτικά, το λέω όμως για να διευκρινίσω ότι απόλαυσαν και αυτοί εξίσου όλα αυτά τα «καλά» για τα οποία τεράστια συμβολή είχε το ΠΑΣΟΚ. Και τώρα το να λένε όλοι τους έτσι, απαξιωτικά «δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση με το παλιό» το βρίσκω υποκριτικό».
Επιμένει ο κ. Καψής πως η ΕΛΙΑ είναι η πολιτική πρόταση για την ενότητα της κεντροαριστεράς. «Και γι’ αυτό είναι σημαντικό να ενισχυθεί στις Ευρωεκλογές. Εγώ, κατεβαίνω υποψήφιος γιατί αποτελεί τη συνέχιση μιας σειράς επιλογών που έχω κάνει τα τελευταία χρόνια. Μέσα μου, έχω μεγαλύτερη την αίσθηση ότι υπάρχει ανάγκη να μετάσχω στα κοινά, ακριβώς λόγω της κρίσης και ακριβώς επειδή σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να βάλουμε ένα πετραδάκι για να μην καταρρεύσουμε σαν χώρα. Επιλογή της ΕΛΙΑΣ στις ευρωεκλογές, σημαίνει ενίσχυση του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος. Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα πιστεύει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση όχι μόνο σαν μια οικονομική διαδικασία, αλλά μια συνολική διαδικασία, με ενίσχυση των θεσμών, των δημοκρατικών λειτουργιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της κοινωνικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή τη στιγμή δίνει η Ε.Ε. μόλις 6 δισεκατομμύρια για αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας και δεκάδες δισεκατομμύρια για την τραπεζική ένωση. Υπάρχει μία ανισορροπία που πρέπει να αντιστραφεί. Πρέπει να ενισχύσουμε τον κοινωνικό ρόλο της Ευρώπης, αλλά ταυτόχρονα να υπάρξουν επενδύσεις για το νότο, γιατί διαφορετικά η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε ρήξη ανάμεσα σε έναν πλούσιο βορά και σε έναν νότο που θα υστερεί όλο και περισσότερο. Κι αυτές είναι βασικές πλευρές της πολιτικής των σοσιαλιστών είτε είναι Γερμανοί είτε Έλληνες είτε Ισπανοί», τονίζει ο Παντελής Καψής, συμπληρώνοντας πως μπαίνει στην προεκλογική μάχη και θα δουλέψει για να έχει η ΕΛΙΑ όσο πιο θετικό αποτέλεσμα γίνεται.
Στην παρατήρησή μας όμως, πως οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν και πολύ αισιόδοξα μηνύματα και τι θα πρέπει να γίνει με το ΠΑΣΟΚ αν αυτά τα μηνύματα δώσουν και οι κάλπες των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου, μας λέει: «Το ζητούμενο είναι η ενότητα της κεντροαριστεράς. Εάν δεν πάμε τόσο καλά όσο θέλουμε ή όσο ελπίζουμε, θα οφείλεται στο ότι δεν καταφέραμε να συνεργαστούμε. Άρα μετά τις εκλογές θα πρέπει να δώσουμε με μεγαλύτερο πάθος αυτή τη μάχη. Άλλωστε, όταν πέφτουμε έχουμε μάθει να ξανασηκωνόμαστε και να συνεχίζουμε».